Recente berichten

#1
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by Benji87 - Vandaag om 19:21
België stuurt dit jaar dan toch F-16-gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne

België gaat dit jaar dan toch F-16-gevechtsvliegtuigen leveren aan Oekraïne. Dat hebben premier Alexander De Croo (Open VLD) en Defensieminister Ludivine Dedonder (PS) aangekondigd. De regering wacht dus niet tot 2025 om de vliegtuigen te leveren, zoals aanvankelijk het plan was. Daarnaast wil de overheid ook luchtafweer leveren, ter waarde van ruim 200 miljoen euro. "Al wordt dat betaald met belastinggeld op geparkeerd Russisch geld", zegt De Croo.

"Dit is een grote stap voor de verdediging van Oekraïne", zo stelt minister Alexander De Croo tijdens het persmoment. Ons land was al lid van de F-16-coalitie, waarmee het instond voor de herstellingen van geleverde vliegtuigen en opleidingen voor Oekraïense piloten.

"Maar nu sluit ons land zich aan bij de beperkte groep landen die de toestellen echt aan Oekraïne zal leveren." België zou maximaal 4 toestellen opsturen naar Oekraïne. "Verdere leveringen zijn afhankelijk van het tijdstip waarop de F-35's komen", aldus de premier.

Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer de F-16's geleverd zullen worden, maar volgens de minister van Defensie Ludivine Dedonder gebeurt dat "zo snel mogelijk".

"We zullen er alles aan doen om de vliegtuigen nog voor het einde van het jaar te leveren", zegt ze tijdens de persconferentie. "Ik wil wel duidelijk maken dat onze eigen veiligheid niet in het gedrang komt."

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/04/26/belgie-steunt-oekraine-oorlog-rusland-zelenski-poetin-militair-m/
#2
KM / Re: LPX
Last post by Parera - Vandaag om 18:54
Citaat van: Master Mack op Vandaag om 09:49Eens maar volgens mij is dit niet de richting die de Marns optillen. Hun optreden wordt gebaseerd op 6 ATS dus als het al 3 om 3 wordt dan moet de romp gelijk zijn dus dok en davits denk ik. 2 extra ASWF is altijd goed.

Dat is natuurlijk ook een optie, maar ik ben nog wel voor het behouden van onze standaard vierslag. Met de 6 ATS'en stappen we daar ook vanaf.
Alternatief kunnen we natuurlijk altijd het JSS op termijn vervangen door 2 ATS'en & 1 CSS batch II.
#3
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by Benji87 - Vandaag om 17:56
Abrams-tanks op het slagveld in Oekraïne 'een dodelijke slag' wordt toegebracht

Het Oekraïense leger heeft de zware Abrams-gevechtstanks die het vorig jaar van de Verenigde Staten heeft gekregen, voorlopig van het front teruggetrokken. De tanks, die ooit als de speerpunt van het Oekraïense tegenoffensief werden gezien, blijken op het slagveld te kwetsbaar voor Russische drones.

De Verenigde Staten beslisten in januari 2023 om 31 zware Abrams-gevechtstanks naar Oekraïne te sturen om het land te helpen bij zijn tegenoffensief dat later dat jaar verwacht werd. Maandenlang had Kiev om de tanks – kostprijs 10 miljoen dollar per stuk – gesmeekt, aangezien die noodzakelijk waren om de linies van de Russen in het oosten en het zuiden van het land te kunnen doorbreken. Tegelijkertijd beslisten Europese landen om een aantal van hun Leopard-tanks te sturen.

Uiteindelijk kwamen de Abrams-tanks pas in september toe in Oekraïne, te laat voor het tegenoffensief. Op dat moment was ook al duidelijk dat een snelle doorbraak doorheen de Russische linies er niet in zat, vooral door de uitgestrekte Russische mijnenvelden waar de Oekraïners op vastliepen. Het gebrek aan luchtoverwicht maakte de tanks en pantservoertuigen die wel op tijd waren geleverd bovendien bijzonder kwetsbaar voor aanvallen van Russische gevechtsvliegtuigen- en helikopters, én van drones.

