EOD'ers zwaargewond door explosief flitspaal

Gestart door Lex, 23/10/2011 | 09:47 uur

Lex

Veroordeelden flitspaalbom stappen naar Hoge Raad 

De voor de flitspaalbom in Voorschoten veroordeelde Jörn de V. en Erik O. gaan hun veroordeling aanvechten bij de Hoge Raad. Dat liet advocaat Guy Weski maandag weten.

De twee maakten in 2011 een vuurwerkbom vast aan een flitspaal in Voorschoten. Het onschadelijk maken van deze bom kostte een bommenruimer uiteindelijk zijn hand en een deel van zijn onderarm.

De V. kreeg hiervoor in hoger beroep van het gerechtshof in Den Haag drie jaar en negen maanden cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. O., die een kleinere rol speelde, kreeg drie jaar gevangenisstraf.

Een getuige zag de mannen bezig en waarschuwde de politie. Het ging mis bij het ontmantelen, na het 'sein veilig'. De bom ontplofte alsnog, met een kracht van zes handgranaten.

De bommenruimer liep daarbij tevens oogletsel en gehoorschade op, net als een ander lid van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) en een rechercheur.

ANP, 12 januari 2015 18:12

Lex

Nader onderzoek flitspaalbom afgerond

DEN HAAG - Nader onderzoek van een Brits laboratorium naar de zogenoemde flitspaalbom is afgerond.

Het Openbaar Ministerie (OM) verwacht de resultaten daarvan volgende week binnen te krijgen. Dat bleek donderdag bij de rechtbank in Den Haag.

De rechters hadden om het nadere onderzoek gevraagd omdat ze het eerste uiterst summier vonden. Zo hopen ze duidelijk te krijgen waardoor het explosief ontplofte.

Onderzoek bracht de oorzaak niet aan het licht. Het OM zei ''dat het onmogelijk is om dat nu nog te achterhalen''. Maar de rechters hopen toch meer antwoorden te krijgen.

EOD

De bom werd in de vroege ochtend van 23 oktober ontdekt in Voorschoten. Een medewerker van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) meende het explosief onschadelijk te hebben gemaakt en had het sein veilig gegeven, maar de zelfgemaakte bom ging alsnog af.

De man verloor daarbij een hand en liep oogletsel op. Een andere EOD'er en een rechercheur raakten eveneens gewond, zij het minder ernstig.

Het OM vervolgt twee mannen, die hebben bekend de vuurwerkbom aan de flitspaal te hebben bevestigd.

ANP,
16 augustus 2012 17:45

onderofficier

Het vreemde vind ik wel dat het defensie onderzoek als "staatsgeheim" is aangemerkt.     
Dit lijkt mij (helaas) in het voordeel van de verdachte te werken.

 
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

KapiteinRob

En dat slappe OM, dat nooit te beroerd is alle effort in militairenvervolging te steken, gaat nu voor poging tot zware mishandeling i.p.v. poging tot doodslag. Niet te geloven!  >:(

jurrien visser (JuVi op Twitter)

do 31 mei 2012, 14:10
   
Flitspaalbomgewonde nog niet hersteld DEN HAAG   

De medewerker van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) die een hand verloor bij het onschadelijk maken van de zogenoemde flitspaalbom in Voorschoten, moet nog altijd 3 tot 4 dagen in de week revalideren. Ook een van zijn ogen raakte beschadigd. Dat zei Hans Linschoten, plaatsvervangend commandant van de EOD, donderdag.

Volgens Linschoten doet Defensie er alles aan om ervoor te zorgen dat de man, Frank, daar na zijn revalidatie kan blijven werken. ,,We staan in de toekomst borg voor hem en proberen passend werk voor hem te vinden", zei hij, alhoewel Linschoten niet wist of de medewerker daar gebruik van wil maken. Een andere medewerker, Richard, liep bij het ontmantelen van de bom ernstige gehoorschade op. Hij is wel weer aan het werk. Een politieagent die ook gewond raakte, maakt het naar omstandigheden goed.

