Defensie op TV

Gestart door sgt Rob, 19/08/2006 | 10:44 uur

Lex

Buitenhof, zondag 25-09-22.

Wat zijn de gevolgen van de Russische Mobilisatie?

Woensdag kondigde Poetin een gedeeltelijke mobilisatie aan. Ondertussen is deze in volle gang en is nog maar de vraag hoe gedeeltelijk deze mobilisatie is. Honderdduizenden reservisten zouden naar het front moeten worden gestuurd, maar dat lijken er veel meer te zijn. Een front waar Poetin de laatste weken klap na klap te verwerken kreeg. Tegelijkertijd herinnerde Poetin de wereld deze week nog maar eens aan zijn kernwapenarsenaal. Wat betekenen die woorden voor de oorlog in Oekraïne en wat betekenen ze voor ons eigen defensieapparaat? Hierover aan tafel de Commandant der Strijdkrachten, Onno Eichelsheim.

NPO1, 12:10 uur

Lex

Buitenhof, zondag 05-06 2022.

Na jarenlange bezuinigingen investeert het kabinet vele miljarden in Defensie. In Buitenhof: de staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat.

Reinier

Citaat van: Lex op 05/03/2022 | 21:28 uur

WNL Op Zondag
@WNLOpZondag

Zondagmorgen 10.15 uur: een speciale editie van WNL Op Zondag! Minister van Financiën @SigridKaag in gesprek met Rick Nieman. Over oorlog in Oekraïne. Kijk WNL Op Zondag, 10.15 uur, NPO1 #wnl #wnlopzondag #oekraine @D66

Uitzending 06-03-2022.

Mindef is op dat moment in Den Helder cq en route voor een bezoek aan HNLMS de Zeven Provinciën.
Sigrid Kaag; minister van alles, behalve financiën.

Mourning



https://www.npostart.nl/stand-van-nederland-generatie-next/05-05-2022/POW_05197962


CitaatStand van Nederland - 5 mei 2022 — 14:47
De Nederlandse krijgsmacht staat er 'heel slecht' voor: 'Wij kunnen nu geen oorlog voeren'
In zijn 25 jaar bij Defensie heeft luitenant-kolonel Niels van Woensel veel bezuinigingen meegemaakt. Het heeft ervoor gezorgd dat de krijgsmacht er in Nederland nu "heel slecht" voorstaat. Volgens Van Woensel is er onvoldoende voorraad beschikbaar en is het materiaal niet op orde. "Daardoor kunnen wij de eerste hoofdtaak, het verdedigen van je eigen grondgebied, niet goed doen. Wij hebben geen krijgsmacht waar je nu een oorlog mee kan voeren", zegt hij bij Stand van Nederland: Generatie Next.

Defensie heeft dat probleem jaar in jaar uit bij de overheid op tafel gelegd. Tot op heden werd het telkens aan de kant geschoven. De urgentie is nu echter zo hoog, dat het kabinet besloot om miljarden euro's extra vrij te maken voor de krijgsmacht.

Waar moet het geld naartoe?
Daarmee ontstaat direct een nieuw ingewikkeld vraagstuk: hoe moet dit extra geld besteed worden? Dat niet alleen, heel veel landen – die lid zijn van de NAVO – investeren vanwege de toenemende dreiging van Russische president Vladimir Poetin extra in hun krijgsmacht. Daardoor gaan de levertijden en de prijzen, van bijvoorbeeld munitie, omhoog. "We zitten op een kantelmoment dat er voor het eerst zoveel geld bijgekomen is, maar mensen moeten geen wonderen verwachten dat wij er over twee jaar wel staan."

NAVO
Een van de primaire doelen is om voor 2024 aan de NAVO-norm te voldoen. Momenteel voldoet Nederland niet aan die zogeheten '2 procentnorm'. Van Woensel ziet de NAVO als "de hoeksteen" van militaire veiligheid en vindt derhalve dat Nederland "richting de NAVO een betrouwbaarder land moet zijn".

Door dus beter en meer te investeren, maar het schuurt aan alle kanten, zegt Van Woensel. "Ik heb in legeringsgebouwen gezeten waar je eigenlijk nog niet eens vluchtelingen in zou zetten. Laat staan dat wij onze Nederlandse militairen daarin zetten."

Ook op IT-gebied schiet de Defensie tekort. Die is volgens Van Woensel verouderd en gaat op dit moment niet meer in de ontwikkelingen die er op IT-gebied zijn. "Die ontwikkelingen gaan gigantisch snel en daar kunnen wij niet meer in meekomen."

Meer waardering
Ondanks de achterstallige krijgsmacht voelt Van Woensel wel dat er iets aan het veranderen is in Nederland. Vooral hoe men naar militairen kijkt. "Ik heb in het verleden situaties meegemaakt waarin er heel weinig waardering was. Dat ik werd uitgescholden en dat er grapjes werden gemaakt toen ik in mijn militaire uniform buiten liep", schetst Van Woensel.

Van Woensel, die werd uitgezonden naar Afghanistan, erkent dat de situatie nu heel anders is en dat hij nu wel erkenning en waardering krijgt voor zijn werk als militair. "Ik ben weer trots om in mijn pak te lopen."
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Lex



WNL Op Zondag
@WNLOpZondag

Zondagmorgen 10.15 uur: een speciale editie van WNL Op Zondag! Minister van Financiën @SigridKaag in gesprek met Rick Nieman. Over oorlog in Oekraïne. Kijk WNL Op Zondag, 10.15 uur, NPO1 #wnl #wnlopzondag #oekraine @D66

Uitzending 06-03-2022.

