Rijksbegroting & Politieke toekomst

Gestart door Lex, 13/05/2011 | 15:47 uur

Elzenga

#7946
Citaat van: Ace1 op 01/08/2015 | 19:43 uur
Nog even men kan militairen met pijl en boog gaan uitrusten.
Ik geloof niet dat fabrikanten vanwege een lagere beschikbaarheid langere leveringstijd hebben, het zal wel te maken hebben dat er te weinig geld beschikbaar is. Dat was in de meidagen van 1940 ook al het geval toen kregen de militairen 5 kogels per man.
Gezien de huidige grote behoefte aan munitie door oorlogen en conflicten in de wereld...en sowieso minimale voorraad-strategieen tegenwoordig..zou het me niet verbazen dat fabrikanten inderdaad lange levertijden hebben inmiddels (en oplopende prijzen? wie het meest betaald krijgt het eerste?). Een mooi voorbeeld van hoe het (ook) niet moet...en nogal tragisch inderdaad..als je voor Nederland de lessen van 1940 en Srebrenica er bij pakt... 

Ace1

Nog even men kan militairen met pijl en boog gaan uitrusten.
Ik geloof niet dat fabrikanten vanwege een lagere beschikbaarheid langere leveringstijd hebben, het zal wel te maken hebben dat er te weinig geld beschikbaar is. Dat was in de meidagen van 1940 ook al het geval toen kregen de militairen 5 kogels per man.

Lex

In de mail worden de consequenties voor CLSK opgesomd.
Het is dus aannemelijk dat iemand bij de KLu dit "gelekt" heeft.

Sparkplug

Wat een trieste constatering  :(

Stel je voor dat op een gegeven moment alle sportschutters gezamenlijk een grotere hoeveel munitie (.223/5,56 - 7,62 mm - 9 mm) hebben  :crazy:
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Lex

De bewuste email:

In een e-mail brengt de Defensietop de officieren op de hoogte van het munitietekort. Lees hier de volledige email, die de researchredactie van RTL Nieuws in handen kreeg.

E-mail van de Defensie-top aan de officieren:

"In een eerdere fase zijn jullie op de hoogte gebracht van de problemen met de munitie binnen Defensie in de breedste zin van het woord. De problemen waren en zijn groot, waardoor een prioriteit is gesteld door de DAOG hoe munitie wordt ingedeeld en verdeeld en er is een freeze periode afgesproken. In die freeze periode hebben alle onderdelen hun munitie moeten inleveren. Gedurende de freeze periode is een inventarisatie gedaan van alle munitie en is een goed beeld gekregen van de stand van zaken. Het heeft even wat voeten in aarde gehad maar de medewerking van alle onderdelen heeft ertoe bijgedragen dat er een zuiver beeld is ontstaan.

We staan aan de vooravond van het aflopen van de freeze periode, maar daarmee is de problematiek niet afgelopen. Ik zal kort schetsen wat binnen CLSK de rest van 2015 maar ook ver in 2016 de consequenties gaan zijn.
•Er is een tekort aan alle klein kaliber munitie (KKW munitie). Hierdoor zal tijdens de reguliere MBV niet meer aktief worden geschoten op de schietbaan, maar zal gebruik moeten worden gemaakt van de KKW Sim.
•Tijdens de MGO voor missies zal voor hen die op uitzending gaan een minimale schietserie op de schietbaan zijn.
•De initiele leerlingen op de KMSL zullen een minimale schietserie doorlopen op het persoonlijk wapen.
•De bewaking van Volkel zal reguliere trainingen blijven doen.
•Wedstrijd schietteams zullen tot nader order niet schieten

De munitie die beschikbaar is wordt via de reguliere kanalen (AMGEA) verdeeld over de onderdelen. Ook zal munitie die eind van het jaar beschikbaar komt worden herverdeeld over de diverse onderdelen aan de hand van de prioriteit die is gesteld. Op het moment dat weer munitie beschikbaar komt op de onderdelen kan deze ook weer gedeeltelijk of uiteindelijk worden ingezet voor de MBV lessen.

Consequenties en zorgen over getraindheid van het personeel dienen aangegeven te worden in de gebruikelijke rapportages.

Mooier kan ik het niet maken, maar er is echt geen munitie. Dit geldt Defensiebreed. Andere OPCO's moeten ook oefeningen cancelen door het gebrek aan munitie."