VIJF TANKS VERLOREN
Ook vandaag is dat nog altijd het geval, en zelfs in die mate dat de Abrams-tanks voorlopig zo goed als volledig aan de kant zijn geschoven, zo schrijft persbureau AP op basis van een vertrouwelijke persbriefing door het Pentagon.

De continue aanwezigheid van Russische drones maakt het voor de Oekraïners onmogelijk om de tanks te gebruiken zonder gezien of aangevallen te worden. Vijf van de 31 tanks zijn op die manier al verloren gegaan. Begin dit jaar werden de Abrams nog ingezet bij de verdediging van frontstad Avdiivka, die in februari in Russische handen viel.

Militaire analisten kijken al sinds het begin van de strijd in Oekraïne met grote ogen naar hoe drones de oorlogsvoering hebben veranderd, en dat nog steeds doen. Duizenden onbemande vliegtuigjes houden elke vierkante meter van het slagveld continu in de gaten, terwijl achter elke boom of elk gebouw bovendien een aanvalsdrone kan opduiken.

Verrassingsaanvallen zijn daardoor zo goed als onmogelijk geworden, zeker wanneer het gaat om grote gemechaniseerde aanvallen met meerdere tanks en pantservoertuigen. Volgens een van de Amerikaanse officieren die de briefing gaf "is het niet meer mogelijk om over open terrein te rijden zonder bang te moeten zijn opgemerkt en aangevallen te worden".

Zeker de Russische met explosieven gevulde Lancet-kamikazedrones die op tanks en voertuigen invliegen, worden aan Oekraïense zijde gevreesd.

NIEUWE TACTIEK
Dat bevestigt ook Christopher Grady, vicevoorzitter van de Amerikaanse generale staf, tegenover AP. "Als het gaat over hoe gevechten zijn geëvolueerd, dan is het duidelijk dat zware pantservoertuigen een stevig risico lopen in een omgeving waar onbemande luchtsystemen (drones, TT) veel voorkomen."

Volgens The New York Times, dat vorige week als eerste het bericht over vijf verloren Abrams-tanks naar buiten bracht, wordt op die manier aan "een van de krachtigste symbolen van de Amerikaanse militaire macht" stilaan "een dodelijke slag toegebracht" door de vele drones. "Het dronegevecht in Oekraïne verandert de moderne oorlogsvoering en dreigt de manier waarop de Abrams-tanks in toekomstige conflicten gebruikt zullen worden, volledig te herschrijven."

Volgens Grady werkt het Amerikaanse leger nu samen met Oekraïne om een nieuwe tactiek te bedenken om de tanks in een latere fase toch nog te kunnen inzetten. "Er is een manier om het te doen, en we gaan hen helpen om die manier te vinden in die veranderde omgeving waarbij alles onmiddellijk wordt Abrams-tanks op het slagveld in Oekraïne 'een dodelijke slag' wordt toegebracht

'COMBINED ARMS WARFARE'
Een andere reden waarom de Abrams-tanks voorlopig niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd, is volgens de Amerikanen het feit dat de Oekraïners de voertuigen niet op de juiste manier hebben ingezet. Amerikaanse troepen zijn meesters in de zogenaamde combined arms warfare, waarbij tanks en pantservoertuigen in een complex samenspel met andere militaire middelen worden ingezet, zoals infanterie, artillerie en luchtsteun.

Die tactiek vereist echter bijzonder veel ervaring, terwijl Oekraïense rekruten vorig jaar slechts een beperkte opleiding kregen in het buitenland. Een andere cruciale voorwaarde is luchtoverwicht boven het front, iets wat de Oekraïners bij gebrek aan luchtafweer en gevechtsvliegtuigen niet hebben. De Amerikaanse legerleiding had bovendien liever gezien dat het Oekraïense offensief zich op één bepaald punt had geconcentreerd met meer middelen, in plaats van het te spreiden over drie beperktere aanvalsassen.

