Spanningen in Mali

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 22/03/2012 | 08:23 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

woensdag 19 december 2012

door IPS , Carey L. Biron

Interventie in Mali doet meer kwaad dan goed

WASHINGTON — Franse en Amerikaanse functionarissen suggereren dat er eind deze week een VN-resolutie voor militaire interventie in Mali kan zijn. Volgens sommige deskundigen kan een interventie echter meer kwaad dan goed doen.

"Mali is een bedreiging als je dat zelf wilt. Er is een groot risico op een self-fulfilling prophecy, op radicalisering", zegt Michael Shurkin, politicoloog bij de RAND Corporation, een denktank in Washington. "In de afgelopen tien jaar heeft de zichtbare aanwezigheid van het Amerikaanse leger in deze regio juist geleid tot radicalisering van de bevolking. De situatie is momenteel erg zorgelijk in Mali, maar niet onhoudbaar."

Sinds een coup in Bamako dit voorjaar, staat het noorden van Mali onder bestuur van netwerken van criminelen, etnische milities en islamisten, waaronder Al Qaida in de Islamistische Maghreb (AQIM). Deze tak van Al Qaeda werd onlangs door het Amerikaanse ministerie van Defensie gekarakteriseerd als de best gefinancierde ter wereld.

Begin december zei de Amerikaanse generaal Carter F. Ham dat Mali niet alleen een veilige haven voor terroristen is geworden, maar dat AQIM ook is begonnen met training en financiering van netwerken in buurlanden zoals Nigeria.

Trainingsmissie

De VS en Frankrijk willen een VN-resolutie die militaire interventie door Afrikaanse troepen toelaat, gesteund door Franse en mogelijk Amerikaanse militairen. De Economsiche Gemeenschap van West-West-Afrikaanse staten Ecowas heeft 3.300 militairen klaarstaan voor een interventie in het noorden van Mali. De Europese Unie (EU) is bereid een trainingsmissie voor Malinese militairen te steunen.

De Amerikaanse wet verbiedt Washington het Malinese leger te steunen tot na de verkiezingen, die vermoedelijk in april worden gehouden. Victoria Nuland, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zei begin deze week echter dat er met de Verenigde Naties gesproken wordt en dat er eind deze week een resolutie kan zijn.

Maandenlang waren de VS tegen de Franse eisen tot een snellere interventie. Ook bij de VN heerste voorzichtigheid, omdat een interventiemacht volgens de VN tijd nodig heeft zich voor te bereiden. Nuland liet maandag doorschemeren dat de resolutie mogelijk gaat over een trainingsmissie en voorlopig niet over militaire interventie.

Rassenoorlog

Degenen die tegen een snelle militaire interventie zijn, waarschuwen voor de complexiteit in het noorden van Mali. "Er zijn daar allerlei groepen actief en er zijn veel mensen bij betrokken om verschillende redenen. Maar weinig mensen willen een internationale jihad tegen het Westen", zegt Shurkin. "Als mensen de naam Al Qaeda horen, denken ze automatisch aan Osama bin Laden, maar dat is een gevaarlijke gedachte."

Tot nu toe wordt bij de planning van militaire actie uitgegaan van het idee dat de verschillende gewapende groepen in het noorden van Mali uiteen zullen vallen of naar het buitenland zullen vluchten bij een internationale interventie. Volgens Andrew Lebovich, een Saheldeskundige in Dakar (Senegal), zijn de bewegingen van de gewapende groepen echter moeilijk te voorspellen. "Er zijn terecht zorgen over wat er gaande is in het noorden van Mali. Maar we weten weinig over de groepen die daar actief zijn en over hun reactie op een interventie", zegt hij.

Er spelen niet alleen politieke en religieuze verschillen, maar ook kwesties van ras en etniciteit, zegt Shurkin. Een interventie kan volgens hem en zijn collega Stephanie Pezard dan ook leiden tot een "rassenoorlog". In het verleden, zegt Pezard, vond het hevigste geweld plaats tussen Arabieren en etnische Toearegs, die zichzelf allebei bestempelen als blank, terwijl de milities zichzelf zwart noemen.

Niet alleen kan een interventie woede oproepen bij de lokale bevolking, de aanwezigheid van de Ecowas-troepen kan ook gezien worden als agressie tegen de Toeareg-bevolking, zegt ze. "Als we de crisis in Noord-Mali willen oplossen, moeten we precies weten wie we moeten steunen."

Daarnaast bestaat het risico dat het geweld zich verspreidt buiten Mali. De Toeareg-bevolking in Algerije en Niger heeft bijvoorbeeld al aangegeven zich ermee te zullen bemoeien als hun broeders in Mali bedreigd worden. En, waar praktisch alle analisten het over eens zijn, militaire actie zou alleen een kortetermijnoplossing zijn. De diepgewortelde oorzaken van het geweld dat regelmatig opborrelt in Mali, worden er niet mee aangepakt.

