Belgie (vervangings trajecten) luchtcomponent

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 14/02/2018 | 14:22 uur

Huzaar1

Citaat van: Stoonbrace op 16/08/2023 | 19:15 uurEr is een operationele nood bij het Special Operations Regiment voor een zware helikopter waar je met 4 exemplaren (+1 reserve) op uitzending een compagnie kan verplaatsen en die intern de voertuigen van SO Regt kan meenemen. Dus bedankt om mee te denken maar het boeit helemaal niemand welke heli jij denkt dat België moet kopen en welke redenen je daarvoor kan bedenken want de mensen die ze werkelijk gaan gebruiken hebben een échte eisenbundel. Eentje die goedgekeurd is en waarvoor een budget voorzien is. Is het nu duidelijk genoeg?

Je bent bij mij echt aan het verkeerde adres als je denkt met een grote bakkes anderen kunt intimideren.

Het is een heel aannemelijke opvatting dat de Chinooks voor Belgie een financiele brug te ver zijn.

De NH90 casus is daarbij prima te hanteren als vergelijking. Een kleine vloot met aardig veel updates die erg kostbaar uitvallen. Dat is bij de Chinook net zo, de beoogde aan te schaffen aantallen zijn evengoed zeer klein.

Je stelt het alsof belgie alles altijd invult met als prioriteit het beste product voor de behoefte terwijl iedere aanbesteding laat zien dat het geld telt en niet het product.

Zo gek is het dan niet om het er hier over te hebben en de Caracal te zien als grote kanshebber. En als jij daar aanstoot aan neemt, blijf je toch lekker uit de discussie, of je doet normaal mee. Ook een optie.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Stoonbrace

Citaat van: Huzaar1 op 16/08/2023 | 18:39 uurOverigens denk ik dat het voor jullie heel wat wijzer zou zijn de  helikopter aan te schaffen die NL voor haar SOF aanschaft (caracal)Die is met de Belgische portomonnee wel te betalen en doet precies wat de eisen stellen en is nog Frans ook. En wij gebruiken hem ook dus samenwerkings mogelijkheden alom. Wordt eens wat positiever.

Er is een operationele nood bij het Special Operations Regiment voor een zware helikopter waar je met 4 exemplaren (+1 reserve) op uitzending een compagnie kan verplaatsen en die intern de voertuigen van SO Regt kan meenemen. Dus bedankt om mee te denken maar het boeit helemaal niemand welke heli jij denkt dat België moet kopen en welke redenen je daarvoor kan bedenken want de mensen die ze werkelijk gaan gebruiken hebben een échte eisenbundel. Eentje die goedgekeurd is en waarvoor een budget voorzien is. Is het nu duidelijk genoeg?

Stoonbrace

Citaat van: Parera op 16/08/2023 | 18:01 uurDe kosten van de NH90 TTH zijn te hoog voor de Belgen i.c.m. de NH90 NFH's. De NH90 TTH koste volgens de Belgen € 12000,- per vlieguur terwijl de Seaking slechts € 5000,- per uur koste om te vliegen.  Volgens de Britse luchtmacht koste een CH-47 in 2022 +/- € 4220,- per vlieg uur wat neerkomt op € 4650,- in 2023.

Ik ben benieuwd of de CH-47F er echt gaat komen, zo niet hoop ik dat ze aansluiten bij onze H225M plannen.

Dat en een mega-dure upgrade die eraan komt om één of andere nieuwe standaard te behalen op een nutteloos mini-vlootje van een heli waar niemand behalve Guy Verhofstadt en André Flahaut enthousiast over waren. Weg met die dingen.

Stoonbrace

Citaat van: Huzaar1 op 16/08/2023 | 18:39 uurDit is een forum waar we dergelijke zaken, zoals actuele ontwikkelingen bespreken.

Je commentaar is niet handig op een plaats voor discussie. De chinooks naar achter het decennium schuiven is in de Belgische politiek nou niet direct een gegeven voor gegarandeerde aanbestedingen.


Ja, da's het punt zo wel een beetje. Dat het al altijd het plan was om aan het einde van dit decennium de zware transportheli's te kopen. Ik ben het niet gaan opzoeken maar ik dacht dat er in het Starplan "2029-2032" staat. Er wordt dus helemaal niet geschoven. Maar blijkbaar is zelfs de twintigste keer herhalen nog niet genoeg om dat aan jou duidelijk te maken. Voor een volwassen discussie zijn kennis, intelligentie en goede wil nodig, ik laat je zelf bepalen welke daarvan bij jou ontbreekt. Of ontbreken.

Huzaar1

#1281
Citaat van: Stoonbrace op 16/08/2023 | 10:59 uurIs ook nog maar de 19de keer dat ik het moet herhalen.

Dit is een forum waar we dergelijke zaken, zoals actuele ontwikkelingen bespreken.

Je commentaar is niet handig op een plaats voor discussie. De chinooks naar achter het decennium schuiven is in de Belgische politiek nou niet direct een gegeven voor gegarandeerde aanbestedingen.

Overigens denk ik dat het voor jullie heel wat wijzer zou zijn de  helikopter aan te schaffen die NL voor haar SOF aanschaft (caracal)Die is met de Belgische portomonnee wel te betalen en doet precies wat de eisen stellen en is nog Frans ook. En wij gebruiken hem ook dus samenwerkings mogelijkheden alom. Wordt eens wat positiever.


