Dodelijk incident schietbaan Ossendrecht

Gestart door Elzenga, 22/03/2016 | 18:14 uur

Lex

Rapportage Commissie van Onderzoek inzake schietongeval Ossendrecht

De aanbiedingsbrief.

Rapportage CvO schietongeval Ossendrecht

28-03-2018

Lex

Nabestaanden van militair die overleed bij schietoefening eisen schadevergoeding van Defensie


OSSENDRECHT / BREDA - De Bredase familie van de commando die in 2016 omkwam bij een schietoefening in Ossendrecht, heeft een schadeclaim neergelegd bij het ministerie van Defensie. De advocaat van de nabestaanden zegt dat als er voor 1 maart niet aan de claim wordt voldaan, er een rechtszaak komt.

Het slachtoffer, de 35-jarige sergeant Sander Klap, werd dodelijk geraakt op een oefenlocatie van de Politieacademie in Ossendrecht. Hij stond achter een doel waar een andere deelnemer op dat moment zijn wapen op afvuurde, met alleen nog een dunne wand daartussen. 

Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie is vrijdag in Breda bij de nabestaanden op bezoek geweest. Zij zou daar volgens de advocaat van de familie hebben gezegd dat Defensie verantwoordelijk is voor het ongeval.

Het is onbekend hoeveel geld de nabestaanden eisen. Wel is bekend dat er naast schade door verlies aan inkomsten ook een claim ligt voor de geleden emotionele schade.

Felle kritiek
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) had vorig jaar nog felle kritiek op Defensie vanwege het ongeval. Zo vond de oefening plaats in een niet-gekeurd schiethuis. Bovendien zou Klap, die voor het eerst leiding had over zo'n oefening,  geen begeleiding hebben gekregen. Dat had wel gemoeten. Mede door het rapport over dit ongeval kwam Defensie zwaar onder vuur te liggen vanwege de gebrekkige veiligheidscultuur.

Eerder deden vijf commando's van het Korps Commando Troepen in Roosendaal ook al aangifte tegen Defensie vanwege het ongeluk. Een van de verwijten was dat verzoeken om de ruimte veiliger te maken steeds waren afgewezen.

Omroep Brabant, 12-02-2018

Tanker

In de reactie aan RTL Nieuws zegt hij: "We herkennen ons niet in het geschetste beeld. Dit is niet hoe wij onze problemen oplossen. Wij zullen nooit onze mensen onvoorbereid of ongetraind op missie sturen. Al onze mensen zijn volledig in staat om hun opdrachten uit te voeren."

Bij dit soort teksten gaan mijn haren overeind staan, en ik heb niet heel veel haar meer. Wat een kansloze bedoening, hij zal wel een tik op zijn vingers hebben gehad van secretaresse Hennis. Wat een pauperbende binnen defensie is het momenteel man,man,man.

:sick:

A.J.

Beide brieven/ mails zijn overigens online te vinden:





Bijlage KCT

Brandbrief KCT

Lynxian

Citaat van: RTLNieuws op 15/07/2017 | 14:05 uur
Baas commando's geeft tegenstrijdige verklaring over problemen
(...)
Dat viel mij inderdaad al op! Goed dat RTL hierop inhaakt, nou mag hij met zijn gebrekkige ruggengraat van mij ook wel met de billen bloot. Eerst onderstrepen wat zijn mannen zeggen en als de media en een gepikeerde blonde tegenover 'm staat opeens een geschreven verklaring de deur uit doen waarin hij zegt dat ze onzin praten. Laf gedrag, al helemaal van een militair!

Lex

De berichtgeving omtrent de tekorten bij het KCT, hebben niets van doen met dit topic en zijn verhuisd naar het topic "Rijksbegroting, etc" waar deze meer tot zijn recht komen.

Lex
Algeheel Beheerder

Nikehercules

Baas commando's geeft tegenstrijdige verklaring over problemen

De commandant van het Korps Commandotroepen Groen zegt diep te zijn geraakt door de berichtgeving van RTL Nieuws over de crisis binnen zijn eenheid. Dit staat haaks op een reactie die hij gaf op de brandbrief van zijn eigen manschappen.

In de reactie aan RTL Nieuws zegt hij: "We herkennen ons niet in het geschetste beeld. Dit is niet hoe wij onze problemen oplossen. Wij zullen nooit onze mensen onvoorbereid of ongetraind op missie sturen. Al onze mensen zijn volledig in staat om hun opdrachten uit te voeren."

Maar in een mail van commandant Groen van het Korps Commandotroepen, in bezit van RTL Nieuws, zegt hij tegen z'n eigen manschappen heel iets anders. "Ik heb van een aantal zeer ervaren sergeant-majoors een brandbrief ontvangen. In die brief zijn een aantal zorgpunten onder mijn aandacht gebracht die volkomen terecht zijn en die ik goed begrijp."

