Rusland's Expansie

Gestart door ARM-WAP, 30/07/2007 | 13:26 uur

Benji87

Prigozhin legt opstand uit: 'Was nodig om vernietiging Wagner te voorkomen'

Yevgeny Prigozhin heeft voor het eerst van zich laten horen sinds de Wagner-opstand van afgelopen zaterdag. Volgens de Wagner-baas was de opmars richting Moskou bedoeld om te voorkomen dat zijn huurlingenleger zou worden opgeheven. Prigozhin benadrukt dat er geen plannen waren om de zittende regering in Moskou omver te werpen.

Daarmee is er eindelijk iets meer duidelijkheid over Prigozhins kant van het verhaal. Zaterdagavond verdween hij plotseling van de radar, kort nadat hij een deal met het Kremlin had gesloten om de opstand te stoppen.

De opstand was bedoeld om opheffing van het huurlingenleger te voorkomen, legt Prigozhin nu uit. De groep zou volgens hem op 1 juli worden opgeheven. Prigozhin herhaalde zijn bewering van zaterdag dat de Wagner-troepen, die op het hoogtepunt van de opstand slechts 200 kilometer van Moskou verwijderd waren, terugkeerden om bloedvergieten te voorkomen. De Wagner-baas zegt dat hij niet wilde dat Russische soldaten gewond zouden raken.
Volg het nieuws over de oorlog

Ook benadrukt Prigozhin dat hij er niet op uit was om de zittende regering in Moskou omver te werpen. "We wilden degenen die fouten maakten tijdens de speciale militaire operatie (in Oekraïne, red.) aansprakelijk stellen."

Wel deelt de Wagner-baas in zijn verklaring van maandag nog een steek onder water uit aan het Kremlin. "We lieten een masterclass zien van hoe 24 februari 2022 (de eerste dag van de Russische invasie van Oekraïne, red.) had moeten verlopen."

Ook legt de Wagner-opstand volgens Prigozhin bloot dat er serieuze problemen zijn met de Russische nationale veiligheid. De huurlingen konden zonder veel weerstand eenvoudig oprukken tot dicht bij Moskou.

Nog onduidelijk waar Prigozhin nu is
De oorlog in Oekraïne nam vrijdagavond een bizarre wending toen Prigozhin beweerde dat kampen van zijn huurlingenleger door het Russische leger waren aangevallen. Wagner vocht aan de kant van de Russen mee tegen Oekraïne.

Zaterdag trokken Wagner-troepen terug de grens over naar Rusland, waar ze binnen een mum van tijd de Zuid-Russische stad Rostov aan de Don innamen. Wagner had al snel controle over alle militaire gebouwen in de strategische stad, inclusief het militaire vliegveld.

Vervolgens begon de opmars richting Moskou. Tegen het einde van de middag was het de Wagner-huurlingen gelukt om Moskou op 200 kilometer te naderen. De burgemeester van de hoofdstad riep de noodtoestand uit en aan de rand van de stad werden verdedigingslinies opgeworpen.

De Wagner-opstand kwam ten einde toen zaterdagavond bekend werd dat het Kremlin en de Wagner Group op bemiddelend initiatief van Belarus (een belangrijke bondgenoot van Rusland) een overeenkomst hadden gesloten. Prigozhin, die tot dan toe alleen maar oorlogstaal had uitgeslagen, gaf aan dat hij een bloedbad wilde voorkomen en daarom zijn troepen terugtrok.

In de deal zou staan dat Prigozhin naar Belarus vertrekt om zich daar te vestigen, maar er is nog geen enkel bewijs dat hij daar is aangekomen. De Wagner-baas schept in zijn verklaring maandag geen duidelijkheid over zijn huidige verblijf.

Nog een hoop onduidelijk

Met de overeenkomst tussen Wagner en de Russische regering leek de chaos in Rusland even gesust. Maar een hoop is nog onduidelijk. Het Kremlin heeft sinds zaterdagavond niets over de opstand gemeld.

