Internationale ontwikkelingen artillerie

Gestart door Harald, 29/03/2021 | 15:01 uur

Parera

Citaat van: Harald op 25/10/2023 | 22:06 uurZo weer een afnemer van PULS, nu Spanje, Duitsland, Denemarken en Nederland.

Wel een flinke order hoor, 12 stuks met de nodige vuurpijlen.

Het aantal vuurpijlen valt reuze mee bij Spanje. Van de Accular en Hawk zijn het precies het aantal aangekochte pods gevuld en van de extra hebben ze 10 pijlen op reserve.

Ik weet natuurlijk niet hoeveel pijlen wij hebben aangekocht maar het lijkt er op dat onze deal iets beter is dan de Spaanse.

Harald

Citaat van: Parera op 25/10/2023 | 21:57 uurSpanje koopt 12 PULS systemen voor 400 miljoen euro.

Daarbij zit inbegrepen de aankoop van :
* 288 Accular raketten + 16 pods
* 122 EXTRA raketten + 28 pods
* 64 Predator Hawk raketten + 32 pods
* 216 korte afstands trainings raketten

https://www.infodefensa.com/texto-diario/mostrar/4486892/claves-nuevo-lanzacohetes-ejercito-12-lanzadores-cohetes-hasta-300-km-drones-radares

Zo weer een afnemer van PULS, nu Spanje, Duitsland, Denemarken en Nederland.

Wel een flinke order hoor, 12 stuks met de nodige vuurpijlen.

Parera

Spanje koopt 12 PULS systemen voor 400 miljoen euro.

Daarbij zit inbegrepen de aankoop van :
* 288 Accular raketten + 16 pods
* 122 EXTRA raketten + 28 pods
* 64 Predator Hawk raketten + 32 pods
* 216 korte afstands trainings raketten

https://www.infodefensa.com/texto-diario/mostrar/4486892/claves-nuevo-lanzacohetes-ejercito-12-lanzadores-cohetes-hasta-300-km-drones-radares

Huzaar1

Wat enorm enorm enorm debiel dit. We gaan juist als EU onze eigen raketten ontwikkelen. Maar dat gebeurt door naar ik weet Diehl, wellicht met RM. Op basis van Pulse systeem. Wat nog veelzijdiger is dan HIMARS of MARS.

Frankrijk  :sick:
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Parera

Zo blijkt maar weer dat Frankrijk maar om 1 ding geeft en dat is Frankrijk en haar eigen industrie.

Zelfs het Europese systeem ontwikkelen is dus afgeketst, waarschijnlijk omdat er meerdere landen al gekozen hebben voor Himars of PULS.

Harald

Frankreich will einen eigenen Raketenwerfer entwickeln
https://esut.de/2023/10/meldungen/45138/frankreich-will-einen-eigenen-raketenwerfer-entwickeln/

Frankrijk wil en gaat het zelf doen
CitaatDGA-generaal afgevaardigde Emmanuel Chiva heeft benadrukt dat er een "soevereine oplossing in Franse zin en niet in Europese zin" moet worden ontwikkeld
Zeg alweer genoeg


(vertaald via Google Translate)

Vorige week sprak het hoofd van het Franse inkoopbureau DGA (Direction Générale de l'Armement), Emmanuel Chiva, voor de Defensiecommissie van de Nationale Assemblée onder meer over het toekomstige artilleriesysteem van de strijdkrachten. Het gaat om de opvolger van het Amerikaanse systeem 'Lance-Roquettes Unitaire' (LRU), beter bekend onder de Amerikaanse naam M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System).

Zoals het vakblad "Zone Militaire" meldt, had minister van Defensie Sébastien Lecornu begin dit jaar overwogen om het Amerikaanse product M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) aan te schaffen. Maar een paar weken later noemde Chiva al drie mogelijke alternatieven: HIMARS 'van de plank' kopen, een Europees systeem ontwikkelen of een puur nationaal systeem ontwikkelen.

