VN trekt zich grotendeels terug uit West-Darfur

Gestart door -Peter-, 06/01/2006 | 13:00 uur

KapiteinRob

Ik baal nog steeds dat de VN en/of de westerse landen hier geen bal aan doen. Maar daar hebben we het elders op het forum al uitgebreid over gehad. Als "we" dan toch niet naar Afghanistan durven, zouden "we" daar eens orde op zaken moeten gaan stellen. Hoewel, het is daar natuurlijk ook niet veilig genoeg..... >:(

-Peter-

Uitgegeven op vrijdag 06 januari 2006 om 12:32:23   

(Novum/AP) - De Verenigde Naties gaan hun aanwezigheid in de Sudanese regio West-Darfur drastisch terugbrengen uit angst voor het toenemende geweld en de groeiende kans dat een oorlog uitbreekt tussen Sudan en buurland Tsjaad. Dat heeft de hoogste VN-gezant voor Sudan, Jan Pronk, donderdag bekendgemaakt. De VN trekken niet al hun medewerkers terug en noodhulp zal nog steeds worden verleend, aldus Pronk.

De oorlog in Darfur begon in 2003. Etnisch-Afrikaanse rebellengroepen namen de wapens op tegen de door Arabieren gedomineerde regering. Die wordt ervan beschuldigd Arabische milities, de Janjaweed, te hebben ingezet in een campagne van etnische zuiveringen, waarin duizenden mensen zijn vermoord en verkracht en tal van dorpen platgebrand.

Tsjaad heeft de afgelopen twee jaar zo'n 200.000 Sudanese vluchtelingen opgevangen, en naar schatting 1,8 miljoen ontheemden wonen momenteel in kampen in Sudan. Het conflict heeft zeker 180.000 mensen het leven gekost, honger en ziektes hebben de meeste slachtoffers gemaakt.

Sudan en Tsjaad beschuldigen elkaar ervan rebellengroepen te steunen die het op de ander gemunt hebben. Tsjadische rebellen zouden door de Sudanese autoriteiten getraind en bewapend worden in een poging Tsjaad te destabiliseren. Ook zouden Sudanese milities op het Tsjadische grondgebied opereren, hetgeen door Sudan ontkend wordt.

[bron: www.nieuws.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...