'Libië geeft wapenprogramma op'

Gestart door -Peter-, 20/12/2003 | 10:02 uur

-Peter-

'Libië geeft wapenprogramma op' 20-12-2003  


De Libische leider Moammar Gadhafi heeft toegegeven dat zijn land in het verleden geprobeerd heeft massavernietigingswapens te ontwikkelen maar is dat vanaf nu niet langer van plan. Dat heeft de Britse premier Tony Blair vrijdag gemeld. De Amerikaanse president George Bush zei dat Libië buitenlandse zal toelaten om het Libische wapenarsenaal te controleren. Groot-Brittannië en de Verenigde Staten onderhandelden negen maanden lang met Libië.



Libië is bereid om alle massavernietigingswapens te ontmantelen en het bereik van zijn raketten te beperken tot 300 kilometer. Libië gaat ook praten met het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) over een nieuw akkoord. Blair vond het besluit van Gadhafi historisch en moedig.

Met de aankondiging van vandaag is Libië begonnen aan zijn terugkeer in de internationale gemeenschap. En kolonel Gadhafi weet de weg, aldus Bush, die hoopte dat andere landen een voorbeeld nemen aan Libië. Blair vertelde dat Libië in maart, na de succesvolle onderhandeling over de Lockerbie-zaak, de Britse regering benaderde en vroeg of er op een gelijksoortige manier een oplossing kon gezocht worden voor de kwestie over massavernietigingswapens.

De Libische minister van buitenlandse zaken Abdel-Rahman Shalqam zei dat Libische experts de stoffen, materialen en programma's om internationaal verboden wapens te produceren getoond hebben aan Amerikaanse en Britse collega's. Het ging onder meer om een centrifugeermachine en materieel om chemische stoffen te vervoeren.

Op 12 september hieven de Verenigde Naties de sancties tegen Libië nadat de Libische regering een akkoordover schadevergoeding had bereikt met de nabestaanden van de 270 slachtoffers van de bomaanslag op een PanAm-lijntoestel boven het Schotse Lockerbie op 21 december 1988. Het besluit van de VN was vooral symbolisch omdat de sancties al in 1999 werden opgeschort. Het ging om een wapenembargo en een verbod op vluchten naar Libië. Een afzonderlijk embargo van de VS is wel nog van kracht.


[Copyright 2003, Novum Nieuws / Associated Press]
[bron: www.nieuws.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...