Recente berichten

#21
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by Ace1 - 08/05/2024 | 20:53 uur
Nieuwe westerse steun voor Oekraïne komt traag op gang, maar volgens defensie-expert is er nog hoop

Inmiddels is de oorlog in Oekraïne met Rusland uitgemond in een langslepend conflict. Na maanden komt er weer mondjesmaat nieuwe hulp vanuit het Westen naar Oekraïne, maar komt het op tijd? "Belangrijk is nu dat die spullen er snel zijn."

De Amerikaanse Congres stemde onlangs nog toe met een nieuw steunpakket voor Oekraïne, maar aanvullende steun van westerse landen komt langzaam op gang. Toch denkt defensiespecialist Peter Wijninga van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) dat dat uiteindelijk het verschil zal maken in de oorlog met Rusland.

Nieuwe bevoorrading
Volgens de defensie-expert is er momenteel een tekort aan wapens en munitie in Oekraïne. Wijninga ziet daarvoor twee verklaringen. "Dat is deels doordat de bevoorrading heel lang stil heeft gelegen, of heel traag is gelopen. Men kon geen besluit nemen over nieuwe bevoorrading, met name in Amerika niet", legt hij uit.

Daarnaast hebben de Oekraïners geprobeerd zelfvoorzienend te zijn in munitie. "Die rantsoenering hebben ze inmiddels wel losgelaten, omdat ze weten dat er spul in de pijplijn zit. Voordat je daar de effecten van ziet, dan ben je wel een paar weken verder", vertelt Wijninga.

Nog niet te laat
En die paar weken zijn voor de Russen genoeg om terrein te winnen, ziet Wijninga. "Het steunpakket komt dus niet op tijd om de vooruitgang, de terreinwinst die de Russen nu boeken, tegen te houden." Maar ondanks dat de steun traag op gang komt, denkt hij dat het nog niet te laat is.

"Uiteindelijk zal het wel op tijd zijn: Oekraïne zou in staat moeten zijn om de Russen uiteindelijk toch weer te stoppen en dan mogelijk op termijn ook zelfs weer terug te dringen", voorspelt de defensie-deskundige."Maar", voegt hij er snel aan toe, "dat is ver in de toekomst."

Zoden aan de dijk
Voorlopig moet Oekraïne het dus doen met de steun die ze krijgen. Ze zijn daarvan niet alleen afhankelijk van overheden, maar ook van burgerinitiatieven. In Nederland zette Jaap Scholten stichting Protect Ukraine op en hij reist regelmatig naar het land af om goederen te leveren aan het leger. Volgens Wijninga hebben dit soort projecten wel degelijk zin.

"Alleen al in Nederland zijn er tientallen van dit soort organisaties hiermee bezig. En in Europa en de rest van de wereld nog veel meer. Dan zet het wel zoden aan de dijk. Belangrijk is nu dat die spullen snel ter plekke aan het front gebruikt kunnen worden." Toch zullen uiteindelijk wapens het verschil maken en ook blijven ze afhankelijk van andere landen. Die levert Protect Ukraine niet. "Die wapens moeten echt van overheden komen en dat gaat dan echt bijdragen aan meer effectiviteit aan de Oekraïense kant van het front."

Situatie blijft zorgwekkend
Door het uitblijven van westerse steun, hebben de Oekraïners veel terreinverlies geleden. Volgens Wijninga is dit deels strategisch. "Ze trekken zich terug omdat ze denken: 'we hebben munitietekort, laten we verstandig zijn, we geven dit stuk terrein op en gaan naar een beter verdedigbare positie'." De defensie-deskundige ziet dat dat steeds vaker gebeurt.

"Maar Oekraïners worden ook wel degelijk teruggedrongen." Hij spreekt dan ook van een 'zorgelijke situatie'. "Van dat tekort aan materiaal hebben de Russen gebruik kunnen maken. Voor elke Oekraïense granaat konden de Russen er tien afvuren." Toch verwacht Wijninga niet dat er op korte termijn een Russische doorbaak is. "Daar zijn de Russen gewoon niet sterk genoeg voor, niet goed genoeg getraind voor. Maar ze blijven gevaarlijk", aldus Wijninga.