RTL nieuws, 01 augustus 2015

Lex

Kogeltekort: 'Militairen roepen pang-pang bij schiettraining'

Onrust bij het Nederlands leger, want de kogels zijn zo goed als op. En dat heeft grote gevolgen: door het tekort aan munitie zijn veel schiettrainingen afgeblazen.

Dat blijkt uit een vertrouwelijke e-mail van de defensietop die onze researchredactie in handen heeft. Daaruit blijkt dat het nijpende munitietekort voor grote problemen zorgt.

Militairen die op missie naar het buitenland gaan, doen minder schietoefeningen dan normaal. Volgens bronnen binnen Defensie moeten militairen die toch willen trainen, noodgedwongen zelf schietgeluiden maken bij het overhalen van de trekker.

De problemen zijn nog lang niet opgelost. De tekorten aan munitie zijn er al jaren, maar de situatie is nu zo nijpend geworden dat er frustratie is bij het personeel. Binnen Defensie wordt schande gesproken van het kogeltekort.

'Desastreus voor het moreel'
"Ook als je geen kogels hebt, moet je wel met je wapen trainen", zegt Jean Debie van de militaire vakbond VBM "Dat betekent dat je als militair pang-pang-pang moet roepen. Dat is natuurlijk desastreus voor het moreel van de militair. Je moet dit een professional ook niet willen aandoen."

De schiettechniek moet continu worden onderhouden. Maandenlang niet trainen, is volgens oud-generaal-majoor Harm de Jonge funest. "Dan krijg je een gat in de trainingsopbouw. Je hebt dan een aantal maanden niet gebouwd aan vertrouwen met het gebruik van het wapen."

Dat ontbreken van het vertrouwen in het wapen is volgens De Jonge 'buitengewoon ernstig'.

Aangevuld als dat kan
Het ministerie van Defensie erkent het probleem tegenover RTL Nieuws. "Defensie heeft ruim 400 soorten munitie. Bij enkele daarvan hebben we soms krappe voorraden, vooral wegens hoog verbruik bij een missie, lange leveringstijden wegens lagere beschikbaarheid bij de fabrikanten of omdat ze een lang verwervingstraject kennen."

Tot de problemen zijn opgelost, wordt de munitie verdeeld. "Daarmee is niet altijd voldoende munitie beschikbaar voor overige oefeningen en trainingen. Defensie begrijpt heel goed dat militairen daar niet altijd gelukkig mee zijn. In de begroting van 2015 is aangegeven dat zodra er extra geld beschikbaar is, de munitievoorraden worden aangevuld."

RTL Nieuws, 01 augustus 2015

Lex

Loonbeslag bij honderden militairen 

DEN HAAG -
Vorig jaar is meer dan 2400 keer beslag gelegd op het salaris van defensiemedewerkers die hun rekeningen niet betalen. Dat blijkt uit cijfers die op verzoek van het ANP zijn vrijgegeven door het ministerie van Defensie.
 
Bij militairen van de landmacht, het grootste onderdeel, werd ruim 1170 keer loonbeslag gelegd door de deurwaarder. Bij de marine was dat aantal bijna 390, bij de luchtmacht bijna 280 en bij de marechaussee ruim 140.

,,Een behoorlijk aantal", zegt Jacques van Hulsen van de vakbond voor defensiepersoneel VBM. ,,We hebben begin van het jaar met defensie over de schuldenproblematiek gesproken. Concrete plannen hebben we echter nog niet gezien", aldus Van Hulsen. Hij tekent wel aan dat dit niet betekent dat in alle gevallen sprake is van een problematische schuld.

Defensie laat weten dat het om minder dan 5 procent van de 58.000 militairen en burgers gaat die in dienst zijn. Bij één medewerker kan meerdere keren loonbeslag worden gelegd.

Vangnet

Voor defensiemedewerkers met zeer ernstige schulden bestaat een vangnet. ,,We kijken ook hoe we de rol van de commandant kunnen versterken bij het bespreekbaar maken van geldproblemen", vertelt een woordvoerder. Volgens Defensie ontstaan geldproblemen vaak door scheiding, financieel wanbeheer en onverwachte uitgaven.

Advocaat Sébas Diekstra staat militairen met schulden bij. ,,In een groot aantal gevallen gaat het om gedecoreerde militairen die ons land hebben gediend door hun bereidheid het grootste offer te brengen. Defensie moet namens de samenleving alles doen om het tij voor die militairen te keren."

