Nederland leidt NAVO-vlootverband

Gestart door Lex, 30/06/2010 | 22:33 uur

Lex

Commandeur Michiel Hijmans heeft vandaag in de Egyptische havenstad Safaga het commando van Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2) overgenomen van zijn Britse ranggenoot Steve Chick. De militaire ceremonie vond plaats aan boord van Hr. Ms. De Zeven Provinciƫn, het nieuwe vlaggenschip van het NAVO-vlootverband.

Hijmans voert een jaar het bevel over het eskader, dat onder meer wordt ingezet om piraterij te bestrijden in de Hoorn van Afrika en om maritieme operaties uit te voeren in de Middellandse Zee. Volgens de nieuwe commandant worden de Standing NATO Maritime Groups ingezet waar ter wereld ze benodigd zijn. "Behalve dat het de goede samenwerking tussen de NAVO landen aantoont, worden daarmee ook de banden met bevriende naties versterkt, zoals bijvoorbeeld binnen het samenwerkingsverband Mediterranean Dialogue", aldus Hijmans.

Vlaggenschip
Het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat fungeert ongeveer 5 maanden als vlaggenschip van de SNMG2, die deze taak overneemt van het Britse fregat HMS Chatham. Historisch gezien was het een bijzondere ontmoeting, want het was aan boord van het vlaggenschip De Zeven Provinciƫn dat Michiel de Ruyter in 1667 de tocht naar Chatham aanstuurde, waarbij de Nederlandse vloot de Britse tot zinken bracht.

Ocean Shield
Na de overdrachtceremonie vertrok het vlootverband richting de Hoorn van Afrika voor deelname aan Ocean Shield. Deze maritieme NAVO-missie richt zich primair op het terugdringen van piraterij in de Golf van Aden en het Somalische bassin. Hierbij vindt continu afstemming plaats met de maritieme eenheden van het EU-verband Atalanta, de Combined Maritime Taskforce (CTF-151) en diverse onafhankelijke marines van onder meer Rusland, China, Japan, Zuid-Korea en India.

Naast het bestrijden van piraterij, ondersteunen de maritieme eenheden van het NAVO-eskader de regionale staten in het ontwikkelen van capaciteit om zelf piraterij terug te dringen.

MINDEF, 30 juni 2010, 20.39 uur