Bush stuurt troepen VS naar Haïti

Gestart door -Jeroen-, 29/02/2004 | 23:26 uur

RAnger87

wij moeten alijd rekenen op de hulp van andere landen. neem dnou de apaches die naar afghanistan gaan. kosten transport: 358000 euro. ijsland mag dat dan wel betalen maar stel nou dat wij dat zelf hadden moeten doen. kun je veel beter zelf vliegtuigen zoals de C5 galaxy of c17 globemaster kopen. de 2 c130's die wij hebben zijn
allee n geschikt voor het vervoer van troepen en niet van echt groot materiaal. om een kleine indruk te krijgen over de johan de witt moet je naar www.scheldeshipbuilding.com gaan.   succes

Mourning

Ja, het lijkt me dus wel duidelijk dat we er dus niet genoeg van hebben ;).

Regards,

Mourning ;)
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

oud_zijde

punt lijkt me wel bewezen dan aangezien de Rotterdam voorlopig niet beschikbaar is  8)
It is a corvette when you ask the Treasury for money, a frigate when it is launched, a destroyer when it enters service, a cruiser when it goes to war, but only a corvette if it gets sunk.

Jeffrey

Dit was een punt van een eindeloze discussie over het nut van de marine en dat ze transport schepen aan moesten schaffen...

Caspar

Citaat van: Jeffrey op 02/03/2004 | 08:37 uur
offtopic: wie zei ookalweer dat Nederland geen transportschepen bij de marine heeft ::)

Verklaar je even nader Jeffrey, dan snapt iedereen het.

Jeffrey

offtopic: wie zei ookalweer dat Nederland geen transportschepen bij de marine heeft ::)

Jojo

Nederlandse mariniers en Haïti                                      2004-03-01

door Louis Cornelisse


Als de Amerikanen militaire bijstand verlenen op het door geweld geteisterde Haïti, kan Nederland dan een rol spelen? Op Curaçao en Aruba zijn bases met mariniers die snel inzetbaar zijn. Het motto van de marinier is niet voor niets Qua Patet Orbes, 'Zowijd de wereld strekt'. Tussen de Nederlandse Antillen en Haïti zit maar zo'n duizend kilometer.


De bases zijn niet in staat van paraatheid. De Amerikanen hebben Den Haag nog niet om steun gevraagd. ,,Als er een verzoek vanuit Den Haag komt, zijn we er klaar voor'', zegt de woordvoerster van de commandant zeemacht Cariben. Dat geldt ook voor de Nederlandse en Amerikaanse F16's die vanaf het Curaçaose Hato de zee controleren.

De marine patrouilleert als altijd voor Haïti. Voor de fregatten en Orion-observatievliegtuigen is de zee rond het eiland maar een detail in het operatiegebied dat Nederland in de gaten houdt. Het territorium heeft de codenaam CTG 4.4 en omvat de zee van Suriname tot het Amerikaanse Florida. Routine is het jacht maken op cokesmokkel van het Zuid-Amerikaanse vasteland naar de eilanden, waaronder Haïti.

De mariniers zijn uiterst geschikt om de orde te herstellen op Haïti. Probleem is dat er op de Antillen wel fregatten zijn om jacht te maken op schepen en reddingsacties uit te voeren, maar die zijn niet geschikt voor grote landingen. ,,Zo'n schip is de Hr.Ms Rotterdam dat zaterdagochtend terugkeerde uit Liberia'', legt een marinewoordvoerder uit. Zo'n Landing Platform Dock (LPD) kan ruim 600 mariniers, 32 Leopard-tanks en 90 rupsvoertuigen aan land zetten. Een tweede LPD, de Johan de Witt, is in aanbouw en in 2007 klaar.

[bron: www.trouw.nl]
"The man who makes no mistakes does not usually make anything"

-Jeroen-

#1
President Bush heeft persoonlijk opdracht gegeven tot het sturen van mariniers naar Haïti. Verwacht wordt dat de soldaten vannacht aankomen.

'Rust en stabiliteit'
De bedoeling is dat de soldaten de voorhoede vormen van een internationale troepenmacht die rust en stabiliteit moet brengen. Achter de schermen wordt druk gewerkt aan een VN-resolutie die een troepenmacht mogelijk moet maken. Meerdere landen hebben toegezegd troepen te leveren. Vannacht vertrekken ook Franse soldaten naar Haiti. Ze gaan de veiligheid van de Franse burgers bewaken en helpen met het herstellen van de rust in Haiti.

'Hoopvolle toekomst'
Bush riep de Haïtianen op om het geweld af te zweren, en zei dat het land een 'hoopvolle toekomst' tegemoet kan gaan als het een 'breuk met het verleden' kan forceren.

Rebellen
Rebellenleider Philippe heeft verklaard dat wat hem betreft de strijd over is. "We zijn niet meer van plan om te vechten nu Aristide weg is." Hij is blij met de beslissing van Bush om troepen te sturen en erkent de nieuwe president Alexandre.

bron (rtlnieuws.nl)
The civil war had ended, But  one man's battle with himself was just beginning