Recente berichten

#91
KLu / Re: Vervanging C-130 Hercules
Last post by Ace1 - 15/05/2024 | 20:41 uur
Citaat van: Kornet43 op 15/05/2024 | 18:11 uurVijf voor NL, vier voor Oostenrijk. Weer lekker weinig, 12 zou een betere optie zijn, vooral omdat je ze ook als tanker kunt inzetten.

Ik verwacht in de toekomst de aanschaf van een zesde C-390.
#92
Europa / Onrust in Slovakije
Last post by Ace1 - 15/05/2024 | 20:38 uur
Premier Slowakije neergeschoten, verkeert in levensgevaar

De Slowaakse premier Robert Fico is neergeschoten en daarbij zwaargewond geraakt. Het incident vond plaats in Handlová, op ongeveer 150 kilometer van hoofdstad Bratislava. Direct na de schietpartij werd één verdachte opgepakt.

Volgens een woordvoerder van de Slowaakse regering verkeert de premier in levensgevaar. Hij is met een helikopter naar een ziekenhuis gebracht in de stad Banská Bystrica in het midden van het land. Op de officiële Facebook-pagina van de premier heeft zijn woordvoerder laten weten dat "de komende uren cruciaal voor hem zijn".

Volgens het Slowaakse televisiestation TA3 waren na een bijeenkomst met aanhangers vier schoten te horen en is de 59-jarige premier door minstens één kogel in zijn buik geraakt. De Slowaakse krant Pravda meldt dat hij in zijn borst en buik is geraakt en weer andere media stellen dat hij twee tot drie keer is geraakt: in zijn ledematen, borst en buik.

Pravda stelt dat vooral de kogel die hem in zijn buik raakte levensbedreigende verwondingen heeft veroorzaakt. De andere kogels zouden minder ernstige schade hebben aangericht.

Op beelden is te zien dat terwijl de premier na de schietpartij in een dienstauto wordt geduwd beveiligers zich op de verdachte werpen.

De schutter is volgens Slowaakse media een 71-jarige man die in het bezit is van een wapenvergunning. Slowaakse media hebben een video waarin de vermoedelijke dader te zien is terwijl hij ogenschijnlijk geboeid op een stoel zit. Hij zegt daarin dat hij het niet eens is met de huidige regering.

Volgens krant Dennik N is aan ziekenhuispersoneel dat in de buurt van de premier kan komen gevraagd om de mobiele telefoon in te leveren om te voorkomen dat informatie over zijn gezondheid uitlekt. Fico zou onder meer een CT-scan hebben gekregen en rond 18.00 uur zou hij nog steeds in de operatiekamer zijn.

Pro-Russisch
Fico werd in oktober vorig jaar opnieuw premier, na een uitgesproken pro-Russische campagne. Daarvoor was hij al twee keer premier van Slowakije. In 2014 keurde hij als premier EU-sancties tegen Rusland af.

Fico trad in 2018 af in de nasleep van de moord op onderzoeksjournalist Ján Kuciak, die corruptie in verband had gebracht met de regering van Fico.

Kort na de schietpartij werd in het Slowaakse parlement bekendgemaakt dat de premier gewond is geraakt. De sessie die op dat moment bezig was werd stilgelegd. Meerdere aanwezige politici reageerden geschokt op het nieuws.

De president van het land Zuzana Caputová vraagt de Slowaken in een verklaring om vooral aan één ding te denken: "Dat Robert Fico zo snel mogelijk herstelt." Ze meldt dat "een aanval op de premier in eerste instantie een aanval op een persoon is, maar ook een aanval op de democratie".

Ook in het buitenland is geschokt gereageerd op het neerschieten van de politicus. Demissionair premier Rutte meldt op X dat hij Fico veel kracht toewenst en dat zijn gedachten uitgaan naar de familie van de Slowaakse premier.

Voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen zegt dat ze de "gewelddadige aanval op premier Robert Fico hard veroordeelt. Er is geen plek in onze samenleving voor dit soort gewelddaden. Ze ondermijnen de democratie, ons grootste gemeenschappelijke goed."

Correspondent Midden-Europa Chiem Balduk in Slowakije:
"Het is opvallend hoe hard er in de Slowaakse politiek wordt gereageerd op deze aanval op Robert Fico. Bij de bekendmaking van het nieuws in het parlement riep een partijgenoot van Fico direct tegen de oppositie dat het hun schuld is. Ook journalisten worden verantwoordelijk gehouden door meerdere regeringslieden, omdat zij de 'haat' tegen Fico zouden hebben aangewakkerd. Daartegenover staan politici, zowel van oppositie als de coalitie, die oproepen tot kalmte en bezorgd zijn voor meer geweld. Maar in het gepolariseerde en geschokte Slowakije worden zij overstemd door de emotionele reacties.

Fico domineert al jarenlang de Slowaakse politiek, sinds afgelopen najaar als premier en ook al eens twee keer eerder. Zijn achterban draagt hem op handen, maar hij roept bij een ander deel van de bevolking veel weerstand op, onder meer vanwege corruptieschandalen.

De laatste maanden kreeg hij veel kritiek vanwege het terugdraaien van recente anti-corruptiemaatregelen en omstreden juridische hervormingen. Juist vandaag behandelde het parlement een wet om de publieke omroep te hervormen. Volgens critici zou daardoor de omroep onder direct gezag van de overheid komen. Of de aanslag iets met deze gebeurtenissen te maken heeft, valt niet te zeggen."

