Grote oefening met ongekende mogelijkheden in Hongarije

Gestart door Lex, 04/04/2014 | 19:12 uur

Ton de Zwart

Ja, dat zou een ideale lokatie zijn. Mogelijk te huur?  Russen doen alles voor geld....


Ros


DvdW

Citaat van: Ton de Zwart op 04/04/2014 | 22:28 uur
Kwestie van geld en goede wil. Er bestaan wel oefendorpen, van houten huisskeletten, die echter geen realistische waarde hebben.  Hooguit voor het oefenen van simpele procedures.  Oefenen in de bewoonde wereld zoals de afgelopen tijd wel eens een beetje gedaan is door luchtmobiel, is een goede aanzet.  dat zou vaker moeten gebeuren en dan op verschillende locatie om niet teveel overlast te bezorgen.  Uiteindelijk zal een deel van de burgerbevolking gaan klagen, dat is niet te voorkomen.  Ik denk dat ze pas echt kunnen klagen als (b.v.) de Russen in hun wijk met scherp schieten....
Ik weet wel een plekje: klik!
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Ton de Zwart

Kwestie van geld en goede wil. Er bestaan wel oefendorpen, van houten huisskeletten, die echter geen realistische waarde hebben.  Hooguit voor het oefenen van simpele procedures.  Oefenen in de bewoonde wereld zoals de afgelopen tijd wel eens een beetje gedaan is door luchtmobiel, is een goede aanzet.  dat zou vaker moeten gebeuren en dan op verschillende locatie om niet teveel overlast te bezorgen.  Uiteindelijk zal een deel van de burgerbevolking gaan klagen, dat is niet te voorkomen.  Ik denk dat ze pas echt kunnen klagen als (b.v.) de Russen in hun wijk met scherp schieten....

Ros

Citaat van: Ton de Zwart op 04/04/2014 | 21:35 uur
Wat ik aan bovenstaand bericht wat bedenkelijk vind, is dat men nog steeds, net als voorheen zich blijft concentreren op grote manoeuvres in bosgebieden.

De mogelijkheden om met grote eenheden te oefenen in de door jpu genoemde gebieden is denk ik niet mogelijk. Tactisch verplaatsen bijvoorbeeld is niet te doen als je rekening moet houden met de infrastructuur van verstedelikte gebied. Bruggen leggen en daarmee de scheepvaart blokkeren voor langere tijd zal ook niet in goede aarde vallen. Het tactisch gebruik van militaire helicopters is nagenoeg onmogelijk boven en rond steden.

De inzicht dat conflicten zich niet beperken tot knokken in het bos of op de heide is er best wel als je het mij vraagt. Hoewel wel heel lang is vastgehouden aan dit concept.In mijn NATRES tijd verbleven wij tijdens iedere oefening in het........bos  ;D

Ton de Zwart

Wat ik aan bovenstaand bericht wat bedenkelijk vind, is dat men nog steeds, net als voorheen zich blijft concentreren op grote manoeuvres in bosgebieden. Alsof de moderne oorlogsvoering zich uitsluiten in bos en heide afspeelt.  Misschien was dat zo in de tijd voor WO II, want daar zag men al een kentering.  Deels in buitengebieden (Ardennenoffensief) en grotendeels in en om steden.
Ik denk dat men veel meer moet oefenen in bebouwde kommen,  op en rond vliegvelden en havens, bruggen en tunnels en niet te vergeten in en rond regeringscentra TV- en radiostations etc. etc.   Ik zou zeggen laat dat bos nou maar eens voor wat het is.  Als een vijand zich daar per sé op wil houden, laat ze daar dan maar lekker zitten, maar zorg dat alle aanvoer geblokkeerd wordt.

Lex

CMHF-sector Defensie stelt vragen over mogelijke blootstelling aan asbest
 
De CMHF-sector Defensie heeft in het Georganiseerd Overleg vragen gesteld aan Defensie over de mogelijke blootstelling aan asbest tijdens een oefening in Veszprem in Hongarije.
 
Leden van een van de vakbonden, aangesloten bij de CMHF-sector Defensie melden dat zij zijn gevraagd om een meldingsformulier in te vullen over blootstelling gevaarlijke stoffen en fysische processen.
Op het formulier dat aan de militairen wordt uitgereikt heeft Defensie reeds aangegeven dat asbestplaten zijn geconstateerd op de voorbestemde legeringslocatie op Kamp Ujmajor bij Veszprem. Welke soort asbest het betreft is onduidelijk.
 