Linschoten zei het te betreuren dat de rechtbank de zaak tegen de twee verdachten donderdag niet inhoudelijk behandelde. ,,Dit geeft Frank nog steeds niet de mogelijkheid een periode af te sluiten."

De twee verdachten hebben bekend de bom aan een flitspaal in Voorschoten te hebben vastgemaakt. De EOD ging ter plaatse om de bom onschadelijk te maken, maar door onbekende oorzaak ontplofte het explosief. De EOD deed een intern onderzoek naar de gevolgde procedures. Of daarbij fouten zijn gemaakt, werd donderdag niet duidelijk, omdat het rapport het stempel 'staatsgeheim' heeft meegekregen.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/12257232/__EOD_er_nog_niet_hersteld__.html

onderofficier

Verdachten flitspaalbom blijven vastzitten

DEN HAAG -  De twee mannen die in oktober een vuurwerkbom aan een flitspaal in Voorschoten vastmaakten, blijven voorlopig vastzitten. Donderdag moesten de 26-jarige Erik O. en de 33-jarige Jörn de V. in Den Haag voor de rechtbank verschijnen voor een zogeheten pro-formazitting

Een medewerker van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) verloor zijn hand toen de bom ontplofte, nadat het 'sein veilig' al was gegeven. Waardoor de bom toch nog ontplofte, is nog niet bekendgemaakt.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de beide mannen vooralsnog van poging tot moord op de EOD'er. Die beschuldiging kan veranderen naarmate het onderzoek vordert. De officier van justitie beloofde de definitieve tenlastelegging binnen 2 weken klaar te hebben.

Het onderzoek naar de explosie wordt gedaan in het Verenigd Koninkrijk. Het Nederlands Forensisch Instituut voelde zich te nauw bij de zaak betrokken, omdat er ook een forensisch onderzoeker gewond raakte toen de flitspaalbom afging. De resultaten zijn inmiddels binnen, zei de officier van justitie. Het duurt echter nog een paar weken voordat de boel op papier staat en in het Nederlands is vertaald.

Beide verdachten zeiden wederom dat het hun enorm spijt. Erik las huilend van een briefje voor dat het nooit de bedoeling is geweest iemand te verwonden. Volgens de advocate van Jörn was de enige opzet het vernielen van de flitspaal. Die moest 's nachts worden aangestoken, zonder dat er mensen in de buurt waren.

De advocaat van Erik vindt dat zijn cliënt geen medepleger is. ,,Hij wilde er op het laatst niets meer mee te maken hebben." Beide advocaten verzekerden de rechtbank dat er geen kans op herhaling is, maar de rechtbank was daar niet van overtuigd.

Erik en Jörn hebben de gewonde EOD'er allebei een brief geschreven. Maar die stelde daar geen prijs op en heeft ze niet gelezen.

De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland op 31 mei

http://www.telegraaf.nl/binnenland/11898246/__Mannen_flitspaalbom_nog_vast__.html
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

Lex

Flitspaalbom kwam uit Polen

VOORSCHOTEN -  De vuurwerkbom op een flitspaal in Voorschoten was afkomstig uit Polen.

Dat heeft districtschef van de politie Marlé van Tol aan Omroep West laten weten.

Toen medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) eind oktober het explosief probeerden onschadelijk te maken, ontplofte het. Daarbij raakte een medewerker van de EOD zo ernstig gewond dat hij een hand moet missen.

Van de drie mannen die werden aangehouden, hebben inmiddels twee bekend. Sindsdien zijn nog elf huiszoekingen gedaan in de regio, waarbij 110 kilo zwaar explosief materiaal werd gevonden.

De politie onderzoekt het illegale vuurwerk uit Polen, dat ze op het spoor kwam na een vuurwerkvangst van ruim 130 kilo bij een 14-jarige jongen in Ypenburg. Die is samen met zijn vader aangehouden.

Telegraaf,
ma 05 dec 2011, 13:06

KapiteinRob

Verdachten flitspaalbom bekennen

Van onze correspondent
DEN HAAG, vrijdag

Twee mannen die vastzitten in de zaak van de flitspaalbom in Voorschoten hebben een bekentenis afgelegd.

