Het Klimaatakkoord

Gestart door Elzenga, 13/02/2011 | 21:55 uur

Ace1


Ace1


jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Thomasen op 14/04/2015 | 23:44 uur
Brabo's dan, die huizen daar zijn volgens mij sowieso al meer waard dan in het noorden, kan er ook meer af. Bovendien hebben we waarschijnlijk niet genoeg schaliegas om langdurig energie-exporteur te worden.

Ik ben zelf Brabo (met een koophuis) en ook nog in de omgeving van eventuele proefboringen, daarnaast had ik het over Europa (exclusief Rusland) als geheel.

dudge

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 14/04/2015 | 23:37 uur
Ik refereerde naar schaliegas.

Brabo's dan, die huizen daar zijn volgens mij sowieso al meer waard dan in het noorden, kan er ook meer af. Bovendien hebben we waarschijnlijk niet genoeg schaliegas om langdurig energie-exporteur te worden.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Thomasen op 14/04/2015 | 23:21 uur
Noem de Groningers maar eendagsvliegen...zullen ze leuk vinden.

Ik refereerde naar schaliegas.

dudge

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 14/04/2015 | 23:03 uur
Leuk...  weg met de afhankelijkheid van de Arabieren en de Russen, goed voor de VS!!

Dat kunnen wij in Europa ook, maar het enige waar we ons hier druk om maken is dat het eventueel, misschien, mogelijk, wellicht, schadelijk zou kunnen zijn een loslopende hagedis, een korenwolfje of een "zeldzame" eendagsvlieg....

Dus... wij dumpen het Midden Oosten en Rusland en worden straks nog  meer afhankelijk van de VS, want ja.... die eendagsvlieg.

Noem de Groningers maar eendagsvliegen...zullen ze leuk vinden.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: www.telegraaf.nl Vandaag om 10:19
'VS kan exporteur van energie worden'


Leuk...  weg met de afhankelijkheid van de Arabieren en de Russen, goed voor de VS!!

Dat kunnen wij in Europa ook, maar het enige waar we ons hier druk om maken is dat het eventueel, misschien, mogelijk, wellicht, schadelijk zou kunnen zijn een loslopende hagedis, een korenwolfje of een "zeldzame" eendagsvlieg....

Dus... wij dumpen het Midden Oosten en Rusland en worden straks nog  meer afhankelijk van de VS, want ja.... die eendagsvlieg.


Ace1

'VS kan exporteur van energie worden'

WASHINGTON (AFN) -
De Verenigde Staten liggen op koers om voor 2030 voor het eerst sinds de jaren vijftig een netto-exporteur van energie te worden. Dat blijkt uit een studie van het Amerikaanse energiebureau EIA die dinsdag werd gepubliceerd.

De olie- en gasproductie in de VS is de laatste jaren sterk gestegen door de revolutie op schaliegebied. Daarnaast groeit de productie van duurzame energie en worden steeds meer energiebesparende technologieën gebruikt. Dankzij deze factoren zal de VS op termijn geen energie meer hoeven te importeren, meldde het EIA.

,,Geavanceerde technologieën herschapen de Amerikaanse energie-economie'', aldus het energiebureau.

http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/23924599/___VS_kan_exporteur_van_energie_worden___.html

Ace1


Ace1

Kabinet vindt restwarmte alternatief voor aardgas

Het kabinet wil dat Nederland zo snel mogelijk minder afhankelijk wordt van aardgas. Daarom stimuleert zij dat meer huizen en bedrijven komende jaren door duurzame warmte en restwarmte worden verwarmd.
Dat schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Hij vindt het een goed moment om de warmtevoorziening te moderniseren en te verduurzamen, nu in veel steden het gasnet aan renovatie of vervanging toe is. 'We bereiden ons hiermee ook voor op de vermindering van de gaswinning en het in de toekomst anders inzetten van de Nederlandse gasvoorraden.'

Bijna zestig procent van alle energie die in Nederland wordt verbruikt, is voor de opwek van warmte. Onder andere voor de cv-ketel, het douchen of voor de wasmachine. Maar ook voor de hoge temperaturen die nodig zijn voor productie in de industrie. In bijna heel Nederland wordt hiervoor nu gas gebruikt.

