Recente berichten

#1
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by Ace1 - Vandaag om 09:37
El País: Spanje stuurt Patriotraketten naar Oekraïne

De Spaanse regering stuurt binnenkort munitie voor het Patriot-luchtafweersysteem naar Oekraïne. Volgens de krant El País wil Madrid geen complete systemen leveren, maar wel de zeer effectieve maar dure raketten. Een officieel besluit van de levering laat volgens de krant niet lang op zich wachten.

Het Spaanse leger heeft drie volledige Patriotsystemen, die in 2004 en 2014 tweedehands zijn gekocht van Duitsland. Het systeem wordt gezien als een van de effectiefste afweersystemen ter wereld.

Meer leveringen
De situatie in Oost-Oekraïne is aanzienlijk slechter geworden nu Rusland de aanvallen op de grond en vanuit de lucht opvoert. De Oekraïense opperbevelhebber Syrsky en president Zelensky hebben de VS en bondgenoten in Europa herhaaldelijk gevraagd om meer munitie voor artillerie en om meer geavanceerde luchtverdedigingssystemen, om zich tegen Russische luchtaanvallen te verweren.

Dit voorjaar maakten onder meer Duitsland en het Verenigd Koninkrijk leveringen bekend. Zo sturen de Duitsers een compleet Patriotsysteem, bestaande uit een radar, een vuurleidingscentrale en lanceerinrichtingen met raketten. Het is zeer waarschijnlijk dat Westerse instructeurs al bezig zijn met het opleiden van militairen uit Oekraïne om de systemen te bedienen.

De Patriot (Phased Array Tracking Radar to Intercept On Target) is bij veel mensen vooral bekend uit de Golfoorlog. Nederlandse Patriots bewaakten in 1991 de luchtruimen van Turkije en Israël. Ook in 2003 en in 2012 werden Nederlandse Patriots ingezet in Turkije. De Nederlandse Patriots worden voortdurend aangepast en gemoderniseerd, zodat ze tot 2040 effectief inzetbaar zijn.

https://nos.nl/artikel/2518262-el-pais-spanje-stuurt-patriotraketten-naar-oekraine
#3
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by Huzaar1 - 26/04/2024 | 19:44 uur
4? Jezus komaan zeg.
#4
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by Benji87 - 26/04/2024 | 19:21 uur
België stuurt dit jaar dan toch F-16-gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne

België gaat dit jaar dan toch F-16-gevechtsvliegtuigen leveren aan Oekraïne. Dat hebben premier Alexander De Croo (Open VLD) en Defensieminister Ludivine Dedonder (PS) aangekondigd. De regering wacht dus niet tot 2025 om de vliegtuigen te leveren, zoals aanvankelijk het plan was. Daarnaast wil de overheid ook luchtafweer leveren, ter waarde van ruim 200 miljoen euro. "Al wordt dat betaald met belastinggeld op geparkeerd Russisch geld", zegt De Croo.

"Dit is een grote stap voor de verdediging van Oekraïne", zo stelt minister Alexander De Croo tijdens het persmoment. Ons land was al lid van de F-16-coalitie, waarmee het instond voor de herstellingen van geleverde vliegtuigen en opleidingen voor Oekraïense piloten.

"Maar nu sluit ons land zich aan bij de beperkte groep landen die de toestellen echt aan Oekraïne zal leveren." België zou maximaal 4 toestellen opsturen naar Oekraïne. "Verdere leveringen zijn afhankelijk van het tijdstip waarop de F-35's komen", aldus de premier.

Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer de F-16's geleverd zullen worden, maar volgens de minister van Defensie Ludivine Dedonder gebeurt dat "zo snel mogelijk".

"We zullen er alles aan doen om de vliegtuigen nog voor het einde van het jaar te leveren", zegt ze tijdens de persconferentie. "Ik wil wel duidelijk maken dat onze eigen veiligheid niet in het gedrang komt."

