Opvolger Walrusklasse

Gestart door Elzenga, 27/07/2011 | 21:26 uur

Ace1

Citaat van: Harald op 13/03/2024 | 22:07 uurIk weet niet hoe het gaat lopen vrijdag, maar wat ik de Stas meerdere keren door liet schemeren was dat Damen al flink wat toe bedeeld geeft gekregen nu met de opdrachten voor ASWF fregatten, de A brieven voor de LCF, LPD en OPV vervanging.
Simpel gezegd Damen mag niet klagen en krijgt het erg druk de komende 10 jaar.
Eigenlijk zegt hij dat de order voor ook nog die 4 onderzeeboten te veel is voor Damen.

Ik denk dat Naval de opdracht krijgt.

Het verhaal van EZ mbt inzet van NL industrie heeft mij wel iets meer gerust gesteld  dat het wel onderdeel is van de gunning.


Morgen wordt gestemt voor de motie's dan kan het huidige kabinet niet meer overgaan tot de aanschaf van onderzeeboten, indien men dit wel doet loopt men de kans dat de bewindslieden weggestuurd gaan worden.

Harald

#7495
Ik weet niet hoe het gaat lopen vrijdag, maar wat ik de Stas meerdere keren door liet schemeren was dat Damen al flink wat toe bedeeld geeft gekregen nu met de opdrachten voor ASWF fregatten, de A brieven voor de LCF, LPD en OPV vervanging.
Simpel gezegd Damen mag niet klagen en krijgt het erg druk de komende 10 jaar.
Eigenlijk zegt hij dat de order voor ook nog die 4 onderzeeboten te veel is voor Damen.

Ik denk dat Naval de opdracht krijgt.

Het verhaal van EZ mbt inzet van NL industrie heeft mij wel iets meer gerust gesteld  dat het wel onderdeel is van de gunning.

Kornet43

Citaat van: Harald op 13/03/2024 | 13:19 uurAls onderhoud, toekomstige upgrades, MLU's niet van te voren geregeld is en in het contract meegenomen wordt, dan wordt goedkoop duurkoop. 
Dit zou je nog verder kunnen doorvoeren door ook de inbreng van NL industrie te regelen, met het oog op instandhouding, onderhoud e.d.

precies, 40% economische compensatie is ook eenmalig. Door 40% inbreng NL industrie, daar hebben we in de toekomst alleen maar gemak, voordeel van. Dan wordt die 40% na 20 jaar misschien wel 60%.
Want anders moeten we straks voor onderhoud, MLU e.d. naar de Fransen en moeten we betalen in plaats dat we het zelf in Den helder kunnen doen.

Goedkoop is dan in de lange leste duurkoop.

aanschaf 30%
instandhouding 70%
Die Frambozen gaan ons helemaal leegtrekken, de Aussies waren al €90 miljard Euro kwijt aan het onderhoudscontract, daarom zijn ze er ook mee gestopt. Maar Nederland is weer gekke Henkie!

silvester herc

Citaat van: Kevon op 13/03/2024 | 19:54 uurJemig...... Ik heb na de preek van onze VVD-er Brekelman weet ik voldoende..... Rutte heeft de stem van Macron nodig....
Dat gevoel kreeg ik ook Kevon dat Brekelman een verhaal stond te houden met een Mark Rutte tintje :mad:

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Benji87 op 13/03/2024 | 20:14 uurNee joh, die zitten in de jachten  ;D

Huisman equipment. Doen veel met stabilisatie en winches enzo

https://www.huismanequipment.com



Faciliteit Huisman met Submarine Handling Kraan klaar voor vervanging walrus klasse onderzeeboten

https://www.huismanequipment.com/nl/media_centre/press_releases/163-144_Submarine-Handling-Crane-completes-Huisman-facility-for-walrus-class-submarine-replacement

Kornet43

Citaat van: Ace1 op 13/03/2024 | 18:27 uurEr was in Australië toch kritiek op de pumpjet, het brandstofverbruik zou te hoog zijn.
Klopt, brandstofgebruik van pumpjet is hoger. En het onderhoud is ook duurder.

Huzaar1

Citaat van: Kevon op 13/03/2024 | 18:41 uurWe hebben de boten in Europa nodig. Zo snel mogelijk."

Op een aanbestedingsperiode van 10 jaar kan met gemak een jaar bij desnoods, indien dat een product oplevert wat voor NL de belangen beter dient.

Het hele punt is dat nu die belangen worden betwist.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Parera

Citaat van: silvester herc op 13/03/2024 | 19:24 uurhttps://www.tweedekamer.nl/vergaderingen/livedebat/plenaire-zaal

Ik moet zeggen dat ik voorzichtig wel politiek de wil zie opkomen om de boten in Nederland te laten bouwen. Men wil afwachten waar het kabinet morgen mee komt, vervolgens informatie opvragen en over twee weken een nieuw debat op inhoud de discussie aan te gaan.

Ik ga nog niet zeggen dat de Nederlandse / Zeeuwse vlag uit kan, maar ze mogen wel afgestoft worden  :angel:

En ja deze politieke noodrem is voor 99% ingegeven vanuit de Saab-Damen lobby, maar het is wel een zeer belangrijke keuze die we de komende weken gaan maken.

Benji87

Citaat van: Ace1 op 13/03/2024 | 18:48 uurGaat niet om een nucleaire sub maar om een hybride sub en dan is het wel belangrijk dat je voldoende brandstof over hebt na een sprint.

Citaat van: Parera op 13/03/2024 | 18:47 uurAustralie ging in eerste instantie niet voor kern aandrijving maar voor een (net als Nederland) conventionele diesel-electrische aandrijving.

Aah helder.. vond er dit nog over

https://www.australiandefence.com.au/sea/future-submarine-pumpjet-propulsion-technology-choice-still-not-well-explained

Benji87

Citaat van: Kevon op 13/03/2024 | 20:07 uurSorry dat had ik niet door, maar royal huisman en onderzeeboten?

Nee joh, die zitten in de jachten  ;D

Huisman equipment. Doen veel met stabilisatie en winches enzo

https://www.huismanequipment.com


Kevon

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 13/03/2024 | 19:54 uurUiteraard, Damen is een van de hoofdsponsors. We hadden het over Huisman.
Sorry dat had ik niet door, maar royal huisman en onderzeeboten?
Wie in angst leeft, zal in angst sterven

Kevon

Jemig...... Ik heb na de preek van onze VVD-er Brekelman weet ik voldoende..... Rutte heeft de stem van Macron nodig....
Wie in angst leeft, zal in angst sterven

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Kevon op 13/03/2024 | 19:52 uurDamen was er wel hoor!

Uiteraard, Damen is een van de hoofdsponsors. We hadden het over Huisman.

Kevon

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 13/03/2024 | 19:48 uurDit was al langer bekend, blijkbaar heeft dit NL bedrijf niet de behoefte gevoeld on dit te communiceren. Als ik mij niet vergis waren ze ook geen deelnemer aan de meest recente NIDV beurs.

Damen was er wel hoor!
Wie in angst leeft, zal in angst sterven

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Parera op 13/03/2024 | 19:43 uurBlijkbaar hebben de Zweden een partner gevonden in Nederland die het nog wel kan of bereid is daar in te investeren. ;)

Dit was al langer bekend, blijkbaar heeft dit NL bedrijf niet de behoefte gevoeld on dit te communiceren. Als ik mij niet vergis waren ze ook geen deelnemer aan de meest recente NIDV beurs.