Dat heeft het openbaar ministerie gisteren bevestigd. Bij het demonteren van het explosief dat bevestigd was aan een flitspaal langs de Voorschotenseweg raakte een maand geleden een medewerker van de Explosieven Opruimingsdienst zwaargewond. Hij moet zijn arm missen. Ook een collega en een rechercheur raakten gewond, toen de bom explodeerde en ze hun beschermende pakken al uit hadden.

Bron: De Telegraaf dd. 251111

Lex

OM houdt verdachten flitspaalbom langer vast

DEN HAAG - Twee mannen die vastzitten omdat ze iets te maken zouden hebben met de bom aan de flitspaal in Voorschoten die op 23 oktober ontplofte, blijven nog 3 maanden vastzitten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Den Haag woensdag besloten.

Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) heeft dit donderdag gezegd naar aanleiding van een bericht in het Leidsch Dagblad.

Een derde verdachte werd al eerder vrijgelaten. De mannen komen allemaal uit Voorschoten.

De bom, die aan een flitspaal aan de Voorschoterweg was vastgemaakt, ontplofte nadat deze van de paal was gehaald door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD). Drie mensen raakten gewond. Een van hen, een EOD'er verloor zijn hand. Bij de aanhoudingen zette de politie 120 mensen in. In de woningen van de drie verdachten deed de politie huiszoeking; er werd onder meer zwaar vuurwerk gevonden.

ANP,
10 november 11, 11:51

onderofficier

Onderzoek Voorschoten wordt afgerond

VOORSCHOTEN - De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is klaar met het onderzoek in één van de woningen in Voorschoten waar vanochtend een inval werd gedaan. Vrijdagochtend was een grootscheepse politieactie in verband met de explosie afgelopen weekend.

Er zijn drie verdachten aangehouden, allemaal uit Voorschoten. Het gaat om twee mannen van 32 jaar oud en een man van 25. Direct na de aanhoudingen is de politie begonnen met het doorzoeken van hun huizen in de Noortheystraat, de Rembrandtlaan en het Jan van Goyenplantsoen.

De EOD was bij de actie betrokken omdat rekening werd gehouden met de mogelijke vondst van nieuwe explosieven. Twintig huizen in de omgeving werden uit voorzorg ontruimd. De bewoners zijn door de gemeente opgevangen.

Grote inzet

Voor de actie waren honderdtwintig agenten op de been. De hele Vlietwijk werd afgesloten. Echt verrast waren bewoners niet. 'De verhaaltjes gaan heel erg snel in Voorschoten. Ik wist waar de bommenplakker woonde, dus ik begreep meteen wat er aan de hand was.'

De verdachten zouden al langer bezig zijn met het plaatsen van bommen. Afgelopen zomer kregen inwoners van Voorschoten een brief van de politie om elke explosie die ze 's nachts hoorden te melden.

Gewonden bij explosie

Afgelopen zondagochtend vroeg werd een explosief ontdekt aan een flitspaal in Voorschoten. Tijdens de ontmanteling door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ging het geïmproviseerde explosief onverwacht toch nog af en raakte een EOD'er ernstig gewond. Hij moet voortaan zijn rechterhand missen.

De militair is dinsdag overgebracht naar een ziekenhuis in de buurt van zijn woonplaats. Twee andere medewerkers konden na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis.

De politie ontving de afgelopen dagen ruim twintig tips over de explosie.

http://www.westonline.nl/nieuws/onderzoek-voorschoten-wordt-afgerond
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

Enforcer

Gewoon een taakstrafje geven. De eerste 50 bommeldingen bij de EOD mogen zij gaan oplossen....

onderofficier

Flitspaalbom 3 verdachten opgepakt

VOORSCHOTEN - Honderdtwintig politiemensen zijn in en om de Northeystraat in Voorschoten bezig met invallen. Dat doen ze in verband met de explosie bij een flitspaal afgelopen weekend. Drie verdachten zijn inmiddels aangehouden.
De drie verdachten komen allemaal uit Voorschoten. Het gaat om twee mannen van 32 jaar oud en een man van 25.

