Auteur Topic: Strijd tussen regering Burundi en rebellen gaat onverminderd door 16-06-2003  (gelezen 1702 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

-Peter-

  • Webmaster
  • ERG FANATIEK
  • ********
  • Berichten: 4096
Strijd tussen regering Burundi en rebellen gaat onverminderd door 16-06-2003
« Reactie #1 Gepost op: 16/06/2003 | 18:18 uur »

Gevechten tussen regeringstroepen en Hutu-rebellen in het midden en zuiden van Burundi zijn maandag de derde dag ingegaan. De rebellen houden vijftien gijzelaars vast die zij gevangen hebben genomen bij een overval op een bus.

Een legerwoordvoerder zei dat zaterdag en zondag bij hevige gevechten in de provincie Gitega twaalf rebellen van de Strijdkrachten ter Verdediging van de Democratie (FDD) waren gedood. Aan regeringszijde zouden vier soldaten gewond zijn geraakt. De gouverneur van Gitega, Tharcisse Ntibarirarana, zei dat de strijd maandag onverminderd voortduurde. Duizenden inwoners van Gitega zouden op de vlucht zijn geslagen.

In de zuidelijke provincie Makamba overvielen FDD-rebellen zaterdag een bus en namen vijftien passagiers in gijzeling. De vijftien werden maandag nog steeds vermist. In Makamba kwamen een parlementslid en diens lijfwacht om bij een FDD-aanslag op een café.

De burgeroorlog in Burundi brak in oktober 1993 uit toen Tutsi-militairen de eerste democratisch gekozen president van Burundi, de Hutu Melchior Ndadaye, vermoordden. Na langdurige internationale bemiddeling sloot de FDD vorig jaar december een bestand met de regering. In het kader van die overeenkomst zouden FDD-strijders zich melden in kampen om te worden geïntegreerd in een nieuw leger waarin Hutu's en Tutsi's evenwichtig vertegenwoordigd zouden worden. Beide partijen beschuldigen elkaar ervan het bestand te schenden.

De burgeroorlog heeft minstens 200.000 mensen het leven gekost.

[bron: www.nieuws.nl]
[Copyright 2003, Novum Nieuws / Associated Press]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...