Niet alleen militairen van de krijgsmachtonderdelen kregen te maken met loonbeslag. Bij de Defensie Materieel Organisatie is vorig jaar respectievelijk 134 keer beslag gelegd. De dienst is betrokken bij de aankoop, het onderhoud en de verkoop van voertuigen. Bij de bestuursstaf, waar de inlichtingendienst MIVD onderdeel van is, werd dertien keer beslag gelegd.

Schuldsanering

Zeker 24 Defensiemedewerkers hadden vorig jaar zeer problematische schulden. Zij kwamen in de schuldsanering of gingen failliet.

In de eerste vier maanden van dit jaar is ruim 960 keer loonbeslag gelegd bij Defensiemedewerkers. Sinds 2007 schommelt het aantal loonbeslagen tussen de 2400 en ruim 2900.

Telegraaf, za 01 aug 2015, 09:12

Elzenga

Citaat van: Ros op 25/07/2015 | 16:58 uurDoor de politiek in te gaan zou je met de meute mee moeten gaan, bedoel je ? Vanaf de zijlijn wat roepen en mooie ambities  ten toon spreiden gaat wel werken denk je, en de situatie in de wereld gaat je daarbij helpen ?
de positie waarin ik nu verkeer en mogelijk ga verkeren in de nabije toekomst levert meer op in deze dan een zetel in de 2e Kamer denk ik...als ik die überhaupt al zou kunnen bemachtigen...ik denk van niet. Ok..de positie van assistent Kamerlid was ook niet gek...maar had ook zijn beperkingen. 
Citaat van: Ros op 25/07/2015 | 16:58 uurHoe lang is de politiek vanuit diverse partij inzichten al bezig om Defensie af te breken ondanks de situatie in de wereld op zowel politiek als economisch gebied. Is er iemand of een enkele regering wakker geschrokken en hard op de rem gaan trappen ?

Nederland is de "point of no return" op het gebied van Defensie al lang voorbij. Er is geen redden meer aan en er is ook overduidelijk niemand die de macht in handen heeft of nog gaat krijgen genegen of te bewegen om er iets aan te doen.
We gaan het zien en beleven. Jij bent pessimistisch in deze..ik voel weer enig optimisme. En het is nog geen 2030. ;)

Ros

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 25/07/2015 | 15:24 uur
Iets wat alleen werkt als men Europa omvormt tot de VSvE, en dat is de komende decennia, op zijn zachts gezegd een utopie.

Indien dat m.i. wel serieus in de aankomende periode op de agenda staat dan zij we als Europa getroffen door calamiteiten van wel haast Bijbelse proporties.

Men heeft uit oogpunt van het Europees denken en visie wil meer op poten gezet ondanks de wetenschap dat het niet zou werken.  Het zou zo maar kunnen dat een European Defence Force uit de grond word gestamp als alle grote leiders het als De Oplossing zien. Los van het feit dat een VSvE dichter bij is dan wij denken en hopen, als je de ambities van sommige landen en politieke leiders goed bekijkt.

Citaat van: Elzenga op 25/07/2015 | 15:17 uur
door de politiek in te gaan zou je het juist smoren weet ik uit eigen ervaring....en zoals ik al eerder schreef...er zijn nog minstens 5 jaar nodig om een verandering in denken en doen qua defensie te bewerkstelligen...met hulp van wat er in de wereld gebeurd...en dan 10 jaar bouwen. Zou het er in 2030 zo maar eens anders kunnen uitzien...

Door de politiek in te gaan zou je met de meute mee moeten gaan, bedoel je ? Vanaf de zijlijn wat roepen en mooie ambities  ten toon spreiden gaat wel werken denk je, en de situatie in de wereld gaat je daarbij helpen ? Hoe lang is de politiek vanuit diverse partij inzichten al bezig om Defensie af te breken ondanks de situatie in de wereld op zowel politiek als economisch gebied. Is er iemand of een enkele regering wakker geschrokken en hard op de rem gaan trappen ?

Nederland is de "point of no return" op het gebied van Defensie al lang voorbij. Er is geen redden meer aan en er is ook overduidelijk niemand die de macht in handen heeft of nog gaat krijgen genegen of te bewegen om er iets aan te doen.


jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Ros op 25/07/2015 | 14:40 uur
Moet je wel snel zijn.....nu heeft het men nog over samenwerken en er zijn al stemmen opgegaan, onder andere uit Nederland, die pleiten voor een EU Defensie en zelfs een Europees defensiebudget.[/i]

Iets wat alleen werkt als men Europa omvormt tot de VSvE, en dat is de komende decennia, op zijn zachts gezegd een utopie.

