VBM|NOV: ABP herstelt vermogenspositie, Dekkingsgraad nog onvoldoende

Gestart door -Peter-, 10/04/2004 | 16:37 uur

Tanker

Feit is wel dat de overheid heeft lopen graaien in de pot die bestemd was voor de pensioenen van de ambtenaren.
Iets wat in mijn optiek niet recht te lullen is, zou aangifte doen een kans van slagen hebben in deze ?

Elzenga

Citaat van: nu.nl op 24/12/2010 | 14:55 uur
"Met de stijgende levensverwachting en ons huidige levenspatroon kan het niet zo zijn dat je op je 27ste begint met werken, op je zestigste stopt en daarna veertig jaar gratis op vakantie gaat", aldus Van de Poel. "Dit is een demografische tijdbom die al heel lang tikt, een piramidespel."
Ja, ik geloof best dat de overheid hier boter op zijn hoofd heeft (of beter gezegd de betrokken (regerings)partijen). Maar dat ontzegd heren als Van de Poel niet van hun eigen verantwoordelijkheid in deze...waarbij toch wel degelijk ook te riskant is belegd. Ook is deze laatste zin natuurlijk niet helemaal juist. 100 is nog verre van de huidige levensverwachting...dus ipv 40 jaar praten we bij 65 jaar over ongeveer 20 jaar "vrije tijd" na pensionering. Een pensioen wat trouwens gerelateerd is aan het aantal gewerkte jaren. We hebben het hier niet over de AOW.

Tanker

'Regering plunderde kas pensioenfonds'
Uitgegeven: 24 december 2010 13:53

AMSTERDAM – De overheid heeft in de jaren negentig miljarden guldens uit de kas van ambtenarenpensioenfonds ABP geroofd.  
Dit verklaart oud-topman Jan van de Poel in een interview met Het Parool vrijdag.

Volgens Van de Poel, van 1997 tot 2002 financieel topman bij het ambtenarenpensioenfonds, heeft de overheid 30 miljard gulden uit het fonds gepakt.

"Toen ik financieel directeur werd lag een rapport van de Algemene Rekenkamer op mijn bureau. Daarin stond dat de regering 30 miljard gulden uit het fonds had gesloopt", verklaart de oud-topman tegen de middagkrant. "De Rekenkamer was daar ziedend over. Maar niemand las dat rapport en geen journalist schreef erover.''

Van der Poel geeft erg af op de politici die de regie voerden bij het ABP. Volgens de oud-topman zijn het egoïsten die de schuld altijd op anderen afschuiven, zo schrijft de krant.

Roofbouw

In november uitte Jean Frijns, oud-directeur beleggingen bij ABP, al zijn ongenoegen over de roofbouw die de overheid pleegde bij het pensioenfonds. Toen de financiële crisis twee jaar geleden uitbrak had het ABP een dekkingsgraad van 130 procent en in november zat het pensioenfonds op 95 procent.

"Als het ABP toen een dekkingsgraad had gehad van 160 of 170 procent, wat na zo'n lange tijd van economische voorspoed redelijk zou zijn geweest, dan had het fonds er nu heel wat beter voor gestaan", verklaarde Frijns. "Het is natuurlijk een zware uitspraak, maar ja, de overheid heeft hieraan bijgedragen."


Piramidespel

Oud-topman Van de Poel geeft verder ook commentaar op de vergrijzing en de problemen die daardoor ontstaan bij de pensioenfondsen. Hij noemt het probleem simpel.

"Met de stijgende levensverwachting en ons huidige levenspatroon kan het niet zo zijn dat je op je 27ste begint met werken, op je zestigste stopt en daarna veertig jaar gratis op vakantie gaat", aldus Van de Poel. "Dit is een demografische tijdbom die al heel lang tikt, een piramidespel."

bron: www.nu.nl


-Peter-

Door: Henri Lansink

Het ABP heeft in 2003 goed geboerd. Het vermogen steeg met 14,6 miljard euro, de verplichtingen namen toe met 6,1 miljard euro. Toch is er volgens de VBM|NOV geen reden om te juichen.


Voor het eerst in drie jaar zijn de reserves van het pensioenfonds voor overheids- en onderwijspersoneel gegroeid. Maar de dekkingsgraad (de verhouding tussen vermogen en verplichtingen) is nog altijd niet voldoende.

De Pensioen- en Verzekeringskamer eist een minimale dekkingsgraad van 105%. Het ABP zit daar eind 2003 boven (op 109%). Om echter een stevige 'buffer' te hebben moet de dekkingsgraad 135% zijn. Dan is het fonds in staat om alle beleggingsrisico's op te vangen.

Het ABP heeft vorig jaar in overleg met de PVK een herstelplan opgesteld. Daarin is de afspraak opgenomen dat de dekkingsgraad minimaal 115% moet zijn. Pas op dat moment kan het ABP de pensioenen (zowel die van gepensioneerden als van degenen die nog pensioen opbouwen) volledig indexeren (aanpassen aan de volledige loonstijging). Ook hoeft de pensioenpremie dan niet met een opslag verhoogd te worden.

De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV hoopt dat de ontwikkeling van de vermogenspositie van het ABP nu weer de goede kant op gaat.

VBM|NOV-vicevoorzitter en ABP-bestuurslid Jan Witvoet zegt: "De verbetering van de dekkingsgraad is een bemoedigende ontwikkeling, maar ik sta niet te juichen. De aandelenmarkten hebben het vorig jaar goed gedaan, maar voor de dekkingsgraad moet je toch vooral kijken naar de lange-termijn rente. Die ligt op dit moment op een zeer laag niveau. Je moet bedenken dat elke procent van die rente een verschil van ongeveer 16% in de dekkingsgraad bepaalt. Als de lange-termijn rente 1% zakt, dan daalt de dekkingsgraad met 16%."

Witvoet ziet wel perspectief voor een volledige indexering van de pensioenen op kortere termijn dan eerst verwacht werd. Maar ... "Volledige indexering is bij de huidige dekkingsgraad nog altijd niet mogelijk. Voor volgend jaar, de indexering per 1 januari 2005, durf ik nog geen uitspraken te doen. Er is overigens in 2004 nauwelijks salarisontwikkeling te verwachten."

[bron: www.vbmnov.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...