Rusland's Expansie

Gestart door ARM-WAP, 30/07/2007 | 13:26 uur

Ace1

De Krim is de sleutel tot het einde van de oorlog: 'Moet onbruikbaar worden voor de Russen'

De Krim, nu tien jaar bezet door de Russen, is de sleutel tot het einde van de oorlog. Russen zullen het maar moeilijk accepteren als Poetin het schiereiland, met 'heilige betekenis', verliest. Hoe werkt oorlog in het kwetsbare gebied met de meest uitgebreide luchtverdediging ter wereld?
,,Wie de Krim controleert, wint de oorlog."

https://www.ad.nl/buitenland/de-krim-is-de-sleutel-tot-het-einde-van-de-oorlog-moet-onbruikbaar-worden-voor-de-russen~a6e8f440/

Helaas zit de rest achter de betaalmuur.

Ace1

Oorlog Oekraïne verplaatst zich naar Rusland en Afrika

Waar de oorlog in Oekraïne zich al ruim twee jaar met name in het oosten van het land afspeelt, was het slagveld afgelopen week ineens te vinden op Russisch grondgebied. Meerdere Russische milities, tegen het Kremlin, trokken vanuit Oekraïne op naar gebieden vlak over de grens in Rusland. Dat terwijl Oekraïne de aanslagen opvoerde op belangrijke infrastructuur van Rusland.

Het begon allemaal afgelopen dinsdag, toen zeker drie anti-Kremlinmilities melding maakten van aanvallen op Russisch grondgebied. Het zou gaan om het Legioen van de Vrijheid van Rusland, het Siberisch Bataljon en het Russisch Vrijwilligerskorps (RDK). De milities zouden vanuit Oekraïne de grens zijn gepasseerd richting de regio's Belgorod en Koersk. Ondanks nogal wisselende uitspraken stelde het Kremlin dat de aanvallen waren afgeslagen. Daarbij zouden meer dan honderd paramilitairen zijn omgekomen, stelde Rusland. Internationale analisten meldden echter dat de gevechten dagenlang plaatsvonden.

Ook gevechten in Soedan
Niet alleen is het front verplaatst naar het Russisch grondgebied. Ook op het Afrikaans continent strijden de Oekraïners tegen de Russen. Uit onderzoek van The Wall Street Journal zijn er al sinds de zomer van 2023 Oekraïense eenheden aanwezig in Soedan, waar ze samen met de regeringseenheden de Russische Wagner-huurlingen bestrijden en troepen van opstandelingen. In opdracht van Zelensky zouden commando's naar Soedan zijn gestuurd om ook daar de Russen te raken. Het gaat om zo'n honderd commando's van de Timur-eenheid, onder bevel van de Oekraïense militaire inlichtingendienst HUR.

Kernwapens
Ondertussen neemt de dreiging vanuit Rusland allerminst af. Deze week herhaalde Poetin opnieuw zijn de woorden dat Rusland bereid is om kernwapens te gebruiken mocht het bedreigd worden in haar existentie. 'Vanuit militair-technisch oogpunt zijn we er natuurlijk klaar voor', zei hij op de Russische staatstelevisie. De cijfers over de kernwapens van Rusland zijn echter ook duidelijk. Wereldwijd is het land nog altijd de grootste kernmacht met bijna zesduizend kernkoppen. De Verenigde Staten hebben er ongeveer achthonderd minder. Op ruime afstand volgt nog China met 'slechts' 410 kernkoppen. Al moeten ook die kernkoppen niet worden onderschat, zegt brigadegeneraal en hoogleraar aan de Nederlandse Defensie Academie Han Bouwmeester. 'Dat is nog altijd genoeg om de hele wereld te vernietigen.'

Productie artilleriegranaten
Iets waar juist Rusland koploper in is, is de productie van artilleriegranaten. Dat land produceert namelijk bijna drie keer zoveel artilleriegranaten als het Westen doet. Daarbij gaat het om 3 miljoen stuks tegenover een productie van 1,2 miljoen in het Westen. 'We bevinden ons nu in een productieoorlog', vertelde een hoge NAVO-functionaris tegen CNN. De hoge productie heeft Rusland ook wel nodig. Het land zou dagelijks ruim 10.000 stuks artilleriemunitie afschieten, terwijl vanuit de Oekraïense loopgraven maar 2.000 stuks het slagveld ingeschoten worden.


https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10543029/oorlog-oekraine-verplaatst-zich-naar-rusland-en-afrika

Zander

Citaat van: Huzaar1 op 23/03/2024 | 18:17 uurHaha had je ook maar iets anders verwacht.
Nee,wilde eigenlijk ook posten:
Kijken hoelang het duurt voordat Oekraïne de schuld krijgt.