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/04/26/belgie-steunt-oekraine-oorlog-rusland-zelenski-poetin-militair-m/
#5
KM / Re: LPX
Last post by Parera - 26/04/2024 | 18:54 uur
Citaat van: Master Mack op 26/04/2024 | 09:49 uurEens maar volgens mij is dit niet de richting die de Marns optillen. Hun optreden wordt gebaseerd op 6 ATS dus als het al 3 om 3 wordt dan moet de romp gelijk zijn dus dok en davits denk ik. 2 extra ASWF is altijd goed.

Dat is natuurlijk ook een optie, maar ik ben nog wel voor het behouden van onze standaard vierslag. Met de 6 ATS'en stappen we daar ook vanaf.
Alternatief kunnen we natuurlijk altijd het JSS op termijn vervangen door 2 ATS'en & 1 CSS batch II.
#6
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by Benji87 - 26/04/2024 | 17:56 uur
Abrams-tanks op het slagveld in Oekraïne 'een dodelijke slag' wordt toegebracht

Het Oekraïense leger heeft de zware Abrams-gevechtstanks die het vorig jaar van de Verenigde Staten heeft gekregen, voorlopig van het front teruggetrokken. De tanks, die ooit als de speerpunt van het Oekraïense tegenoffensief werden gezien, blijken op het slagveld te kwetsbaar voor Russische drones.

De Verenigde Staten beslisten in januari 2023 om 31 zware Abrams-gevechtstanks naar Oekraïne te sturen om het land te helpen bij zijn tegenoffensief dat later dat jaar verwacht werd. Maandenlang had Kiev om de tanks – kostprijs 10 miljoen dollar per stuk – gesmeekt, aangezien die noodzakelijk waren om de linies van de Russen in het oosten en het zuiden van het land te kunnen doorbreken. Tegelijkertijd beslisten Europese landen om een aantal van hun Leopard-tanks te sturen.

Uiteindelijk kwamen de Abrams-tanks pas in september toe in Oekraïne, te laat voor het tegenoffensief. Op dat moment was ook al duidelijk dat een snelle doorbraak doorheen de Russische linies er niet in zat, vooral door de uitgestrekte Russische mijnenvelden waar de Oekraïners op vastliepen. Het gebrek aan luchtoverwicht maakte de tanks en pantservoertuigen die wel op tijd waren geleverd bovendien bijzonder kwetsbaar voor aanvallen van Russische gevechtsvliegtuigen- en helikopters, én van drones.

VIJF TANKS VERLOREN
Ook vandaag is dat nog altijd het geval, en zelfs in die mate dat de Abrams-tanks voorlopig zo goed als volledig aan de kant zijn geschoven, zo schrijft persbureau AP op basis van een vertrouwelijke persbriefing door het Pentagon.

De continue aanwezigheid van Russische drones maakt het voor de Oekraïners onmogelijk om de tanks te gebruiken zonder gezien of aangevallen te worden. Vijf van de 31 tanks zijn op die manier al verloren gegaan. Begin dit jaar werden de Abrams nog ingezet bij de verdediging van frontstad Avdiivka, die in februari in Russische handen viel.

Militaire analisten kijken al sinds het begin van de strijd in Oekraïne met grote ogen naar hoe drones de oorlogsvoering hebben veranderd, en dat nog steeds doen. Duizenden onbemande vliegtuigjes houden elke vierkante meter van het slagveld continu in de gaten, terwijl achter elke boom of elk gebouw bovendien een aanvalsdrone kan opduiken.

Verrassingsaanvallen zijn daardoor zo goed als onmogelijk geworden, zeker wanneer het gaat om grote gemechaniseerde aanvallen met meerdere tanks en pantservoertuigen. Volgens een van de Amerikaanse officieren die de briefing gaf "is het niet meer mogelijk om over open terrein te rijden zonder bang te moeten zijn opgemerkt en aangevallen te worden".

Zeker de Russische met explosieven gevulde Lancet-kamikazedrones die op tanks en voertuigen invliegen, worden aan Oekraïense zijde gevreesd.

NIEUWE TACTIEK
Dat bevestigt ook Christopher Grady, vicevoorzitter van de Amerikaanse generale staf, tegenover AP. "Als het gaat over hoe gevechten zijn geëvolueerd, dan is het duidelijk dat zware pantservoertuigen een stevig risico lopen in een omgeving waar onbemande luchtsystemen (drones, TT) veel voorkomen."

