Spanningen rondom gibraltar

Gestart door Elzenga, 12/11/2012 | 16:38 uur

DvdW

Citaat van: jurrien visser op 14/08/2013 | 09:48 uur
Er zit nog wat oud, heel oud, Nederlands zeer....
En Hollandse glorie!  :big-smile:
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Elzenga

En tja..Spanje heeft ook nog wat grondgebied aan de andere kant van de plas (Marokko) Ceuta en Melilla.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Flyguy op 14/08/2013 | 09:07 uur
Ach ja, als het moet belegeren we gezamenlijk met de Britten maar weer eens Gibraltar.   ;D

Er zit nog wat oud, heel oud, Nederlands zeer....

Flyguy

Citaat van: DvdW op 14/08/2013 | 08:37 uur
Ik verwacht dat ook, maar hopen mag altijd toch?  8) Met de bezem in de mast, zingend "Het triomfantelijk lied van de Zilvervloot" op Hr. Ms. Piet Hein (Opvolger MFF ) ;D
Ach ja, als het moet belegeren we gezamenlijk met de Britten maar weer eens Gibraltar.   ;D

DvdW

Citaat van: Flyguy op 14/08/2013 | 08:07 uur
We zitten bij hun in de Eurozone, de EU en de NAVO. Kortom, ik denk dat er geen verandering gaat komen in de zaak en dat het bij kinderachtig pesten blijft.
Ik verwacht dat ook, maar hopen mag altijd toch?  8) Met de bezem in de mast, zingend "Het triomfantelijk lied van de Zilvervloot" op Hr. Ms. Piet Hein (Opvolger MFF ) ;D
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Flyguy

Spanje doet mij nu denken aan een zeker Zuid-Amerikaans land dat ook diva-achtig gedrag vertoond jegens het verenigd-Koninkrijk en een van haar overzeese gebieden.

We zitten bij hun in de Eurozone, de EU en de NAVO. Kortom, ik denk dat er geen verandering gaat komen in de zaak en dat het bij kinderachtig pesten blijft.

DvdW

Je zou bijna hopen dat die Spanjolen in woede een schot vuren, kunnen we ze meteen uit de EU gooien. Weer een kopzorg minder  :big-smile:
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Ace1

Britse regering overweegt juridische stappen tegen Spanje om Gibraltar

De Britse regering overweegt Spanje voor de rechter te slepen als het niet ophoudt met de strenge grenscontroles bij de grens tussen Spanje en Gibraltar. De Britse premier David Cameron zei echter dat een rechtszaak een ongekende stap is, waar zorgvuldig over nagedacht moet worden.
Spanje claimt al jaren Gibraltar, een kleine Britse enclave op het zuidpuntje van het Iberisch schiereiland.

Tolheffing
Geregeld leidt dit tot diplomatieke wrijvingen tussen Londen en Madrid. De jongste kwestie is de bouw van een kunstmatig rif voor de kust van Gibraltar. Volgens Spanje is het rif schadelijk voor de visserij. De Spaanse regering speelt met de gedachte om ter compensatie een tolheffing in te voeren. Vorige week klaagden de Britten al over lang oponthoud bij de grensovergangen.

Volgens een woordvoerder van Cameron zijn de extra grenscontroles "politiek gemotiveerd en buitenproportioneel". Spanje heeft in een reactie laten weten de controles voorlopig niet worden opgeschort.

http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1685501/2013/08/12/Britse-regering-overweegt-juridische-stappen-tegen-Spanje-om-Gibraltar.dhtml

Ace1

Brits oorlogsschip legt aan in Gibraltar voor oefeningen

Britse oorlogsbodems zijn vandaag vanuit Groot-Brittannië vertrokken voor tevoren geplande oefeningen in de Middellandse Zee. Eén fregat zal een stop maken in Gibraltar. Een Spaans patrouilleschip zal de Britten tot daar 'begeleiden'.
Morgen vertrekt het fregat HMS Westminster dat volgens het Britse ministerie van Defensie in de loop van de week de wateren van het kleine Britse grondgebied in het zuiden van Spanje zal bereiken.