Loop van de wapens versleten

Ook in de gereedheidsrapportage, waarin hij de stand van zaken van zijn korps uiteen zet, schets hij zelf een zeer zorgelijk beeld van zijn eenheid. "Ik kamp nu met tekorten, slechte beschikbaarheid aan optiek, wapen en verbindingsmiddelen."

Hij schrijft aan de generaal van de landmacht: "Bij een onvoorziene operatie kan het KCT niet over alle benodigde munitie beschikken. De loop van de wapens van scherpschutters zijn dusdanig versleten, dat die slijtage negatieve invloed heeft op de nauwkeurigheid van het schot."



Bron: RTL Nieuws

https://www.rtlnieuws.nl/sites/default/files/styles/inline_large/public/content/images/2017/07/14/mail.png?itok=N_0-d9Dn

Zeewier

#10
Orders zijn orders, maar mag ik zeggen dat je als militair hier niet mee akkoord had horen te gaan? Afbreken wanneer de situatie jou onverantwoord lijkt. Achteraf makkelijk praten natuurlijk maar dit is wat je krijgt als de cultuur schijt heeft aan arbo. Hennis-Plasschaert heeft nu al een pittige verzameling van (recht)zaken waarbij aan het beschermen van het fysiek van de militair onvoldoende belang gehecht wordt. Ik zeg niet dat het aan haar ligt maar het overkomt haar wel. Ik zou als vakbond nu alsnog om haar aftreden eisen, niet om haar persoonlijk te straffen maar omdat de volgende mindef het écht serieus moet nemen. Dat altijd maar beterschap beloven werkt niet.

Ronald Elzenga

Waar zware bezuinigingen op defensie en een te hoge werkdruk door grote politieke ambities al toe kunnen leiden. Beterschap komt te laat. RIP

Lex

OVV-onderzoek fatale schietoefening Ossendrecht afgerond

Nieuwsbericht | 21-06-2017 | 11:30

De Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) heeft vandaag het onderzoeksrapport gepubliceerd over het fatale ongeluk in het schiethuis van de Politieacademie in Ossendrecht. Tijdens een oefening van het Korps Commando Troepen (KCT) op 22 maart 2016 werd een sergeant dodelijk geraakt.  Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie vindt het van het grootste belang dat alle feiten boven tafel komen.
De OVV concludeert in zijn rapport dat de defensieleiding, op meerdere niveaus, ondanks het bestaan van een veiligheidsmanagementsysteem, niet op professionele wijze is omgegaan met de veiligheid van het eigen personeel. De raad doet ook een aantal aanbevelingen.

Conclusies glashelder
,,Alles is er op gericht om alle feiten boven tafel te krijgen, herhaling te voorkomen en ook volledige openheid van zaken te geven aan de nabestaanden'', stelt Hennis. Ondanks het feit dat het werk van militairen nooit zonder gevaar is, vindt de minister het van het grootste belang dat Defensie de veiligheid van militairen maximaal waarborgt in de uitoefening van hun beroep.
"Ik dank de OVV voor het grondige onderzoek. De conclusies zijn glashelder en nopen tot actie. De bevindingen van de OVV zijn hierbij leidend. Het spreekt vanzelf dat in het bijzonder de aanbevelingen op het terrein van toezicht met voorrang zijn en worden aangepakt. Ook zijn de oefeningen met scherpe munitie in het schiethuis in Ossendrecht direct na het ongeval opgeschort. De Militaire Commissie Gevaarlijke Stoffen (MCGS) heeft gecontroleerd of de overige schietbanen in Nederland de vereiste keuringen hebben. Dit is het geval.

Onderzoek tot september
Naast de OVV hebben ook het Openbaar Ministerie en Defensie een onderzoek ingesteld naar het ongeluk. Zoals bekend is het onderzoek van het OM inmiddels klaar. Het onderzoek van Defensie neemt naar verwachting nog tot september in beslag. De bevindingen van zowel het OM als de OVV worden hierin meegenomen.
Defensie zal binnen de gestelde termijn van zes maanden, en zoveel sneller als mogelijk, een uitgebreide beleidsreactie aanbieden.

Mindef

Lex

Meer aandacht nodig voor veilig oefenen bij Defensie

Ondanks de bestaande veiligheidsvoorschriften is de leiding van Defensie bij een schietoefening van het Korps Commandotroepen niet op professionele wijze omgegaan met de veiligheid van het eigen personeel. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde rapport 'Veilig oefenen, lessen uit schietongeval Ossendrecht'. Diverse veiligheidsbarrières hebben niet gefunctioneerd, waardoor een schietoefening een fatale afloop kreeg. Zo komt uit het onderzoek naar voren dat voor de schietoefening een ongeschikt, niet gekeurd schiethuis werd gebruikt. En werd een instructeur in opleiding gevraagd om een gevechtsschietoefening te begeleiden zonder persoonlijke begeleiding tijdens de uitvoering, zonder gekwalificeerde instructeurs, zonder toezicht, zonder lesmateriaal en zonder adequate veiligheidsanalyse.