Zo is nog niet duidelijk hoe de Russen de oorlog in Oekraïne gaan voortzetten. Prigozhin zou geëist hebben dat de Russische legerleiding, onder wie defensieminister Sergei Shoigu, zou opstappen. De Wagner-baas ligt al maanden overhoop met de Russische bewindspersoon.

Ook is niet duidelijk of en hoe de huurlingen van Prigozhin in het vervolg worden ingezet. Kyiv meldde eerder op de maandag dat de Wagner-troepen nog steeds in de Oekraïense conflictgebieden aanwezig zijn. Volgens deskundigen van het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW) is het goed mogelijk dat de Wagner Group gewoon blijft voortbestaan. Ook is het mogelijk dat het huurlingenleger wel ontmanteld wordt, om opgenomen te worden in het reguliere Russische leger.

Het Wagner-hoofdkwartier in Sint-Petersburg meldde maandag dat het normaal functioneert. Zaterdag werd er in het hoofdkwartier nog een zwaarbewapende inval door de Russische politie gedaan.

Bron: nu.nl

Harald

Germany to deliver Ukraine with 45 more Gepard and two IRIS-T SLM air defense systems

In a recent interview with the German newspaper "Welt", German Brigadier General Christian Freuding, who serves as the Head of the Situation Center Ukraine within the German Ministry of Defense, confirmed Germany's commitment to strengthen Ukraine's air defense. The pledge includes the provision of 45 Gepard mobile self-propelled anti-aircraft gun systems and two IRIS-T SLM air defense missile batteries.

https://www.armyrecognition.com/defense_news_june_2023_global_security_army_industry/germany_to_deliver_ukraine_with_45_more_gepard_and_two_iris-t_slm_air_defense_systems.html


PaxImperator


Ace1

Vijf vragen

Actie Wagner 'klap in gezicht' Poetin: 'Toenemende onrust in Rusland'

Zo snel als iedereen werd opgeschrikt door de militaire opstand van het huurlingenleger van Jevgeni Prigozjin, zo snel was het weer afgelopen. En het laat vele vragen achter: waarom stopte de Wagner Groep de succesvolle opmars naar Moskou? En wat betekent dit voor de macht van Poetin? Verschillende experts analyseren de afgelopen 48 uur.

Het leek even alsof het huurlingenleger van de Wagnergroep gisteren afstevende op een coup. Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin, die al maanden in Oekra?ne vecht aan de Russische kant, had zijn troepen 180 graden gedraaid en op het Kremlin afgestuurd.

Met veel kabaal stormden de huurlingen Rusland binnen. En toen aan het eind van de dag de Wagnertroepen nog maar een paar uur van Moskou verwijderd waren, stopte de opmars.

Vijf vragen over de opstand van Prigozjin.

1. Wat weten we tot nu toe over de opstand?
Wat vaststaat is dat Prigozjin al maandenlang een slechte relatie heeft met de defensietop van Rusland. Dat zijn met name de minister van Defensie Sergej Sjojgoe en de Russische stafchef Valeri Gerasimov.

De Wagnerbaas valt regelmatig tegen deze mannen uit: Prigozjin noemde ze meerdere keren incompetent in het voeren van de oorlog in Oekra?ne. Ook beschuldigde hij de legertop ervan munitie achter te houden, waardoor de Wagnertroepen in Oekra?ne met bosjes neervielen.

Prigozjin zei zelfs dat Poetin onder verkeerde voorwendselen, door misinformatie van de Russische legertop, de oorlog is begonnen. Zijn geklaag stapelde zich op en explodeerde toen Prigozjin zijn troepen gisteren Rusland instuurde. Maar aan het einde van de dag, toen de troepen nog maar op 200 kilometer van Moskou van waren, zette Prigozjin de opmars stop.

Er zou in de loop van de dag sprake zijn geweest van een 'deal' tussen de Wagnerbaas, Poetin en de leider van Belarus, Aleksandr Loekasjenko. Die laatste trad als bemiddelaar op. Wat die deal precies inhoudt, dat weet niemand nog zeker.