"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Parera

#1280
Citaat van: Benji87 op 16/08/2023 | 09:50 uurDeze zijn toch ook niet zo lang in dienst of wel? :neutral:

De kosten van de NH90 TTH zijn te hoog voor de Belgen i.c.m. de NH90 NFH's. De NH90 TTH koste volgens de Belgen € 12000,- per vlieguur terwijl de Seaking slechts € 5000,- per uur koste om te vliegen.  Volgens de Britse luchtmacht koste een CH-47 in 2022 +/- € 4220,- per vlieg uur wat neerkomt op € 4650,- in 2023.

Ik ben benieuwd of de CH-47F er echt gaat komen, zo niet hoop ik dat ze aansluiten bij onze H225M plannen.

Stoonbrace


Huzaar1

Citaat van: Stoonbrace op 16/08/2023 | 10:06 uurWanneer wordt jij hier eens einde verhaal? Zware heli's zijn voor einde van dit decennium gepland, dit zijn de investeringen op korte termijn.

Nou ja zeg  :neutral:
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Stoonbrace

Citaat van: Huzaar1 op 16/08/2023 | 09:56 uurGeen woord over investeringen in zware heli capaciteit, doei Chinooks.

Lijkt einde verhaal.

Wanneer wordt jij hier eens einde verhaal? Zware heli's zijn voor einde van dit decennium gepland, dit zijn de investeringen op korte termijn.

Huzaar1

Geen woord over investeringen in zware heli capaciteit, doei Chinooks.

Lijkt einde verhaal.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Citaat van: Stoonbrace op 16/08/2023 | 09:24 uurHet plan voorziet in de toewijzing van 250,82 miljoen euro voor de aankoop op "korte termijn" van vijftien lichte helikopters (LUH's) – waarvan het type niet wordt gespecificeerd – ter vervanging van de ongeveer tien Agusta A109 Hirundo helikopters die nog in dienst zijn maar waarvan de beschikbaarheid onvoldoende wordt geacht, en de vier NH90 Caïman tactische transporthelikopters (TTH).

Deze zijn toch ook niet zo lang in dienst of wel? :neutral:

Stoonbrace

https://kw.be/nieuws/politiek/nationale-politiek/defensie-wil-volgend-jaar-19-helikopters-aanschaffen-voor-bevekom-en-koksijde/


Defensie wil volgend jaar 19 helikopters aanschaffen voor Bevekom en Koksijde

Het ministerie van Defensie zal volgend jaar naar verwachting zowat 1,15 miljard euro uitgeven aan de aankoop van materieel, waaronder ongeveer 20 helikopters. Dat blijkt uit de ontwerpbegroting van het departement voor 2023, die momenteel voorligt in de Kamer.

Defensie wil op "korte termijn" 15 Light Utility Helicopters (LUH) en op "zeer korte termijn" vier andere toestellen aanschaffen voor zoek- en reddingsmissies (SAR) te land en ter zee of bij een vliegtuigongeluk.

De aankopen maken deel uit van het STAR-plan van minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) dat deze zomer is goedgekeurd door de regering en het parlement, en dat de richting aangeeft voor Defensie tot 2030.

Het plan voorziet in de toewijzing van 250,82 miljoen euro voor de aankoop op "korte termijn" van vijftien lichte helikopters (LUH's) – waarvan het type niet wordt gespecificeerd – ter vervanging van de ongeveer tien Agusta A109 Hirundo helikopters die nog in dienst zijn maar waarvan de beschikbaarheid onvoldoende wordt geacht, en de vier NH90 Caïman tactische transporthelikopters (TTH). Beide types zijn in dienst bij de 1 Wing in Bevekom.

181 miljoen euro is bestemd om "op zeer korte termijn" (2025-2027) vier SAR-helikopters te kopen, blijkt ook uit de ontwerpbegroting. De SAR-missie wordt momenteel uitgevoerd door de vier NH-90 Caiman helikopters van het 40e squadron dat in Koksijde is gestationeerd, met een geplande verhuizing naar Oostende in de komende jaren.

Sparkplug

First Belgian F-35A enters final stage of assembly

On 2 August 2023, the first F-35A Lightning II for the Belgische Luchtmacht (BLu, Belgian Air Force) was moved to the final assembly line at Fort Worth (TX).

The aircraft, construction/client number AY-01 and future serial FL01, was moved out of the so-called electronic mate and alignment system, where its four major components were joined together by an advanced system of lasers and sensors.

It was reported that AY-01 will roll out later this year and will initially be based at Luke Air Force Base (AZ) for pilot training. However, due to issues with the latest software upgrade, Technology Refresh (TR) 3, and the delay in the delivery of new screens, the first two F-35As which were scheduled for handover by the end of this year, will not (yet) be accepted. Delivery will now shift again for some months.

The first in country arrival of the F-35A is still planned for 2025 at Florennes Air Base and 2027 for Kleine-Brogel Air Base. Belgium has bought 34 Lightning IIs.


Photo by Lockheed Martin

https://www.scramble.nl/military-news/first-belgian-f-35a-enters-final-stage-of-assembly
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Sparkplug

Citaat van: Stoonbrace op 03/08/2023 | 21:38 uurTja. Er was overeengekomen om de Block 4 te krijgen. Logisch dus dat de levering geweigerd wordt tot dat het geval is. Zou blijkbaar geen invloed hebben op IOC en FOC.

Het is rot, maar het is geen deal breaker. Dan maar wat later ontvangen.
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Stoonbrace

Tja. Er was overeengekomen om de Block 4 te krijgen. Logisch dus dat de levering geweigerd wordt tot dat het geval is. Zou blijkbaar geen invloed hebben op IOC en FOC.