Asbest vrijgekomen in onderzeeër

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 19/12/2014 | 16:40 uur

Zeewier

Vragen over asbest?
Meld u!
In oktober 2013 is aan boord van Zr. Ms. Zeeleeuw asbest vrijgekomen. De KRO zond hierover begin 2015 een reportage uit. Dat leidde tot ongerustheid, onder andere bij AFMP-leden die zich zorgen maken over de veiligheid op de boot. De AFMP verdiept zich in deze kwestie en roept haar leden op zich te melden met vragen of opmerkingen.

Het asbest is aangetroffen tijdens levensverlengend onderhoud van de Zr. Ms. Zeeleeuw, dat in oktober 2013 is begonnen. Tijdens dit soort onderhoud worden ruimtes ontsloten die ook bij regulier onderhoud gesloten blijven. In een paar van deze ruimtes is in oktober en november 2013 asbest aangetroffen. Nadat asbest aan boord van Zr. Ms. Zeeleeuw was aangetroffen, zijn begin november 2013 ook de andere drie onderzeeboten aan een asbestonderzoek onderworpen. Zij bleken niet besmet met vrijgekomen asbest.

Kamervragen
Dit ondersteunt volgens een Kamerbrief van de Minister van Defensie van 19 december 2014 de veronderstelling dat het asbest in Zr. Ms. Zeeleeuw pas is vrijgekomen als gevolg van de verdergaande demontage tijdens het levensverlengend onderhoud. Wel wordt er bij deze boten vanuit gegaan dat zich op dezelfde locaties als bij Zr. Ms. Zeeleeuw asbest zal bevinden (zie voor een gedetailleerde beschrijving van deze plekken de Kamerbrief, die u onderaan dit artikel kunt downloaden).

Blootstelling?
Het is nu de vraag of defensiemedewerkers en medewerkers van externe bedrijven in aanraking zijn gekomen met asbest. Brandpunt concludeerde in de reportage dat bemanningsleden van de Zeeleeuw langdurig zijn blootgesteld aan asbest door de kankerverwekkende vezels tussen kabels en dat asbest door het ventilatiesysteem is gecirculeerd. Maar volgens Defensie was er geen asbestgevaar op de onderzeeër. Voor de AFMP staat dit evenwel nog niet vast; wij verdiepen ons nog in deze kwestie. Ook de SP is er nog niet gerust op. Kamerlid Jasper van Dijk heeft daarom begin januari vragen gesteld aan de minister van Defensie.

Personeelszorg
Volgens de Kamerbrief van Minister Hennis is na het voorval, begin december 2013, de Inspectie SZW geïnformeerd en binnen Defensie is er een voorvalmelding gedaan. Al het personeel, inclusief het personeel van ingehuurde bedrijven dat tijdens de onderhoudswerkzaamheden mogelijk aan asbest is blootgesteld, is geregistreerd. (Overigens is dat een wonderlijke formulering, want hiermee sluit de Minister bloostelling dus niet uit terwijl de Kamerbrief aan de andere kant stelt dat er geen asbestgevaar is geweest.)

Deze zogenoemde asbestregistratie is opgenomen in hun personeelsdossier. Al het personeel dat ten tijde van het voorval aan boord is geweest (naast de bemanning ook andere medewerkers van CZSK en het personeel van ingehuurde bedrijven) zijn op de hoogte gebracht van de asbestvondst. Ook is het andere personeel van de Onderzeedienst ingelicht. Verder is het voorval per intranet aan het overige personeel van het CZSK bekend gesteld.

Heeft u vragen of opmerkingen, meldt u zich dan via ibb@afmp.nl.

http://afmp.nl/inhoud/nieuws/vragen-over-asbest

Zeewier

Citaat van: Lex op 06/01/2015 | 21:13 uur
Door loskomende asbestdeeltjes in te ademen, kan zich na vele jaren een agressieve vorm van kanker openbaren. Defensie heeft nog geen meldingen over de ziekte gekregen van medewerkers op de Zeeleeuw.
Die laatste zin is het belangrijkst. Wees er op tijd bij met (voor)zorg. Betaal als defensie a.u.b. periodiek longonderzoek voor oud marinepersoneel. Ga niet stil zitten wachten tot personeel toch plots kortademig wordt en een "kuchje" krijgen.

Maar andersom geldt het ook, de scheepskok in de reportage wist dat hij onder een met asbest beklede verwarmingsbuis lag. En toch liet hij zich verrassen door uitgezaaide longkanker. Dat is wel eigen aan marinemannen: stoer volhouden dat ze lichamelijk niks mankeren tot aan het moment dat het helemaal mis zit.

Lex

Weghalen asbest uit onderzeeboten dure klus 

DEN HAAG -
De verwijdering van asbest uit onderzeeërs van de marine wordt een kostbare zaak. Alleen al de sanering van de onderzeeboot Zr. Ms. Zeeleeuw bedraagt 1 miljoen euro. Dat heeft het ministerie van Defensie dinsdag laten weten.
   
De drie andere onderzeeboten in dezelfde klasse komen de komende jaren aan de beurt voor sanering en groot onderhoud. Defensie weet niet hoeveel de asbestsanering in totaal gaat kosten. Dat hangt ervan af in hoeverre het asbest ook in die onderzeeërs zit en moet worden weggehaald.

Dit weekend meldde het tv-programma Brandpunt Reporter dat medewerkers op de Zeeleeuw jarenlang zijn blootgesteld aan asbest, dat is verwerkt in de wanden van het schip. Defensie ontkent echter dat het materiaal is vrijgekomen en dat er geen gevaar was voor de gezondheid van het personeel.

