Oefeningen defensie breed, zoals Frisian Flag, ....

Gestart door Harald, 31/03/2017 | 08:33 uur

Harald

https://magazines.defensie.nl/allehens/2024/02/03_nordic-response

Nordic Response toont weerbaarheid, ook op de flanken


Boven de Poolcirkel deden afgelopen weken 800 Nederlandse militairen mee aan de NAVO-oefening Nordic Response. Mariniers voerden daar op 2 plekken amfibische landingen uit. Daarmee gaven ze met internationale partners een duidelijk signaal af: ook in het uiterste noorden van het NAVO-grondgebied zijn wij er klaar voor, mocht dat nodig zijn. Een reportage vanuit 's werelds noordelijkst gelegen stad Hammerfest.


Huzaar1

Absurd hoe groot het verschil tussen oefeningen van zowel CZSK en CLSK en CLAS zijn, wat daar tegenaan wordt gegooid v.s de armzaligheid van landmacht.

Beetje bizar.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Sparkplug

Nederlandse F-35's schitteren tijdens 'levensecht' Red Flag

Nieuwsbericht | 14-03-2024 | 09:43


Tijdens Red Flag vliegen zowel Nederlandse als Amerikaanse F-35's.

"Hierboven is het compleet oorlog", zegt detachementscommandant luitenant-kolonel-vlieger Pascal  'Smiley' Smaal. Met dank aan de Amerikanen, die Red Flag met een overdaad aan middelen ondersteunen. Vliegers verkeren constant in de waan aan een echte luchtoorlog deel te nemen. Dat komt door de realistische scenario's en deelname van onder meer zware bommenwerpers. Ook zijn er AWACS-radarvliegtuigen en toestellen om vijandelijk radioverkeer te storen.


Stealth eigenschappen maken de F-35 minder gevoelig voor vijandelijke luchtverdediging.

Stealth

Volgens de overste is Red Flag een perfecte gelegenheid om de kwaliteiten van de F-35 tot zijn recht te laten komen. Zijn stealth eigenschappen maken het toestel minder gevoelig voor vijandelijke luchtverdediging. Het kan hierdoor doelen van dichtbij met grote precisie uitschakelen. "Met de F-16 is dat onmogelijk omdat-íe vanaf de grond vrij snel wordt opgemerkt. Daarbij is de F-35 in staat om een doelwit ook bij nacht en overdag bij slecht zicht met grote trefkans aan te vallen."

Andere sterke eigenschap van de F-35 is zijn mogelijkheid om sensor-informatie te delen met andere toestellen. Vliegers zijn zich zo meer bewust van wat er om hen heen gebeurt.


Aan Red Flag nemen 13 Nederlandse F-35's deel.

Script

Het script tijdens Red Flag is vooral gericht op het opzetten van een effectieve luchtverdediging en het uitschakelen van vijandelijke toestellen. Daarnaast gaat het om het penetreren in vijandelijk luchtruim en het afwerpen van bommen.

Red Flag is de grotere uitvoering van Frisian Flag, die jaarlijks op vliegbasis Leeuwarden wordt gehouden. Ook bij de Nederlandse variant staat samenwerken met buitenlandse luchtmachten en het gezamenlijk opzetten van een luchtverdediging centraal. Red Flag duurt nog tot 22 maart.

Aan Red Flag nemen 13 Nederlandse F-35's deel. 8 zijn afkomstig van vliegbases Leeuwarden en Volkel. 5 maken deel uit van het Nederlandse Opleidingsdetachement op Luke Air Force Base in Phoenix, Arizona. Aan de 2 weken durende Amerikaans/Nederlandse oefening doet een detachement van 150 man mee.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2024/03/14/nederlandse-f-35s-schitteren-tijdens-levensecht-red-flag
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Harald

https://www.upinthesky.nl/2024/03/04/nederlandse-f-35s-naar-de-vs/

Nederlandse F-35's naar de VS

Acht F-35's van de Koninklijke Luchtmacht zijn de afgelopen week naar de Verenigde Staten vertrokken. Daar nemen ze deel aan een grote internationale oefening.

