De strijd tegen Ebola: participatie door defensie

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 03/09/2014 | 17:30 uur

Ros

Citaat van: Jellington op 20/01/2015 | 15:12 uur
Op een andere nieuwswebsite stond dat de beveiliging van het schip door de lokale autoriteiten werden verzorgd...

De Karel Doorman lag aan een kade die werd afgeschermd door de lokale autoriteiten. De toegang tot het schip zelf werd beveiligd door de bemanning.

NOS

Jellington

Op een andere nieuwswebsite stond dat de beveiliging van het schip door de lokale autoriteiten werden verzorgd...

Harald

Citaat van: Lex op 19/11/2014 | 23:15 uur
Risico op besmetting minimaliseren

Om het risico op ebola-besmetting van de Nederlandse bemanning te minimaliseren, zijn er regels en procedures in het leven geroepen. De belangrijkste is de 'no touch policy'. Heel simpel: geen enkel fysiek contact met de lokale bevolking. Ook is er landmachtpersoneel mee dat is opgeleid in quarantainetraining. Daarnaast zijn er meer dan 50 mariniers. Zij zorgen voor de beveiliging en verkennen de havens waar de Karel Doorman aanlegt.

Oeps ...   :confused: :neutral: ...   :hrmph:

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Verstekelingen op Nederlands ebolahulpschip

20/1/2015

Aan boord van het Nederlandse marineschip Karel Doorman zijn op de terugtocht vanuit West-Afrika drie verstekelingen gevonden. Ze bleken aan boord te zijn gegaan toen het schip een tussenstop maakte in de Senegalese hoofdstad Dakar.

De drie mannen waren via touwen aan boord geklommen en hadden zich verschanst in onder meer een reddingsboot. Een paar dagen later werden ze gevonden bij inspecties door de bemanning.

Defensie onderzoekt hoe het mogelijk is dat de mannen de beveiliging hebben omzeild. De Karel Doorman lag aan een kade die werd afgeschermd door de lokale autoriteiten. De toegang tot het schip zelf werd beveiligd door de bemanning.

Ebola

De Karel Doorman was de afgelopen tijd in West-Afrika om hulpgoederen af te leveren voor de strijd tegen ebola. Begin deze maand werden de laatste spullen afgeleverd in Liberia.

De verstekelingen varen nu onder toezicht mee naar Den Helder, waar ze worden overgedragen aan de marechaussee. Ze hebben geen verschijnselen van ebola of andere acute medische aandoeningen, meldt Defensie. Het schip komt naar verwachting zaterdag aan.

Bron: NOS

Lex

Ministers bezoeken Karel Doorman in Sierra Leone

Nieuwsbericht | 08-01-2015


Ministers Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) hebben vandaag in Sierra Leone de Karel Doorman bezocht. Het Nederlandse schip van Defensie bracht daar afgelopen vrijdag hulpgoederen voor de strijd tegen ebola.

Met Liberia en Guinee is Sierra Leone het zwaarst getroffen door ebola. Met het bezoek lieten de ministers hun waardering blijken aan de bemanning van de Karel Doorman. Daarnaast wilden ze zich persoonlijk op de hoogte stellen van de inspanningen ter bestrijding van ebola. Het Joint Logistics Support Ship levert met het goederentransport een belangrijke bijdrage aan het indammen van de zeer besmettelijke en dodelijke ziekte.

De bewindsvrouwen spraken ook met president Ernest Bai Koroma van Sierra Leone en de nationale ebolacoördinator Paolo Conteh. Verder op het programma stond overleg met de leiders van VN-organisaties en bezoeken aan het Britse ebolahoofdkwartier en het Hastings Ebola Treatment Centre. Hier praatten de ministers met behandelend artsen en uitbehandelde patiënten. De door de Karel Doorman vervoerde goederen waren onder meer voor deze Britse behandelkliniek.

Ebola met moeite te bedwingen
Minister Ploumen: "net nu Sierra Leone zich aan het ontworstelen was aan een verleden van oorlog en geweld, krijgen de mensen een nieuwe ramp te verwerken. Het kost nog heel veel pijn en moeite om de epidemie te boven te komen. Wij zijn hier om onze betrokkenheid en steun te tonen."

Betere coördinatie van de hulpinspanningen is volgens Ploumen belangrijk. Ook vindt zij dat de lokale bevolking meer bij de ebolabestrijding moet worden betrokken. "Hulporganisaties en de overheid moeten het vertrouwen van de bevolking winnen. Uiteindelijk kunnen we deze ziekte alleen bedwingen als mensen zich houden aan hygiënevoorschriften, en nieuwe besmettingen melden bij de autoriteiten. Dat gebeurt nu nog te weinig."

