Geluidsproblematiek rondom NL-vliegbases

Gestart door andré herc, 22/09/2010 | 22:03 uur

Ace1

Citaat van: onderofficier op 19/03/2011 | 14:45 uur
Dat lijkt me sterk:

Halverwege 2010  dus van Januari tot Juli  

Onderofficier waarom zou dat niet kunnen, campings gaan meestal rond eind maart of anders met Pasen open en de Luchtmachtdagen waren geloof ik in Juni?

Ace1

#27
Citaat van: dudge op 19/03/2011 | 14:43 uur
Citaat van: Ace1 op 19/03/2011 | 14:40 uur
Als ik goed weet zijn in de buurt van  Gilze-Rijen een paar campings en vakantieparken, daar zullen de klachten wel vandaan komen

Ik vindt het wel mooi, op mn stoeltje in de zon kijken hoe de Cougars Chinooks overvliegen.

Dudge ga je gang hier heb je wat adressen van campings, hopelijk vliegen ze dan ook s'nachts? :devil:

http://www.ontdekgilzerijen.nl/Home/Overnachten/Campings.aspx

onderofficier

#26
Citaat van: Ace1 op 19/03/2011 | 14:40 uur
Als ik goed weet zijn in de buurt van  Gilze-Rijen een paar campings en vakantieparken, daar zullen de klachten wel vandaan komen

Dat lijkt me sterk:

Citaat van: andré herc op 22/09/2010 | 22:03 uur
Het aantal klachten rond de basis bij Gilze-Rijen is gestegen van 413 in 2008 tot 1385 vorig jaar. Halverwege dit jaar stond de teller al op 1200.
Halverwege 2010  dus van Januari tot Juli   
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

Ace1

#25
Citaat van: onderofficier op 19/03/2011 | 14:36 uur
Vaak klagen ook dezelfde mensen, maar vaker.

Daarnaast zijn vele klagers mensen die er niet zo lang wonen.
In het weekend naar het huisje kijken, goh het is wel erg rustig op eens wonen ze er en is het maandag..............
De borden "vliegbasis ......."  wel gezien maar niet bedacht dat er dan vliegmachines landen

En klagen helpt schijnbaar, dus nog meer gaan klagen....................

Als ik goed weet zijn in de buurt van  Gilze-Rijen een paar campings en daar zullen de klachten wel vandaan komen

onderofficier

Vaak klagen ook dezelfde mensen, maar vaker.

Daarnaast zijn vele klagers mensen die er niet zo lang wonen.
In het weekend naar het huisje kijken, goh het is wel erg rustig op eens wonen ze er en is het maandag..............
De borden "vliegbasis ......."  wel gezien maar niet bedacht dat er dan vliegmachines landen

En klagen helpt schijnbaar, dus nog meer gaan klagen....................
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

KapiteinRob

Citaat van: Poleme op 19/03/2011 | 14:20 uur
Nederlanders en dan vooral die in de Randstad, maken zich zelf en elkaar gek.   Door zich overal en aan alles te ergeren  en vooral lekker haasten (stress).

Daarbij zijn diezelfde Nederlanders zo hypocriet als de neten, want stel je nu eens voor dat defensie zich het lot van die geteisterde oren aan zou trekken, Gilze-Rijen sluit en de heli's op Ameland zet (ik roep maar wat)? Dan beginnen ze in Gilze-Rijen e.o. te mekkeren over het verdwijnen van werkgelegenheid en klandizie.....  :P

Ace1

Ach de klachten lossen vanzelf op Als de 17 Cougars verkocht worden :devil:

Poleme

Citaat van: Lex op 14/03/2011 | 16:05 uur
Weer meer klachten over basis Gilze-Rijen

GILZE - Het aantal klachten over overlast door vliegbasis Gilze-Rijen blijft flink stijgen. Vorig jaar ontving de basis 1841 klachten tegenover 1385 in 2009 en 413 in 2008.. Verder kon een woordvoerder maandag nog geen verklaring geven voor de stijging.