Bron: https://www.demorgen.be/oorlog-in-oekraine/hoe-de-amerikaanse-abrams-tanks-op-het-slagveld-in-oekraine-een-dodelijke-slag-wordt-toegebracht~b0dcb695/
#4
Bestelling voor de nieuwe Panther KF51 gevechtstank
( ik ben benieuwd of er zich ook andere klanten melden om in te stappen in deze productie van de KF51 met 120mm )

Rheinmetall heeft van Hongarije een ontwikkelingsopdracht ontvangen voor zijn nieuwe Panther-hoofdgevechtstank, zo meldde het bedrijf vandaag. Het nu gesloten contract ter waarde van 288 miljoen euro is bedoeld om de KF51 in serieproductie te brengen. De werkzaamheden omvatten de bouw en kwalificatie van een demonstrator, die zich voorbereidt op serieproductie.

De Panther-hoofdgevechtstank is een eigen ontwikkeling van Rheinmetall en werd in 2022 voor het eerst gepresenteerd op de Eurosatory in Parijs . "We zijn blij dat we opnieuw een mijlpaal kunnen zetten met Hongarije in de volgende generatie gevechtsvoertuigen", aldus Armin Papperger, CEO van Rheinmetall AG. "De Panther KF51 is de modernste gevechtstank ter wereld. Het stelt nieuwe normen voor de gevechtseffectiviteit van gemechaniseerde eenheden en biedt een hoge mate van toekomstige levensvatbaarheid. Tegelijkertijd versterken we onze joint venture Rheinmetall Hongarije en versterken we de veiligheids- en defensie-industrie van onze partners op een bewezen manier."

In afwijking van de in Parijs getoonde systeemdemonstrator zal de Hongaarse Panther KF51 EVO hoofdgevechtstank het 120 mm Rheinmetall L55A1 kanon met gladde loop aan boord hebben, dat ook in de nieuwste Leopard 2-varianten is geïnstalleerd. Dit is bedoeld om de logistieke pariteit met de Hongaarse Leopard 2-vloot te garanderen. De Panther KF51 EVO zal daarentegen al over een autolader beschikken. Bovendien zal de architectuur van de toren het mogelijk maken om het Rheinmetall 130 mm-wapen achteraf in te bouwen.

Synergie-effecten tussen de Panther en Leopard 2 gevechtstanks
De  Panther KF51 -hoofdgevechtstank heeft een hoog niveau van digitalisering en netwerken omdat hij jong genoeg is om tijdens de ontwikkeling met beide rekening te houden. Nieuwe beschermingstechnologieën zoals het afstandsactieve beschermingssysteem StrikeShield maken ook een laag totaalgewicht mogelijk. Het Büffel-pantserwagen van Rheinmetall dient als uitgangspunt voor het chassis. In combinatie met het lage totaalgewicht draagt ��dit enerzijds bij aan de hoge mobiliteit van de Panther en anderzijds zijn er synergie-effecten met de Leopard 2-familie op het gebied van logistiek, onderhoud en training .

De bemanning van de Panther KF51 hoofdgevechtstank bestaat in principe uit drie soldaten: commandant, schutter en chauffeur. Een vierde plaats – linksvoor in de boeg – is bestemd voor een subsysteemoperator. Dit betekent dat de Panther voor verschillende rollen kan worden ingezet. Zo kan deze systeemoperator bijvoorbeeld een zwerm drones aansturen. Ook de compagniescommandant of bataljonscommandant kan van daaruit bijvoorbeeld zijn troepen leiden.

Hongarije is de eerste klant van de Panther, maar andere landen hebben al interesse getoond. Rheinmetall werkt bij het project samen met de Hongaarse staatsholding N7, die ook een belang van 49 procent heeft in de joint venture Rheinmetall Hongarije.

https://defence-network.com/auftrag-neuer-kampfpanzer-panther-kf51/
#5
Citaat van: Lynxian op 24/04/2024 | 01:01 uurIs dit interessant voor militaire helikopters? 170 pk klinkt wat karig?

