Auteur Topic: VS legt handelssancties op aan Birma 16-07-2003  (gelezen 1473 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

-Peter-

  • Webmaster
  • ERG FANATIEK
  • ********
  • Berichten: 4096
VS legt handelssancties op aan Birma 16-07-2003
« Reactie #1 Gepost op: 16/07/2003 | 11:49 uur »

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft dinsdag een pakket economische sancties tegen Birma goedgekeurd om te protesteren tegen het bewind van de militaire junta en de gewelddadige aanhouding van oppositieleidster Aung San Suu Kyi, twee weken geleden. De dissidente Birmaanse groep Free Burma Coalition uitte woensdag haar tevredenheid over de maatregelen en noemde het een eerste stap in de goede richting.

Het Huis stemde bijna unaniem voor het voorstel. Een soortgelijk voorstel kreeg een maand geleden al de goedkeuring van de Senaat. Vanaf nu is de import van goederen uit Birma naar de Verenigde Staten verboden en worden alle tegoeden van de leden van de junta in de VS bevroren. Voorts is een reeds geldend verbod op het verstrekken van visa aan de juntaleiders uitgebreid en wordt de reeds gebruikelijke weigering van nieuwe buitenlandse leningen of technische hulp aan Birma eveneens in de wet opgenomen.

De Amerikaanse president George Bush kan de wet meteen opheffen als dat in het belang van de VS is. Birma exporteerde in 2002 voor 356 miljoen dollar aan goederen naar de VS, hoofdzakelijk kleding en textiel.

In een bijlage van de wet werden China en Thailand aangespoord als buurlanden van Birma meer te doen om de repressie in het land te beƫindigen. De landen moeten erkennen dat nationale verzoening niet zal plaatsvinden onder het huidige regime. Ze moeten de economische en politieke bescherming van de Birmaanse dictatuur stoppen. Thailand liet woensdag weten een constructieve dialoog te blijven voeren met Birma.

[bron: www.nieuws.nl]
[Copyright 2003, Novum Nieuws / Associated Press]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...