De Raad maakt zich zorgen in hoeverre het ongeval in Ossendrecht kenmerkend is voor de veiligheidscultuur binnen de gehele defensieorganisatie. Militairen moeten veilig kunnen oefenen en daarbij fouten kunnen maken. Tijdens missies worden zij blootgesteld aan grote risico's, waarbij het letterlijk kan gaan om leven en dood. Voor een goede voorbereiding op hun opdracht is het noodzakelijk dat militairen zo realistisch mogelijk trainen. De Defensieorganisatie is ervoor verantwoordelijk dat dit veilig gebeurt. De fatale oefening in Ossendrecht is niet de eerste training waarbij militairen ernstig gewond zijn geraakt of zijn overleden. Daarom heeft de Onderzoeksraad een onderzoek ingesteld.

Het schiethuis
Op 22 maart 2016 oefende het Korps Commandotroepen van de Koninklijke Landmacht in een schiethuis van de Politieacademie in Ossendrecht. Tijdens de oefening schoten de cursisten met scherp en werd een instructeur in opleiding dodelijk getroffen.

In het schiethuis zijn verschillende vertrekken gesimuleerd waarbinnen doelen zijn geplaatst. De constructie bestaat uit houten frames met dunne wanden van vinyldoek. Defensie huurde de schietbaan bij de Politieacademie, omdat het niet de beschikking heeft over een eigen schiethuis. Een aanvraag voor een geschikt schiethuis is al in 2007 is ingediend en goedgekeurd, toch is het schiethuis nog niet gerealiseerd.

Het schietongeval
Bij de gevechtsschietoefening, die onderdeel uitmaakt van de contraterreuropleiding,
werd een instructeur in opleiding meerdere malen geraakt toen een deelnemer op een doel vuurde. De instructeur bevond zich op het fatale moment in de gang, achter een dunne, niet kogelstoppende wand. Hij had vanaf die plek geen zicht op de deelnemers aan de oefening die zich door de vertrekken van het schiethuis verplaatsten. Een andere aanwezige instructeur die de oefening vanaf een balustrade bekeek, had vanuit zijn positie geen zicht op de instructeur in opleiding. De instructeur in opleiding begeleidde dit type oefening als onderdeel van zijn eigen opleiding tot contraterreurinstructeur. Hij deed dit voor de eerste keer, maar kreeg op de dag van het ongeluk geen persoonlijke begeleiding. De betrokken instructeurs beschikten geen van allen over de benodigde aanvullende kwalificaties om een gevechtsschietoefening te leiden.

Opeenstapeling tekortkomingen
Al in 2014 is binnen Defensie al geconstateerd dat voorschriften voor het gebruik en de constructie van schiethuizen ontbreken. Wel is er een verplichting om schietbanen voor gebruik te laten keuren door de Militaire Commissie Gevaarlijke Stoffen. Deze keuring heeft echter niet plaatsgevonden. Indien dit wel was gebeurd, was het schiethuis afgekeurd voor trainingen met scherpe munitie.

Voor de contraterreuropleiding is nergens omschreven hoe oefeningen moeten worden ingericht en met welke risico's rekening gehouden moet worden. Hoewel de instructeurs naar beste kunnen een afweging maakten van de risico's, heeft ook de voorgeschreven veiligheidsanalyse door een veiligheidskundige niet plaatsgevonden. Geen van de leidinggevenden binnen Defensie greep in en ondanks al deze tekortkomingen gingen de contraterreuropleidingen onveranderd en onverminderd door.

Aanbevelingen
De Onderzoeksraad stelt vast, ondanks het bestaan van veiligheidsvoorschriften, dat de defensieleiding op meerdere niveaus niet op professionele wijze is omgegaan met de veiligheid van het eigen personeel.

De Raad beveelt Defensie aan om op korte termijn de bouw van een eigen schiethuis te realiseren en maatregelen te treffen om de geconstateerde tekortkomingen op te heffen. Tot slot beveelt de Raad aan om te onderzoeken in hoeverre het wegvallen van meerdere veiligheidskritische barrières in dit schietincident indicatief is voor de veiligheidscultuur binnen Defensie en vraagt hierbij specifiek aandacht voor het veiligheidsbewustzijn op alle niveaus binnen de organisatie.


Het rapport: Veilig oefenen:
https://www.onderzoeksraad.nl/uploads/phase-docs/1575/b5378aebfc24schietincident-ossendrecht-interactief.pdf

Reacties op conceptrapport:
https://www.onderzoeksraad.nl/uploads/phase-docs/1575/d503ab24e905persbericht-ossendrecht-def-210617.pdf

OVV, 21-06-2017

Ace1


Enforcer

Je ziet dus nog steeds niks van de schietbaan waar het over gaat....

Ace1

#4
Er is nu zoveel geschreven over de schietbaan in Ossendrecht dat we dit nu wel eens willen zien hoe de situatie eruit ziet 3.22min dan zie je de schietbaan.


Ronald Elzenga

Best cynisch als je weet hoeveel militairen, middelen en geld er wordt gestoken in het trainen van strijders in Afghanistan, Irak en Mali.☹️