Volgens The New York Times, dat vorige week als eerste het bericht over vijf verloren Abrams-tanks naar buiten bracht, wordt op die manier aan "een van de krachtigste symbolen van de Amerikaanse militaire macht" stilaan "een dodelijke slag toegebracht" door de vele drones. "Het dronegevecht in Oekraïne verandert de moderne oorlogsvoering en dreigt de manier waarop de Abrams-tanks in toekomstige conflicten gebruikt zullen worden, volledig te herschrijven."

Volgens Grady werkt het Amerikaanse leger nu samen met Oekraïne om een nieuwe tactiek te bedenken om de tanks in een latere fase toch nog te kunnen inzetten. "Er is een manier om het te doen, en we gaan hen helpen om die manier te vinden in die veranderde omgeving waarbij alles onmiddellijk wordt Abrams-tanks op het slagveld in Oekraïne 'een dodelijke slag' wordt toegebracht

'COMBINED ARMS WARFARE'
Een andere reden waarom de Abrams-tanks voorlopig niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd, is volgens de Amerikanen het feit dat de Oekraïners de voertuigen niet op de juiste manier hebben ingezet. Amerikaanse troepen zijn meesters in de zogenaamde combined arms warfare, waarbij tanks en pantservoertuigen in een complex samenspel met andere militaire middelen worden ingezet, zoals infanterie, artillerie en luchtsteun.

Die tactiek vereist echter bijzonder veel ervaring, terwijl Oekraïense rekruten vorig jaar slechts een beperkte opleiding kregen in het buitenland. Een andere cruciale voorwaarde is luchtoverwicht boven het front, iets wat de Oekraïners bij gebrek aan luchtafweer en gevechtsvliegtuigen niet hebben. De Amerikaanse legerleiding had bovendien liever gezien dat het Oekraïense offensief zich op één bepaald punt had geconcentreerd met meer middelen, in plaats van het te spreiden over drie beperktere aanvalsassen.

Bron: https://www.demorgen.be/oorlog-in-oekraine/hoe-de-amerikaanse-abrams-tanks-op-het-slagveld-in-oekraine-een-dodelijke-slag-wordt-toegebracht~b0dcb695/
#7
Bestelling voor de nieuwe Panther KF51 gevechtstank
( ik ben benieuwd of er zich ook andere klanten melden om in te stappen in deze productie van de KF51 met 120mm )

Rheinmetall heeft van Hongarije een ontwikkelingsopdracht ontvangen voor zijn nieuwe Panther-hoofdgevechtstank, zo meldde het bedrijf vandaag. Het nu gesloten contract ter waarde van 288 miljoen euro is bedoeld om de KF51 in serieproductie te brengen. De werkzaamheden omvatten de bouw en kwalificatie van een demonstrator, die zich voorbereidt op serieproductie.

De Panther-hoofdgevechtstank is een eigen ontwikkeling van Rheinmetall en werd in 2022 voor het eerst gepresenteerd op de Eurosatory in Parijs . "We zijn blij dat we opnieuw een mijlpaal kunnen zetten met Hongarije in de volgende generatie gevechtsvoertuigen", aldus Armin Papperger, CEO van Rheinmetall AG. "De Panther KF51 is de modernste gevechtstank ter wereld. Het stelt nieuwe normen voor de gevechtseffectiviteit van gemechaniseerde eenheden en biedt een hoge mate van toekomstige levensvatbaarheid. Tegelijkertijd versterken we onze joint venture Rheinmetall Hongarije en versterken we de veiligheids- en defensie-industrie van onze partners op een bewezen manier."

In afwijking van de in Parijs getoonde systeemdemonstrator zal de Hongaarse Panther KF51 EVO hoofdgevechtstank het 120 mm Rheinmetall L55A1 kanon met gladde loop aan boord hebben, dat ook in de nieuwste Leopard 2-varianten is geïnstalleerd. Dit is bedoeld om de logistieke pariteit met de Hongaarse Leopard 2-vloot te garanderen. De Panther KF51 EVO zal daarentegen al over een autolader beschikken. Bovendien zal de architectuur van de toren het mogelijk maken om het Rheinmetall 130 mm-wapen achteraf in te bouwen.

