Spaanse politie verijdelt bomaanslag op Kerstavond

Gestart door -Peter-, 24/12/2003 | 16:52 uur

-Peter-

Spaanse politie verijdelt bomaanslag op Kerstavond
24-12-2003  

De Spaanse politie heeft een bomaanslag van de Baskische afscheidingsbeweging ETA weten te voorkomen. Op Kerstavond hadden twee krachtige bommen moeten ontploffen in een van de drukste treinstations van Madrid. Twee vermoedelijke ETA-leden zijn woensdag in Baskenland opgepakt in verband met de geplande aanslagen. Dat heeft de Spaanse minister van binnenlandse zaken Angel Acebes woensdag gemeld.

Een van de arrestanten had een bom van 25 kilo in een koffer op de trein van San Sebastian naar Madrid verstopt. Hij werd in Hernani, in de buurt van de Baskische stad San Sebastian opgepakt. De politie liet de trein stoppen in Burgos, evacueerde de reizigers en maakte de bom onschadelijk. De andere kofferbom was nog in het bezit van de tweede arrestant, die in San Sebastian in de kraag werd gevat. Hij had ook een tijdontsteker, een pistool, een pruik en een treinkaartje voor de beoogde treinrit bij zich.

De bom op de trein had even voor vier uur moeten ontploffen. De trein zou om kwart na drie in het drukke Madrileense station Chamartin gestopt zijn. Zo wil de ETA haar aanwezigheid laten voelen: Kerstavond, vijftig kilo explosieven in een station vol met mensen die op weg zijn om Kerstmis te vieren met hun families, aldus Acebes.


[Copyright 2003, Novum Nieuws / Associated Press]
[bron: www.nieuws.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...