In verband met de huiszoekingen is heel de Vlietwijk in Voorschoten afgesloten. Ook de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) is bij het onderzoek in de woningen in Voorschoten betrokken. Uit voorzorg worden huizen in de omgeving van de invallen ontruimd.

http://www.westonline.nl/nieuws/flitspaalbom-3-verdachten-opgepakt
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

Lex

EOD'ers hadden beschermende pakken al uit

RIJSWIJK - De drie explosievenopruimers die zondag gewond raakten toen een explosief in Voorschoten ontplofte, droegen op het moment van de ontploffing geen beschermende pakken meer.
Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van Defensie dinsdag bevestigd.

Ze benadrukt dat de drie volgens de voorschriften hebben gehandeld. Het explosief is onschadelijk gemaakt, waarna de situatie als veilig werd beoordeeld. Op dat moment mogen volgens die voorschriften de pakken uit.
Door een nog onduidelijke oorzaak explodeerde daarna een gedeelte van de hoofdlading.

De politie heeft inmiddels 10 bruikbare tips binnen over de flitspaalbom. Meer tips blijven welkom. Ook burgemeester Jeroen Staatsen van Voorschoten roept ''met klem'' iedereen op die iets heeft gezien naar de politie te gaan. ''Dit is van groot belang voor het onderzoek dat het Openbaar Ministerie is gestart'', laat hij op de gemeentesite weten.

Zwaargewond
Een medewerker van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) raakte zwaargewond toen het explosief bij de ontmanteling onverwacht ontplofte. Het gaat om een 44-jarige sergeant-majoor van de landmacht. Door de ontploffing moet hij zijn rechterhand missen. De man is geopereerd en buiten levensgevaar.

De explosievenopruimer is dinsdag naar een ziekenhuis bij hem in de buurt gebracht. Daar zal hij nog enige tijd moeten blijven. Een andere EOD'er, een 41-jarige sergeant-majoor van de luchtmacht, raakte lichtgewond.

Volgens de politie was het explosief zelfgemaakt. Uitgebreid forensisch onderzoek naar sporen en gebruikte spullen moet duidelijkheid geven. De politie wil verder niets zeggen over het explosief.

© ANP
25 oktober 2011 14:27

Lex

Flitspaalbom kost EOD'er een hand

RIJSWIJK -  De 44-jarige sergeant-majoor van de landmacht die zondag ernstig gewond raakte bij een ontploffing van een explosief in Voorschoten moet zijn rechterhand missen. De man is geopereerd en buiten levensgevaar. Dat heeft het ministerie van Defensie dinsdag laten weten.

De explosievenopruimer is dinsdag naar een ziekenhuis bij hem in de buurt gebracht. Daar zal hij nog enige tijd moeten blijven.

Telegraaf,
di 25 okt 2011, 12:54

KapiteinRob

Jacht op flitsvandaal geopend

VOORSCHOTEN -  Het openbaar ministerie heeft een klopjacht op de flitspaalvandaal geopend. De maker van de flitspaalbom in Voorschoten heeft vrijwel zeker toe staan kijken bij de desastreus verlopen ontmanteling van het zelfgemaakte explosief.

Twee medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) raakten daarbij gisteren gewond.

Vandalen van flitspalen maken er een gewoonte van hun daad te filmen en dat aan vrienden te tonen of op internet te plaatsen. Ook heeft de politie camerabeelden van een nabijgelegen benzinestation die de bewegingen van de dader mogelijk laten zien.

Er is een speciaal opsporingsteam van 25 rechercheurs en specialisten van de Koninklijke Marechaussee geformeerd, dat een klopjacht op de dader heeft ingezet.

De explosievenruimers droegen op het moment van de klap geen beschermende kappen. Een 44-jarige sergeant-majoor van de Landmacht werd door de onverwachte explosie gelanceerd en belandde enkele meters verderop in de middenberm. Defensie omschrijft zijn toestand als 'ernstig maar stabiel'. Volgens een getuige zou de man onder meer enkele vingers moeten missen. Ook zijn collega, een 41-jarige sergeant-majoor is met diverse verwondingen overgebracht naar het Leids Universitair Medisch Centrum, maar kon gisteravond weer naar huis.

Bron: Telegraafsite dd. 241011