Door loskomende asbestdeeltjes in te ademen, kan zich na vele jaren een agressieve vorm van kanker openbaren. Defensie heeft nog geen meldingen over de ziekte gekregen van medewerkers op de Zeeleeuw.

Telegraaf, di 06 jan 2015, 20:07

Zeewier

#5
Citaat van: HermanB op 04/01/2015 | 19:24 uur
Goh verrrassend dat er weer eens gene zak klopt van zo'n reportage.
Nah ja, het is van twee kanten. Wie niet zelf scheutig is met informatie gunt het podium aan anderen. Defensie spreekt tegen dat in de huidige Zr.Ms. Zeeleeuw asbest is toegepast dat bloot staat aan een luchtstroom. In voorgaande generaties onderzeeboten en oppervlakteschepen is bekledingsmateriaal waarin asbest zat ruim toegepast. Dat klopt. Vanaf dat moment takt KRO Reporter een tweede verhaallijn af naar de longkankerpatiënt in de uitzending. Wat de helderheid van de boodschap aan de kijker niet bepaald bevorderde. Er werd nu gesuggereerd dat in de Zeeleeuw bepaalde pakkingen toch nog asbest bevatten. En testen zouden laten zien dat asbest bevattend stof na de renovatie alsnog gevonden werd in de kabelgeulen. Vanaf daar zou deze reportage juist (politiek) relevant moeten worden aangezien de boten nu opnieuw op het droge liggen.

KRO Reporter liet een oud-marineman met longkanker aan woord. De met asbest beklede verwarmingsbuis liep door zijn hut, als het schip stampte kwam het fijne stof los. Die frequente blootstelling zal hem fataal worden. Hij beweerde dat hij als scheepskok actief was tijdens de Golfoorlog en daar weken gelegen te hebben. Let wel, niet op een onderzeeboot. Gezien zijn leeftijd en de getoonde marineschepen kan ik zijn kok-in-de-Golf verhaal niet helemaal kloppend krijgen maar laten we er maar vanuit gaan dat hij niet liegt. De gevolgen voor zijn gestel zijn evident.

De longarts J. Aerts in de uitzending informeerde de kijker in algemene zin over de schadelijke gevolgen van asbest maar ging niet specifiek in op het type asbest dat gebruikt zou zijn in de Zeeleeuw. Er zijn verschillende typen van asbest zoals jullie weten. De KRO-journalist zou dan de in hun beschikking zijnde informatie moeten overhandigen zodat de arts een waardig oordeel kon geven over de huidige toestand aan boord.

Bob Ruers, schadeadvocaat en tevens werkzaam voor de SP in de Tweede Kamer deed net als de longarts ook de invuloefening voor de tv-camera. Hij wekte de indruk er bovenop te zitten maar dat bleek niet zijn uit zijn oordeel. Een te vaag algemeen verhaal. Tevens gaf Ruers nog een sneer naar de militaire vakbonden die er niet bovenop zouden zitten. Een reactie van een vakbond als de KVMO had de reportage beter gedaan dan weer het podium te bieden aan een politicus.

Ik hoop dat er nog een vervolgreportage komt, we verdienen betere onderzoeksjournalistiek. Op Twitter was men wel vol lof c.q. (emotioneel) onder de indruk van deze reportage.

HermanB

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 04/01/2015 | 14:37 uur
Het verhaal achter asbest op de Zeeleeuw

04-01-2015

Volgens de reportage van KRO Brandpunt die vanavond op NPO 2 te zien is, zijn bemanningsleden langdurig blootgesteld aan asbest aan boord van Zr.Ms. Zeeleeuw. Defensie spreekt dat tegen. Dat er asbest is gevonden op de onderzeeboten is een feit, Marineschepen.nl ging na wat het verhaal daarachter is.

http://marineschepen.nl/nieuws/asbest-zeeleeuw-kro-reporter-040115.html
Goh verrrassend dat er weer eens gene zak klopt van zo'n reportage.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Het verhaal achter asbest op de Zeeleeuw

04-01-2015

Volgens de reportage van KRO Brandpunt die vanavond op NPO 2 te zien is, zijn bemanningsleden langdurig blootgesteld aan asbest aan boord van Zr.Ms. Zeeleeuw. Defensie spreekt dat tegen. Dat er asbest is gevonden op de onderzeeboten is een feit, Marineschepen.nl ging na wat het verhaal daarachter is.

http://marineschepen.nl/nieuws/asbest-zeeleeuw-kro-reporter-040115.html


jurrien visser (JuVi op Twitter)

Asbest vrijgekomen in onderzeeër

19 dec 2014

Bij onderhoudswerk aan een onderzeeboot is asbest vrijgekomen. Bemanningsleden en andere medewerkers die daaraan zijn blootgesteld, zijn geïnformeerd en geregistreerd.

Het incident in de Zeeleeuw-onderzeeër van de marine dateert al van oktober 2013. Defensie is destijds een intern onderzoek begonnen. Daaruit blijkt dat er voorafgaand aan de werkzaamheden geen verplichte asbestinventarisatie is uitgevoerd. Nadat het asbest was aangetroffen, zijn wel adequate maatregelen genomen, schreef minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) vrijdag aan de Tweede Kamer.

De andere drie onderzeeboten zijn ook onderzocht, maar die zijn niet besmet met vrijgekomen asbest, aldus de minister. Het asbest in de Zeeleeuw kwam pas vrij bij demontage van een onderdeel, in dit geval de luchtverhitter.

Door: Novum

http://www.nieuws.nl/algemeen/20141219/Asbest-vrijgekomen-in-onderzeeer