Recente berichten

#21
KL / Re: Leopard, verkoop, gevolgen...
Last post by Harald - Vandaag om 09:46
Totdat we echt eigen tanks aanschaffen, hebben we nog lease bakken.

https://magazines.defensie.nl/materieelgezien/2024/03/mijn-materieel-leopard-2a6ma3

'Als je de motor aanzet, gaat je hart sneller kloppen'

Duizenden burgermedewerkers en militairen bij het Commando Materieel en IT zetten zich dagelijks in om het best mogelijke materieel en de beste IT voor onze militairen binnen te halen. Eenmaal overgedragen aan de militair in het veld wordt het dagelijks gereedschap. In de rubriek Mijn Materieel vertellen zij over hun materieel en IT-middelen. In deze eerste editie: de Leopard 2A6MA3. De gevechtstank van het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon.

#22
KM / Re: Het Combat Support Ship (C...
Last post by Parera - Vandaag om 09:42
Citaat van: Huzaar1 op Vandaag om 09:32Wellicht wat zwaarder bewapenen ivm zelfverdediging is gewenst?

76 mm op de hangaar & Ram op de boeg is de planning. Ook staan er nog wat hitroles en decoy launchers gepland.

Maar een tweetal 40 mm's & extra rcws's is ook welkom wat mij betreft.
#23
KM / Re: Het Combat Support Ship (C...
Last post by Huzaar1 - Vandaag om 09:32
Wellicht wat zwaarder bewapenen ivm zelfverdediging is gewenst?
#24
KM / Re: Het Combat Support Ship (C...
Last post by Harald - Vandaag om 09:26
Combat Support ship HNMLS Den Helder  :big-smile:  mooi schip !

#25
Vind ik een vrij lastige kwestie dit. Aan de ene kant wil je het liefst al batterijen naar Oekraïne sturen met een onbeperkte hoeveelheid raketten erbij. Aan de andere kant heb je er wel rekening mee te houden dat alles wat je nu die kant op stuurt niet morgen al vervangen is voor nieuwe batterijen. Daar moet wel een afweging van worden gemaakt.
#26
De Duitsers gaan alles op de Boxer zetten

Rückkehr der Heeresflugabwehrtruppe
https://defence-network.com/rueckkehr-der-heeresflugabwehrtruppe/

Terugkeer van de luchtafweermacht van het leger

Het Duitse leger is bezig met de wederopbouw van zijn luchtverdedigingsmacht, volgens het besluit van legerinspecteur-generaal Alfons Mais vorige week, zoals cpm Defense Network heeft vernomen van een goed geïnformeerde bron. Daarmee draait luitenant-generaal Mais een vredesdividendbesluit terug, maar het opbouwen van capaciteit zal tijd vergen.

Wat moeilijk is, is niet noodzakelijkerwijs de technologische component – ��het nieuwe luchtverdedigingssysteem van het leger zou systemen moeten overnemen van het project voor de bescherming van nabije en onmiddellijke gebieden – maar vooral de ontwikkeling van de personele capaciteiten. De luchtmacht zal hier ondersteuning bieden en legerkameraden opnieuw kwalificeren voor luchtverdediging in Husum en Todendorf.

Vanuit het Near and Near Area Protection ( NNbS ) project zal het nieuwe luchtverdedigingssysteem van het leger alle wapensystemen onder IRIS-T SLM overnemen, dat wil zeggen de Skyranger en de luchtafweerrakettanks. Beide wapensystemen zijn of worden geïmplementeerd op Boxer-basis.

De luchtverdedigingsmacht van het leger, die na de overdracht van de laatste Gepard in 2010 alleen het lichte luchtverdedigingssysteem Ocelot als belangrijkste wapensysteem had, werd op 12 maart 2012 buiten gebruik gesteld. De legerleiding schuwde lange tijd een herschikking vanwege de noodzakelijke personeelscapaciteit, maar deze stap is nu besloten door de legerinspectie en is bedoeld om gebruik te maken van het momentum van de aanstaande hervorming van de Bundeswehr. De formatie zou niet lang moeten duren en de training van de relevante strijdkrachten zou onmiddellijk moeten beginnen.

Projekt Nah- und Nächstbereichsschutz (NNbS)
https://defence-network.com/haushaltsausschuss-bewilligt-entwicklung-von-nnbs/
#27



https://twitter.com/Team_Luftwaffe/status/1780571712301461914?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1780571712301461914%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=

CitaatProost op 🇩🇪- 🇳🇱vriendschap! Ons "werkpaard" #CH53 oefende vandaag voor het eerst met haar opvolger - een #CH47 #Chinook . "Het keerpunt wordt hier zichtbaar ", zei onze inspecteur, luitenant-generaal Ingo Gerhartz. De premier van Brandenburg, Dietmar Woidke, en🇳🇱 
@svenhaller
, staatssecretaris van Infrastructuur in Saksen-Anhalt, benadrukte het grote belang van de locatie voor de regio.
#28
Kabinet overweegt meer Patriots naar Oekraïne na oproep NAVO

Het kabinet gaat toch nog eens onderzoeken of het extra Patriot-luchtafweerraketten naar Oekraïne kan sturen. Het hield tot dusver vol dat Nederland zijn Patriots mede niet kan missen wegens NAVO-taken. Maar nu de NAVO die tegenwerping van tafel heeft geveegd 'kijken we daar opnieuw naar', zegt demissionair premier Mark Rutte.