2. Waar zou de deal over kunnen gaan?
Poetin moest snel handelen toen de Wagnersoldaten steeds dichter bij het Kremlin in de buurt dreigden te komen. Volgens Hans van Koningsbrugge, hoogleraar Russische Geschiedenis en Politiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, is het mogelijk dat Poetin de Wagnerbaas tegemoet is gekomen in zijn geklaag. Zijn hypothese: Poetin gaat zijn legertop, de stafchef en defensieminister waar Prigozjin al maanden ruzie mee zoekt, ontslaan.

"Eerste Russische bronnen melden dat dit een denkbare optie is", zegt Van Koningsbrugge tegen RTL Nieuws. "Het zou Poetin ook niet slecht uitkomen om zijn huidige legertop de schuld te geven van geleden verliezen op het slagveld in Oekra?ne. Hij zou ze met die reden kunnen ontslaan."

Tegelijkertijd komt hij daarmee Prigozjin tegemoet, legt de Ruslandkenner uit. "Prigozjin zou als tegenprestatie zijn opstand in Rusland halt toeroepen, en vervolgens zelf in ballingschap leven in Belarus. Zo vormt hij geen bedreiging meer voor Poetin."

3. Wat schiet Prigozjin hiermee op?
De Wagnerbaas krijgt in het geval van zo'n ontslagdeal in ieder geval eindelijk zijn gelijk. "En Prigozjin verdwijnt niet zomaar van het toneel als hij in Belarus zou zitten", zegt Van Koningsbrugge. "Hij is enorm populair, zowel bij zijn eigen troepen als bij het volk in Rusland. En hij heeft heel veel volgers. Hij zou nog steeds zijn stem kunnen laten horen vanuit een andere plek."

Momenteel is overigens nog niet duidelijk waar Prigozjin is, en of hij wel van plan is om naar Belarus te gaan. Daarbij zou het ook kunnen dat de actie averechts heeft gewerkt en het imago van Prigozjin is geschaad, aldus Van Koningsbrugge.

Zo verschijnen er online filmpjes van Wagne-huurlingen die hun leider 'zwak' noemen voor het niet afmaken van de opmars naar Moskou. Naar eigen zeggen heeft Prigozjin 25.000 manschappen, het is nog niet zeker hoeveel van hen bij hem blijven.

4. En Poetin, heeft hij nu gezichtsverlies geleden?
De actie van Wagner was een klap in het gezicht van Poetin. De Russische leider noemde de opstand in zijn eigen land 'verraad'. Maar geheel onverwacht was de escalatie van Prigozjin ook niet. Poetin heeft de grofgebekte Wagnerbaas met iedere beschuldiging of harde uitspraak tot nu toe weg laten komen.

Volgens Helga Salemon, Ruslandexpert bij HCSS, is dat opvallend. "Poetin pakt iedereen die hem tegenspreekt aan. Journalisten, politici, activisten; iedereen wordt gestraft. En dan zou er met Prigozjin niks gebeuren?"

Dit zegt wat over de positie van Poetin, zegt Salemon. "Blijkbaar zit hij niet meer zo stevig in het zadel als eerst." Daarnaast heeft de korte couppoging van Wagner pijnlijk blootgelegd dat het Russische reguliere leger niet is opgewassen tegen zulke tegenslagen.

5. Hoe reageert het volk in Rusland?
Veel van wat er in de oorlog gebeurt, wordt vaak niet genoemd in de Russische staatsmedia. Maar de aanval in eigen land gisteren was een uitzondering. Poetin zond een ongebruikelijke televisietoespraak uit, gericht aan het volk.

De staatstelevisie meldde ook kort de aanval van de Wagnersoldaten. Althans, niet alle omroepen besteedden er aandacht aan. E?n televisiestation zond gewoon een documentaire uit over kaviaar.

