Powell 'verbaasd' over intensiteit verzet Irak

Gestart door -Peter-, 05/05/2004 | 09:03 uur

D819

Tja, er zijn legio voorbeelden in de geschiedenis, waarbij het anders uitdraait dan wat de "planners" bedacht hadden.
Zo had Napoleon het nobele streven om alle vorstenhuizen van Europa pootje te lichten, maar daar is weinig van gekomen, omdat hij zelf al gauw niet aan de verleiding kon weerstaan om keizer te worden.
Gevolg was dat een staat als Pruissen de kans kreeg om met een modern koningschap de greep naar de macht te doen. Een man als Bismarck maakte vervolgens dankbaar gebruik van de anti Franse sentimenten in Duitsland, en in 1870 stonden de Duitsers voor het eerst in Parijs.

Resumerend kan je stellen dat de liberale strijd voor vrijheid en gelijkheid het spook van het nationalisme heeft opgeroepen.
Mensen zijn dikwijls bang voor de vrijheid, omdat zo iets ook verantwoordelijkheid betekent. Broederschap dus!.

In een feodale samenleving als Irak en de andere Arabische staten is er nog een erg lange weg te gaan. En daar kunnen westerse troepen niet bij helpen. Wie wel kunnen helpen, zijn die mensen die van Iraakse afkomst zijn, en in Europa studeren en werken.
Zij kunnen uiteindelijk naar een democratie toe werken.
Maar dan moeten wij ons niet met die landen bemoeien.

Als voorbeeld noem ik de staatsgreep tegen Soekarno, waar Nederland ook heeft zitten grinneken of zelfs actief meegeholpen.
Het gevolg was een terreurgolf van staatswege onder Soeharto, waarbij anderhalf miljoen Indonesiërs de dood vonden, en de familie Soeharto zichzelf kon verrijken. Hetzelfde patroon als in zo veel staten onder Amerikaanse invloed, zoals Mubutu in Zaïre en Marcos in de Phillipijnen.

Na de tweede wereldoorlog konden de oude koloniale machten de vrede in de koloniën niet bewaren, wat in de hand gewerkt werd door de Amerikaanse houding dat kolonialisme de wereld uit moest.
Om plaats te maken voor Amerikaans neo kolonialisme.

Om het maar eens recht voor zijn raap te zeggen, Amerika pikte het systeem op zoals de Nederlanders dat in Indonesië heel lang gebruikt hadden. De plaatselijke vorst werd een duurbetaalde stroman, zodat de zaken voor het moederland voor de wind gingen.

Een Brits systeem van het land in zijn geheel te bezetten, door er minder sociale elementen naar toe te sturen, lijkt nu door de Amerikanen overgenomen te zijn.

Van handelsposten naar een controle van gebieden.
Het punt is alleen, dat de oude koloniale machten zoals Nederland, Engeland en Frankrijk wel het een en ander in het werk stelden om de plaatselijke cultuur te respecteren, en de Amerikanen daar geen kaas van gegeten hebben.

En dat beleid, daar zitten wij nu in Irak mee in de shit.

RAnger87

joh powell dacht dat die met open armen in irak werd ontvangen geen wonder dat het dan slechter gaat want dan kan het alleen maar slechter gaan.

D819

#9
Citaat van: Jeffrey op 05/05/2004 | 18:41 uur
Het probleem voor die verzetsstrijders in Fulljah is,dat ze worden/werden bestookt door tanks,pantservoertuigen,gevechtsvliegtuigen,gevechtshelikopters,zwaar bewapende infanteristen,specialforces etcetcetc,ze willen daar gewoon geen bloedbad aanrichten vandaar dat ze het nu overlaten aan de Iraakse veiligheidstroepen.

Haha..
Wat je hier nu zo duidelijk uitlegt is precies hetzelfde als het Vietnam scenario...
Amerikaanse vliegers vochten ook met één hand op de rug gebonden.

Ze willen geen bloedbad aanrichten...

Woehaaa... Wat een smoes zeg!

Ze zijn nog net niet stom genoeg om echt huis aan huis gevechten te gaan doen.

Ze laten het aan Iraakse veiligheidstroepen over..
Haha..
Twee kansen..

1) Die worrden de één na de ander afgeslacht als collaborateurs.
2) Die spelen onder één hoedje met het Iraakse verzet.

Wat gok je?

Ik 2.

Het volgende scenario:

Iraakse generaal wordt bedankt voor zijn doortastend optreden tegen de rebellen, en wordt binnen een paar weken tot staatshoofd bebombardeerd.
Amerikanen kunnen zich met goed fatsoen uit Irak terugtrekken, en over een paar jaar begint het Saddam scenario opnieuw.