Trots op bijdrage aan 'ongewone' missie
Minister Hennis liet zich lovend uit over de bemanning van de Karel Doorman. "Onze mannen en vrouwen hebben namens Nederland een belangrijke, zichtbare en tastbare bijdrage geleverd aan de bestrijding van ebola. Ze hebben de afgelopen maanden keihard gewerkt. Het was geen 'gewone' missie, ook niet voor het thuisfront. Terwijl wij tijdens de feestdagen met familie bij elkaar waren, brachten zij kerst en oud en nieuw voor de West-Afrikaanse kust door."

Doorman tweemaal met goederen naar Afrika
Het marineschip Karel Doorman vertrok op 6 november 2014 voor het eerste transport vanuit Den Helder en op 12 december voor de tweede keer vanuit Vlissingen naar Guinee, Liberia en Sierra Leone. Met de inzet van de Karel Doorman bracht Nederland onder meer voertuigen, ambulances, een mobiel hospitaal, mobiele laboratoria, beschermende pakken en miljoenen plastic handschoenen naar de getroffen landen. Verder vervoerde het marineschip goederen voor Europese lidstaten, voor VN-organisaties en niet-gouvernementele organisaties. Naast de inzet van de Karel Doorman heeft Nederland in totaal ruim 38 miljoen euro bijgedragen aan de Ebola bestrijding. Het schip keert naar verwachting 24 januari terug in Nederland.

Rijksoverheid.nl

Lex

Karel Doorman zet laatste ebolagoederen af in Liberia

Nieuwsbericht | 02-01-2015 | 19:00

1,5 miljoen kilo voeding, 354 pallets, 148 containers en 263 voertuigen bracht het marineschip Karel Doorman naar West-Afrika. Dit deed het logistieke transportschip in 2 trips naar door ebola getroffen gebied. Vanmiddag zette het schip de laatste pallet aan land in de Liberiaanse havenstad Monrovia.

Na het afleveren van de hulpgoederen kan het Joint logistic Support Ship (JSS) zich richten op andere taken voor het bestrijden van ebola. Commandant kapitein-ter-zee Peter van den Berg: "We gaan nu op weg om het Britse hospitaalschip RFA Argus begin volgende week van brandstof te voorzien. Daarnaast nemen we onder andere een Brits landingsvaartuig aan boord om terug te brengen naar Groot-Brittannië. Zwaar strategisch transport is een van de hoofdtaken van dit grootste schip van de marine. Dit is internationale samenwerking in optima forma!"

Nederlandse inzet

Los van de maritieme inzet heeft Nederland 38,4 miljoen euro toegezegd voor het bestrijden van ebola. Dit geld is onder andere gegaan naar Artsen zonder Grenzen, de Verenigde Naties en het Rode Kruis. Daarnaast is voor 5,7 miljoen euro aan spullen gekocht voor directe ziektebestrijding. Denk aan ambulances, een mobiel hospitaal, mobiele laboratoria, beschermende pakken en miljoenen plastic handschoenen. Deze spullen bracht de Karel Doorman de afgelopen 2 maanden naar het getroffen gebieden.

3 maanden beschikbaar

De ministers Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Jeanine Hennis-Plasschaert stelden de Doorman eind oktober voor 3 maanden beschikbaar voor de internationale strijd tegen ebola. De eerste missie duurde van begin tot eind november. Op 12 december vertrok het logistieke transportschip voor de tweede trip naar Guinee en Liberia. Het schip wordt 24 januari terug verwacht in thuishaven Den Helder.

Ebola op zijn retour?

De 3 door ebola getroffen landen (Sierra Leone, Guinee en Liberia) laten een wisselend besmettingsbeeld zien. In Liberia leek de ziekte rond de kerstdagen gestabiliseerd, terwijl kort voor Oud en Nieuw een flink aantal nieuwe gevallen werd gemeld. In Sierra Leone is de situatie op dit moment op een dieptepunt; hier melden zich dagelijks nieuwe patiënten. Ook in Guinee meldden zich in de afgelopen weken nog tientallen besmette personen in de ebola-behandelingscentra. De internationale gemeenschap verwacht dat de ziekte pas eind dit jaar onder controle is.

Mindef

Lex

Marineschip Karel Doorman lost hulpgoederen voor ebola in Guinee 

Het marineschip Karel Doorman is zaterdag aangekomen in Guinee. Dat meldt kapitein-ter-zee Peter van den Berg, de commandant van het schip, op Twitter.