In juni handhaafde Lecornu eindelijk het "basisprincipe om waar mogelijk Frans te betrekken", met als gevolg dat er niet naar Europese aanbiedingen mocht worden gezocht. De stafchef van het leger, generaal Pierre Schill, voegde er volgens "Zone Militaire" aan toe dat er met een puur nationale oplossing geen beperkingen zouden kunnen zijn op de inzet van derden. Nog een voordeel: bij een nationale oplossing beslist Frankrijk alleen over de exportrichtlijnen.

De huidige Militaire Programmawet (LPM) voor de periode 2024 tot 2030 voorziet in de aanschaf van ten minste 13 nieuwe langeafstandsartilleriesystemen, d.w.z. tot 500 kilometer, tegen 2030; Vóór 2035 moeten er nog dertien systemen worden toegevoegd.

De Russische agressieoorlog tegen Oekraïne laat zien hoe belangrijk artilleriesystemen zijn in conflicten met hoge intensiteit.

Het defensiebedrijf MBDA France SAS, gevestigd in Le Plessis-Robinson bij Parijs, en de technologiegroep Safran, gevestigd in Parijs, zouden al een grondversie van de A2SM (Armament Air-Sol Modulaire) geleide bom hebben voorgesteld. De tankfabrikant KNDS France/Nexter en de fabrikant van militaire voertuigen Arquus, gevestigd in Versailles, hebben naar verluidt al aangekondigd dat zij gezamenlijk een concurrerend product voor MBDA/Safran willen ontwikkelen.

Parera

Citaat van: Harald op 20/10/2023 | 09:31 uurIdd dat had ik ook, maar misschien is dan nog het voordeel dat Elbit een samenwerking met KNDS, EUROPULS. Mar hoe ver deze samenwerking al daadwerkelijk tot stand is gekomen is nog maar de vraag. Bestaat deze nu alleen op papier of wordt er al echt in Duitsland systemen samengesteld ?

Misschien loopt het nog niet met zo'n vaart en wordt er wel geexporteerd. Maar ik kan me ook voorstellen dat Israël zelf de systemen en levering voor eigen gebruik meer prio zullen hebben.

Ja de behoefte van Israel is groot op dit moment, alleen al op gebied van de munitie zullen ze de productie volledig nodig gaan hebben.  Er waren wel plannen om munitie te produceren in Europa, misschien dat dit nu versneld uitgevoerd kan gaan worden. De productie van de MLRS kan niet zo ingewikkeld zijn, het zijn slechts een paar metalen buizen in een frame. Dit kan eventueel ook in Nederland en/of Duitsland geproduceerd worden als het nodig is. De software en middelen kan Elbit nog wel leveren dat zal geen probleem zijn.

Harald

Citaat van: Parera op 20/10/2023 | 08:48 uurGoed nieuws natuurlijk zowel voor Nederland, Duitsland als de NAVO dat er weer geïnvesteerd word in een nieuw raket artillerie systeem in Europa. Zowel de NL defensie industrie als de Duitse zal hier in de toekomst van kunnen profiteren.

Ik vraag me wel af of de oorlog in Gaza veel invloed gaat hebben op de leveringen van dit systeem?

Idd dat had ik ook, maar misschien is dan nog het voordeel dat Elbit een samenwerking met KNDS, EUROPULS. Mar hoe ver deze samenwerking al daadwerkelijk tot stand is gekomen is nog maar de vraag. Bestaat deze nu alleen op papier of wordt er al echt in Duitsland systemen samengesteld ?

Misschien loopt het nog niet met zo'n vaart en wordt er wel geexporteerd. Maar ik kan me ook voorstellen dat Israël zelf de systemen en levering voor eigen gebruik meer prio zullen hebben.