De eerste twee straaljagers vertrokken donderdag al van vliegbasis Leeuwarden naar de VS. Onder begeleiding van een Airbus A330MRTT van de MMF vlogen ze naar de luchthaven van Lajes, op een eiland in de Azoren. Zondagmorgen werd de vliegbasis speciaal opengesteld voor het vertrek van de overige zes F-35's, die tevens samen met een MMF-toestel naar Lajes vlogen. Van daaraf vliegen de machines door naar Burlington voor een tweede tankstop. De machines hebben als eindbestemming Nellis Air Force Base, bij Las Vegas.

Nederland doet dit jaar mee met een Red Flag-oefening en neemt voor het eerst deel met F-35's. De Red Flag-oefeningen vinden meerdere keren per jaar plaats. De huidige oefening is zelfs al de tweede van dit jaar. Vlakbij Nellis AFB in de woestijn van Nevada bevinden zich meerdere grote oefenranges. Toestellen kunnen boven deze oefengebieden oefenen in luchtgevechten en zelfs is het mogelijk om 'live' (scherpe) munitie af te werpen. De oefening eindigt op vrijdag 22 maart.

Harald

Marineschepen naar Noorwegen: 'Moeten er klaar voor zijn'
19 February 2024

Twee Nederlandse Marineschepen zijn maandag naar Noord-Noorwegen vertrokken. De schepen gaan deelnemen aan de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog.

https://www.bndestem.nl/video/productie/marineschepen-naar-noorwegen-moeten-er-klaar-voor-zijn-428058?referrer=android-app%3A%2F%2Fcom.google.android.googlequicksearchbox%2F

Lex

Ruim 5000 Nederlandse militairen doen mee aan grote NAVO-oefening

DEN HAAG-
Nederland neemt de komende maanden met ruim 5000 militairen deel aan de grootscheepse NAVO-oefening Steadfast Defender 2024. Dat bevestigt een woordvoerder van Defensie na een bericht van RTL Nieuws.
Zo'n 90.000 militairen uit de 31 NAVO-lidstaten trainen van februari tot en met mei op verschillende plaatsen in Europa op de reactie van het bondgenootschap bij een eventuele aanval op een van zijn lidstaten. Artikel 5 van het NAVO-verdrag verplicht in dat geval de overige lidstaten om te hulp te schieten.

Het is daarmee de grootste oefening in NAVO-verband sinds het einde van de Koude Wereldoorlog. Het risico dat de NAVO betrokken raakt bij een oorlog is flink toegenomen door de Russische invasie in Oekraïne, bijna twee jaar geleden. Verscheidende NAVO-kopstukken waarschuwden de afgelopen week dat de lidstaten zich daar beter op moeten voorbereiden.

Snel verplaatsen
Drie Nederlandse gevechtsbrigades van de landmacht oefenen vanaf begin april samen met hun Duitse collega's op met name het snel verplaatsen van eenheden over grote afstand. Zij verplaatsen zich van Nederland, via Duitsland en Polen, naar Litouwen. Zij nemen zo'n 1000 voertuigen mee, waaronder 175 gepantserde infanteriegevechtsvoertuigen.

Ook de marineschepen Zr.Ms. Johan de Witt en Zr.Ms. Karel Doorman komen in actie. De Nederlandse marine draagt 850 militairen bij, onder wie ruim 300 mariniers.

ANP, 22-01-2024, 19:45

Harald

https://www.rtvoost.nl/nieuws/2290420/het-wordt-druk-boven-overijssel-oefeningen-met-gevechtsvliegtuigen-en-helikopters

Het wordt druk boven Overijssel: oefeningen met gevechtsvliegtuigen en helikopters

Gevechtsvliegtuigen van het Air Combat Command van de luchtmacht en laagvliegende transporthelikopters. Het wordt volgende week druk in het luchtruim boven Overijssel met gevechtsvliegtuigen die oefenen in het duister en het Defensie Helikopter Commando (DHC) dat in diezelfde week een grote oefening houdt boven met name Twente. Daarbij worden twee Couger- en twee Chinook-transporthelikopters ingezet.