Beelden van de aanslag zijn op onderstaande link te bekijken.


https://nos.nl/artikel/2520596-premier-slowakije-neergeschoten-verkeert-in-levensgevaar
#93
Citaat van: Huzaar1 op 15/05/2024 | 20:07 uur17 en 42 hebben 4 cie's per bat. D cie is daarin de zware wapens cie.

Met verzamelbak doel ik op niet homogene pelotons binnen een cie. Dat doe je indien je sommige uitrust met 120 en sommige niet. 120s in D cie is dan veel logischer.

Duidelijke taal!

De bataljons binnen de 43e brigade hebben ook 3 compagnies en daarnaast een compagnie. Deze eenheid bestaat dan weer uit 1 peloton met Fenneks voor verkenningen, 2 SPIKE peloton's & 1 81mm mortier peloton. Dit zijn niet de D Cie's van 43 lijkt me?

En als men straks 43 Mech & 13 Medium heeft is het dan niet logisch dat enkel 43 Mech deze CV90120 krijgt en 13 Medium misschien 120 mm Boxer?
Met 2 D Cie's kom je uit op 2x 14 voertuigen + reserve (+/- 32/35 stuks) voor enkel 43 Mech.
#94
KLu / Re: Toekomst van de AS532-U2 C...
Last post by Huzaar1 - 15/05/2024 | 20:09 uur
Citaat van: Kornet43 op 15/05/2024 | 19:59 uurDes te erger de noodzaak voor meer helikopters.

Dit gaat toch over de caracal en de taken voor dat systeem.
#95
17 en 42 hebben 4 cie's per bat. D cie is daarin de zware wapens cie.

Met verzamelbak doel ik op niet homogene pelotons binnen een cie. Dat doe je indien je sommige uitrust met 120 en sommige niet. 120s in D cie is dan veel logischer.
#96
KLu / Re: Toekomst van de AS532-U2 C...
Last post by Kornet43 - 15/05/2024 | 19:59 uur
Citaat van: Huzaar1 op 15/05/2024 | 18:30 uurDe Caracals zijn helemaal niet bedoelt t.b.v air manouvre held
Des te erger de noodzaak voor meer helikopters.
#97
KM / Re: Opvolger Walrusklasse
Last post by Harald - 15/05/2024 | 19:36 uur
https://marineschepen.nl/nieuws/Nog-veel-onzeker-rond-nieuwe-onderzeeboten-150524.html

Nog veel onzeker rond nieuwe onderzeeboten

Het bod van de Franse werf Naval Group lag anderhalf miljard euro lager dan Saab-Damen. Hoe kan dat en wat betekent dat? Het prijsverschil is in ieder geval opvallend. Ook is niet zeker of en in welke vorm de Nederlandse industrie mag meewerken aan de boot. Nederlandse bedrijven zouden moeten concurreren met de Franse leveranciers of Naval Group zelf. En worden onderzeeboten en fregatten in totaal andere werelden gebouwd?


Gehele artikel zie link
#98
KL / Re: De landmacht van morgen
Last post by Harald - 15/05/2024 | 19:32 uur
Citaat van: Huzaar1 op 15/05/2024 | 17:48 uurPapieren bevestiging van de aanschaf van CV90 Mjölner 120mm mortier systemen. 

Klopt, dikke duim, mooie toevoeging.

En ook duidelijkheid over Thales MMR radars, deze worden gecombineerd met luchtverdediging. Lag al in de lijn der verwachting.
#99
KLu / Re: Toekomst van de AS532-U2 C...
Last post by Harald - 15/05/2024 | 19:27 uur
Citaat van: Huzaar1 op 15/05/2024 | 17:52 uur14 vind ik bizar veel, ze zijn allemaal dedicated voor KCT, Mariniers en rangers van 11LMb... 

Idd Caracals puur voor SOF eenheden en optreden.

Maar als puntje bij paaltje komt, zullen ze denk ik ook maritiem gebruikt worden net zoals bij de huidige Cougars.

Als dat niet het geval zal zijn, dan zal er toch gekeken moeten worden naar extra maritieme helicopters, denk ik.
#100
Citaat van: Huzaar1 op 15/05/2024 | 16:38 uurJe kunt dan veel beter D cie ( die nu de 4e cie is en de zware wapens cie) uitrusten met...zware wapens. De pelotons vormen dan veel betere bouwstenen om als cie/bat commandant mee te werken.

Ok, dus een D cie toevoegen als 4e cie voor ondersteuning van de eerste 3.
Dan zou je 3x 4 stuks + 4 stuks voor opleiding + extra uitkomen op ca 20 stuks.

Citaat van: Huzaar1 op 15/05/2024 | 17:24 uurJe wilt homogene bouwstenen, niet verzamelbakken.

Ok, snap ik ook. Maar je creëert wel een standaardisatie doordat je een CV90 onderstel hebt. Hierdoor wel homogene bouwsteen.

Het is en wordt geen MBT, dat is voor iedereen wel helder.

Bedoel je met "verzamelbak", dat het nog vlees nog vis is richting "tank" zijnde ?

Maar misschien moet je of wil je dat dan ook niet door hiervoor te kiezen.

Citaat van: Parera op 15/05/2024 | 16:59 uurMaar het ging mij meer om de mogelijkheden om de bataljons uit te rusten met zwaarder geschut buitenom het tank bataljon. Hoe meer vuurkracht hoe beter wat mij betreft.

Idd, precies dat was ook mijn gedachte.

En vooral omdat productie Leopards niet opgeschaald is naar de vraag. Hiervoor lange levertijd en lang wachten voordat we daadwerkelijk versterking hebben van meer horizontaal vuurkracht binnen de KL.