Mindef is op dat moment in Den Helder cq en route voor een bezoek aan HNLMS de Zeven Provinciën.

bergd

Spectaculaire eerste beelden Kustwacht Caribisch Nederland op National Geographic

Door Siets Roskam | Friday 21 January

Snelle boten, helikopters, drugsvangsten en wapens. Het komt allemaal voorbij in Kustwacht Caribisch Nederland, een nieuwe realityserie van tv-zender National Geographic, die vanaf 23 januari wordt uitgezonden.

Redden
De Kustwacht van Curaçao, Aruba, Bonaire en Sint Maarten houdt zich bezig met het onderscheppen van drugstransporten, redden van vluchtelingen op zee en het redden van mensen en schepen in nood. Hoe ze dat doen en wat ze precies allemaal meemaken, is te zien in deze nieuwe realityserie.

Kustwacht Caribisch Nederland is vanaf zondag 23 januari wekelijks om 21.30 uur te zien op National Geographic. Bekijk hier op welk kanaal National Geographic te zien is bij jouw tv-aanbieder.


https://www.gids.tv/video/414057/spectaculaire-eerste-beelden-kustwacht-caribisch-nederland-op-national-geographic

Lex

De kwestie Oekraïne

In Buitenhof TV o.a.:

De Russische militaire dreiging aan de Oekraïne oostgrens blijft onverminderd hoog. Is de NAVO in staat om een gezamenlijke militaire vuist te maken of is er met Poetin toch een diplomatieke oplossing mogelijk? Een gesprek met oud-minister van Buitenlandse Zaken en voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer.

Zondag 23-01-2022, NPO1, 12:10 uur.

Lex

Het interview met Admiraal R. Bauer terug zien?

Klikkerdeklik

Lex

Admiraal Rob Bauer is voorzitter van het NAVO Militair Comité en de hoogste militair van de NAVO. Hoe kijkt hij naar de spanningen met Rusland? 

Buitenhof, zondag 15-01-2022. (wvb)

bergd


Het Verdwenen Vliegveld

Jarenlang bestond het niet; althans niet op Nederlandse kaarten. Op Russische kaarten stond het gewoon aangegeven: vliegveld Valkenburg.

Meerdelige serie

https://www.omroepwest.nl/tv/aflevering/het-verdwenen-vliegveld/170386988


Lex

1m
Klankbord.nu @KlankbordNu
16m
Mensen in Friesland ervaren meer geluidsoverlast van de F-35 gevechtsvliegtuigen van Defensie dan van de F-16. Zaterdag is om 15.30 uur op NPO2 de documentaire 'F-35: Wat hangt ons boven het hoofd?' te zien, waarin onder meer Klankbord-expert Tjeerd Andringa aan het woord komt.

Zander

Citaat van: Lex op 24/05/2021 | 13:42 uur
Minder mensen willen bij de marine werken: 'Maar we moeten er wél zijn als er stront aan de knikker is'

Hedenavond is het item te zien bij 1Vandaag, NPO1, 18:15 uur.

Zie ook: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/minder-mensen-willen-bij-de-marine-werken-maar-we-moeten-er-wel-zijn-als-er-stront-aan-de-knikker-is/
Niet eens de links geopend. Één woord; abeidsvoorwaarden........ :silent:
People are sheep

Lex

Minder mensen willen bij de marine werken: 'Maar we moeten er wél zijn als er stront aan de knikker is'

Hedenavond is het item te zien bij 1Vandaag, NPO1, 18:15 uur.

Zie ook: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/minder-mensen-willen-bij-de-marine-werken-maar-we-moeten-er-wel-zijn-als-er-stront-aan-de-knikker-is/

Lex

Buitenhof:

Rob Bauer, de Commandant der Strijdkrachten, neemt afscheid en wordt voorzitter van het NAVO-Militair Comité. Hoe kijkt hij terug op zijn jaren als hoogste Nederlandse militair?

Zondag 11-04-2021,
NPO 1, 12:10 uur

Lex

E.O.D: Explosieven Opruimings Dienst

RTL 5
REALITYSERIE
RTL 5 VANAVOND 20:28 - 21:27

BOMMEN ONSCHADELIJK MAKEN
In Nederland liggen nog duizenden bommen, landmijnen en granaten uit de Tweede Wereldoorlog. Deze nieuwe serie toont de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) bij het onschadelijk maken van de explosieven.
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) komt jaarlijks zo'n 2500 keer in actie in Nederland. In de nieuwe serie E.O.D.: Explosieven opruimings dienst wordt deze dienst onder meer gevolgd bij het onschadelijk maken van bombrieven, verdachte pakketjes, en handgranaten die criminelen bijvoorbeeld gebruiken bij plofkraken.

Achtergebleven bommen en granaten
Maar de nadruk ligt vooral op de hoofdtaak van de EOD, waarvoor de dienst kort na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht: het veiligstellen, onschadelijk maken en laten ontploffen van in Nederland achtergebleven landmijnen, granaten en andere bommen. De Grondgebonden compagnie in Soesterberg en de Maritieme compagnie in Den Helder laten zien wat er allemaal komt kijken bij hun werk. Ook komen de vinders van de explosieven aan het woord.