De CMHF-sector Defensie vindt het onaanvaardbaar dat Defensie militairen voor een oefening naar een locatie stuurt waar vooraf een mogelijk besmettingsrisico voor asbest is geconstateerd.
Ook het feit dat de Centrales niet zijn geïnformeerd over dit mogelijke besmettingsrisico is reden voor de CMHF-sector Defensie om Defensie hierover aan te spreken.
 
Eind oktober 2013 werden de Centrales wel geïnformeerd over het feit dat uit onderzoek de aanwezigheid van asbest was geconstateerd op specifieke locaties in de Binckhorsthof, tijdens renovatiewerkzaamheden.  Alhoewel het bleek te gaan om te verwaarlozen hoeveelheden, is door Defensie toentertijd aangegeven dat medewerkers die werkzaam waren geweest op die specifieke locaties dit mogen laten registreren in hun dossiers.
 
In tegenstelling tot hetgeen nu wordt gemeld was in dat geval echter sprake van constatering achteraf.

Prodef, 01 april 2014

- See more at: http://www.prodef.nl/Vragen%20over%20asbest%20tijdens%20oefening#sthash.z3w4y2Kt.dpuf

Lex

Eenheden van de Koninklijke Landmacht kregen de afgelopen weken vrij baan in het Hongaarse Várpalota. Pantserinfanteristen en pantsergenisten bekwaamden zich tijdens Várpalota Challenge in een breed scala aan taken. Hun luchtmobiele en luchtmachtcollega's zetten de oefening voort.

13 Gemechaniseerde Brigade bracht 1.300 militairen en hun voertuigen op de mat in het uitgestrekte bosgebied. Hier konden ze alle facetten van het militair optreden beoefenen. Dit deden ze met ondersteuning van de Koninklijke Luchtmacht en buitenlandse partners.

'Speelterrein'

Collega's van 42 Bataljon Limburgse Jagers oefenden 3 weken lang met hun primaire wapenplatform: het CV90-infanteriegevechtsvoertuig. Tijdens de deeloefening Várpalota Hunter trainden ze zichzelf in gemechaniseerd optreden, acties te voet en combinaties hiervan. De West-Hongaarse bossen bieden de pantserinfanteristen een uitdagend speelterrein. Belangrijk, want Várpalota Hunter geldt als de generale repetitie voor hun certificeringsoefening later dit jaar.

Bruggen leggen

De pantsergenie sloeg in de deeloefening Hungarian Engineer bruggen met behulp van de Leguaan, een nieuw brugleggend wielvoertuig. Ook richtten de genisten ontsmettingsstraten in, voor en met Hongaarse collega's. Zo oefenden zij het voertuigen en mensen ontdoen van schadelijke stoffen.

Destructieve vaardigheden

Várpalota was niet alleen het decor voor constructiewerk. De mineurs van 41 Pantsergeniecompagnie brachten namelijk ook hun destructieve vaardigheden in de praktijk. Met precisieladingen bliezen ze in het oefendorp Ùjdörögd deuren uit de sponningen. Ook ruimden ze obstakels en hindernissen uit de weg.

Luchtmobiele acties

Voor 13 Gemechaniseerde Brigade begint nu de verplaatsing terug naar Nederland, maar 11 Luchtmobiele Brigade begint nu met hun deel van de oefening. Onder de naam Saker Falcon worden ongeveer 1.500 militairen van het 12e en 13e bataljon tot 17 april opgeleid voor hun luchtmobiele taak. Behalve hun zogeheten air assault-optreden oefenen ze ook hun inzet als parachutist.

Luchtmachteenheden

Ze krijgen daarin ondersteuning van een C-130 transportvliegtuig, 5 Apache-gevechtshelikopters en 4 Chinook-transporthelikopters. Ook deze luchtmachteenheden grijpen de gelegenheid aan om hun eigen oefening te draaien. Daarmee sparen ze kosten uit en 'exporteren' ze geluid en daarmee overlast uit Nederland.

Tegenstand en hulp

De Hongaren bieden de Nederlandse luchtmobiele eenheden tegenstand in hun offensieve acties. Daarentegen helpen Amerikanen de Nederlanders met een vloot van 10 Blackhawk-transporthelikopters en 4 Apaches. De Duitsers verzorgen de paradrops met een C-160 Transall-transportvliegtuig.

Grote oefenmogelijkheden

Voor grote oefeningen gaan Nederlandse eenheden al jaren naar locaties elders in de wereld. Die bieden namelijk ruimere oefengelegenheden. De gebieden in Nederland zijn doorgaans te klein om noodzakelijke grootschalige trainingen te draaien. Ook is de variatie in terrein en klimaat een gewenste afwisseling voor de Nederlandse militairen.

Mindef, 04-04-2014 | 15:39