Meeste Nederlanders verlaten Haïti nog niet

Gestart door -Jeroen-, 24/02/2004 | 16:12 uur

Jojo

Mogelijk marineschepen naar Haïti  27-02-'04  
     
 
De Verenigde Staten overwegen oorlogsschepen naar Haïti te sturen om de 20.000 Amerikanen daar te hulp te kunnen schieten. De mariniers zouden ook een massale vlucht van Haïtianen kunnen voorkomen.  

Het zou gaan om drie schepen met in totaal 2200 mariniers. De schepen zouden binnen twee dagen gestationeerd kunnen worden voor de kust van Haïti.

Anarchie
In de hoofdstad van Haïti, Port-au-Prince, is op dit moment sprake van anarchie. Er wordt op grote schaal geplunderd. Bijna alle banken en winkels zijn gesloten. Door de straten rijden voornamelijk voertuigen met gewapende aanhangers van president Aristide.

Volgens journalisten van het Franse persbureau AFP liggen op verscheidene plaatsen in de stad lijken. Mensen zouden worden vastgebonden en daarna geëxecuteerd met een schot in het hoofd.

Aanhangers van de president, die zich schuilhoudt in zijn paleis in Port-au-Prince, maken zich op voor de confrontie met de oprukkende rebellen, die Aristide willen afzetten. In de hoofdstad worden willekeurig auto's aangehouden en bestuurders gefouilleerd.  

Bloedbad
De VS en Frankrijk vinden dat Aristide beter kan aftreden. Human Rights Watch vreest een bloedbad als de verwachte rebellenaanval op de hoofdstad begint.

De Amerikaanse president Bush hoopt nog altijd op een politieke oplossing voor de crisis in Haïti. "Daar wordt hard aan gewerkt", zo zei hij tijdens een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Schröder.
 
bron: (NOS)


 






 
 
 
"The man who makes no mistakes does not usually make anything"

Jojo

Moorden en plunderingen in Port-au-Prince

In de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince is anarchie uitgebroken. Ooggetuigen maken melding van moorden en plunderingen. In de straten zouden ten minste drie lijken zijn gevonden met schotwonden in het hoofd. Honderden plunderaars hebben goederen buitgemaakt uit opslagloodsen in de haven van Port-au-Prince.
De onrust volgt op de waarschuwing donderdag van de gewapende opstandelingen in Haïti dat een aanval op de hoofdstad ophanden is. Zij hebben meer dan de helft van het land in handen; net als de oppositiepartijen in Haïti zijn zij uit op het aftreden van president Aristide.
Frankrijk, dat probeert te bemiddelen, vindt nu ook dat Aristide moet opstappen. Parijs zei dat na gesprekken met een Haïtiaanse regeringsdelegatie die naar de

bron: (RN)
"The man who makes no mistakes does not usually make anything"

-Jeroen-

PORT-AU-PRINCE (ANP) - Het merendeel van de ongeveer 85 Nederlanders in Haïti geeft nog geen gehoor aan het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken om het land te verlaten. Tenzij de situatie drastisch verslechtert, zal een kwart tot eenderde uiteindelijk vertrekken.



Dit zijn de verwachtingen van de Nederlandse consul R. Padberg. Als gevolg van het gestoorde telefoonverkeer heeft Padberg ,,meer dan een dagtaak'' aan het onderhouden van contact met de Nederlanders, zei hij dinsdag telefonisch vanuit de hoofdstad Port-au-Prince. Zes landgenoten hebben Haïti wegens de instabiele situatie verlaten, zeven om andere redenen. Deze week zullen nog ongeveer zeven Nederlanders op het vliegtuig stappen.

Padberg noemde de situatie in Haïti ,,ernstig''. Het land biedt dezer dagen een tegenstrijdig beeld. Aan de ene kant leveren de rebellen slag met troepen die trouw zijn gebleven aan president Aristide, aan de andere kant vieren de inwoners van Port-au-Prince massaal carnaval.

De consul schat de kans op een politieke oplossing van de machtsstrijd niet hoog in. ,,Maar het is een raar land, dus is het moeilijk te voorspellen wat er zal gebeuren.''

De rebellen acht hij niet in staat om Port-au-Prince op korte termijn in te nemen. ,,Het is een kleine, niet goed georganiseerde groep met weinig middelen. Maar ze kunnen wel delen van het land afsnijden van de hoofdstad.'' De consul heeft een evacuatieplan klaarliggen voor als de situatie echt uit de hand loopt.

bron (planet.nl)
The civil war had ended, But  one man's battle with himself was just beginning