Een video is op onderstaande link te bekijken.

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/nieuwe-westerse-steun-voor-oekraine-komt-traag-op-gang-maar-volgens-defensie-expert-is-er-nog-hoop/
#22
Historie / Historisch vliegtuig komt naas...
Last post by Ace1 - 08/05/2024 | 20:47 uur
VOLKEL - Een historisch vliegtuig van de luchtmacht is woensdagmiddag langs de landingsbaan op de vliegbasis in Volkel terecht gekomen. De twee inzittenden bleven ongedeerd.

De piloot van het vliegtuig is een militair, over de andere inzittende is niets bekend. Het gaat om een eenzijdig ongeval, waarbij beide snel uit het vliegtuig gehaald konden worden.

Waardoor het vliegtuig, een historische T-6 Texan, van de baan raakte, is nog niet bekend. Dat moet volgens de woordvoerder worden onderzocht. Het vliegtuig staat in het gras. Of het schade heeft opgelopen, is nog niet duidelijk.

https://www.bd.nl/maashorst/historisch-vliegtuig-komt-naast-de-baan-terecht-in-volkel-twee-inzittenden-blijven-ongedeerd~a8dbe295/?cb=0c7d9942-3d23-48b4-8730-379d7c7d413f&auth_rd=1
#23
Midden Oosten / Re: Onrust Jemen
Last post by Ace1 - 08/05/2024 | 20:35 uur
Citaat van: Parera op 08/05/2024 | 19:16 uurToch heb ik liever dat de KD zolang als nodig tegen de kant gaat of desnoods terug naar huis keert als deze systemen niet werken of niet betrouwbaar zijn. 

Je wilt daar niet liggen met die geweldige radars en niks kunnen doen tegen een inkomend doel.

Desnoods vliegt men maar een andere goalkeeper in.
#24
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by Benji87 - 08/05/2024 | 20:33 uur
Citaat van: Huzaar1 op 08/05/2024 | 19:44 uurJe kunt met een dergelijke landverbinding voor afdoende problemen zorgen zodat de lijn onbruikbaar wordt. Oorlog is wiskunde, en je verstoort dit al snel.

Dat kan maar dat is Oekraïne eigenlijk sinds het begin van de oorlog nog niet gelukt. Ze hebben wel enkele malen geprobeerd enkele knooppunten uit te schakelen maar het effect was vaak beperkt. De aanvallen op de spoorbruggen nabij Chonhar, Armjansk en dzankoy hebben bijvoorbeeld niet geleid tot het gewenste effect. De schade was in de meeste gevallen al binnen een week hersteld. Ook kwam Tokmak afgelopen jaar nagenoeg ongeschonden uit de oorlog en dat terwijl dat cruciale knooppunt binnen bereik van Oekraïense lange afstand artillerie lag. Russen zijn nu eenmaal zeer bedreven in repareren en aanleggen van spoorlijnen. Ik weet niet hoever ze nu met deze nieuwe verbinding zijn maar enkele maanden terug was die nog in aanbouw. Het zou goed kunnen dat die lijn nu al actief is.

Citaat van: Huzaar1 op 08/05/2024 | 19:44 uurOverigens geloof ik er niks van dat de krimbrug niet meer wordt gebruikt.

In het originele artikel staan links richting artikelen die dat hebben onderzocht. Ik post hier de originele link wel even zodat je die links kan aanklikken. Ik kan ze helaas niet copy pasten hier.

https://www.nrc.nl/nieuws/2024/05/08/nieuwe-spoorverbinding-in-bezet-oekraine-geeft-moskou-een-alternatief-voor-kwetsbare-krimbrug-a4198283

https://kyivindependent.com/media-russia-no-longer-using-crimea-bridge-to-supply-front-lines/

Maarrr... om het even op zijn gaals te stellen:

Gebruiken ze die brug niet meer omdat ze een andere verbinding hebben of gebruiken ze die brug niet meer omdat ze het risico niet meer willen lopen?
#25
Midden Oosten / Re: Onrust Jemen
Last post by Huzaar1 - 08/05/2024 | 19:47 uur
Citaat van: Parera op 08/05/2024 | 19:16 uurToch heb ik liever dat de KD zolang als nodig tegen de kant gaat of desnoods terug naar huis keert als deze systemen niet werken of niet betrouwbaar zijn. 