Het Russische volk reageert verschillend op de gespannen situatie. Een bekende Russische analist peilde op berichtendienst Telegram dat de meeste mensen nog achter Poetin staan, maar dat toch ook een flink aantal Prigozjin 'een mooie vent' vindt. Prigozjin werd gisteravond omhelsd en toegejuicht toen hij vertrok uit Rostov aan de Don, de eerste door Wagner overgenomen Russische stad.

"Je ziet een toenemende onrust, vooral bij de elite van Rusland", zegt Rusland-specialist Salemon. "Inmiddels is niemand meer blij met de oorlog, is de Russische economie dramatisch en zijn er tienduizenden Russen gestorven."

Rijke oligarchen kunnen door sancties niets meer en worden sinds de oorlog met de nek aangekeken in Europa. Met het oog op die onrust, denkt Salemon: "De actie van Wagner betekent niet het einde van iets, maar het begin van iets anders."

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5392620/wagner-poetin-prigozjin-rusland-moskou-oorlog-oekraine-opstand

Ace1

VS na Wagner-opstand: 'We hebben het laatste hoofdstuk nog niet gezien'

Nog niet voorbij

De rust is nog lang niet weergekeerd in Rusland, ook niet nu het huurlingenleger van Wagner zijn opmars richting Moskou heeft gestaakt en de stad Rostov heeft verlaten. Dat denkt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken.

Volgens hem kan het nog weken of misschien wel maanden duren, voordat de consequenties van de rebellie van gisteren duidelijk worden. "Ik denk niet dat we het laatste hoofdstuk al gezien hebben", zei hij.

Vrijdagavond kwam het machtige huurlingenleger van de Wagner Groep, dat in Oekra?ne vocht voor Rusland, in opstand. Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin, die al maanden overhoop ligt met de Russische defensietop, meldde dat een kamp van zijn huurlingen doelwit was geweest van een Russische raketaanval, met 'veel doden' tot gevolg.

Richting Moskou
Hij zwoer wraak en trok met zijn leger richting de Russische stad Rostov, waar het hoofdkwartier van de zuidelijke legergroep zich bevindt. In de vroege zaterdagochtend hadden Wagnersoldaten de stad ingenomen en het militaire hoofdkwartier overgenomen. Vervolgens trokken ze in hoog tempo richting Moskou.

Over die opmars is niet veel bekend, maar vriend en vijand waren geschokt over het gemak en het tempo waarmee het huurlingenleger kon oprukken. Ondertussen kwamen uit verschillende Russische plaatsen berichten over gevechten.

Pas op enkele honderden kilometer voor Moskou staakte de colonne van Wagner opeens zijn opmars. Achter de schermen zou een deal zijn gesloten. Alle leden van de Wagner Groep zouden niet strafrechtelijk worden vervolgd en konden uitwijken naar Belarus.

Het leek met een sisser te zijn afgelopen voor Poetin, maar volgens Blinken maken de gebeurtenissen van gisteren vooral duidelijk dat 'de Russische fa?ade scheuren vertoont'.   

VS op de hoogte
Amerikaanse media melden vandaag dat de Amerikaanse inlichtingendiensten al op de hoogte waren van de plannen van Prigozjin. Het leidde tot grote zorgen in Washington de afgelopen twee weken over wat er zou gebeuren, met name rond de vraag of president Vladimir Poetin aan de macht zou blijven en wat instabiliteit in het land zou betekenen voor het beheer van Ruslands nucleaire wapenarsenaal.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5392605/wagner-opstand-rebellie-consquenties-toekomst-duidelijk

Ace1

Rust terug na vertrek Prigozjin uit Rostov; onduidelijk waar hij nu is

De Wagner Groep heeft de Zuid-Russische stad Rostov aan de Don verlaten, maar laat daarbij veel schade achter. Volgens de burgemeester van de stad is meer dan 10.000 vierkante meter aan wegen beschadigd door de zware voertuigen van de huurlingen. De reisbeperkingen in de stad zijn opgeheven. Ondertussen is onduidelijk waar Wagnerleider Prigozjin is.