Diverse hulporganisaties hebben in de afgelopen dagen geschat dat door een militaire interventie zo'n 700.000 mensen ontheemd kunnen raken.

http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/12/19/interventie-in-mali-doet-meer-kwaad-dan-goed

Lex

'Pas op plaats voor EU-missie Mali'

DEN HAAG - Nederland wil even pas op de plaats maken wat betreft de EU-trainingsmissie in Mali. Dat zei minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking dinsdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

We moeten om tafel gaan zitten en dan onze positie weer bepalen, zei Ploumen. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU besloten maandag om militaire trainers naar Mali te sturen om het leger te trainen voor de strijd tegen islamitische militanten. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans zei eerder dat het kabinet in principe bereid is een bescheiden bijdrage te leveren aan de missie.

Maar maandagavond voerde het leger in Mali een staatsgreep uit en zette de interim-regering af. Ploumen bracht eerder die dag nog een kort bezoek aan het land. Ze had toen geen signalen gekregen dat er iets ophanden was. De militairen hadden in maart ook al een coup gepleegd. Daarna is het noorden in handen gekomen van radicale islamisten. Daar dreigt nu een vrijhaven voor terroristen te ontstaan.

Telegraaf,
di 11 dec 2012, 21:27

Lex

Frankrijk wil troepen naar Mali

Frankrijk wil dat er zo snel mogelijk een Afrikaanse troepenmacht komt in zijn voormalige kolonie Mali. Ook moet Mali volgens de Franse regering zo snel mogelijk een nieuwe regering krijgen.

Vannacht diende de Malinese premier Diarra zijn ontslag in, kort nadat hij was opgepakt door militairen. Hij was in conflict met het leger over de aanpak van de moslimrebellen die een groot deel van het land bezetten. Diarra wilde daarbij hulp van andere landen.

De VN-Veiligheidsraad overlegt nog over de inzet van internationale troepen. Wel bekend is al dat de EU 200 militaire trainers naar Mali wil sturen.

ANP,
dinsdag 11 dec 2012, 14:54

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Malinese premier afgetreden

ANP Toegevoegd: dinsdag 11 dec 2012

De premier van Mali, Diarra, is afgetreden. Gisteravond werd Diarra in zijn huis gearresteerd door militairen van het Malinese leger. Volgens de militairen stond hij op het punt om naar Frankrijk te vluchten.

De opdracht voor de arrestatie zou zijn gegeven door kapitein Sanogo, die in maart een staatsgreep pleegde. Een paar maanden later werd Sanogo verantwoordelijk gehouden voor de mishandeling van de net aangestelde interim-president Traore, waarna hij zich minder liet zien.

De door de militairen aangestelde Diarra leek eerst op goede voet te staan met de militairen. De afgelopen weken verslechterde hun relatie.

Moeilijkheden

Een woordvoerder van de militairen verklaarde dat Diarra het land wilde verlaten "nadat hij moeilijkheden had veroorzaakt".

Diarra wilde een internationale interventiemacht naar het noorden sturen, waar islamisten de macht hadden gegrepen. Ook de EU wil de islamitische opstandelingen verdrijven.

Gisteren werd bekend dat de EU militaire trainers naar Mali stuurt om het leger te trainen voor de strijd tegen islamitische militanten in het noorden van Mali.

Bron: NOS

KapiteinRob

Citaat van: Lex op 10/12/2012 | 20:58 uur
Volgens MINBUZA is het Kabinet bereid een "bescheiden" bijdrage te leveren.

Aha, een paar ongewapende militaire waarnemers? Of wat politie-agenten voor de dubbele toelage die militairen krijgen?

Lex

Volgens MINBUZA is het Kabinet bereid een "bescheiden" bijdrage te leveren.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

EU-trainingsmissie naar Mali

Toegevoegd: maandag 10 dec 2012, 20:19

De Europese Unie stuurt zo'n 200 militaire trainers naar Mali om het leger daar op te leiden voor de strijd tegen islamitische opstandelingen. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken besloten.

Het is de bedoeling dat de missie zeker vijftien maanden duurt. Het hoofdkwartier van de EU-trainers wordt ten noordoosten van de Malinese hoofdstad Bamako opgezet.

De islamitische radicalen grepen in maart de macht in een groot deel van het noorden van Mali. Sindsdien heerst er chaos in het West-Afrikaanse land. Gevreesd wordt dat Mali een vrijhaven voor terroristen wordt.

EU-buitenlandchef Asthon zegt dat de opstandelingen de mensenrechten schenden en een grote bedreiging vormen voor omliggende landen en Europa. Ze zegt dat de overgangsregering in Mali hulp nodig heeft om weer controle te krijgen over het hele land.

Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste trainers naar Mali gaan en of Nederland ook mensen stuurt.

Eerder vandaag liet minister Ploumen weten dat het kabinet vier miljoen euro uittrekt voor noodhulp aan Mali.