Was ook mijn eerste gedachte maar als techniek is het wel interessant om te zien of ze dit door kunnen ontwikkelen naar een toepasbare technologie. Diesel technologie heb ik als monteur altijd goede ervaringen mee gehad.
#6
Der neue Kampfpanzer MGCS nach Boxer-Muster?
https://defence-network.com/der-neue-kampfpanzer-mgcs-nach-boxer-muster/

De nieuwe MGCS-hoofdgevechtstank gebaseerd op het Boxer-patroon?

Een andere ontmoeting tussen de twee ministers van Defensie over het Frans-Duitse hoofdgevechtstankproject Main Ground Combat System (MGCS) vond vandaag plaats in Frankrijk. Minister van Defensie Boris Pistorius maakte ook het geplande schema bekend. Het MGCS-project zou daarom tegen december van dit jaar voldoende gedetailleerd moeten worden gedefinieerd, zodat het aan de Begrotingscommissie van de Duitse Bondsdag kan worden voorgelegd om de fondsen voor de volgende fase goed te keuren.


Terwijl het Duits-Franse MGCS-project stilstond, tekende Hongarije in december 2023 een contract met Rheinmetall om hun nieuwste KF51 Panther-hoofdgevechtstank te ontwikkelen tot serieproductie.

De Franse minister van Defensie Sébastien Lecornu legde vandaag tijdens de gezamenlijke toespraak uit dat de verdeling van de aandelen in MGCS "een volledig evenwichtige 50/50-verdeling" was. Als leidende natie is Duitsland echter verantwoordelijk voor het ondertekenen van contracten met de respectieve bedrijven.

De technologiepijlers van MGCS
MGCS is onderverdeeld in technologiepijlers, die elk worden geleid door een bedrijf uit de betreffende leidende natie - analoog aan de structuur van de technologiepijlers in het Future Combat Air System (FCAS, SCAF in het Frans).

"We zullen de pijlers te zijner tijd presenteren als we de juiste contractuele logica hebben, want dit is natuurlijk een politieke verdeling", zei Lecornu. "Daarna is er sprake van een contractuele realiteit, die uiteraard ook op juridische omstandigheden zal worden getoetst en die het equivalent van de DGA in Duitsland [de BAAINBw, nvdr] in staat zal stellen de verschillende contracten met tijdschema's en financiële middelen af ��te sluiten."

Lecornu noemde het platform, het torentje, de oorlogvoering van de volgende generatie, de infrastructuur, de connectiviteit en de elektronische oorlogsvoering als de technologische pijlers van MGCS. Voor elk van deze pijlers zal een land en een bedrijf uit dat land de leiding hebben, terwijl de andere industrieën aan die leiding zullen rapporteren. "Dit zal de verschillende bedrijven uiteraard dwingen om samen te werken", benadrukte Lecornu en concludeerde: "De kern van onze overeenkomst tussen de twee regeringen is dat we bepalen dat we vanaf 2040 dezelfde tank zullen bouwen."

De ideeën van het leger over MGCS
Voorafgaand aan de aankondiging heeft het Duitse leger vandaag ook details over de MGCS bekendgemaakt. "Zoals de zaken er nu voor staan, is het al duidelijk dat de MGCS niet langer de enige klassieke gevechtstank zal zijn", benadrukt het leger . "In plaats daarvan is de MGCS een multiplatformsysteem dat alleen als geheel volledig voldoet aan alle capaciteitsvereisten. De basis is een identieke voertuigromp waarop verschillende capaciteitsmodules zijn geplaatst. Verschillende van dergelijke voertuigen met verschillende specialisaties zouden dan samen in een netwerk opereren. Een studie of model van de totale systeemdemonstrator is nog niet beschikbaar."