De gemeentelijke diensten zouden de stad na het vertrek van de Wagner Groep hebben schoongemaakt, waarna de herstelwerkzaamheden aan de wegen kunnen beginnen. Volgens de burgemeester zijn die in twee dagen uitgevoerd. Inmiddels trekken ook de Tsjetsjeense strijders, die zich hadden aangesloten bij het Russische leger, zich terug uit de stad.

Waar Prigozjin is sinds zijn terugtrekking uit de stad, is onduidelijk. Hij zou een overeenkomst hebben gesloten waar in staat dat hij verbannen wordt naar Belarus, maar er zijn nog geen berichten dat hij daar ook daadwerkelijk is gezien. Ook Prigozjin zelf heeft sindsdien niets meer van zich laten horen.

Luid applaus
In Rostov aan de Don hadden zich gisteravond ook sympathisanten van het huurlingenleger verzameld. In deze video is te zien dat Wagnerbaas Prigozjin en zijn huurlingen toegejuicht werden en luid applaus kregen:

Volgens de regionale autoriteiten rijden auto's en het openbaar vervoer weer, nadat gisteren reisbeperkingen waren opgelegd.

Voronez en Lipetsk
De Wagner Groep vertrekt ook uit de regio's Voronez en Lipetsk. Volgens de gouverneur van Voronez verloopt het vertrek daar 'normaal en zonder incidenten'. Als de huurlingen weg zijn, dan worden ook daar de reisbeperkingen opgeheven.

De huurlingen waren via Rostov aan de Don, waar ze een militair hoofdkwartier waren binnengevallen, door Voronez onderweg naar Moskou. Maar de hoofdstad werd niet bereikt, omdat Prigozjin een overeenkomst sloot om 'bloedvergieten te voorkomen'.

Prigozjin wordt volgens die overeenkomst niet vervolgd voor het opzetten van een gewapende opstand en ook de mensen die zich bij hem hebben aangesloten, worden volgens een Kremlin-woordvoerder niet vervolgd. In diezelfde overeenkomst zou de afspraak staan dat Prigozjin naar Belarus zou worden verbannen.

In Moskou werd gisteren uit voorzorg de noodtoestand afgekondigd en ook daar werden reisbeperkingen opgelegd. De beperkingen zijn volgens het Russische staatspersbureau TASS weer opgeheven, maar de vrije dag die voor morgen was ingesteld 'om de risico's tot een minimum te beperken' gaat voor de meeste Moskovieten wel door.

'Ga er niet heen'
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken riep Nederlanders in Rusland gisteravond op om het land te verlaten, en anderen om daar niet heen te reizen.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5392578/rostov-wagner-groep-rusland-terugtrekking-beschadigingen

Benji87

Citaat van: Poleme op 25/06/2023 | 10:27 uur
De geest is uit de fles.

Zaterdag 24 juni werd door Putin al gerefereerd aan de revolutie van 1917.
In de periode daarvoor was er al grote binnenlandse onrust.  Toen probeerde sommige generaals of politici de macht ook te grijpen, maar dat mislukte.
De revolutie bracht geen orde en rust.  Tot en met 1922 was het burgeroorlog tussen diverse facties in de Sovjet-Unie.  Met onder andere een bloedige machtsstrijd tussen de Witten en de Roden.

Sinds de invasie van 24-02-2022 zijn er opvallend veel Russische zakenlui en oligarchen slachtoffer geworden van zelfmoord of een val uit het raam.  Putin leeft ook al jaren in een bunker.  Al jaren wordt zijn eten wordt vanwege mogelijke vergiftiging voorgeproefd.  Zijn regime wordt beschermd door een nationale garde van 150.000 man.   

