Auteur Topic: Twee IRA-dissidenten opgepakt na vondst grote autobom 16-06-2003  (gelezen 1654 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

-Peter-

  • Webmaster
  • ERG FANATIEK
  • ********
  • Berichten: 4096
Twee IRA-dissidenten opgepakt na vondst grote autobom 16-06-2003
« Reactie #1 Gepost op: 16/06/2003 | 18:17 uur »

De Noord-Ierse politie heeft maandag twee dissidente leden van het IRA opgepakt. Zij zouden zondag in de stad Londonderry de autobom van 500 kilo hebben achtergelaten die door experts van het Britse leger onschadelijk werd gemaakt. De twee mannen van 24 en 33 jaar werden gearresteerd in hun huis in het overwegend katholieke westen van Londonderry, de op een na grootste stad van Noord-Ierland.

De politie ontdekte de bomauto in de buurt van een brug die het westelijke deel van Londonderry verbindt met het hoofdzakelijk protestante oostelijke deel van de stad. Toen de inzittenden van de auto merkten dat ze achtervolgd werden door de politie, lieten ze de bestelwagen achter langs de kant van de weg en vluchtten ze te voet.

Volgens de politie had de bom, die bestond uit twee vaten met explosieven op basis van kunstmest, enorme schade kunnen aanrichten. Waar de daders de bom wilden laten ontploffen, is nog niet bekend.

Twee dissidente afsplitsingen van het IRA, Continuity IRA en Real IRA, hebben de afgelopen jaren al verscheidene malen geprobeerd een aanslag te plegen met een bom van het type dat onschadelijk is gemaakt. De groeperingen, samen niet meer dan 150 man, zijn tegen het Noord-Ierse vredesakkoord en de deelname van Sinn Fein, de politieke tak van het IRA, aan de protestants-katholieke eenheidsregering. Het is nog niet duidelijk tot welke groepering de twee arrestanten behoren.

[bron: www.nieuws.nl]
[Copyright 2003, Novum Nieuws / Associated Press]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...