Je wilt daar niet liggen met die geweldige radars en niks kunnen doen tegen een inkomend doel.

Nee, nee oorlog/inzet werkt zo niet. Dat was vroeger zo met war of choice concepten. We zijn daar nu niet meer, we moeten maar leren van onze fouten. Het is daarbij niet alsof we alles zelf moeten doen en de Tromp ligt niet vooraan.
#26
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by Huzaar1 - 08/05/2024 | 19:44 uur
Citaat van: Benji87 op 08/05/2024 | 19:26 uurDit beamen ze in het artikel ook maar stellen tegelijkertijd dat het repareren van een spoorlijn op land makkelijker gaat dan wanneer een brug wordt uitgeschakeld. En dat klopt ook wel. Russische spoortroepen hebben hier een specialisme van gemaakt.

Maar een belangrijkere strekking vind ik dat Rusland er dus klaarblijkelijk al in geslaagd om van hun logistieke afhankelijkheid van die brug af te komen. Blijkbaar vinden er dus al geen militaire transporten meer plaats over die brug. Belangrijkere is dan: waar liggen hun logistieke lijnen dan wel langs?

En vervolg vraag: liggen er langs het nieuwe spoor ook kwetsbare punten zoals bruggen ofzo?

Je kunt met een dergelijke landverbinding voor afdoende problemen zorgen zodat de lijn onbruikbaar wordt. Oorlog is wiskunde, en je verstoort dit al snel.

Overigens geloof ik er niks van dat de krimbrug niet meer wordt gebruikt.
#27
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by Benji87 - 08/05/2024 | 19:26 uur
Citaat van: Huzaar1 op 08/05/2024 | 18:57 uurGeneuzel, alsof de spoorlijn die door honderden kilometers bezet gebied loopt onkwetsbaar is. De Oekrainers infiltreren dagelijks, en je blaast met explosief formaat schoen al een paar meter spoorrails op.


Dit beamen ze in het artikel ook maar stellen tegelijkertijd dat het repareren van een spoorlijn op land makkelijker gaat dan wanneer een brug wordt uitgeschakeld. En dat klopt ook wel. Russische spoortroepen hebben hier een specialisme van gemaakt.

Maar een belangrijkere strekking vind ik dat Rusland er dus klaarblijkelijk al in geslaagd om van hun logistieke afhankelijkheid van die brug af te komen. Blijkbaar vinden er dus al geen militaire transporten meer plaats over die brug. Belangrijkere is dan: waar liggen hun logistieke lijnen dan wel langs?

En vervolg vraag: liggen er langs het nieuwe spoor ook kwetsbare punten zoals bruggen ofzo?
#28
Midden Oosten / Re: Onrust Jemen
Last post by Parera - 08/05/2024 | 19:16 uur
Citaat van: Huzaar1 op 08/05/2024 | 18:59 uurLaten we het allemaal maar zien op voorbereiding op het echte werk. Die zandrebellen zijn ook weer niet zo gevaarlijk.

Toch heb ik liever dat de KD zolang als nodig tegen de kant gaat of desnoods terug naar huis keert als deze systemen niet werken of niet betrouwbaar zijn. 

Je wilt daar niet liggen met die geweldige radars en niks kunnen doen tegen een inkomend doel.
#29
Midden Oosten / Re: Onrust Jemen
Last post by Huzaar1 - 08/05/2024 | 18:59 uur
Laten we het allemaal maar zien op voorbereiding op het echte werk. Die zandrebellen zijn ook weer niet zo gevaarlijk.
#30
KM / Re: Opvolging Alkmaar klasse
Last post by Huzaar1 - 08/05/2024 | 18:57 uur
Fransen zijn Fransen. Gaan echt niet harder rennen ten koste van zichzelf.