Parera

Goed nieuws natuurlijk zowel voor Nederland, Duitsland als de NAVO dat er weer geïnvesteerd word in een nieuw raket artillerie systeem in Europa. Zowel de NL defensie industrie als de Duitse zal hier in de toekomst van kunnen profiteren.

Ik vraag me wel af of de oorlog in Gaza veel invloed gaat hebben op de leveringen van dit systeem?

Harald

Nu officieel: de Bundeswehr zal het Israëlische PULS-raketartilleriesysteem ontvangen



(vertaald via Google Translate)

De Bundeswehr is van plan de vijf aan Oekraïne geleverde MARS II-raketartilleriesystemen te vervangen door het Israëlische PULS-raketartilleriesysteem (Precise and Universal Launching System). Volgens goed geïnformeerde kringen zou een bijbehorend contract deze maand getekend kunnen worden. Dit blijkt uit een antwoord van parlementair staatssecretaris van het federale ministerie van Defensie Thomas Hitschler op 18 oktober op een schriftelijke vraag van CDU-bondsdaglid en lid van de begrotingscommissie Ingo Gädechens, die werd voorgelegd aan Soldier & Technology. Het antwoord kwam na de terroristische aanval van Hamas op Israël op 7 oktober en na de mobilisatie van de Israëlische strijdkrachten. Waarnemers zien dit als een indicatie dat de federale overheid een oorlog in de regio niet als een obstakel voor aanbestedingen ziet.

De systemen worden in samenwerking met Nederland vervangen, legt Hitschler uit. Volgens de brief is Nederland van plan dit jaar te starten met de PULS-inkoop. "Om de vervanging van de aan Oekraïne overgedragen systemen zo snel mogelijk en een zo groot mogelijke interoperabiliteit en samenwerking tussen beide landen te garanderen, is Duitse deelname aan deze aanbesteding beoogd", schreef de staatssecretaris in zijn antwoord.

Volgens Hitschler is het ministerie van Defensie van plan om in het eerste kwartaal van 2024 een overeenkomstig voorstel van 25 miljoen euro aan het parlement voor te leggen voor de aanschaf van "vijf PULS". "Dit betekent dat de eerste systemen al in 2024 geleverd zouden kunnen worden." De brief bevat geen indicatie onder welke titel de aanschaf van de systemen gefinancierd zal worden. Er kan echter van worden uitgegaan dat de financiering afkomstig zal zijn uit Sectie 60, waaruit de Bundeswehr materiaal mag terughalen dat aan Oekraïne is overgedragen.

Tot voor kort gingen waarnemers van het aanbestedingsproject ervan uit dat de aanbesteding zou kunnen plaatsvinden zonder een dergelijk sjabloon van 25 miljoen euro.  In dit geval zou de aanschaf van de vijf draagraketten en de bijbehorende munitie zijn opgesplitst in verschillende aanbestedingsprojecten onder de limiet van 25 miljoen euro. De voertuigen die nodig zijn voor het totale raketartilleriesysteem zullen naar verluidt worden geleverd door de Bundeswehr. HX-systemen van Rheinmetall of Trakker van Iveco Defense Vehicles komen hier ter sprake.

Volgens insiders wordt het pad dat nu wordt gekozen beschreven als het langzamere maar geschiktere pad, omdat de Bundeswehr op deze manier politieke steun verzekert voor de invoering van het systeem. Dit zou vervolgens de selectie van de PULS als een potentieel transversaal toekomstig raketartilleriesysteem kunnen vergemakkelijken. In het legerdoel is de Bundeswehr van plan om zowel de artillerie-eenheden van de divisie als de artillerie van het korps uit te rusten met raketartilleriesystemen en hiervoor heeft het meer systemen nodig dan de nu slechts 35 MARS 2 die nog in de inventaris van de Bundeswehr aanwezig zijn.

