Schokkende beelden of manipulatie?

Gestart door -Peter-, 23/06/2007 | 21:19 uur

ronjhe

tja waarheid en manipulatie/propaganda blijven in een oorlogssituatie altijd moeilijk van elkaar te onderscheiden te zijn...ik zou het niet weten...maar als het echt klopt is het gewoon een erg triest verhaal en hebben de Amerikanen correct ingegrepen...

-Peter-

Van onze redactie buitenland
Het Amerikaanse leger heeft gisteren foto's vrijgegeven van een weeshuis in de Iraakse hoofdstad Bagdad, waar 24 jongens zouden leven onder erbarmelijke omstandigheden. Volgens een Iraakse minister zijn de beelden manipulatie.
De Amerikaanse militairen ontdekten de kinderen in het noordwesten van de stad al op 10 juni, maar de zaak kwam pas in de publiciteit nadat de zender CBS er dinsdag over berichtte. De zender had de schokkende foto's gekregen van het leger. Op sommige beelden liggen sterk vermagerde jongens op de betonnen vloer, naar het lijkt in hun eigen uitwerpselen en te verzwakt om op hun benen te staan. Anderen zijn vastgebonden aan het bed. Ze zijn tussen de drie en vijftien jaar oud.

Volgens de CBS-verslaggever vertelden de militairen dat er vijf volwassenen in de keuken aanwezig waren, maar dat die voor zichzelf kookten, niet voor de kinderen. De drie vrouwen en twee mannen, onder wie de directeur, zijn gearresteerd. De kinderen zijn naar een ander tehuis gebracht, of naar het ziekenhuis.

Waarom de zorg zo slecht was, is niet duidelijk. Uit andere foto's blijkt dat de voorraadkast vol voedsel stond en er was ook personeel aanwezig. De bedjes zien er normaal uit voor een weeshuis, met goede, deels dubbele matrassen. De stoelen zijn keurig opgestapeld. Veel kinderen hebben gewoon kleren aan, waarom anderen naakt zijn is onduidelijk. Ook blijft duister waarom de foto' s pas na tien dagen zijn vrijgegeven.

De Iraakse minister voor arbeid en sociale zaken, Mahmoed al-Rahdi, heeft harde kritiek op alle publiciteit. ,,We wijzen de trucks volledig af die [de Amerikanen] gebruiken om te manipuleren, de feiten te verdraaien, en de Amerikanen af te schilderen als een humanitaire partij. Dat kan niet verder afstaan van de waarheid." Volgens hem zijn de jongens zwaar gehandicapt en in de steek gelaten door hun familie. Het tehuis heeft hen van een wisse dood gered, aldus de minister.

[bron: www.trouw.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...