Ik wil er even fijntjes op wijzen, dat de Baath partij oorspronkelijk met hulp van de Britten en Amerikanen aan de macht geholpen is door een staatsgreep.
Omdat de toenmalige hotemetoot de olieindustrie wilde nationaliseren.
En wat deed Saddammeke toen die tot boven aan geklommen was? De olie industrie nationaliseren...  ;D



Jeffrey

Het probleem voor die verzetsstrijders in Fulljah is,dat ze worden/werden bestookt door tanks,pantservoertuigen,gevechtsvliegtuigen,gevechtshelikopters,zwaar bewapende infanteristen,specialforces etcetcetc,ze willen daar gewoon geen bloedbad aanrichten vandaar dat ze het nu overlaten aan de Iraakse veiligheidstroepen.

D819

Overigens zal de hel nu wel weer ergens anders uitbreken...

GI Joe krijgt het steeds lastiger..
Frustraties worden al op gevangenen bot gevierd.

De volgende fase is dat Iraki's Amerikaanse soldaten slachten en met hun eigen pik in de mond midden op de weg laten liggen.

Op dit moment gaat het nog erg geciviliseerd naar Arabische maatstaven.



D819

Citaat van: Jeffrey op 05/05/2004 | 18:02 uur
Zonder die gecechtsvliegtuigen had die tank toch echt al die AMerikanen afgemaakt  ;D

Je weet net zo goed als ik dat die vliegtuigen in de tweede wereldoorlog meer er langs schoten dan raak.


Maar het punt is, dat in Irak de blauwen de tanks en vliegtuigen hebben, en dat de roden meer dan genoeg anti tank granaten hebben.
Wat overblijft is een smeerlapperij als in de traktorfabriek in Stalingrad.
Daarom hebben ze Amerikanen zich ook "wijselijk" teruggetrokken uit Falluyah...
Slimme zet.. Oeps...
Nu heeft een Saddam Generaal tenminste de kans om de verdediging afdoende te reorganiseren, zodat de Yanks straks nog meer klappen krijgen..

I told you so..

Jeffrey

Zonder die gecechtsvliegtuigen had die tank toch echt al die AMerikanen afgemaakt  ;D

D819

#4
Ergens heb je gelijk...
Stadsguerilla is nog een graadje erger!

"Saving private Ryan" geeft tegen het einde een aardig beeld hoe dat gaat.

Regel 1.. Ga nooit met tanks een stad binnen...

Woehaaaaa...  ;D

Jeffrey

Het is nu anders weer vrij rustig in Irak,er worden steeds meer Iraakse millitairen ingezet,je kan dit niet echt vergelijken met de jungle van Vietnam Reineart!

D819

Tragisch dat een voormalig militair op zo'n manier toneel speelt.

De bevolking van Irak gedraagt zich zoals te verwachten als een zootje woonwagenbewoners. Ze accepteren geen wetten en geen regels. Om ze onder de duim te krijgen lukt dat pas als je er elke dag minstens een paar duizend neerschiet.
Maar dat lijkt me wat lastig voor de VS, in verband met de publieke opinie.
Dus kan je wel stellen, dat het daar in veel rapper tempo in een tweede Vietnam ontwikkeld, dan ze zelf voor mogelijk houden.

I told you so.


-Peter-

Uitgegeven: 5 mei 2004 07:35

WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell is "verbaasd" over de intensiteit van het Iraakse verzet tegen de Amerikaanse overheersing van hun land. "Er is meer verzet dan we rond deze tijd hadden verwacht", aldus Powell in een interview met CNN.

De bewindsman zei dat het Amerikaanse leger accuraat heeft gereageerd door meer militairen te sturen. "We zullen daar in de toekomst nog een aanzienlijke periode moeten blijven om de veiligheid te bieden die ze zichzelf nog niet kunnen geven", stelde Powell.

Cordon Fallujah

In Irak zelf willen Amerikaanse mariniers hun cordon rond het noordwesten van de stad Fallujah op te heffen. Dat heeft een van de commandanten bij de omsingelde stad bekendgemaakt. Daardoor kan verkeer voor het eerst sinds een maand het gebied weer in en uit.

De blokkade was de afgelopen tijd zeer strikt. De Amerikanen hoopten zo de omsingelde soennitische opstandelingen in de wijk Golan op de kniën te dwingen.

[bron: www.nu.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...