Auteur Topic: [nieuws] Ook levensverzekering voor militairen in Turkije  (gelezen 2130 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

-Peter-

  • Webmaster
  • ERG FANATIEK
  • ********
  • Berichten: 4096
[nieuws] Ook levensverzekering voor militairen in Turkije
« Reactie #1 Gepost op: 31/03/2003 | 21:54 uur »

Twijfels weggenomen

door: Henri Lansink


Nederlandse militairen die op dit moment in Turkije de Patriot-systemen bedienen, hoeven zich geen zorgen te maken over de molestclausule in hun levensverzekering, die is afgesloten in samenhang met een hypothecaire lening. De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV had daarover, bij monde van voorzitter Jean Debie, publiekelijk twijfels uitgesproken toen het plan bekend werd om deze 380 militairen uit te zenden. Deze twijfels zijn nu dus weggenomen.

In principe kunnen verzekeraars een beroep doen op de molestclausule indien een militair om het leven komt als gevolg van een gevechtshandeling. Defensie heeft in 1993 een afspraak met het Verbond van Verzekeraars gemaakt. Die afspraak houdt concreet in dat de verzekeraar de levensverzekering uitkeert als de gevechtshandeling plaatsvond in het kader van een vredesoperatie die onder toezicht staat of uitgevoerd wordt door een volkenrechtelijke organisatie (zoals de VN of de Navo). Defensie vergoedt dan de helft van de uitgekeerde som aan de verzekeraar (tot een maximum van, op dit moment, € 113.445).

Minister Kamp schrijft op 27 maart in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer dat de overeenkomst formeel niet van toepassing is op de uitzending naar Turkije. Maar …"Het Verbond heeft zich tot mijn genoegen bereid verklaard voor deze specifieke uitzending bij wijze van uitzondering de overeenkomst analoog toe te passen.", aldus de minister.

De vraag blijft wat er in de toekomst zal gebeuren bij operaties die niet formeel onder de overeenkomst vallen. De minister schrijft daarover: "Voor uitzendingen van Nederlandse militairen waarop de overeenkomst met het Verbond van Verzekeraars in formele zin niet van toepassing is, zal van geval tot geval moeten worden bezien of een aanvullende regeling kan worden getroffen."

De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV zal in de toekomst blijven wijzen op de consequenties van het uitzenden van militairen naar operaties.

[bron: www.vbmnov.nl]


Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...