Onder de naam Joint Falcon voeren helikoptercrews van het DHC een zogeheten air assault operatie uit. In een fictief scenario oefent de DHC het vormen van een bruggenhoofd in vijandelijk gebied of bijvoorbeeld het veroveren van een object. De oefening wordt uitgevoerd samen met zo'n 150 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade, een snel inzetbare infanteriegevechtseenheid van de Nederlandse Koninklijke Landmacht.

Laagvliegen
De oefening Joint Falcon, met inzet in de lucht en op de grond, wordt gehouden van dinsdag 12 tot en met donderdag 14 december boven Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel. Tijdens de oefening, waarbij ook drones worden ingezet, mag lager worden gevlogen dan gebruikelijk. Daarbij geldt dat bebouwde gebieden en industrie- en havengebieden zoveel mogelijk worden vermeden. Dat geldt ook voor ziekenhuizen en bijvoorbeeld verpleeghuizen.

Als laagvlieggebieden boven Overijssel zijn voor de Joint Falcon oefening het gebied rond Twente Airport (dinsdag en woensdag) en het luchtruim boven Enter (woensdag) aangewezen. Donderdag vindt de oefening plaats in de omgeving van Eindhoven. Geluidsoverlast wordt zo veel mogelijk voorkomen.

In het donker

Waar de Couger- en Chinook-transporthelikopters voornamelijk overdag oefenen, zijn de gevechtsvliegtuigen van het Air Combat Command van de luchtmacht van maandag 11 tot en met woensdag 13 december vooral in het donker actief. Tot uiterlijk 22.30 uur wordt geoefend in het vliegen in de duisternis boven Friesland, Drenthe en Overijssel.

Harald

Defensie kondigt grote militaire oefening aan: transporthelikopters vliegen laag over Twente

Het Defensie Helikopter Commando (DHC) gaat volgende week een grote militaire oefening houden in de omgeving van Twente Airport. Van dinsdag 12 tot en met donderdag 14 december wordt er met twee Cougar-transporthelikopter en twee Chinook-transporthelikopters in deze omgeving gevlogen.

https://www.tubantia.nl/enschede/defensie-kondigt-grote-militaire-oefening-aan-transporthelikopters-vliegen-laag-over-twente~a6e0a73a/


Sparkplug

Frisian Flag bereidt vliegers voor op grootschalige luchtgevecht

Nieuwsbericht | 02-10-2023 | 16:14

De inwoners van Noord-Nederland zal het niet ontgaan. Vanaf Vliegbasis Leeuwarden trainen tientallen jachtvliegtuigen en helikopters uit 7 landen hun inzetgereedheid. Oefening Frisian Flag is vandaag begonnen.

Zo'n internationale training is de beste manier om vliegers voor te bereiden op een grootschalige luchtoorlog. Jonge 'wingmannen' leren in korte tijd vaardigheden die nodig zijn om hun gevechtsvliegtuig veilig en effectief in te zetten.

In complexe missies worden zowel de aanval als luchtverdediging getraind. Bij de laatste is het doel om vijandelijke gevechtsvliegtuigen de toegang tot een bepaald gebied te weigeren. Ook zijn er traingsmissies om doelen op de grond of op zee uit te schakelen. Dat gebeurt dan in overleg met eenheden van de landmacht of marine, de zogeheten joint terminal attack controllers.

De luchtmacht neemt onder meer deel met de F-35- en F-16-gevechtsvliegtuigen, Apache-gevechtshelikopters en de NH90-maritieme gevechtsheli. Ook het C-130-transportvliegtuig maakt deel uit van de luchtvloot. Verder vliegen tanktoestellen van de Multinational MRTT Unit vanaf Vliegbasis Eindhoven. De marine doet mee aan Frisian Flag met het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Zeven Provinciën en multipurpose fregat Zr.Ms. Van Amstel.
Belang internationale samenwerking