Op industrieel gebied zijn vorig jaar al voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Als resultaat van een intensievere samenwerking presenteerden Krauss-Maffei Wegmann en Elbit Systems in december 2022 de Euro-PULS, een opvolgersysteem voor de meerdere raketwerpers van de MARS/MLRS-artillerie, gebaseerd op het Multi-Purpose Universal Launching System (PULS) van Elbit-systemen.  Een mogelijke Euro-PULS-oplossing zou in vergelijking met de PULS zijn uitgerust met een vuurleidingsoplossing bekend uit de MARS II en een aanzienlijk breder scala aan effectieve middelen hebben geïntegreerd. Naast de Israëlische raketten zouden ook Duitse raketten zoals de AT-2 of zijn opvolgerraket of een mogelijke SMArt-raket denkbaar zijn als de Bundeswehr zou besluiten een dergelijk wapen aan te schaffen. Daarnaast zou het systeem naast raketten ook geleide raketten kunnen afvuren. De Joint Fire Support Missile  van MBDA Duitsland, die momenteel in ontwikkeling is, zou hier denkbaar zijn, maar ook andere wapens zoals de Naval Strike Missile van Kongsberg of de RBS15 van Saab worden door verschillende insiders beschouwd als mogelijke kandidaten om vanuit een toekomstig vuur te schieten. Euro-PULS raketartilleriesysteem Denemarken  en  Nederland  hebben al besloten dit te doen. Ook in Frankrijk, Italië en Spanje bestaat interesse voor het systeem.

PULS
De Purpose Universal Launching System (PULS) meervoudige raketwerper van het Israëlische defensiebedrijf Elbit Systems kan een breed scala aan artillerieraketten afvuren met een bereik van 12 tot 300 km. Elbit stelt dat het "unieke" ontwerp van de PULS veel groeipotentieel biedt. Het systeem kan bijvoorbeeld in staat zijn om rondhangende munitie af te vuren, inclusief de busconfiguratie van de SkyStriker rondhangende munitie van Elbit Systems. Bovendien is de PULS-draagraket volledig aanpasbaar aan bestaande wiel- en rupsplatforms, wat volgens de fabrikant leidt tot een aanzienlijke verlaging van de onderhouds- en opleidingskosten.

Het Elbit-rakettenportfolio voor de PULS begint met de 122 mm Accular-raket. Deze heeft een bereik tot 35 km en een kernkop van 20 kg. Voor een nauwkeurig afstandseffect voorbij 100 km heeft Elbit de extra op de markt. Volgens Elbit kan de Extra doelen tot op 150 km afstand raken met een nauwkeurigheid van 10 meter. Het gewicht van de kernkop is 120 kg. Naast een unitaire blastsplittervariant wordt ook een penetratorvariant aangeboden.

https://soldat-und-technik.de/2023/10/bewaffnung/35828/nun-offiziell-bundeswehr-soll-israelisches-raketenartilleriesystem-puls-erhalten/

Harald

Radhaubitze – Deutsches Heer soll RCH 155 von KMW erhalten
https://soldat-und-technik.de/2023/10/bewaffnung/35835/radhaubitze-deutsches-heer-soll-rch-155-von-kmw-erhalten/



(vertaald via Google Translate)

Houwitser op wielen - Duits leger ontvangt RCH 155 van KMW

Het Duitse leger is al enige tijd van plan zogenaamde tussenstrijdkrachten op te bouwen. Deze moeten gebruik maken van wielvoertuigen en zich dus zelf over lange afstanden kunnen verplaatsen. Om de strijdkrachten te laten gelden, hebben ze onder meer ook hun eigen artillerie nodig - ook op wielen. Volgens goed geïnformeerde kringen is er inmiddels besloten een product aan te schaffen. Dit is – niet verrassend voor de meeste waarnemers – de RCH 155 van KMW.