Oekraïne smeekt om extra luchtafweer nu Rusland het land voortdurend zwaar met raketten en drones bestookt. Oekraïne heeft moeite om zich daartegen te verweren. Met name de geavanceerde Patriots waarover ook Nederland beschikt zouden uitkomst kunnen bieden.

Maar Nederland heeft de luchtdoelraketten zelf nodig, stelt het kabinet tot dusver. Voor zijn eigen veiligheid én omdat de NAVO dat van Nederland zou vragen. Nu NAVO-chef Jens Stoltenberg dat laatste bezwaar tegenspreekt, kijkt Nederland nog eens of het 'de pijngrens' wel tot het uiterste heeft opgezocht.

"Nederland loopt al lang voorop in hulp aan Oekraïne. Na de oproep van NAVO-baas Stoltenberg dat militaire steun aan Oekraïne even voorrang mag krijgen boven de eigen verdediging, belooft Rutte nog een keer te gaan kijken of Nederland nog meer kan missen. En hij krijgt daarvoor brede steun van de Tweede Kamer. Verschillende partijen sporen het kabinet aan om de pijngrens op te zoeken", zegt Schreinemachers.

Maar Rutte tempert meteen ook de verwachtingen. "We hebben al heel veel gedaan en moeten wel iets overhouden om onszelf in geval van nood te kunnen verdedigen."

Meer steun
Volgens Rutte zouden andere landen zich ook meer aangesproken moeten voelen. Stoltenbergs uitlatingen gaan 'absoluut' helpen om meer steun voor Oekraïne los te krijgen, denkt hij.

"Maar natuurlijk moet je ook zelf weer kijken", geeft Rutte toe. "Als er één vinger naar een ander wijst, wijzen er vier naar jezelf."

https://www.rtl.nl/nieuws/politiek/artikel/5445946/navo-chef-roept-op-om-eigen-wapenvoorraad-aan-oekraine-te-leveren

Prima, maar kunnen we dan ook op hetzelfde moment dat deze levering besloten word vervangende systemen bestellen?!
#29
'Nederland moet zich voorbereiden op oorlogseconomie'

Werkgeversvereniging VNO-NCW roept op tot meer aandacht voor de weerbaarheid van Nederland. Dat betekent dat er meer aandacht moet gaan naar defensie en cyberveiligheid. Dat is geen gek idee, zegt defensiespecialist Peter Wijninga verbonden aan het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. 'We moeten voorbereidingen treffen om over te gaan op een oorlogseconomie.'

Cyberaanvallen
Volgens Wijninga is het niet zo dat de Nederlandse industrie meteen moet overschakelen naar een oorlogseconomie. Maar het is wel verstandig om ervoor te zorgen dat de civiele productie als het moet kan omschakelen naar militaire productie. 'Een voorbeeld daarvan is autobouwer VDL Nedcar. Dat zou je zodanig kunnen inrichten dat het in oorlogstijd kan overschakelen op de productie van pantserauto's of jeeps', licht de defensiespecialist toe.

'Cyberveiligheid blijft altijd een aandachtspunt'
Peter Wijninga, defensiespecialist
Maar de investeringen zijn niet alleen nodig in tijden van oorlog, ook nu in tijden van vrede neemt het aantal cyberaanvallen toe. Daardoor kunnen energiecentrales en luchthavens worden platgelegd. 'Zo'n cyberaanval kan zorgen voor storingen, en dan kan bijvoorbeeld niemand meer veilig landen of starten op Schiphol. Wijninga stelt dat het dan ook verstandig is van bedrijven om zich juist in vredestijd voor te bereiden op zulke aanvallen. 'Cyberveiligheid blijft altijd een aandachtspunt.'

Gebrek aan urgentie
De defensiespecialist ziet dat samenleving momenteel wel een gevoel van urgentie mist. Dat komt doordat de meesten nooit een oorlog, of de dreiging daarvan, bewust hebben meegemaakt. 'We zijn van de post war-generatie, en eigenlijk moeten we naar een pre war-mindset.' Volgens Wijninga betekent dat niet zozeer dat men er altijd vanuit moet gaan dat de oorlog komt, maar dat er wel voorbereidingen moeten worden getroffen om een oorlog te voorkomen.

'Daarbij geldt ook dat de industrie klaar moet zijn om als het nodig is over te schakelen op een oorlogseconomie', stelt Wijninga. Maar daarvoor is een andere mindset nodig, en momenteel wordt er nog volop gewerkt aan een kabinetsformatie. 'Als het kabinet zou werken aan een andere mentaliteit, dan is dat hartstikke goed. Maar ik heb daar eerlijk gezegd een hard hoofd in.'

En podcast is op onderstaande link te beluisteren.

https://www.bnr.nl/nieuws/economie/10544961/nederland-moet-zich-voorbereiden-op-oorlogseconomie?itm_source=https%3A%2F%2Fwww.bnr.nl%2Fnieuws%2Feconomie%2F10544956%2Fpostnl-creeert-geen-economische-waarde&itm_campaign=artikel&itm_medium=meest_gelezen