Recente missies tonen het belang van internationale samenwerking. Zo bewaakten Nederlandse F-35's eerder dit jaar vanuit Polen het luchtruim aan de oostflank van het NAVO-grondgebied. Vorig jaar bewaakten de F-35's hetzelfde luchtruim maar toen vanuit Bulgarije. Direct na de invasie van Rusland in Oekraïne in 2022 vlogen Nederlandse F-35's en F-16's vanaf hun thuisbasis patrouillevluchten. Dit gebeurde met NAVO-bondgenoten in het luchtruim langs de oostgrens van het NAVO-grondgebied. En dichter bij huis stegen jachtvliegtuigen afgelopen maand op om Russische bommenwerpers te onderscheppen.

F-16's waren voorts tot eind 2018 samen met coalitiepartners bijna dagelijks actief boven Irak en Oost-Syrië. Ze ondersteunden de troepen op de grond tegen terreurorganisatie ISIS.

Oefening Frisian Flag duurt tot en met 13 oktober.

Zie ook

Frisian Flag 2023

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2023/10/02/frisian-flag-bereidt-vliegers-voor-op-grootschalige-luchtgevecht
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Sparkplug

Frisian Flag in de startblokken

De grote internationale luchtmachtoefening 'Frisian Flag' vanaf Vliegbasis Leeuwarden staat weer op het punt van beginnen.

Tussen 2 en 13 oktober zijn de Friezen opnieuw gastheer voor de oefening, waar naast Nederlandse vliegtuigen ook kisten uit België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Amerika en de internationale tankeenheid van Vliegbasis Eindhoven aan meedoen.

Op de oefendagen worden dagelijks twee zogenoemde 'waves' gevlogen waarbij steeds zo'n veertig vliegtuigen de lucht in gaan. De meeste vluchten vinden boven zee plaats maar enkele missies ook boven land. Daar wordt meestal een minimumvlieghoogte aangehouden van 1,7 kilometer. Boven zee wordt lager gevlogen. Een deel van de deelnemers moet daarbij oefendoelen aanvallen, andere toestellen hebben de opdracht die doelen juist te verdedigen door de aanvallers te onderscheppen. Bij de doelen die moeten worden aangevallen horen ook opblaasbare systemen, bijvoorbeeld om tanks na te bootsen.

Onze luchtmacht doet mee met F-35's, F-16's, Apache-helikopters, de C-130 Hercules en een NH-90 maritieme gevechtsheli. Bij de buitenlandse deelnemers gaat het om F-16's, de EF-2000 Eurofighter, F-18 Hornet, E-3F AWACS, de F-35A en de F-35B. Sommige deelnemers vliegen vanaf hun eigen thuisbasis, zoals de AWACS die uit Frankrijk komt of Deense F-16's. Bijzonder is dat de F-35B's van de Britse luchtmacht opereren vanaf een Brits vliegkampschip op de Noordzee.

Bron: Defensie



Defensiekrant 36, vrijdag 22 september 2023

https://magazines.defensie.nl/defensiekrant/2023/36/05_globaal_36

https://www.scramble.nl/planning/sis-summary#Frisian%20Flag%202023
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Huzaar1

Citaat van: Umbert op 22/09/2023 | 10:07 uurNou oefenen misschien niet maar denk toch dat er op een aantal plaatsen in NL wegen en infra zo aangelegd was dat daar in mijn ogen eenvoudig een start/landingsbaan opgezet kon worden en de toestellen en ondersteuning zelfs onder dak konden worden gezet, althans aan een plaats die ik voor ogen had. Maar dat is sinds een aantal jaren ook bijna voltooid verleden tijd.

Klopt
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Umbert

Citaat van: Sparkplug op 22/09/2023 | 09:39 uurWaar in Nederland zou dit dan moeten worden geoefend, indien de wegen technisch vergelijkbaar zijn met de Finse?

Wel mooi dat de Noren dit in Finland doen.
Nou oefenen misschien niet maar denk toch dat er op een aantal plaatsen in NL wegen en infra zo aangelegd was dat daar in mijn ogen eenvoudig een start/landingsbaan opgezet kon worden en de toestellen en ondersteuning zelfs onder dak konden worden gezet, althans aan een plaats die ik voor ogen had. Maar dat is sinds een aantal jaren ook bijna voltooid verleden tijd.

