Auteur Topic: VN zetten eerste Tsjetsjeen op al-Qaeda-lijst  (gelezen 1626 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Caspar

  • Gast
VN zetten eerste Tsjetsjeen op al-Qaeda-lijst
« Reactie #1 Gepost op: 26/06/2003 | 22:49 uur »
Uitgegeven: 26 juni 2003 20:21
Laatst gewijzigd: 26 juni 2003 20:22

NEW YORK - De Verenigde Naties hebben op verzoek van Rusland de voormalige Tsjetsjeense president Jandarbijev op de lijst geplaatst van mensen die vermoedelijk banden onderhouden met het terroristennetwerk al-Qaeda. Jandarbijev is de eerste Tsjetsjeen op deze VN-lijst, meldden VN-functionarissen donderdag.


Volgens Michael Chandler, de voorzitter van een commissie die voor de VN-Veiligheidsraad al-Qaeda in de gaten houdt, zijn er grote overeenkomsten tussen de manier van opereren van het terroristennetwerk van Bin Laden en de Tsjetsjeense separatisten. Beide groepen streven naar "zo veel mogelijk publiciteit en een zo groot mogelijk aantal slachtoffers".

Jandarbijev leidde Tsjetsjeniƫ in 1997. Hij woont al enkele jaren in Qatar. Rusland heeft tot nu zonder succes gevraagd om zijn uitlevering.

Van de groepen en personen die op de VN-lijst worden geplaatst worden de fondsen en bankrekeningen bevroren. Op de 'al-Qaeda-lijst' staan tot nu toe driehonderd namen. De meeste zijn aangedragen door de Verenigde Staten, maar ook China, Duitsland, Saudi-Arabiƫ en Kyrgyzstan hebben suggesties gedaan.


[Bron: www.nu.nl]