Nederlandse ’watjes’ hadden succes in Irak

Gestart door -Peter-, 12/04/2007 | 11:19 uur

Sine Pari

Wat een ongelovelijk kortzichtig artikel. Als of andere landen deuren ingetrappen en burgers ïntimideren, en de Nederlandse soldaat geen huizen dor zoekt. Maar goed de Nederlander heeft natuurlijk de wijzheid met de paplepel gegeten, en we kunnen beter allemaal luisteren naar wat we van Nederland kunnen leren.  :D

oud_zijde

Citaat van: Ros op 12/04/2007 | 12:11 uur
Alles behalve onhamdig. Het gaat er ook niet om, om  een beproefde methode helemaal tot uitvoer te moeten brengen. Als deze aanpak effectief is kan dat door de aflossende eenheden worden voortgezet.

Voor Nederland is het wat mij betreft afnokken in 2008.

ja dan ga je er vanuit dat de opvolgers diezelfde "beproefde methodes" gaan gebruiken

dan kunnen we beter de methodes van onze bondgenoten overnemen (waar die verschillen) want je geloofwaardigheid daalt wel heel erg snel als je tegen de Afghaan zegt "maak je geen zorgen over de rest van de provincie" het is van de lange adem weet je ... die van jouw, niet die van ons en over 2 jaar komt er een nieuw land dat meer van de korte adem is

dan denkt de Afghaan 'ja dan had je net zogoed meteen de korte adem kunnen doen dan waren we er nu tenminste vanaf'

ik vind het onhandig
It is a corvette when you ask the Treasury for money, a frigate when it is launched, a destroyer when it enters service, a cruiser when it goes to war, but only a corvette if it gets sunk.

Ros

Of het echt te maken heeft met de voorgenomen "reorganisatie" zou ik niet durven zeggen. De genoemde bezuiniging moet nog ingevuld worden. Er is m.i. nog geen duidelijkheid over hoe en wat........


Als wij na 2008 nog aan dezelfde uitzenddruk willen vasthouden gaat het zeker niet goed komen met Defensie.

Mikemans

Inderdaad, afnokken. We moeten tenslotte weer een reorganisatie zonder weerga op touw zetten om de nieuwste bezuiniging op defensie ten uitvoer te brengen.

Ik herinner me dat alle partijen behalve de sp voor de verkieizngen nog van mening waren dat op defensie echt niet meer bezuinigt kon worden.

Mourning

Citaat van: Ros op 12/04/2007 | 12:11 uur
Alles behalve onhamdig. Het gaat er ook niet om, om  een beproefde methode helemaal tot uitvoer te moeten brengen. Als deze aanpak effectief is kan dat door de aflossende eenheden worden voortgezet.

Voor Nederland is het wat mij betreft afnokken in 2008.

Niet "afnokken", wel downscalen.

noot ter correctie van het artikel: de Canadezen zitten struktureel in Kandahar en slechts incidenteel in Helmand.

Verder, of het nu met de iinhoud eens bent of niet (ik persoonlijk kan er ver in mee gaan), kun je dit amper een "objectief" artikel noemen.

Regards,

Mourning  8)
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Ros

Alles behalve onhandig. Het gaat er ook niet om, om  een beproefde methode helemaal tot uitvoer te moeten brengen. Als deze aanpak effectief is kan dat door de aflossende eenheden worden voortgezet.

Voor Nederland is het wat mij betreft afnokken in 2008.

oud_zijde

Citaat
De Nederlandse doctrine is er een van de lange adem, en die hebben de Nederlandse troepen nou juist niet in Afghanistan, want officieel loopt hun mandaat volgend jaar al af.

dat vind ik toch wat onhandig
It is a corvette when you ask the Treasury for money, a frigate when it is launched, a destroyer when it enters service, a cruiser when it goes to war, but only a corvette if it gets sunk.