Sparkplug

Citaat van: Umbert op 22/09/2023 | 09:51 uurMaar de vraag rijst nu bij mij gaan de Finse F35 ook de voorzieningen krijgen voor een rem chute net als de NL en Noorse kisten?

Verwacht dat de kans groot is dat de Finse F-35A hierop zullen zijn voorbereid. Hetzelfde met de toekomstige Canadese F-35A.
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Umbert

Citaat van: Harald op 22/09/2023 | 08:28 uurMaar even hier geplaatst ; NL heeft niet aan de oefening Baana23 (Finland) mee gedaan, helaas, lijkt me een geweldige ervaring. In NL ook haalbaar ?

https://twitter.com/FinnishAirForce/status/1704841012202410014?s=20
https://twitter.com/FinnishAirForce/status/1704921129272418615?s=20
https://twitter.com/FinnishAirForce/status/1704870349832130749?s=20
F-35A Has Flown From A Highway For The First Time

Norway's F-35As have shown the type can use roads as runways to reduce their vulnerability to enemy strikes during a Finnish exercise.
https://www.thedrive.com/the-war-zone/f-35a-has-flown-from-a-highway-for-the-first-time


Air Force Exercise Baana 23 in Tervo

The Air Force road base exercise Baana 23 is organised in Tervo, North-Savo, on 18-22 September 2023. Aircraft from allied nations will also take part in the exercise.

Baana is an annual road base exercise of the Finnish Air Force. The lead responsibility of the exercise rotates every year among the Air Force units and now it is the Karelia Air Command's turn. The Air Force trains regularly operations from other than a home base to be capable of a quick dispersal across the country, when necessary. Operation at road bases is part of the training of all Air Force pilots.

The Baana 23 exercise includes daily air operations at the Tervo road base and Rissala Air Base from Tuesday to Thursday 19-21 September between 10 am and midnight, and on Friday 22 September between 10 am and 3 pm. The exercise's operational aims are to conduct highway strip take-offs and landings based on the flight training syllabus in day and night-time conditions. The exercise will see participation by Air Force F/A-18 fighters and other Finnish Air Force aircraft.

Apart from the Finnish Air Force fleet, aircraft from allied countries will be involved in the exercise. For the first time, the Royal Norwegian Air Force F-35s and Royal Air Force Eurofighter Typhoons will participate in the exercise. The Eurofighters will operate out of Rissala Air Base.

Traffic arrangements and movement restrictions around Tervo
Karelia Air Command will take the Tervo road base into use for the period between 18 and 27 September 2023. Special traffic arrangements and restrictions on movement will continue in the Tervo area also after the Baana 23 exercise due to the Ruska 23 Air Operations Exercise on 25-29 September.

The exercise activities will cause traffic disruptions on regional road 551 (Blue road) between Karttula and Tervo due to closure, and restrictions on movement for the residents in the surrounding area. The ELY Centre will close regional road 551 for traffic at the Tervo highway strip between Karttula and Tervo at 10 am on Monday 18 September. The road will be reopened to traffic no later than 6 pm on Wednesday 27 September. During the closure all traffic will be directed to a detour via Karttula (regional road 554) - Ahvensalmi (the intersection of roads 554 and 5512) - Tervo (connecting road 5512).

The Defence Forces has taken the exercise area in its use by an administrative decision, hence movement in the area is allowed for authorised persons only. The entire area is prohibited for drone operations and hunting around the clock on 18-27 September 2023.

https://ilmavoimat.fi/-/ilmavoimien-baana-23-harjoitus-tervossa?languageId=en_US


denk dat het moment voor onze F35 wat verkeerd was 313 in opbouw en 322 net weer thuis na onderhoud aan het veld.
Maar de vraag rijst nu bij mij gaan de Finse F35 ook de voorzieningen krijgen voor een rem chute net als de NL en Noorse kisten?