Op deze manier maakt de Bundeswehr duidelijk wat zij wil en wat de huidige status is. Het project heeft dan ook niet veel voortgang geboekt in de jaren sinds de conceptfase in 2016 begon. Gedurende deze lange periode waren er altijd landen die geïnteresseerd waren in MGCS, maar zich vervolgens afmelden vanwege de stilstand. Italië zou momenteel geïnteresseerd zijn in verdere samenwerking.

Ook is nog onbekend in hoeverre de ideeën van de twee strijdkrachten met elkaar verzoend kunnen worden. Volgens de bovenstaande beschrijving plant het Duitse leger een gevechtstank gebaseerd op het Boxer-concept, met aandrijfmodules en missiemodules. In Frankrijk is nog niets vergelijkbaars gepubliceerd.

Voordelen van de Duitse industrie
De defensietechnologie-industrie op het gebied van tankbouw is niet noodzakelijkerwijs afhankelijk van het inzetten van al haar knowhow in deze politiek gewenste samenwerking, noch de Duitsers, noch de Fransen.

KNDS Duitsland (voorheen KMW) heeft een stabiele basis voor verdere ontwikkelingen met de Leopard-hoofdgevechtstank . Met de fusie van de Leopard-gebruikersstaten (LEOBEN) heeft het bedrijf ook voldoende exportklanten om het platform de komende decennia bruikbaar te houden.

Rheinmetall presenteerde op zijn beurt in juni 2022 zijn eigen ontwikkeling met de KF51 Panther-hoofdgevechtstank, de lanceringsklant is Hongarije .

De overheden van Duitsland en Frankrijk daarentegen bieden momenteel alleen een ontwikkelingscontract aan, waarbij de kennis van het bedrijf ook met andere bedrijven gedeeld zou moeten worden. Het blijft dus spannend of en wanneer een MGCS daadwerkelijk het levenslicht ziet. De omstandigheden hiervoor zijn aanzienlijk slechter, althans voor gewone gevechtstanks, dan voor gevechtsvliegtuigen.
#7
KM / Re: Opvolging M fregatten
Last post by Benji87 - Vandaag om 15:38
Citaat van: Harald op Vandaag om 12:24

Dat is eenmaal goed getimede foto  8)
#8
Greece in Talks with Israel for Spyder Air Defense System Acquisition

The Greek Ministry of Defense is currently in negotiations with the Israeli defense company Rafael to finalize an agreement that would include the company's Spyder air defense system. The war in Ukraine has spurred international demand for this battle-tested air defense system. Some time ago, we already mentioned Greece's desire to emulate Israel's Iron Dome system as of April 19, 2024, on Army Recognition.



The Czech Republic and Morocco have chosen Rafael's Spyder air defense system to meet their short-range air defense needs. Recently, Rafael, in collaboration with the Ministry of Defense, successfully conducted a test of the advanced SPYDER air defense system in its latest unique configuration - All In One. This test included intercepting an unmanned aerial vehicle (UAV) in a challenging operational scenario, resulting in a direct and effective hit.

The SPYDER system, produced by Rafael, is currently operationally used by numerous military forces worldwide, providing comprehensive air defense solutions against various airborne threats, including missiles, UAVs, aircraft, helicopters, and tactical ballistic missiles. The system neutralizes threats through two families of interceptor missiles manufactured by Rafael: PYTHON and Derby.

The SPYDER system is a short and medium-range air defense system developed by Rafael Advanced Defense Systems, originating from Israel. It has been in service since 2005 and has been used in various contexts, including conflicts such as the Russo-Georgian War (unconfirmed) and the 2019 skirmishes between India and Pakistan. The SPYDER includes several variants, including the SPYDER-SR, SPYDER-MR, and SPYDER LR (against tactical ballistic missiles).

The SPYDER is designed to neutralize a range of aerial threats, including missiles, drones, aircraft, and helicopters. It is equipped with PYTHON-5 and Derby missiles, produced by Rafael, which are guided respectively by an infrared guidance system and electro-optical imaging for the PYTHON-5, and by an active radar guidance system for the Derby.