Hij hoopte zijn land door een speciale militaire operatie van enkele dagen te versterken en te verenigen.  De gedeeltelijke mobilisatie, tienduizenden doden, verminkten en gewonden vallen juist onder het armste deel van zijn bevolking.  Het Russische leger bergt haar Killed In Action liever niet, want dat scheelt weer in de KIA statistieken, casevac logistiek en weduwen en wezen pensioenen.  Dat heeft een veel grotere impact op de nabestaanden.  Progozjin verwoordt met zijn scheldkanonnades over rijke jongeren die in tropische oorden ongestoord hun coke en champagne feestjes houden, wat een groot deel van het volk denkt.  Hij laat zich met bloemen filmen bij soldaten graven.  Is natuurlijk propaganda, want dat interesseert die psychopaat / sociopaat niets.  Maar deze beeldvorming speelt wel in op wat er in de Russische samenleving gebeurt.  Prigozjin zet zich zo neer als een beter alternatief dan de huidige Kremlin kliek.

Gisteren zag je in Rostov ook bezorgde burgers aan Wagner leden vragen of deze coup een burgeroorlog betekend.  Er brak onrust uit tussen pro-Putin en pro-Wagner burgers.
De Wagner groep deed er ca. 3 maanden over om een provincie stad van 70.000+ inwoners te veroveren.  Terwijl ze binnen uren de stad Rostov a/d Don, 1 miljoen inwoners, probleemloos konden innemen.  De mars naar Moskou liep ook wel heel erg voorspoedig.  Dus er zullen er heel wat zijn, die de andere kant op keken.
Russische militairen aan het front zullen dit ongetwijfeld meegekregen hebben via de vele Telegram kanalen.  Een machtsstrijd in de top is funest voor hun moreel.

Het imago van Putin als sterke leider heeft een blijvende grote deuk opgelopen.  Dat verlaagd de drempel voor zijn concurrenten in de Russische Animal Farm.

Het is nog lastig te zeggen wat dit betekend voor de stabiliteit van Rusland en nog belangrijker, de oorlog in Oekraine.
Nationaal en internationaal heeft Putin zijn reputatie wellicht een deuk opgelopen. Maar wat Enforcer stuurde blijft wel in mijn hoofd spoken. Afgelopen weekend hebben mensen kleur bekent en dat komt Putin maar al te goed uit. Hij weet wie zijn vijanden zijn en zijn grootste bedreiging gaat nu richting Belarus en laat zijn priv? leger ontbinden. En wat betekend dit voor Belarus? Gaat Prigozhin proberen om daar de zooi te destabiliseren om dat vervolgens bij Rusland in te wijden?

Poleme

Citaat van: Benji87 op 24/06/2023 | 22:28 uur
Een beetje een anti climax dit. Wagner verlaat Rostov, Prigozhin gaat zijn dagen uitzitten in Belarus, Sjojgoe kan het veld ruimen en voor Putin is het business as usual. Als we feitelijk gaan kijken zijn we hier nauwelijks wat mee opgeschoten. Putin verloor wellicht de grip maar heeft die met deze move weer terug gegrepen. We weten niet wij zijn opvolger is maar het vertrek van Sjojgoe is voor de oorlog in Oekraine geen goed nieuws. In Rusland heersen 2 kampen: degene van Sjojgoe, de mensen die zien dat dit een kansloze oorlog is en liever hun positie in Oekra?ne consolideren, aan de andere kant staan de hardliners die meer middelen en geweld willen inzetten om Oekra?ne met de grond gelijk te maken. De kans is groot dat er zo?n hardliner komt te zitten die de oorlog alleen maar wil aanwakkeren. Het zal de Oekra?ners nu op het slagveld ook weinig opleveren. Dit nieuws zal ongetwijfeld bij de soldaten aan het front terug zijn gekomen en een impact hebben op het moraal maar ze zitten er nog steeds en het zal nog steeds een flinke noot zijn die Oekra?ne moet kraken om deze fase van de oorlog te winnen. Al met al is het niet de uitslag waar ik op had gehoopt.
De geest is uit de fles.