De houwitser op wielen op boxerchassis heeft een volautomatische koepel voor het 155 mm kanon en kan met slechts twee personen, de bestuurder en de commandant, worden bediend. Het is zelfs mogelijk om tijdens het rijden te fotograferen, wat uniek is in de wereld. De techniek werd bij KMW met eigen middelen verder ontwikkeld en de afmetingen van het voertuig voor spoorbelading werden onder meer aangepast aan de behoeften van de Bundeswehr.

Omdat de Bundeswehr vanwege de hoge tijdsdruk bij de aanschaf van de wielhouwitser een model wilde gebruiken dat op de markt verkrijgbaar was, werd de markt afgezocht naar geschikte systemen. Nadat de RCH 155 was geïdentificeerd, volgde een zogenaamde technische volwassenheidsanalyse. Volgens berichten heeft de houwitser deze test in de eerste helft van 2023 met vlag en wimpel doorstaan.

Een concurrerend product van Rheinmetall op basis van een HX-vrachtwagenchassis zou daarentegen nog niet het vereiste niveau van technologische volwassenheid hebben bereikt voor onmiddellijke aanschaf. In een interview met een Amerikaans gespecialiseerd portaal een paar dagen geleden zei een Amerikaanse vertegenwoordiger van Rheinmetall dat de ontwikkeling van zijn eigen houwitser op wielen op schema lag en dat volgend jaar het eerste liveschot zou moeten worden afgevuurd. De RCH 155 daarentegen wist in 2022 zijn eerste klant in Oekraïne binnen te halen. De federale overheid heeft achttien van deze systemen gefinancierd als onderdeel van de militaire hulp aan Oekraïne, die momenteel in productie zijn; de eerste systemen zullen naar verwachting in de komende één tot twee jaar arriveren.

De Bundeswehr had naar verluidt verzocht om de houwitser op wielen te baseren op een wielvoertuig dat al bij de strijdmacht was geïntroduceerd en om het 155 mm kanon van de zelfrijdende houwitser 2000 te gebruiken, die beide van toepassing zijn op de RCH 155.

Hoewel het leger heeft aangekondigd dat er 168 houwitsers op wielen nodig zijn voor zijn eigen doel, zijn de momenteel beschikbare middelen voor de aanschaf van ongeveer 1,3 tot 1,4 miljard euro slechts voldoende voor een gemiddeld aantal systemen met dubbele cijfers. Insiders gaan ervan uit dat de BMVg het wetsvoorstel van 25 miljoen euro dat nodig is voor de aanbesteding in de eerste helft van volgend jaar ter definitieve goedkeuring aan het parlement wil voorleggen. De instroom zou dan mogelijk tussen 2026 en 2031 kunnen plaatsvinden.

Harald

Spanje is de volgende gebruiker van het PULS systeem van Elbit



https://twitter.com/escribanoEMyE/status/1659206226880917515/photo/1

(Quote vertaald via Google Translate)
CitaatVandaag presenteerden we onze nationale oplossing voor het #SILAM- programma op #FEINDEF23 samen met EXPAL Systems en onze technoloog Elbit Systems, tijdens een evenement dat werd gesponsord door MALE en DIGAM.


Spain orders Israeli PULS rocket launcher for SILAM army program

On October 10, 2023, the Spanish government took a significant step toward modernizing its military by deciding to procure a locally-produced version of the PULS artillery systems for its High Mobility Rocket System (SILAM) program. This decision follows the Spanish Council of Ministers' approval of a €714 million contract and is in line with Spain's wider defense objectives and commitments to NATO.

https://www.armyrecognition.com/defense_news_october_2023_global_security_army_industry/spain_orders_israeli_puls_rocket_launcher_for_silam_army_program.html

Harald

British Army Acquires M270A2 GMLRS Rocket Launchers: Displayed at DSEI 2023 Defense Exhibition



London, UK, September 23, 2023 - The British Army has begun receiving the advanced M270A2 Guided Multiple Launch Rocket System (GMLRS) launchers, marking a significant upgrade to its land fleet capabilities. The acquisition is part of a broader initiative to bolster the nation's defense infrastructure.