Ben overigens benieuwd wiens koppen gaan rollen na het in de wind slaan van de waarschuwingen vanuit het o zo slechte westen.
People are sheep

Huzaar1

Citaat van: Zander op 23/03/2024 | 17:19 uurToch draait men het verhaal al richting Oekraïne.

Haha had je ook maar iets anders verwacht.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Citaat van: Zander op 23/03/2024 | 17:19 uurToch draait men het verhaal al richting Oekraïne.

Tuurlijk, had je anders verwacht?  Er zijn inmiddels ook beelden van wat gevangen daders. Die komen binnenkort met een gedwongen statement.

Zander

Toch draait men het verhaal al richting Oekraïne.
People are sheep

Huzaar1

Citaat van: Ace1 op 23/03/2024 | 12:34 uurDat was op het moment van het plaatsen van de posting niet bij mij bekend.

Ah check roger
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Ace1

Citaat van: Huzaar1 op 23/03/2024 | 12:01 uurWaarom identificeren ze zich dan als IS?

Bij al je drie opties zouden ze prima dit kunnen claimen als wie ze zijn.

Dat was op het moment van het plaatsen van de posting niet bij mij bekend.

Huzaar1

Citaat van: Ace1 op 23/03/2024 | 11:45 uurEr zijn 3 opties.

De Russische geheime dienst is bezig met een rookgordijn leggen en heeft de aanslag gepleegd.

Tsjetsjenen die hebben een aanslag gepleegd in Moskou , dit was een wraakactie.

Russische militairen die zich bij Oekraine hebben aangesloten hebben in Moskou een aanslag gepleegd.

Waarom identificeren ze zich dan als IS?

Bij al je drie opties zouden ze prima dit kunnen claimen als wie ze zijn.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Ace1

Er zijn 3 opties.

De Russische geheime dienst is bezig met een rookgordijn leggen en heeft de aanslag gepleegd.

Tsjetsjenen die hebben een aanslag gepleegd in Moskou , dit was een wraakactie.

Russische militairen die zich bij Oekraine hebben aangesloten hebben in Moskou een aanslag gepleegd.

Benji87

Tientallen doden gemeld na schietpartij en explosie in concertzaal Moskou

In een concertzaal in Moskou heeft vrijdag een schietpartij plaatsgevonden. Daarbij zijn meerdere doden gevallen, bevestigt de burgemeester van de Russische hoofdstad. Het Russische persbureau TASS meldt veertig doden en meer dan honderd gewonden.

Meerdere mannen in camouflagekleding zijn het gebouw binnengedrongen en hebben daar het vuur geopend, meldt de Russische openbaar aanklager.

Volgens het Russische persbureau RIA Novosti gaat het om drie aanvallers. Persbureau Reuters schrijft dat op beelden te zien is dat vijf schutters in camouflagekleding met automatische wapens op mensen schieten.

Er zou zeker één explosie hebben plaatsgevonden. Mogelijk zijn er meerdere explosies geweest. Op beelden is te zien dat er brand woedt in het gebouw.

Over het aantal doden en gewonden is nog veel onduidelijk, mede doordat er nog mensen in het gebouw aanwezig zouden zijn. RIA Novosti meldde dat er mensen zijn geëvacueerd uit de kelder van het gebouw.

Eerder waren er berichten dat mensen zich op het dak hadden verstopt. Het is onduidelijk of er nu nog mensen op het dak zijn. Vanwege de hevige brand in het gebouw zou het dak op instorten staan, melden verschillende media. Maar volgens het Russische persbureau Interfax heeft de brandweer het vuur al onder controle.

Autoriteiten nemen maatregelen

De schietpartij vond plaats in het muziekcomplex Crocus City Hall aan de rand van Moskou. Er zijn veel hulpdiensten aanwezig.

De Russische veiligheidsdienst FSB heeft aangekondigd "alle nodige maatregelen" te nemen met betrekking tot de schietpartij, meldt Interfax. Volgens Russische media hebben de autoriteiten veiligheidsmaatregelen getroffen bij vliegvelden en treinstations in Moskou.