Zaterdag 24 juni werd door Putin al gerefereerd aan de revolutie van 1917.
In de periode daarvoor was er al grote binnenlandse onrust.  Toen probeerde sommige generaals of politici de macht ook te grijpen, maar dat mislukte.
De revolutie bracht geen orde en rust.  Tot en met 1922 was het burgeroorlog tussen diverse facties in de Sovjet-Unie.  Met onder andere een bloedige machtsstrijd tussen de Witten en de Roden.

Sinds de invasie van 24-02-2022 zijn er opvallend veel Russische zakenlui en oligarchen slachtoffer geworden van zelfmoord of een val uit het raam.  Putin leeft ook al jaren in een bunker.  Al jaren wordt zijn eten wordt vanwege mogelijke vergiftiging voorgeproefd.  Zijn regime wordt beschermd door een nationale garde van 150.000 man.   

Hij hoopte zijn land door een speciale militaire operatie van enkele dagen te versterken en te verenigen.  De gedeeltelijke mobilisatie, tienduizenden doden, verminkten en gewonden vallen juist onder het armste deel van zijn bevolking.  Het Russische leger bergt haar Killed In Action liever niet, want dat scheelt weer in de KIA statistieken, casevac logistiek en weduwen en wezen pensioenen.  Dat heeft een veel grotere impact op de nabestaanden.  Progozjin verwoordt met zijn scheldkanonnades over rijke jongeren die in tropische oorden ongestoord hun coke en champagne feestjes houden, wat een groot deel van het volk denkt.  Hij laat zich met bloemen filmen bij soldaten graven.  Is natuurlijk propaganda, want dat interesseert die psychopaat / sociopaat niets.  Maar deze beeldvorming speelt wel in op wat er in de Russische samenleving gebeurt.  Prigozjin zet zich zo neer als een beter alternatief dan de huidige Kremlin kliek.

Gisteren zag je in Rostov ook bezorgde burgers aan Wagner leden vragen of deze coup een burgeroorlog betekend.  Er brak onrust uit tussen pro-Putin en pro-Wagner burgers.
De Wagner groep deed er ca. 3 maanden over om een provincie stad van 70.000+ inwoners te veroveren.  Terwijl ze binnen uren de stad Rostov a/d Don, 1 miljoen inwoners, probleemloos konden innemen.  De mars naar Moskou liep ook wel heel erg voorspoedig.  Dus er zullen er heel wat zijn, die de andere kant op keken.
Russische militairen aan het front zullen dit ongetwijfeld meegekregen hebben via de vele Telegram kanalen.  Een machtsstrijd in de top is funest voor hun moreel.

Het imago van Putin als sterke leider heeft een blijvende grote deuk opgelopen.  Dat verlaagd de drempel voor zijn concurrenten in de Russische Animal Farm.
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

Ace1

Washington Post: VS wisten half juni al van plannen Prigozjin

Amerikaanse spionnen vingen halverwege juni al signalen op dat Jevgeni Prigozjin van plan was in opstand te komen tegen de Russische machtshebbers. Dat meldt The Washington Post.

De precieze aard van Prigozjins plannen en zijn tijdschema waren niet duidelijk tot vlak voordat hij Rusland introk met de dreiging op te rukken naar Moskou. Maar volgens anonieme bronnen was er genoeg tijd om hooggeplaatste regeringsfunctionarissen in de Verenigde Staten te laten weten dat er 'iets' stond te gebeuren.

Prigozjin nam gisterochtend met zijn Wagner huurlingenleger de stad Rostov in, maar trok zich na een roerige dag in de avond weer terug.

Vanwege de informatie waren er volgens de bron in Washington de afgelopen twee weken grote zorgen over wat er zou gebeuren, met name rond de vraag of president Vladimir Poetin aan de macht zou blijven en wat instabiliteit in het land zou betekenen voor het beheer van Ruslands nucleaire wapenarsenaal.