The new M270A2 Guided Multiple Launch Rocket System (GMLRS) launcher was prominently showcased at the Defense and Security Equipment International (DSEI) 2023 defense exhibition held in London. The display at the British Army booth drew significant attention from defense experts and enthusiasts from around the world, highlighting the UK's commitment to modernizing its defense arsenal.

The M270 Multiple Launch Rocket System (MLRS) has been a staple in artillery units of various armies since its debut in the 1980s. As with many military systems, to stay relevant in the face of evolving battlefield challenges and technological progress, it has seen numerous upgrades. The M270A2 represents one of the most recent and sophisticated versions of this system.

The modernization of the M270A2 MLRS primarily revolves around its Improved Fire Control System (IFCS). This advanced system significantly enhances the launcher's accuracy and targeting capabilities, allowing for more precise engagements. With the IFCS, the M270A2 can rapidly compute launch solutions, taking into account various factors like weather conditions, terrain, and other environmental variables, ensuring rockets or missiles reach their intended targets with greater reliability.

Another notable aspect of the M270A2's modernization is its enhanced communication and data-sharing capabilities. The system is now better integrated with modern battlefield networks, enabling it to receive real-time updates and share information seamlessly with other assets on the field. This network-centric approach ensures that the MLRS can function cohesively within a larger force, adapting to dynamic combat situations.

The introduction of a new armored cabin in the M270A2 MLRS underscores a commitment to enhancing crew protection in the face of evolving battlefield threats. Modern combat zones present diverse challenges, from direct enemy fire to indirect threats like artillery and even the potential dangers of chemical, biological, radiological, and nuclear attacks. In response to these multifaceted threats, the M270A2's armored cabin has been meticulously designed.

The cabin offers robust protection against various ballistic threats, ensuring that the crew inside remains shielded from small arms fire, shrapnel, and potentially even larger caliber rounds. Beyond just ballistic threats, there's a growing concern about unconventional weapons in modern warfare. Recognizing this, the cabin is equipped with state-of-the-art systems to guard against CBRN threats, allowing the crew to operate even in contaminated environments without direct exposure to harmful agents.

But protection isn't the only focus. The cabin's design also emphasizes operational efficiency and crew comfort. The layout is ergonomic, ensuring that all controls are easily accessible, visibility is maximized, and there's ample space for the crew to perform their tasks without hindrance. Additionally, the cabin seamlessly integrates modern communication, targeting, and navigation systems, ensuring the crew has every tool they need right at their fingertips.

Furthermore, the M270A2 has been designed to be compatible with a broader range of munitions. This flexibility allows it to deploy various types of rockets and missiles, depending on the mission requirements, making it a versatile asset on the battlefield.

https://www.armyrecognition.com/defense_news_september_2023_global_security_army_industry/british_army_acquires_m270a2_gmlrs_rocket_launchers_displayed_at_dsei_2023_defense_exhibition.html

Parera

#160
Citaat van: Huzaar1 op 19/09/2023 | 13:56 uurYes, loitering ammo komt u maar in. Het slagveld wordt binnen 10 jaar zo enorm onoverzichtelijk dat de mens er snel wordt uitgedrukt.

Maar deze aankoop is dus zeer waarschijnlijk voor ons? Goed nieuws! Mooie capaciteit die met een bereik van 550 km niet de top range is van de MLRS maar toch weer kansen bied. Ik vraag me wel af of dit soort systemen niet vragen om een uitbreiding van de MLRS capaciteit in welke vorm dan ook.


Ik weet dat je niet zomaar antwoord kan geven op dit soort vragen vandaar ook de stelling zeer waarschijnlijk ;)

Huzaar1

Yes, loitering ammo komt u maar in. Het slagveld wordt binnen 10 jaar zo enorm onoverzichtelijk dat de mens er snel wordt uitgedrukt.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"