Volgens Interfax is de Russische nationale garde bezig met een klopjacht op de daders. De Russische autoriteiten hebben een onderzoek geopend naar wat zij de terreuraanslag in de Crocus City Hall noemen.

Volgens het Amerikaanse Witte Huis is er op dit moment geen indicatie dat Oekraïne betrokken is bij de schietpartij.

De burgemeester van Moskou, Sergey Sobyanin, betuigt zijn medeleven. Hij spreekt van een "verschrikkelijke tragedie".
Ambassades waarschuwden eerder al voor mogelijke aanslagen

Twee weken geleden waarschuwde de Nederlandse ambassade in Moskou Nederlanders in de Russische hoofdstad en andere grote steden voor mogelijke aanslagen. De waarschuwing volgde na een vergelijkbare waarschuwing van de Amerikaanse ambassade.

"Vermijd de komende dagen locaties waar veel mensen samenkomen (bijvoorbeeld drukke winkelcentra, concerten etc.). Wees alert en volg de aanwijzingen van lokale autoriteiten", meldde de Nederlandse ambassade toen.

Leden rockgroep die zou optreden zijn ongedeerd

De Russische rockgroep Piknik zou vrijdagavond optreden in de zaal waar werd geschoten. De schietpartij vond plaats voordat het concert begon. De leden van Piknik zijn niet gewond geraakt, zegt de manager van de rockgroep tegen TASS.

In de concertzaal van Crocus City Hall traden in het verleden meerdere bekende artiesten op. Onder anderen Dua Lipa, Elton John, James Blunt, Eros Ramazzotti en a-ha gaven er shows.

Bron: nu.nl

Huzaar1

Citaat van: Lynxian op 22/03/2024 | 14:47 uurDan wordt het maar een staatsbedrijf. (Hopelijk wordt de politiek wakker genoeg om dit te initiëren.)

Dat willen ze nu ook. Maar dit is veel meer dan 155mm en kkw. We moeten dan ook middel en groot kaliber. Heel misschien wat raketsystemen. Maar grote duur.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Ace1

Citaat van: Huzaar1 op 22/03/2024 | 10:30 uurDit-is-een-vrije-markt-economie

Wat wil je doen? Directeuren van hun eigen bedrijf gaan dwingen? Pistool op hun hoofd?

Als je een gebouw neer wilt zetten ben je met vergunningen en bouwen 3 jaar verder als er bezwaar wordt gemaakt dan duurt het 4 jaar voordat er een gebouw staat.

bergd

Het zijn politieke keuzes, wil je investeren dan zal een ondernemer/fabrikant in het gat springen.

Niet iets nieuws

In 1939 voelden de Fransen dreiging van de Duitsers en wisten ze zat ze met een verouderd luchtmacht zaten.

De Fransen moesten zo snel mogelijk nieuwe bommenwerpers en keken naar Amerika waar de Martin Model 167 Maryland werd aangeboden.

Probleem alleen er was geen productiefaciliteit dus investeerden de Fransen $2.5 miljoen in een nieuwe fabriek. Zo gezegd zo gedaan, de Amerikanen waren heel blij met deze investering waar later als resultaat de B-26 Marauders uit kwam.

En ik denk dat het nu ook zo is, nood breekt wet. Als de dijken op breken staan moet je radicale maatregelen nemen. Kijk eens wat een voortrekkers rol Nederland heeft in de wereld op watermanagement. Investeren brengt zeker wat op en dat moet politiek Den Haag ook ingaan zien.
 

Lynxian

Citaat van: Huzaar1 op 22/03/2024 | 12:42 uurDit is het probleem precies en dat is hartstikke logisch. Na de koude oorlog lieten we de bedrijven die het materieel en munitie produceerden als een baksteen vallen.

Het bedrijfsleven maakt een simpele rekensom en denkt dat dit over 10 jaar allemaal over is en we weer met elkaar normaliseren, danwel niet in conflict zijn. De investeringen zijn op lange termijn niet gedekt, en dat risico gaat een commercieel bedrijf niet lopen. Die herinneren zich 1991 en 1992 nog prima.

Wil je dit allemaal niet moet je een staatsbedrijf starten of bedrijfsleven subsidieren met harde lange termijns afspraken. En dat laatste is niet zo makkelijk.

Dan wordt het maar een staatsbedrijf. (Hopelijk wordt de politiek wakker genoeg om dit te initiëren.)