Nederland blijft jaar langer in Sudan

Gestart door -Peter-, 13/04/2007 | 14:59 uur

Lex

Kabinet verlengt waarnemingsmissie Sudan

DEN HAAG - De Nederlandse bijdrage aan de VN-vredesmissie in Sudan (UNMIS) wordt verlengd. Het kabinet heeft dat vrijdag besloten. Het gaat om vijftien militaire waarnemers en vijftien politiefunctionarissen.

Nederland draagt al sinds maart 2006 bij aan de stabilisatiemacht UNMIS. Deze missie begon in 2005 om met in totaal ongeveer 10.000 militairen en politiefunctionarissen toezicht te houden op het toen gesloten vredesakkoord tussen Noord- en Zuid-Sudan. 

Ook zijn 3200 burgerfunctionarissen bij de missie betrokken. De meeste Nederlandse waarnemers zitten in het zuiden. Daarnaast zijn enkele stafofficieren werkzaam op de hoofdkwartieren in Khartum en Juba.

Burgeroorlog

Sudan kampt al tientallen jaren met geweld en de gevolgen van een felle burgeroorlog die nog erger werd door de vondst van olie in het land. De strijd ging tussen het islamitische noorden en het deels christelijke, deels animistische zuiden. Het noorden was vooral in handen van de regering in Khartum; in het zuiden zwaaide vooral de verzetsbeweging SPLM de scepter.

In 2005 sloten de regering en de SPLM een gammel vredesakkoord. Inmiddels kent het zuiden een vorm van autonomie en is de president van Zuid-Sudan toegetreden tot de regering in Khartum.

In het vredesakkoord staat onder meer dat dit jaar nationale verkiezingen moeten worden gehouden. In 2011 moet een referendum uitwijzen of Zuid-Sudan volledig onafhankelijk kan worden.

(c) ANP Uitgegeven: 4 april 2008 17:57

Lex

Nederland langer met VN-missie in Sudan

DEN HAAG - De Nederlandse bijdrage aan de VN-vredesmissie in Sudan (UNMIS) wordt verlengd. Het kabinet zal dat vrijdag waarschijnlijk besluiten, zo meldden bronnen rond het kabinet donderdag.

Het gaat om vijftien militaire waarnemers en vijftien politiefunctionarissen.

Nederland draagt al sinds maart 2006 bij aan de stabilisatiemacht UNMIS. Deze missie begon in 2005 om met in totaal ongeveer 10.000 militairen toezicht te houden op het toen gesloten vredesakkoord tussen Noord- en Zuid-Sudan.
De meeste Nederlandse waarnemers zitten in het zuiden. Daarnaast zijn enkele stafofficieren werkzaam op de hoofdkwartieren in Khartum en Juba.

Burgeroorlog
Sudan kampt al tientallen jaren met geweld en de gevolgen van een felle burgeroorlog die nog erger werd door de vondst van olie in het land.
De strijd ging tussen het islamitische noorden en het deels christelijke, deels animistische zuiden. Het noorden was vooral in handen van de regering in Khartoum; in het zuiden zwaaide vooral de verzetsbeweging SPLM de scepter.

Vredesakkoord 
In 2005 sloten de regering en de SPLM een gammel vredesakkoord. Inmiddels kent het zuiden een vorm van autonomie en is de president van Zuid-Sudan toegetreden tot de regering in Khartoum.
In het vredesakkoord staat onder meer dat dit jaar nationale verkiezingen moeten worden gehouden. In 2011 moet een referendum uitwijzen of Zuid-Sudan volledig onafhankelijk kan worden.

(c) ANP Uitgegeven: 27 maart 2008 15:32

KapiteinRob

Als men geïnteresseerd is in wat één van die 15 militairen daar o.m. uitvoert, heb ik hier een link.

Lex

Tweede Kamer unaniem achter langere missie Sudan

DEN HAAG - De Tweede Kamer schaart zich unaniem achter de verlenging van de Nederlandse bijdrage aan de VN-vredesmissie in Sudan. Het gaat om vijftien militairen, vijftien politiemensen en enkele staffunctionarissen.
Zij zullen een jaar langer blijven dan eerst was voorzien, tot april 2008.

De brede steun bleek dinsdag in een debat over het door geweld geteisterde Afrikaanse land. De Nederlanders zitten sinds maart 2006 in Sudan.
De stabilisatiemacht UNMIS begon in 2005, vooral om toezicht te houden op het in 2005 gesloten vredesakkoord.

Zorgen

Zowel het kabinet als de Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over de ontwikkelingen in Sudan en in de buurlanden. Naast de strijd tussen rebellen en regeringstroepen, komen daar nu ook steeds meer tribale gevechten bij.
Dat maakt de situatie nog complexer dan die al jaren was. De humanitaire situatie is en blijft slecht, zei minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking). "De urgentie om tot een oplossing te komen is groot.".

Toegang

Het probleem is niet zozeer het geld dat de internationale gemeenschap aan Sudan geeft voor onder meer wederopbouw, maar de toegang tot het land en de strijd in sommige gebieden.
Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) vindt het noodzakelijk dat alle initiatieven voor een politieke oplossing onder de paraplu van de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties komen.

Sancties

Verhagen wil Sudan tot juli de tijd geven om tot een politieke oplossing te komen met de Verenigde Naties. Als dan nog niets is gebeurd, wil hij dat de sancties aangescherpt worden.
"Het liefst in VN-verband, maar als dat niet lukt, dan door de Europese Unie."

Maandag stelde de EU sancties tegen Sudan nog uit op verzoek van VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon en VN-gezant Jan Eliasson. Zij wilden meer tijd om te onderhandelen met Sudan.
Alleen al bij het conflict in de West-Sudanese regio Darfur zijn de afgelopen vier jaar meer dan 200.000 mensen gedood en sloegen 2,2 miljoen mensen op de vlucht.

anp | Uitgegeven: 24 april 2007 20:22

-Peter-

DEN HAAG - De vijftien Nederlandse militairen, vijftien politieagenten en enkele staffunctionarissen blijven een jaar langer in het Afrikaanse Sudan in het kader van de vredesmissie van de Verenigde Naties (VN). Het kabinet heeft dat vrijdag besloten op voorstel van onder anderen minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken).

De Nederlanders zitten sinds maart 2006 in Sudan en zullen nu blijven tot april 2008. De VN-missie begon in 2005 wegens het conflict tussen regeringstroepen en rebellen. Aan de stabilisatiemacht UNMIS doen ongeveer 10.000 militairen mee. Zij houden met name toezicht op het in 2005 gesloten vredesakkoord

[bron: www.telegraaf.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...