Synergie-effecten tussen de Panther en Leopard 2 gevechtstanks
De  Panther KF51 -hoofdgevechtstank heeft een hoog niveau van digitalisering en netwerken omdat hij jong genoeg is om tijdens de ontwikkeling met beide rekening te houden. Nieuwe beschermingstechnologieën zoals het afstandsactieve beschermingssysteem StrikeShield maken ook een laag totaalgewicht mogelijk. Het Büffel-pantserwagen van Rheinmetall dient als uitgangspunt voor het chassis. In combinatie met het lage totaalgewicht draagt ��dit enerzijds bij aan de hoge mobiliteit van de Panther en anderzijds zijn er synergie-effecten met de Leopard 2-familie op het gebied van logistiek, onderhoud en training .

De bemanning van de Panther KF51 hoofdgevechtstank bestaat in principe uit drie soldaten: commandant, schutter en chauffeur. Een vierde plaats – linksvoor in de boeg – is bestemd voor een subsysteemoperator. Dit betekent dat de Panther voor verschillende rollen kan worden ingezet. Zo kan deze systeemoperator bijvoorbeeld een zwerm drones aansturen. Ook de compagniescommandant of bataljonscommandant kan van daaruit bijvoorbeeld zijn troepen leiden.

Hongarije is de eerste klant van de Panther, maar andere landen hebben al interesse getoond. Rheinmetall werkt bij het project samen met de Hongaarse staatsholding N7, die ook een belang van 49 procent heeft in de joint venture Rheinmetall Hongarije.

https://defence-network.com/auftrag-neuer-kampfpanzer-panther-kf51/
#8
Citaat van: Lynxian op 24/04/2024 | 01:01 uurIs dit interessant voor militaire helikopters? 170 pk klinkt wat karig?

Was ook mijn eerste gedachte maar als techniek is het wel interessant om te zien of ze dit door kunnen ontwikkelen naar een toepasbare technologie. Diesel technologie heb ik als monteur altijd goede ervaringen mee gehad.
#9
Nieuwe ontwikkelingen op Defensiegebied / Re: Leopard 3
Last post by Harald - 26/04/2024 | 15:43 uur
Der neue Kampfpanzer MGCS nach Boxer-Muster?
https://defence-network.com/der-neue-kampfpanzer-mgcs-nach-boxer-muster/

De nieuwe MGCS-hoofdgevechtstank gebaseerd op het Boxer-patroon?

Een andere ontmoeting tussen de twee ministers van Defensie over het Frans-Duitse hoofdgevechtstankproject Main Ground Combat System (MGCS) vond vandaag plaats in Frankrijk. Minister van Defensie Boris Pistorius maakte ook het geplande schema bekend. Het MGCS-project zou daarom tegen december van dit jaar voldoende gedetailleerd moeten worden gedefinieerd, zodat het aan de Begrotingscommissie van de Duitse Bondsdag kan worden voorgelegd om de fondsen voor de volgende fase goed te keuren.


Terwijl het Duits-Franse MGCS-project stilstond, tekende Hongarije in december 2023 een contract met Rheinmetall om hun nieuwste KF51 Panther-hoofdgevechtstank te ontwikkelen tot serieproductie.

De Franse minister van Defensie Sébastien Lecornu legde vandaag tijdens de gezamenlijke toespraak uit dat de verdeling van de aandelen in MGCS "een volledig evenwichtige 50/50-verdeling" was. Als leidende natie is Duitsland echter verantwoordelijk voor het ondertekenen van contracten met de respectieve bedrijven.

De technologiepijlers van MGCS
MGCS is onderverdeeld in technologiepijlers, die elk worden geleid door een bedrijf uit de betreffende leidende natie - analoog aan de structuur van de technologiepijlers in het Future Combat Air System (FCAS, SCAF in het Frans).