De haven van Conakry is de tweede halteplaats op deze reis om hulpgoederen af te leveren bestemd voor de strijd tegen ebola. Eerder deze week deed het logistieke ondersteuningsschip Sierra Leone aan.

De laatste bestemming is Liberia. Het schip brengt onder meer ambulances, terreinwagens, rijst en materiaal voor hulpverleners naar de drie landen in West-Afrika die het zwaarst zijn getroffen door de epidemie.

In november bracht de marine ook al hulpgoederen naar deze landen. Een derde missie komt er voorlopig niet voor de Karel Doorman. Het keert volgende maand terug naar Nederland.

ANP, 27 december 2014 15:28

Ace1

Freetown lag 'verstopt' onder een dikke laag smog toen het JSS Karel
Doorman gisteren voor de tweede keer in 5 weken Sierra Leone aandeed.
Het schip vertrok begin december voor de tweede keer uit Nederland om
hulpgoederen af te leveren in het door ebola getroffen West-Afrika.
Ditmaal zette de Doorman tijdens haar eerste stop bijna 800.000 kilo
rijst, 37 voertuigen en 23 containers aan land. Vanmiddag vertrekt ze
richting zee om daar de kerstdagen te vieren. De 27ste zal het schip
voor de tweede keer hulpgoederen afleveren in Conakry, Guinee.

https://www.facebook.com/Koninklijke.Marine?fref=ts






Lex

Geen derde ebola-missie voor marineschip Karel Doorman

DEN HELDER Marineschip Karel Doorman vaart niet voor een derde keer naar West-Afrika om goederen te brengen voor de strijd tegen ebola. In plaats daarvan gaat het schip terug naar het dok om te worden afgebouwd.

Dat zegt commandant Peter van den Berg. Het schip is nu in West-Afrika om goederen te brengen voor de strijd tegen ebola. Het schip keert volgende maand terug in Nederland. In november was het schip ook al in het ebola-gebied, maar een derde missie komt er dus voorlopig niet.

"De Karel Doorman is nog niet af. Tijdens het afbouwen is besloten het schip in te zetten. Watersystemen en sensoren moeten bijvoorbeeld nog worden geïnstalleerd. Eind januari gaat het schip terug naar de bouwmeester. Die rondt het werk af en zal het schip in september 2015 afleveren aan de marine. Vanaf dan heet het de Zijner Majesteits Karel Doorman'', aldus Van den Berg.

Het kabinet bood de Karel Doorman op 8 oktober aan voor de strijd tegen ebola. De Karel Doorman is het grootste schip van de Nederlandse marine. Het is een bijna 205 meter lang schip voor logistieke ondersteuning, met onder meer helikopterdecks, grote laadvloeren en logistieke middelen.

ANP, 23 december 2014 19:37

dudge

Koninklijke Marine ‏@kon_marine
Met drie kranen en werken in ploegendienst zet de bemanning v/d Karel Doorman in 36 uur alle hulpgoederen aan land.


Koninklijke Marine ‏@kon_marine
De laatste! De Doorman heeft de laatste goederen gelost in Sierra Leone. Op naar Conakry, maar eerst kerst op zee.



https://twitter.com/kon_marine/status/547510383112888320

Lex

Karel Doorman aangekomen in Sierra Leone 

De Karel Doorman, het marineschip dat hulpgoederen voor de strijd tegen ebola naar West-Afrika vervoert, is dinsdag aangekomen in Sierra Leone.

Dat heeft een woordvoerder van de marine laten weten.

Het schip vertrok op 12 december uit Vlissingen met onder meer 1700 pallets rijst aan boord. De goederen zijn bestemd voor de zwaar door ebola getroffen landen Sierra Leone, Liberia en Guinee. Onderweg pikte de Karel Doorman ook nog hulpgoederen op in het Franse la Rochelle en het Britse Gibraltar.

Vorige maand leverde het ook al hulp van negen EU-landen af in de drie landen. Dit keer vervoert de Karel Doorman vijftig voertuigen, waaronder ambulances en terreinwagens. Verder zijn meer dan veertig containers (met bijvoorbeeld bedden en beschermende kleding voor hulpverleners) aan boord.

ANP, 23 december 2014 15:38

Lex

Karel Doorman vertrokken naar West-Afrika 

Vlissingen-
Met onder meer 1.700 pallets rijst aan boord is het marineschip Karel Doorman vrijdag vertrokken richting West-Afrika.