ANP,  Gepubliceerd op 14 maart 11, 15:28
Het probleem zit hem niet IN de oren, maar TUSSEN de oren!
Nederlanders en dan vooral die in de Randstad, maken zich zelf en elkaar gek.   Door zich overal en aan alles te ergeren  en vooral lekker haasten (stress).
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

Enforcer

Ach, het zal de komende jaren wel minder worden. Doordat er steeds minder geld is voor onderdelen zullen er steeds minder kunnen vliegen. Het kanibaliseren zal binnen 2 jaar ook wel ophouden, omdat er dan alleen nog maar lege frames overblijven.

Lex

Weer meer klachten over basis Gilze-Rijen

GILZE - Het aantal klachten over overlast door vliegbasis Gilze-Rijen blijft flink stijgen. Vorig jaar ontving de basis 1841 klachten tegenover 1385 in 2009 en 413 in 2008. Dat blijkt uit de zogenoemde geluidhinderrapportages die aan omwonenden en omliggende gemeenten zijn gestuurd. Zij bespreken de resultaten woensdag in hun halfjaarlijkse overleg met de commandant van de vliegbasis.

Het aantal klachten piekte vorig jaar in maart en rondom de Luchtmachtdagen in juni. In maart zorgde de oefening van het F16-demoteam voor veel ongewone overlast. Verder kon een woordvoerder maandag nog geen verklaring geven voor de stijging.

De stijging van het aantal klachten over basis Gilze-Rijen zette eind 2008 in toen vrijwel alle legerhelikopters van Nederland daar werden gestationeerd.

ANP,
Gepubliceerd op 14 maart 11, 15:28

Lex

Overlast vliegbasis voorlopig niet opgelost

RIJEN- Aan de geluidsoverlast van helikopters rond vliegbasis Gilze-Rijen komt voorlopig nog geen einde.
Defensie studeert weliswaar op een pakket van maatregelen om de overlast te verminderen, maar verplaatst niet op korte termijn vluchten naar vliegbasis Eindhoven of Woensdrecht.

Sinds de komst van de helikopters naar Gilze-Rijen is de geluidsoverlast explosief gestegen. "We kijken sindsdien naar alle mogelijkheden om de overlast zoveel mogelijk te beperken", zegt woordvoerder Frank van Wieren van Defensie. "Zo maken we meer gebruik van vliegbasis Deelen en het laagvlieggebied op de Oirschotse Heide. Een van de mogelijkheden die we ook bestuderen zijn meer oefenvluchten uitvoeren bij vliegbasis Eindhoven en Woensdrecht. Overigens vliegen we daar nu ook al."

Sinds 9 september gelden nieuwe aanvliegroutes op vliegbasis Gilze- Rijen. Van Wieren: "We verbinden er nu nog geen conclusies aan, maar de eerste resultaten zijn positief. Er zijn minder klachten, maar het is nog te vroeg om er echt iets over te kunnen zeggen. Over een half jaar gaan we de zaak goed evalueren."

BN/de Stem, vrijdag 24 september 2010 | 15:33

Lex

Alom verbazing over helikopterplan Defensie

Gemeenten en omwonenden hebben donderdag verrast en met weerstand gereageerd op plannen van Defensie om helikoptervluchten van de vliegbasis Gilze-Rijen te verplaatsen naar de vliegbases in Woensdrecht en Eindhoven. ,,We zijn er niet blij mee en het past niet in onze plannen voor Woensdrecht'', zei een woordvoerder donderdag namens burgemeester Marcel Fränzel van Woensdrecht.

In het overleg dat de omliggende gemeenten en buren van de vliegbases in Eindhoven en Woensdrecht halfjaarlijks met Defensie hebben, is niets over de voornemens gemeld, zeggen alle betrokkenen.

De Luchtmacht onthulde woensdag in Gilze-Rijen dat er vergevorderde plannen zijn om oefenvluchten te verhuizen. Zo zijn zogenoemde circuits (vliegpatronen) op Eindhoven en Woensdrecht al ingetekend. De verplaatsing van de helikopteroefeningen werd in Rijen onder het kopje kortetermijnmaatregelen gepresenteerd. Het is een van de maatregelen om de toegenomen overlast in de omgeving van de helikopterbasis te veminderen.

Twee weken geleden was het halfjaarlijkse overleg in Eindhoven en daar is over het plan met geen woord gesproken, liet een woordvoerder van voorzitter Onno Hoes (provincie Noord-Brabant) weten.