"We zullen de pijlers te zijner tijd presenteren als we de juiste contractuele logica hebben, want dit is natuurlijk een politieke verdeling", zei Lecornu. "Daarna is er sprake van een contractuele realiteit, die uiteraard ook op juridische omstandigheden zal worden getoetst en die het equivalent van de DGA in Duitsland [de BAAINBw, nvdr] in staat zal stellen de verschillende contracten met tijdschema's en financiële middelen af ��te sluiten."

Lecornu noemde het platform, het torentje, de oorlogvoering van de volgende generatie, de infrastructuur, de connectiviteit en de elektronische oorlogsvoering als de technologische pijlers van MGCS. Voor elk van deze pijlers zal een land en een bedrijf uit dat land de leiding hebben, terwijl de andere industrieën aan die leiding zullen rapporteren. "Dit zal de verschillende bedrijven uiteraard dwingen om samen te werken", benadrukte Lecornu en concludeerde: "De kern van onze overeenkomst tussen de twee regeringen is dat we bepalen dat we vanaf 2040 dezelfde tank zullen bouwen."

De ideeën van het leger over MGCS
Voorafgaand aan de aankondiging heeft het Duitse leger vandaag ook details over de MGCS bekendgemaakt. "Zoals de zaken er nu voor staan, is het al duidelijk dat de MGCS niet langer de enige klassieke gevechtstank zal zijn", benadrukt het leger . "In plaats daarvan is de MGCS een multiplatformsysteem dat alleen als geheel volledig voldoet aan alle capaciteitsvereisten. De basis is een identieke voertuigromp waarop verschillende capaciteitsmodules zijn geplaatst. Verschillende van dergelijke voertuigen met verschillende specialisaties zouden dan samen in een netwerk opereren. Een studie of model van de totale systeemdemonstrator is nog niet beschikbaar."

Op deze manier maakt de Bundeswehr duidelijk wat zij wil en wat de huidige status is. Het project heeft dan ook niet veel voortgang geboekt in de jaren sinds de conceptfase in 2016 begon. Gedurende deze lange periode waren er altijd landen die geïnteresseerd waren in MGCS, maar zich vervolgens afmelden vanwege de stilstand. Italië zou momenteel geïnteresseerd zijn in verdere samenwerking.

Ook is nog onbekend in hoeverre de ideeën van de twee strijdkrachten met elkaar verzoend kunnen worden. Volgens de bovenstaande beschrijving plant het Duitse leger een gevechtstank gebaseerd op het Boxer-concept, met aandrijfmodules en missiemodules. In Frankrijk is nog niets vergelijkbaars gepubliceerd.

Voordelen van de Duitse industrie
De defensietechnologie-industrie op het gebied van tankbouw is niet noodzakelijkerwijs afhankelijk van het inzetten van al haar knowhow in deze politiek gewenste samenwerking, noch de Duitsers, noch de Fransen.

KNDS Duitsland (voorheen KMW) heeft een stabiele basis voor verdere ontwikkelingen met de Leopard-hoofdgevechtstank . Met de fusie van de Leopard-gebruikersstaten (LEOBEN) heeft het bedrijf ook voldoende exportklanten om het platform de komende decennia bruikbaar te houden.

Rheinmetall presenteerde op zijn beurt in juni 2022 zijn eigen ontwikkeling met de KF51 Panther-hoofdgevechtstank, de lanceringsklant is Hongarije .

De overheden van Duitsland en Frankrijk daarentegen bieden momenteel alleen een ontwikkelingscontract aan, waarbij de kennis van het bedrijf ook met andere bedrijven gedeeld zou moeten worden. Het blijft dus spannend of en wanneer een MGCS daadwerkelijk het levenslicht ziet. De omstandigheden hiervoor zijn aanzienlijk slechter, althans voor gewone gevechtstanks, dan voor gevechtsvliegtuigen.
#10
KM / Re: Opvolging M fregatten
Last post by Benji87 - 26/04/2024 | 15:38 uur
Citaat van: Harald op 26/04/2024 | 12:24 uur

Dat is eenmaal goed getimede foto  8)