Omdat het kabinet wil dat meer huizen worden verwarmd met restwarmte, moet daarvoor de wet- en regelgeving worden hervormd. Het kabinet werkt aan een nieuw marktmodel voor warmtenetten.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

'Als meer huizen worden verwarmd met restwarmte, krijgen meer mensen te maken met de Warmtewet, die ruim een jaar geleden in werking is getreden,' zegt Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. De Warmtewet moet huiseigenaren beschermen tegen te hoge kosten, omdat zij niet kunnen wisselen van warmteleverancier. Dat gebeurt nu onvoldoende, vindt Vereniging Eigen Huis. Umlauf: 'De vereniging heeft eind vorig jaar samen met de Woonbond en de Consumentenbond, gesteund door tien lokale belangenclubs, twintig pijnpunten aan de Tweede Kamer bekend gemaakt. Gezamenlijk pleiten wij ervoor eerst de vele pijnpunten aan te pakken, voordat de warmtevoorziening wordt opgeschaald.'

http://www.eigenhuis.nl/actueel/nieuws/2015/592345-kabinet-vindt-restwarmte-alternatief-voor-aardgas/

brief pijnpunten van eigenhuis.

http://www.eigenhuis.nl/downloads/nieuws-pers/141112_Brief_Warmtewet_aan_Kamerleden.pdf

Ace1

Kabinet ziet in restwarmte alternatief voor aardgas

Het kabinet stimuleert de komende jaren het gebruik van restwarmte voor het verwarmen van huizen en bedrijven in Nederland. Restwarmte moet steeds meer een alternatief worden voor het aardgas uit Groningen.

Overgebleven warmte uit de industrie moet bij huishoudens en bedrijven terechtkomen, vindt minister Kamp. Dit is het goede moment om dat aan te pakken, zegt hij, omdat in veel steden het gasnet toch aan renovatie of vervanging toe is.

"Ook bereiden we ons hiermee voor op een vermindering van de gaswinning en het anders inzetten van de Nederlandse gasvoorraden." Volgens Kamp stoten huishoudens die op het 'restwarmte-net' zijn aangesloten bovendien minder CO2 uit.

Het kabinet komt daarom met nieuwe regels om het voor energiemaatschappijen aantrekkelijker te maken restwarmte te gebruiken.

Hobbels

De energiebedrijven zien best toekomst in het gebruik van restwarmte, maar zeggen dat er nog veel hobbels zijn. Zo is het aanleggen van een nieuw netwerk erg duur, vooral bij bestaande huizen.

"Het is voor ons belangrijk dat de plannen van het kabinet voor de lange termijn gelden. Pas dan zijn investeringen voor ons interessant", zegt een woordvoerder van Nuon."Energiebedrijven hebben niet veel vet op de botten en deze investeringen kosten veel geld."

Consumenten zijn niet duurder uit, zeggen de energiebedrijven. Maar ze willen geen aanbiedingen meer doen.

Nijmegen

Nuon is een van de initiatiefnemers van Warmtenet Nijmegen. Dat net voorziet bijna 4000 nieuwbouwhuizen van verwarming en dat aantal moet oplopen naar 14.000. De huizen gebruiken restwarmte van de afvalenergiecentrale ARN. Elke vuilniszak die daar wordt verwerkt, levert energie op voor zeven douchebeurten.

Het project in Nijmegen heeft 100 miljoen euro gekost. Meer dan 80 miljoen komt van Nuon, de rest van de gemeente, het rijk en kabelbedrijf Alliander. 

Video op onderstaande link.

http://nos.nl/artikel/2028140-zeven-douchebeurten-van-een-zak-vuilnis.html

Ace1

Meer info over de Solar Impulse is te vinden op onderstaande link.

http://www.solarimpulse.com/

Ace1

#202
Historische wereldreis met solarvliegtuig van start


De piloten voorafgaand aan de start van de historische vlucht rondom de wereld

Net na zonsopgang is een door zonne-energie aangedreven vliegtuig opgestegen van het vliegveld van Abu Dhabi om te beginnen aan een historische eerste rond-de-wereld-reis ooit met een Solar-vliegtuig.

De oprichters van Solar Impulse, piloten Bertrand Piccard en André Borschberg hopen met dit project te stimuleren dat  "oude vervuilende technologieën vervangen worden met schone en efficiëntere". De bijzondere duurzame vlucht begint en eindigt in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten.

GEWICHT VAN EEN AUTO

Het is het eerste vliegtuig dat in staat is geheel te vliegen zonder brandstof en uitsluitend door de energie afkomstig van de zon. Het toestel is voorzien van wel 17.000 zonnecellen en ook al is het even groot als een Boeing 747 weegt het slechts 2300 kilo. Daarmee is het ongeveer even zwaar als een auto.

De spannendste gedeeltes van de reis zijn toch wel de oversteek van de Atlantische en de Stille Oceaan waardoor het vliegtuig zich vijf of zes dagen boven open water zal bevinden.

