Irak zet Iraanse oppositiegroep het land uit

Gestart door -Peter-, 02/02/2007 | 09:54 uur

ronjhe

Tja, wat moet je hier nu weer van denken. Een teken van de premier om de banden met Iran te verstevigen? Een afleidingsmanoeuvre om de oploppende spanningen en plannen richting Iran te camoufleren?

-Peter-

#1
AMSTERDAM - De Iraakse regering wil dat leden van de Iraanse oppositiebeweging Mujahedeen-e-Khalq het land verlaten omdat de groep een terroristische organisatie is. Dat heeft woordvoerder Ali al-Dabbagh donderdag gezegd.
De leden van de groep hebben te horen gekregen dat ze terug moeten naar Iran of welk willekeurig ander land. "We hebben genoeg problemen in Irak en we maken moeilijke tijden door. De grondwet schrijft voor dat Irak geen onderdak mag bieden aan terroristische organisaties", aldus Al-Dabbagh.
Volgens Al-Dabbagh is een commissie opgezet met vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, Irak en de groep zelf om het vertrek van de leden voor te bereiden. Hij gaf geen uiterste vertrekdatum.
Kamp
Premier Nouri al-Maliki kondigde in juli aan dat hij de organisatie, die zich verzet tegen de door geestelijken gedomineerde regering in Teheran, wilde verbieden verklaringen te verspreiden.
Ook zou hij de leden voortaan beletten hun kamp in het oosten van Irak te verlaten, dat werd opgezet tijdens het bewind van Saddam Hussein.

Hillah
Een dubbele zelfmoordaanslag op een drukbezochte markt in de overwegend sjiitische stad Hillah ten zuiden van Bagdad heeft donderdagavond aan zeker 45 mensen het leven gekost, aldus de politie. Ongeveer 150 mensen raakten gewond.
De daders liepen rond 18.00 uur over de Maktabat-markt, waar veel mensen inkopen deden voor het avondeten. Toen de politie een van de mannen staande hield omdat hij zich verdacht gedroeg, bracht hij de explosieven die hij op zijn lichaam droeg tot ontploffing. De tweede dader, die achter hem liep, deed hetzelfde.
Bijna twee jaar geleden was Hillah het toneel van een aanslag met een autobom die aan 125 mensen het leven kostte.

Bagdad
Bij een aanslag met een bom die was verstopt in een geparkeerde auto vielen donderdag in het centrum van Bagdad zeker zes doden en twaalf gewonden. De bom ging af bij een bushalte op een drukke markt.
Een andere bomaanslag in de overwegend sjiitische wijk Karradah kostte aan zes personen het leven. Acht mensen raakten gewond.
De dader had een tas met daarin een explosief achtergelaten in een busje en stapte uit vlak voordat de bom ontplofte, aldus de politie. Door de explosie werd het dak van het busje geblazen.

Mortier
Bij een mortierbeschieting van een soennitische wijk Azamiyah vielen zeker vijf doden en twaalf gewonden. Het was de derde achtereenvolgende dag dat de wijk het doelwit was van een mortierbeschieting.
Dinsdag vielen in Azamiyah bij een dergelijke aanval vijf doden en twintig gewonden en woensdag verloren vier bewoners van de wijk het leven. Het geweld is waarschijnlijk bedoeld als vergelding voor de aanslagen op sjiitische gelovigen tijdens het Ashoura-festival.

Mortuaria
Volgens het ministerie van gezondheid kostte het geweld in Irak in januari aan 1.990 burgers het leven, meer dan drie keer zoveel als de 548 die vorig jaar in die maand omkwamen. Het dodental is berekend op basis van dagelijkse rapporten van mortuaria en ziekenhuizen in het land.

Soldaat
Een dinsdag bij gevechten met opstandelingen in de Iraakse provincie Anbar gewond geraakte Amerikaanse soldaat is donderdag aan zijn verwondingen bezweken, maakte het Amerikaanse leger bekend. Volgens een telling van Associated Press zijn sinds het begin van de oorlog in Irak, in maart 2003, nu al 3.090 Amerikaanse militairen in dat land omgekome

[bron: www.nu.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...