Auteur Topic: Iraakse regeringsraad kiest nog geen president  (gelezen 1589 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

-Jeroen-

  • Gebruiker
  • Senior Lid
  • ****
  • Berichten: 372
  • jeroen
    • LED upgrades voor elke maglite
Iraakse regeringsraad kiest nog geen president
« Reactie #1 Gepost op: 21/07/2003 | 18:35 uur »
Iraakse regeringsraad kiest nog geen president
Maandag 21 Juli 2003

BAGDAD (ANP) - De Iraakse regeringsraad heeft maandag nog geen leider kunnen kiezen. De 25-koppige raad kon nog niet tot een besluit komen, aldus een zegsman. De regeringsraad sprak volgens hem wel uitvoerig over een politieke verklaring, die later wordt gepubliceerd.

De keuze van een president komt bij een van de volgende zittingen weer ter tafel. De regeringsraad is er nog niet uit of het orgaan geleid moet worden door een een president of door een roulerend presidentschap. Hierover bestaan ,,verscheidene idee├źn'', maar volgens de woordvoerder neigt de raad ,,in de richting van een collectief presidium''.

De raad vergaderde achter gesloten deuren in het voormalige ministerie van Militaire Industrie. In de regeringsraad zijn alle etnische groepen en religies vertegenwoordigd. Het orgaan is vorige week zondag door de Amerikaanse bewindvoerder Bremer ingesteld. De raad gaat onder meer een grondwet opstellen en ministers en diplomaten benoemen. Beslissingen van de regeringsraad moeten wel door de Amerikanen worden goedgekeurd.

Militair omgekomen

Een Amerikaanse militair en een Iraakse tolk zijn maandag om het leven gekomen bij een vijandelijke aanval op hun voertuig in Bagdad. Dat heeft een Amerikaanse militaire woordvoerder gezegd.

De twee reden door een straat in het noordelijke stadsdeel toen hun Humvee jeep werd geraakt door een geïmproviseerde mortiergranaat. Die was van een nabijgelegen brug afgevuurd. Vervolgens doorzeefden schutters het autowrak.

In totaal zijn er 37 Amerikaanse militairen gedood door vijandelijk vuur sinds het einde van de oorlog op 1 mei.

bron (hetnet.nl / ANP)
The civil war had ended, But  one man's battle with himself was just beginning