De goederen zijn bestemd voor de zwaar door ebola getroffen landen Sierra Leone, Liberia en Guinee. Het schip vertrok uit Vlissingen.

Vorige maand leverde het ook al hulp van negen EU-landen af in de drie landen. Dit keer vervoert de Karel Doorman vijftig voertuigen, waaronder ambulances en terreinwagens. Verder zijn meer dan veertig containers (met bijvoorbeeld bedden en beschermende kleding voor hulpverleners) aan boord.

Het grootste schip van de marine haalt ook nog hulpgoederen in het Franse la Rochelle en het Britse Gibraltar.

Het komt volgens Defensie in de derde week van december aan op zijn bestemming. De epidemie heeft volgens de laatste cijfers van de VN al aan bijna 6.400 mensen het leven gekost.

Laboranten

Ongeveer vijftig Nederlandse laboranten gaan in Liberia en Sierra Leone helpen bij de strijd tegen ebola. Ze gaan er bloed van patiënten testen op besmetting met het dodelijke virus. De gespecialiseerde laboranten doen dat vanuit mobiele laboratoria die Nederland heeft betaald en door het marineschip Karel Doornman naar de West-Afrikaanse landen zijn vervoerd.

Nederland stuurt drie teams van elk vier of vijf laboranten die de komende maanden aan de slag gaan in het getroffen gebied en na enkele weken worden afgelost door een nieuwe ploeg.

Volgens minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) hebben de Verenigde Naties laten weten dat er een schrijnend tekort is aan laboratoria en gespecialiseerde medewerkers.

ANP, 12 december 2014 14:22

Lex

Karel Doorman deze week weer naar West-Afrika 

DEN HAAG -
Het marineschip Karel Doorman vertrekt vrijdag voor een tweede keer met hulpgoederen naar landen in West-Afrika die getroffen zijn door ebola. Het ministerie van Defensie liet maandag weten dat het schip onder meer 1500 ton voedsel brengt.
 
Het grootste schip van de marine wordt momenteel geladen in Vlissingen. Daarna worden nog hulpgoederen geladen in het Franse La Rochelle en het Britse Gibraltar. Naast 1700 pallets rijst gaan ruim vijftig voertuigen en meer dan veertig containers mee. Het gaat om onder meer ambulances, terreinwagens, bedden en beschermende kleding voor hulpverleners.

De goederen zijn afkomstig van het Wereldvoedselprogramma, Unicef, de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO), Groot-Brittannië, België, Duitsland en Frankrijk. In de derde week van december komt het 205 meter lange marineschip aan in West-Afrika.

Vorige maand leverde de Karel Doorman ook al hulpgoederen uit negen EU-landen af in Sierra Leone, Liberia en Guinee. Door de ziekte zijn al circa 6200 mensen omgekomen; de meeste doden vielen in deze drie West-Afrikaanse landen. Het kabinet heeft tot dusver bijna 38 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de bestrijding van de epidemie.

Telegraaf, ma 08 dec 2014, 17:32

dudge

Marineschip Karel Doorman aangekomen in Vlissingen

VLISSINGEN - Het marinetransportschip Karel Doorman is vrijdagmorgen aangekomen in de Scaldiahaven in Vlissingen-Oost. Het schip komt uit West-Afrika, waar het is ingezet bij de bestrijding van Ebola.Komende vrijdag gaat het schip weer terug.

De Karel Doorman, met 214 mensen aan boord, wordt in Vlissingen voorzien van nieuwe hulpgoederen. Zo worden veertig containers met pakken, ontsmettingsmiddelen en medicijnen aan boord gebracht, en 1750 pallets met rijst en bonen. Ook komen zestig voertuigen, waaronder ambulances en terreinwagens aan boord.
Damen

De Karel Doorman is het grootste marineschip dat Damen Naval Shipbuilding in Vlissingen ooit geproduceerd heeft. Het is gebouwd in Roemenië en vorig jaar afgebouwd in Vlissingen. De Nederlandse overheid heeft het schip aan de Europese Unie en de VN aangeboden voor vervoer van hulpgoederen van Europa naar West-Afrika.

http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/marineschip-karel-doorman-aangekomen-in-vlissingen-1.4659413#.VIHmTeezppc.twitter

dudge

Koninklijke Marine ‏@kon_marine
Bevoorrading op Zee (BOZ) van RFA Argus door het JSS Karel Doorman tijdens de missie tegen #ebola


https://twitter.com/kon_marine/status/537653951127379968