De vlucht kan gevolgd worden via Twitteraccount@SolarImpulse.

http://www.metronieuws.nl/buitenland/2015/03/historische-wereldreis-met-solarvliegtuig-van-start

Ace1

Afsluitdijk wordt 'energiedijk'





WIERINGERWERF - Samen met zijn Noord-Hollandse collega Jaap Bond opende de Friese gedeputeerde Hans Konst vrijdagochtend in Wieringerwerf de proefinstallatie Stromingsenergie bij Den Oever.

Hoewel Konst en Bond er beiden op gekleed waren, hoefden ze er de deur niet voor uit. De turbines zijn onlangs al geplaatst.

De daadwerkelijke openingshandeling bestond uit het afspelen van een video van die gebeurtenis. De ceremonie vond plaats tijdens een conferentie over energieopwekking uit water.

De Afsluitdijk moet de komende jaren uitgroeien tot een 'energiedijk' waar door middel van innovatieve technieken stroom wordt gewonnen.

Volgens Konst is er veel internationale belangstelling voor de experimenten en kan de opgedane kennis en ervaring prima vermarkt worden.

Op de foto projectleider Roelof Schuitema van getijdeturbinebouwer Tocardo die de Noord-Hollandse gedeputeerde Jaap Bond en diens Friese collega Hans Konst (rechts) een glaasje 'Afsluitdijkwater' inschenkt.

http://www.lc.nl/friesland/afsluitdijk-wordt-energiedijk-18357723.html



Ace1

De bouw van een centrale voor getijdenenergie bij Kornwerderzand komt vrijdag een stapje dichterbij.


Bij Den Oever, aan de Noord-Hollandse kant van de Afsluitdijk, worden drie nieuwe experimentele getijstroomturbines in gebruik genomen. Ze hangen naast elkaar in een spuikoker op een proeflocatie voor stroomenenergie, het Tidal Testing Centre (TTC). Ze worden aangedreven door water dat via de spuisluizen het IJsselmeer verlaat.


De drie turbines hangen klaar om onder water te duiken en daar energie op te wekken.

Onderzoek moet onder meer uitwijzen hoeveel elektriciteit ze leveren, hoe het materiaal zich houdt en welke ecologische effecten ze hebben. De opgedane kennis en ervaring worden gebruikt om in de nabije toekomst, mogelijk al volgend jaar, bij Kornwerderzand een centrale met achttien turbines te verwezenlijken die 10 tot 15 miljoen euro gaat kosten.

Volgens projectleider Pieter Bergmeijer van Energy Valley loopt het experiment formeel tot het einde van het jaar. ,,Maar als ze zich goed houden, kunnen ze gewoon in werking blijven'', aldus Bergmeijer. De eerste getijdenturbine die in 2008 bij Den Oever werd geplaatst, werkt nog altijd. De kennis en ervaring die daarmee zijn opgedaan, zijn benut bij de productie van de drie nieuwe turbines.

De bedrijven Tocardo, het TTC (beide Den Oever), REDstack (Sneek) en Strukton zijn de drijvende krachten achter de proef. Ze worden bijgestaan door de kennisinstellingen Deltares, ECN , Erasmus Universiteit in Rotterdam en Energy Valley. Uiteindelijk hopen ze een getijdenturbine te ontwikkelen die ze wereldwijd kunnen slijten.

Project Energiedijken

De activiteiten op en rond de Afsluitdijk maken deel uit van het project Energiedijken. Op diverse plaatsen in het land wordt bekeken hoe dijken naast hun beschermende functies tegen water, ook kunnen worden gebruikt voor het opwekken van energie. Naast getijdenenergie biedt Blue Energy die mogelijkheid, een techniek waarbij door menging van zoet en zout water elektriciteit kan worden opgewekt. Ook daarmee wordt op de Afsluitdijk geëxperimenteerd, bij Breezanddijk.

Het ministerie van Economische Zaken ziet in beide technieken grote mogelijkheden als exportproduct. Onderzoek heeft uitgewezen dat Nederland qua kennis over beide vormen van energieopwekking een grote voorsprong heeft op de rest van de wereld. Uitkomst is ook dat 7 procent van de wereldwijd benodigde energie uit beide bronnen kan worden geproduceerd. Andere proeven met getijdenenergie staan op stapel bij de Brouwersdam, Grevelingendam, de Oosterschelde en bij het Marsdiep bij Texel.

De drie turbines in Den Oever worden vrijdag officieel in gebruik genomen tijden een conferentie met de naam 'Van dijk naar energiedijk'.


http://www.lc.nl/plus/proef-turbines-in-afsluitdijk-van-start-18356653.html