Each Missile Firing Unit (MFU) of the SPYDER system can carry up to four PYTHON-5 or Derby missiles, in any combination, offering great operational flexibility. The missiles have different flight characteristics, with varying ranges and maximum altitudes, allowing the SPYDER system to provide effective coverage in various tactical situations.

The SPYDER system is mounted on various types of launch trucks, such as the Tatra 817, Mercedes-Benz Actros, RMMV HX, MAN TGS, Scania P-series, and Dongfeng, providing it with great mobility on the battlefield. With its ability to be rapidly deployed and provide effective air defense, the SPYDER system represents an essential component of the defense capabilities of numerous operators worldwide.

Recently, Rafael introduced a new configuration for the SPYDER - the All in One, which integrates radar, electro-optical launcher, advanced control and command system, and PYTHON and Derby interceptors onto a single platform. This configuration serves as an ideal air defense solution for either point defense or area defense, whether as part of a SPYDER battery or deployed independently with minimal operator intervention. During a recent test conducted in Israel, the SPYDER All in One system successfully intercepted a UAV in a complex operational scenario, achieving a precise interception of the target.

https://www.armyrecognition.com/defense_news_april_2024_global_security_army_industry/greece_in_talks_with_israel_for_spyder_air_defense_system_acquisition.html
#9


Finland is set to bolster its military capabilities with the purchase of heavy Patria 6x6 armoured vehicles.  🇫🇮 

The first order includes a pre-series vehicle and 20 Kongsberg remote weapon stations, with an option for an additional 18 vehicles.

https://twitter.com/group_patria/status/1783806866922848522/photo/1

https://www.patriagroup.com/newsroom/news/2024/finland-will-purchase-heavy-patria-6x6-vehicles-0
#10
Portugal Deploys Submarine NRP Arpão To The North Atlantic ( zooo das een lang reis naar de North, wel anders dan de warme wateren bij Portugal)

The Danish Navy announced that the Portuguese Navy deployed the Tridente-class attack submarine NRP Arpão in the North Atlantic.

Danish Navy press release

The Arctic Command welcomes a Portuguese submarine in Nuuk these days. The Portuguese navy, Marinha Portuguesa, has sent the submarine ARPÃO to Nuuk, where it will remain in port for a few days before heading north together with the inspection vessel EJNAR MIKKELSEN.

The plan is for the submarine to make a voyage under the ice off Greenland, and EJNAR MIKKELSEN will support the submarine and be an escort ship. It provides good training for the crew of the EJNAR MIKKELSEN, who get the opportunity to train with and act as support for a submarine in Arctic waters.

The diesel-electric submarine ARPÃO will also sail in Baffin Bay between Canada and Greenland, and after sailing under the ice and another short stay in Nuuk, the submarine will sail towards Halifax.

For the citizens of Nuuk, there will be an opportunity to come and see the submarine and get on board on Friday. Follow the group Nuuk Citizen Info, where we announce the time and place.

Author's Note
The Portuguese Navy (Marinha Portuguesa) has deployed one of its two Tridente-class diesel-electric submarine (Type 214) to the North Atlantic region. The deployment will reportedly last until mid-May.

The Arpão was developed by the German company HDW, launched in 2010 and commissioned to the Portuguese Navy in 2011. It is 68 meters long and has a displacement of 2,020 tons, with a crew of 35. It is capable of conducting vigilance, patrol and reconnaissance missions, and equipped with advanced sonar and communications systems.

Aside from the two existing Tridente-class boats, the Chief of the Navy, Admiral Henrique Gouveia e Melo, has expressed on several occasions the need for Portugal to acquire at least two additional units over the following years: "We are in a crucial area for logistical movements between the Americas and Europe and this is crucial for NATO's logistical movement [...] If we Portuguese, who have the Azores, don't take an active part in protecting these maritime lines of communication, be they for data, cargo transport or people, we are somehow diminishing our strategic value within the coalition itself."

https://www.navalnews.com/naval-news/2024/04/portugal-deploys-submarine-nrp-arpao-to-the-north-atlantic/