Bron: NOS

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Frankrijk: geen luchtaanval in Mali

PARIJS - Noch Frankrijk noch Europa zal militair ingrijpen in Noord-Mali, zelfs niet vanuit de lucht. Dat heeft de Franse minister van defensie Jean-Yves le Drian dinsdag gezegd. Frankrijk is wel bereid trainingen te verzorgen of Afrikaanse vredestroepen te voorzien van informatie, zei hij.

Het West-Afrikaanse samenwerkingsverband Ecowas keurde zondag een plan goed om drieduizend militairen naar Mali te sturen om dat land te stabiliseren. Militaire experts van de Verenigde Naties, Ecowas, Europa en de Afrikaanse Unie stelden een plan op om het noorden van het land te heroveren op de radicale islamisten die daar eerder dit jaar aan de macht kwamen.

geplaatst:  13-11-12, auteur: Novum

http://www.nd.nl/artikelen/2012/november/13/frankrijk-geen-luchtaanval-in-mali

dudge

Dat is dus een brigade, die 1 jaar de tijd krijgt om een gebied van zo'n 800.000 km2 onder controle te krijgen. Let wel, Frankrijk is 550.000 km2.

Nu scheelt het dat er niet veel inboorlingen wonen, maar ik ben heel benieuwd hoe ze in gedachten hadden dit te doen?

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Ton de Zwart op 11/11/2012 | 21:49 uur
Dat zullen wel Afrikaanse troepen zijn. Die staan niet bekend om hum humanitair optreden, maar meer om het deelnemen op grote schaal aan plunderingen en verkrachtingen. Dat hebben we al eerder gezien, o.a. in Congo en Katanga.

Wellicht met een ondersteunende rol van het vreemdelingenlegioen (al dan niet actief)

Lex

Citaat van: Ton de Zwart op 11/11/2012 | 21:49 uur
Dat zullen wel Afrikaanse troepen zijn. Die staan niet bekend om hum humanitair optreden, maar meer om het deelnemen op grote schaal aan plunderingen en verkrachtingen. Dat hebben we al eerder gezien, o.a. in Congo en Katanga.
Idd. Vandaar ook mijn opmerking over het mandaat. En de vervolgvraag: wordt dit ondersteund door de UN?

Ton de Zwart

Dat zullen wel Afrikaanse troepen zijn. Die staan niet bekend om hum humanitair optreden, maar meer om het deelnemen op grote schaal aan plunderingen en verkrachtingen. Dat hebben we al eerder gezien, o.a. in Congo en Katanga.

Lex

Citaat van: Telegraaf op 11/11/2012 | 20:32 uur
.....Een troepenmacht van 3300 militairen krijgt een mandaat van 1 jaar om weer controle te krijgen over het noorden van Mali waar nu islamistische extremisten het al een half jaar voor het zeggen hebben.....
Ben benieuwd hoe heftig dit mandaat zal zijn.

Lex

West-Afrika stuurt troepenmacht naar Mali

ABUJA - Een top van West-Afrikaanse landen heeft zondag overeenstemming bereikt over de vorming van een internationale troepenmacht die de orde in Mali moet herstellen. Dit heeft de president van Ivoorkust Alassane Ouattara zondag gezegd na een top van 15 West-Afrikaanse landen in het Nigeriaanse Abuja.

Een troepenmacht van 3300 militairen krijgt een mandaat van 1 jaar om weer controle te krijgen over het noorden van Mali waar nu islamistische extremisten het al een half jaar voor het zeggen hebben.

De West-Afrikaanse staatshoofden, verenigd in de regionale organisatie Ecowas, willen via een militaire interventie een einde maken aan de anarchie in het noorden van het Afrikaanse land.

Telegraaf,
zo 11 nov 2012, 19:07

Elzenga

Citaat van: Nikehercules op 25/10/2012 | 23:59 uur
Wordt straks weer huilen met de pet op als er met veel pijn en moeite en 2 weken te laat een inzet van niks tot stand komt.

Ach, wordt tenniste iedereen met de neus op de feiten gedrukt wat betreft de onhaalbaarheid van een E.U. leger...
Ik zie niet in wat een EU-leger of de EU direct met dit conflict te maken heeft. Dit lijkt me allereerst een probleem van de Afrikanen zelf...dus Afrikaanse Unie en Arabische Liga. Die kunnen het opschalen naar de VN. Blijven mogelijkheden tot een gemeenschappelijk beleid en aanpak uit, dan kunnen inderdaad een coalition of de willing in actie komen.

(dat is trouwens ook precies wat ik voorsta wat betreft de EU en een mogelijk EU leger binnen de EDO (EDA>EDO)....die zal zich primair richten op de verdediging van het EU-grondgebied...en wat betreft internationale conflicten dit overlaten aan de VN of betrokken lokale organisaties. Een Europese coalition of the willing zou zich daar bij kunnen aansluiten of eigen initiatief nemen. Lijkt me de meest "veilige" constructie om meningsverschillen e.d. te voorkomen)