Raadslid Vic Kerkhoff die de gemeente Best vertegenwoordigt in het overleg met Defensie wil volgende week in een eerste werkgroepbijeenkomst over het militaire verkeer op Eindhoven opheldering vragen. Hij is op voorhand bezorgd over de 'cumulatie' van geluid en milieueffecten van het vliegveld.

Directeur Nol Verdaasdonk van de Brabantse Milieufederatie (BMF) ziet ook tal van problemen. In Eindhoven zijn er al genoeg problemen door de uitbreiding van de burgerluchtvaart en de bijbehorende beperking van het militaire vliegverkeer, zegt hij. De vliegbasis Woensdrecht ligt middenin een natuurgebied en voor elke significante toename van het vliegverkeer moet een vergunning worden aangevraagd, zegt de BMF. Verdaasdonk vindt het niet fatsoenlijk dat de Luchtmacht de informatie niet eerder heeft gedeeld.

Woensdrecht wil rondom de basis een onderhoudscentrum voor de Europese luchtvaart ontwikkelen.

Trainingsvluchten van vliegtuigen of helikopters passen daar niet bij, aldus de burgemeester die op korte termijn contact wil opnemen met Defensie.

De Pers, Gepubliceerd: vandaag 15:13

onderofficier

Citaat van: Kapitein Rob op 22/09/2010 | 22:56 uur
Citaat van: SMI de Boer op 22/09/2010 | 22:55 uur
maarrehhh, komen die zeker voor de blauwe hap?

Precies.  ;)

tig jaar geleden reed ik daar wel voor om: maar tegenwooridig niet meer..............................
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

KapiteinRob

De eventuele stationering van de nieuwe Chinooks in de VS heeft m.i. voornamelijk een andere reden. Iets met geld......  :P

Lex

Legerhelikopters gaan oefenen op andere bases

RIJEN - Defensie heeft vergevorderde plannen om op korte termijn vaker te gaan oefenen met legerhelikopters op de vliegbases in Eindhoven en Woensdrecht.
Het is een van de maatregelen die de luchtmacht wil nemen om de hinder voor omwonenden van de vliegbasis Gilze-Rijen te verminderen.

Hoofd operaties van het helikoptercommando van Defensie Peter Grijspaardt heeft dat woensdagavond gezegd in het halfjaarlijkse overleg met omwonenden en buurgemeenten van de basis in Gilze.

Nu komen er nog maar sporadisch legerhelikopters in Woensdrecht en Eindhoven. De onderhandelingen over en de voorbereidingen voor de zogenoemde export van het geluid zijn in een vergevorderd stadium, vertelde Grijspaardt.

Om hoeveel vliegbewegingen het gaat kon hij woensdag niet zeggen, vooral omdat de vliegoperaties van de Nederlandse helikopters sterk wisselen. Ook de stationering van nieuwe Chinooks in de Verenigde Staten behoort tot de opties.


Klachten

Na de verplaatsing van vrijwel alle Nederlandse legerhelikopters naar Gilze-Rijen is het aantal klachten van omwonenden daar sterk toegenomen van 413 in 2008 naar 1385 in 2009. In het eerste half jaar van 2010 kwamen al meer dan 1200 klachten binnen.

Begin september werden al de aanvliegroutes van de helikopters aangepast. De helikopters komen van hoger aanvliegen en kunnen kiezen uit vier brede corridors die zijn aangelegd boven dunbevolkte gebieden.

De hinder in bijvoorbeeld Tilburg, Goirle en Oosterhout moet daardoor afnemen. Op de basis zijn de vliegpatronen ingekrompen en extra plekken gemaakt om bijvoorbeeld het landen op een helling te oefenen.


Hinderingen

Grijspaardt vertelde dat de eerste ervaringen leren dat de hinder niet is weggenomen maar wel minder is geworden. Over een half jaar worden de wijzigingen geëvalueerd.

De luchtmacht kondigde woensdag bovendien aan dat Gilze-Rijen in de komende vier maanden ongeveer twintig keer een Antonov op bezoek krijgt die de helikopters en de spullen die gebruikt zijn in Afghanistan komt terugbrengen.

© ANP 
Uitgegeven: 22 september 2010 23:49