-Peter-

Van onze redactie buitenland
Hoe bestrijd je de taliban, met geweld of met beleid? Over die vraag komen de landen die troepen hebben in Afghanistan, vandaag bijeen.
Worden de Canadese troepen in Afghanistan niet onevenredig hard getroffen? Canada klaagt dat het naar verhouding buitensporig veel gevechten moet leveren in Zuid-Afghanistan. En bepleit dat andere landen in de Navomacht Isaf ook hun verantwoordelijkheid nemen. Sommige landen weigeren mee te doen aan gevechten tegen de taliban.

De kwestie staat vandaag op de agenda bij informeel overleg in Québec tussen de landen die deelnemen aan Isaf. Dat zijn naast Canada (2500 man) de VS (12.000 man in Isaf, naast de 8000 onder eigen commando), Groot-Brittannië (wordt opgevoerd tot 7700), Nederland (2000), Polen (1000) en Australië (wordt 1000 in 2009). Roemenië, Estland, Denemarken, Duitsland en Italië hebben ook militairen gestuurd, de Fransen commando's die met de Amerikanen samenwerken.

De 51 Canadese doden op 2500 militairen komen neer op een dodental van zo'n twee procent. De VS zitten met 311 doden op zo'n 1,5 procent, en de Britten met 52 op 0,9 procent. Daar steekt Nederland met vier doden die allen bij ongelukken vielen, schril bij af.

Nederland is de afgelopen week onder vuur komen te liggen; het beleid om gevechten uit de weg te gaan en in te zetten op vredesopbouw en ontwikkeling werd in de New York Times neergezet als lafhartig en riskant. Nederlandse militairen zijn watjes, was de suggestie. En: de provincie Uruzgan dreigt daarmee een enclave te worden waar de taliban ongestoord hun gang kunnen gaan.

De discussie is geen nieuwe, en gaat in feite over de vraag hoe verzet het effectiefst kan worden bestreden. Met geweld, zegt de ene stroming. Door het zijn vruchtbare bodem te ontnemen, meent de andere, waaronder Nederland.

,,We zijn er niet om tegen de taliban te vechten, maar om ze irrelevant te maken", aldus kolonel Van Griensven in de New York Times. Nederland werkt vanuit het 'olievlek'-principe. Militairen gedragen zich respectvol, helpen de lokale regering besturen en de economie verbeteren – en de gebieden waar de taliban hun aantrekkingskracht verliezen, zullen als een olievlek groeien.

Acties waarbij huizen worden doorzocht, deuren ingetrapt en burgers geïntimideerd zijn volgens dit principe uit den boze. En iedere dode – ook aan taliban-zijde – levert familieleden op die wraak willen nemen op de buitenlandse troepen. Dat verklaart deels het grote aantal Canadese doden door bermbommen.

Nederland gebruikt in Uruzgan zijn ervaringen uit Irak, waar de provincie Al-Moethana ook na het Nederlandse vertrek de rustigste is van het land. Deze grensprovincie met Saoedi-Arabië had toch de potentie een brandhaard te zijn.

Ook daar stond de wederopbouw voorop, en wisten opstandelingen nauwelijks voet aan de grond te krijgen toen water en stroom waren hersteld en de cementfabriek weer draaide. De Irakezen werden weer aan het werk geholpen en hadden daardoor geen behoefte aan de dollars waarmee opstandelingen aanhang wonnen. En de heropgeleide politie doet de rest.

Nou is Al-Moethana minder dicht bevolkt dan bijvoorbeeld Basra, waar Britse militairen veel meer problemen hebben. En geldt Uruzgan als minder gewelddadig dan Helmand waar de Amerikanen en Canadezen zitten. Maar de Amerikanen geven toe dat vrijwel iedere regio waaruit de taliban is verjaagd, weer in hun handen is gevallen zo gauw de Navo-troepen vertrokken.

De Nederlandse doctrine is er een van de lange adem, en die hebben de Nederlandse troepen nou juist niet in Afghanistan, want officieel loopt hun mandaat volgend jaar al af.

Maar in Irak hebben sommige Amerikaanse eenheden de doctrine inmiddels overgenomen. Zij zien in dat ze de 'harten en geesten' van de Irakezen uiteindelijk niet gaan winnen met huiszoekingen, geweld en meer burgerdoden.

[bron: www.trouw.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...