Spanje heeft toelating gegeven voor het aanmeren door het helikoptervliegdekschip HMS Illustrious in de zuidelijke marinebasis Rota. Het stuurt wel een Spaans patrouilleschip mee met de Britten vanaf de marinebasis in A Coruña. In totaal nemen vier Britse schepen deel aan de oefening 'Cougar '13' in de Middellandse Zee en de Golf van Cádiz.

Brits Defensieminister Philip Hammond beklemtoonde dat deze oefeningen voor het derde opeenvolgende jaar plaatsvinden. Het is een "routinematige en lang tevoren geplande ontplooiïng". De Spaanse pers ziet de oefeningen van haar kant als een intimidatiepoging van Londen.

http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1685805/2013/08/12/Brits-oorlogsschip-legt-aan-in-Gibraltar-voor-oefeningen.dhtml

Ace1

Separatisten Catalonië solidair met Gibraltar

MADRID -
De separatistische ERC, die streeft naar de onafhankelijkheid van Catalonië, is solidair met Gibraltar. Dit schrijft ERC-leider Alfred Bosch in een brief aan de premier van de Britse kolonie. ,,Jullie vrijheid is onze vrijheid", aldus Bosch.

De spanningen tussen Spanje en het Verenigd Koninkrijk om de rots aan de Middellandse Zee zijn de afgelopen weken na jaren weer hoog opgelopen. De ruzie gaat onder meer om visserijrechten. De Spaanse douane treitert Gibraltar met strenge grenscontroles die leiden tot urenlange wachttijden.

,,Wij betreuren ten diepste het ongepaste intimideren en pesten dat de Spaanse regering loslaat op de burgers die u democratische vertegenwoordigt", aldus Bosch in zijn brief aan premier Fabian Picardo van Gibraltar.

Een Engels-Nederlandse vloot veroverde Gibraltar in 1704 op de Spanjaarden. Met de Vrede van Utrecht werd in 1713 bepaald dat Groot-Brittannië Gibraltar mocht houden. Spanje heeft zich daar nooit bij neergelegd, ondanks het feit dat de bevolking van Gibraltar zich in referenda herhaaldelijk heeft uitgesproken voor het behoud van de huidige status als Brits overzees gebiedsdeel.

Veel Catalanen voelden zich eeuwenlang onderdrukt door de Spanjaarden, maar Madrid verzet zich tegen het streven naar onafhankelijkheid van de rijke regio.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/21806767/__Separatisten_solidair_met_Gibraltar__.html

Ace1

Britse en Spaanse premier bespreken Gibraltar

LONDEN -
De Britse premier David Cameron heeft woensdag zijn Spaanse collega Mariano Rajoy gebeld over Gibraltar. Ze hadden een ,,constructief gesprek", meldde het kantoor van Cameron.

Cameron heeft tegenover Rajoy zijn zorgen geuit over spanningen aan de grens tussen Spanje en Gibraltar. Vorige maand plaatste Gibraltar rotsblokken in zee om een kunstmatig rif te creëren. Spanje was daar niet van gecharmeerd en voerde het aantal grenscontroles op, wat tot lange rijen auto's leidde. Het land zou ook overwegen om mensen bij het oversteken van de grens te laten betalen en zijn luchtruim te sluiten voor vliegtuigen van en naar het vliegveld van Gibraltar.
Cameron wil de spanning met Spanje wegnemen, maar zijn land verandert niet van mening over de soevereiniteit van Gibraltar, zo liet hij Rajoy weten.

De ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen zullen ,,per direct" beginnen met besprekingen over het gebied.
De rots in het zuiden van Spanje werd in 1713 bij de Vrede van Utrecht aan Groot-Brittannië toegewezen. Spanje heeft dat altijd bestreden. Op Gibraltar is vorige maand de 300e verjaardag van de Vrede van Utrecht gevierd. Er wonen ongeveer 30.000 mensen. Gibraltar heeft een sterke financiële sector. Het staat ook bekend om zijn apenkolonie. Jaarlijks komen er miljoenen toeristen.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/21791995/__Praten_over_Gibraltar__.html

Ace1

Opnieuw geruzie om Gibraltar

LONDEN -
Gibraltar, de Britse rots aan de zuidpunt van Spanje, heeft opnieuw voor irritaties tussen de twee landen gezorgd. De Britse minister van het gebied zei maandag dat ,,Spanje zich gedraagt als Noord-Korea''.

Het rotsachtige gebied was in 1713 aan Groot-Brittannië toegewezen bij de Vrede van Utrecht, maar Spanje heeft dit altijd bestreden. Het land voerde de afgelopen maand in het gebied vaker een grenscontrole uit, wat voor veel vertraging bij reizigers naar Gibraltar zorgde.
,,Het feest is over'', zo benadrukte de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel García-Margallo zondag de claim dat Gibraltar zijn land toebehoort. De Britse premier David Cameron liet maandag weten zich ,,ernstige zorgen'' te maken. Hij eist dat Spanje zich nader verklaart.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/21787328/__Geruzie_om_Gibraltar__.html

Oorlogsvis

Dit is een serieuze zaak zou ik zo zeggen, wellicht proberen de Spanjaarden de aandacht van hun binnenlandse problemen af te leiden door de Britten te zieken over Gibraltar. Ik zou meteen een sub sturen als ik Cameron was..hahaha...of even een squadron heel laag over Madrid laten vliegen.

Elzenga

#1
Navy patrol in Gibraltar showdown as British boat forces Spanish warship to leave territorial waters after it ignores warnings
By Abul Taher and Gerard Couzens

PUBLISHED: 22:00 GMT, 10 November 2012 | UPDATED: 08:09 GMT, 12 November 2012

A Royal Navy patrol boat has  confronted a Spanish warship off  the coast of Gibraltar in the latest and most serious clash over Britain's territorial waters.

The Government has accused Spain of an 'unlawful incursion' after the Vencedora, a 288ft-long naval corvette, came within three miles of Gibraltar's coast, apparently heading towards its port.

The Vencedora, which means  'winner', was equipped with Harpoon anti-ship missiles, multiple guns and torpedoes when it entered Gibraltar's territorial waters on Wednesday afternoon.

The Spanish ship ignored radio warnings to leave the area, and HMS Scimitar, a seven-man patrol boat, was scrambled to intercept.

Although the Royal Navy boat was armed with only a single heavy machine gun, its presence forced the much larger ship to retreat.

The incident is the latest and most serious incursion into Gibraltar's sovereign territory this year.

Spain does not recognise Gibraltar's right to its territorial waters, which Britain says is guaranteed by UN law and a treaty between the two countries. A ban on Spanish  vessels – particularly fishing boats – entering the waters has caused  the most serious diplomatic rift between Spain and Britain for decades, with Spanish royals snubbing an invitation from the Queen during her Diamond Jubilee.

Fabian Picardo, chief minister of Gibraltar, said: 'Activity of this type is a scandalous act of aggression which is illegal, imprudent, unprofessional and irresponsible on the part of whoever authorised it.

'What we are seeing is that Spain pretends, in the face of all international law, that these are Spanish waters. This is a short-term political play of no value other than to  distract people from the serious  difficulties affecting the Spanish people and government today.'

Aspokesman for the Foreign Office said: 'Any unlawful incursion into British waters is an unacceptable violation of our sovereignty.'

The Spanish government has denied it entered the area illegally, claiming the Vencedora went to check two ships refuelling at sea.

Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2231081/Navy-patrol-Gibraltar-showdown-British-boat-forces-Spanish-warship-leave-territorial-waters-ignores-warnings.html#ixzz2C1V0w4mm