Auteur Topic: VN: situatie in Bunia verslechtert 16-06-2003  (gelezen 1981 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

-Peter-

  • Webmaster
  • ERG FANATIEK
  • ********
  • Berichten: 4096
VN: situatie in Bunia verslechtert 16-06-2003
« Reactie #3 Gepost op: 16/06/2003 | 19:03 uur »

Ondanks de stationering van 500 Franse militairen zijn de afgelopen week in de stad Bunia in het noordoosten van Congo tientallen mensen ontvoerd en ten minste negen gedood. Een woordvoerder van de VN-missie in Congo, Manodje Mounoubai, heeft dat maandag gezegd.

Volgens Mounoubai namen gewapende lieden in uniform bij nachtelijke invallen ten minste 48 mensen in gijzeling. Volgens zegslieden zijn 23 van de 48 gijzelaars vermoord. Het lichaam van een van de doden is gevonden. Vijf van de ontvoerden slaagden erin te ontsnappen.

De ontvoeringen begonnen twee dagen na de komst van de Fransen op 8 juni. Er zit geen duidelijk patroon in en de daders zijn volgens Mounoubai onbekend. Inwoners van Bunia zeggen dat het gaat om militiestrijders die proberen de stad in handen te krijgen.

Bij verspreide incidenten in het gebied kwamen verder acht mensen om het leven. De Verenigde Naties onderzoeken berichten over massagraven in Bunia.

De stad staat onder controle van de Unie van Congolese Patriotten (UPC), die behoort tot het Hema-volk. UPC-leider Thomas Lubanga ontkent dat zijn manschappen betrokken zijn bij ontvoering en moord, maar beloofde zijn troepen uit de stad terug te trekken en in kampen onder te brengen. Veel UPC-strijders zijn tiener.

De strijd tussen de Hema en de Lendu in Bunia barstte begin mei los. In de eerste week van de gevechten kwamen zeker 400 burgers om het leven.

Gezien het hoge aantal burgerslachtoffers besloot de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties tot het sturen van een vredesmacht van 1.400 militairen. De macht staat onder leiding van de Europese Unie en bestaat voor het merendeel uit Franse militairen. Het mandaat van de vredesmacht strekt niet verder dan Bunia, wat volgens critici niet voldoende is, omdat de gevechten ook buiten de stad zeer hevig zijn. De militairen mogen gericht schieten wanneer burgers in gevaar zijn, maar hebben geen toestemming om mensen te ontwapenen.

Een woordvoerder van het korps, Xavier Pons, erkende dat de Fransen nog niet in staat zijn voor veiligheid te zorgen, maar beloofde een verbetering van de situatie in hooguit twee weken.

Ministers van buitenlandse zaken van de Europese Unie herhaalden maandag hun oproep aan de verschillende partijen in Congo en de Afrikaanse landen die hen steunen om de strijd te beƫindigen.

[bron: www.nieuws.nl]
[Copyright 2003, Novum Nieuws / Associated Press]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 2 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.