Indien dat m.i. wel serieus in de aankomende periode op de agenda staat dan zij we als Europa getroffen door calamiteiten van wel haast Bijbelse proporties.

Elzenga

Citaat van: Ros op 25/07/2015 | 14:40 uur
Hiermee ga je het maken............ en met een Anton Pieck verhaal over waar wij in 2030 moeten staan evenmin.

Ook hier hetzelfde advies:

Voor wat je graag zou willen zien moet je echt de politiek in, en zorgen dat je de meerderheid mee krijgt. Moet je wel snel zijn.....nu heeft het men nog over samenwerken en er zijn al stemmen opgegaan, onder andere uit Nederland, die pleiten voor een EU Defensie en zelfs een Europees defensiebudget.
door de politiek in te gaan zou je het juist smoren weet ik uit eigen ervaring....en zoals ik al eerder schreef...er zijn nog minstens 5 jaar nodig om een verandering in denken en doen qua defensie te bewerkstelligen...met hulp van wat er in de wereld gebeurd...en dan 10 jaar bouwen. Zou het er in 2030 zo maar eens anders kunnen uitzien...

Ros

Citaat van: Elzenga op 24/07/2015 | 14:33 uur
+1

Hiermee ga je het maken............ en met een Anton Pieck verhaal over waar wij in 2030 moeten staan evenmin.

Ook hier hetzelfde advies:

Voor wat je graag zou willen zien moet je echt de politiek in, en zorgen dat je de meerderheid mee krijgt. Moet je wel snel zijn.....nu heeft het men nog over samenwerken en er zijn al stemmen opgegaan, onder andere uit Nederland, die pleiten voor een EU Defensie en zelfs een Europees defensiebudget.

Ros

Minister Van der Steur vindt nieuwe acties politie onbegrijpelijk
   
Het is onbegrijpelijk dat de politiebonden het onlangs gesloten cao-akkoord voor rijksambtenaren negeren en weigeren het gesprek aan te gaan.
Dat heeft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) zaterdag via zijn woordvoerder laten weten.

De politiebonden besloten vrijdag hun acties voor een betere cao voort te zetten. Ze vinden het bereikte akkoord te mager en willen dat de minister extra ruimte biedt voor verbetering van de cao van politiemensen.

Volgens Van der Steur drukt het akkoord juist waardering uit voor het ''goede werk van politievrouwen en -mannen die 24 uur voor de samenleving klaarstaan". Voor de 600.000 rijksambtenaren is ruim 5 procent loonsverhoging afgesproken en een eenmalige uitkering van 500 euro.

www.nu.nl

Elzenga

Citaat van: Mourning op 24/07/2015 | 10:45 uur
Ja, en vertel er dan ook gelijk even bij dat je als land dan dus ook niet meer de volledige autonomie over dat deel van je krijgsmacht hebt welke nauw samenwerkt, dan wel dat je ''partners'' hun medewerking zeer waarschijnlijk kunnen ontzeggen/onthouden bij daadwerkelijke operationele inzet en ben ook benieuwd naar caveats welke per land wel weer zeer verschillend zullen zijn...

Ik ben puur TEGEN het volledig geintegreerd samenwerken. Ik ben voor als we bijv. samen met andere landen een gezamenlijke aankoop plaatsen waarin ieder deelnemend land eigen tanker of transportvliegtuigen aanschaft in een enkele deal, en deze toestellen dan met een geheel eigen bemanning onderbrengt in een multi-nationaal squadron of iets dergelijks. Voor kleinere landen kan ik me ook voorstellen dat er met een gemengde bemanning wordt gevlogen, maar voor Nederland ben ik hier dus FALIEKANT op tegen.
+1

irma

Citaat van: A.J. op 24/07/2015 | 10:35 uur
Gelezen en tegen gestemd...

Ze kunnen het zo mooi verkopen als ze willen maar het blijft ordinaire struikroverij uit de pensioenpotten en sigaren uit eigen doos.
+1
Ook ik heb tegengestemd.
Privacy....ik heb niets te verbergen maar dat hoeven ze niet te weten ....  (Loesje)