Naast het Witte Huis zouden ook hoge functionarissen in het Pentagon, bij Buitenlandse Zaken en in het Congres op de hoogte zijn gebracht van de informatie over een mogelijke opstand door Prigozjin.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5392558/washington-post-vs-plannen-prigozjin-wagner-bekend

Ace1

Wagner-leger trekt zich terug, volgens Kremlin verbannen maar geen vervolging

Het Russische huurlingenleger Wagner Groep heeft zich teruggetrokken uit Rostov aan de Don, 100 kilometer van de Oekra?ense grens. De gouverneur van de regio bevestigde in de nacht dat de troepen van Jevgeni Prigozjin uit de stad zijn vertrokken. Volgens het Kremlin is hij met zijn leger naar Wit-Rusland verbannen en zal hij niet worden vervolgd.

Wat is er gebeurd?
Gistermorgen rond half acht trok het Wagner-huurlingenleger de Russische stad Rostov binnen. De troepen bezetten het hoofdkwartier van het leger en rukten op naar Moskou. President Poetin sprak in een toespraak van landverraders. In de avond besloot Wagner-baas Prigozjin na overleg dat hij toch niet doorgaat naar Moskou maar dat zijn troepen zich weer terugtrekken.

Wij hielden de hele dag dit liveblog bij waarin je de gebeurtenissen van minuut tot minuut kunt zien.

In dit artikel dat we in de loop van zaterdag maakten, vertellen deskundigen wat de aanval van Wagner betekent.

Wie is die Prigozjin precies? We leggen het uit in dit artikel en in deze video zie je hoe berucht het Wagner-leger is.

Intussen ging de oorlog gewoon door. Oekra?ne zegt te hebben geprofiteerd van de ruzi?nde Russen.

Afgelopen nacht verspreidde het Russische persbureau RIA al een video waarin te zien was dat Prigozjin het Russische militaire hoofdkwartier in de stad verliet. Wagner kwam gisteren in opstand
en nam het militaire hoofdkwartier van het Russische leger in Rostov aan de Don in.

Daarna trokken zij richting Moskou, maar voordat ze daar aankwamen, heeft Prigozjin zijn troepen bevolen zich terug te trekken, zoals op deze beelden van CNN te zien is:

Tientallen inwoners van Rostov aan de Don hadden zich na Prigozjins terugtrekkingsbevel verzameld bij het hoofdkwartier van het Russische leger om hun steun aan Wagner te betuigen. Op video's op sociale media is te zien hoe burgers de vertrekkende Wagnerhuurlingen omhelzen en uitzwaaien. Ze zingen de soldaten toe met 'Wagner, Wagner, Wagner'.

De troepen van Wagner namen de stad waar ruim een miljoen mensen wonen in de vroege ochtend in. Ze trokken vanuit Rostov omhoog richting Moskou. Zo'n 100 kilometer voor Moskou stopte Prigozjin zijn opmars om de situatie te 'de-escaleren'.

Macht Poetin wankelt
Waar Prigozjin en zijn mensen nu zijn, is niet bekend. Hij heeft zelf aangegeven dat hij zich weer gaat richten op de oorlog in Oekra?ne, maar volgens het Kremlin is hij naar het naburige Wit-Rusland verbannen en zal hij niet worden vervolgd.

De aanklachten voor het opzetten van een gewapende opstand worden ingetrokken en de troepen die zich bij hem hebben aangesloten, zullen ook niet worden vervolgd, kondigde Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov aan. De leden van de Wagner-groep die zich niet bij de opstand hadden aangesloten, zijn volgens hem welkom bij het Russische leger. Hoeveel huurlingen precies aan de opstand meededen, is onduidelijk.

De woordvoerder zegt Poetins belangrijkste doel is om 'bloedvergieten en interne confrontaties met onvoorspelbare uitkomst' te vermijden. Daarom zou hebben besloten dat Prigozjin niet wordt gestraft.

Macht wankelt
Het is nog steeds onduidelijk wat er nou precies is gebeurd, maar ??n ding is wel duidelijk, zegt correspondent Olaf Koens: "De macht van president Poetin wankelt."

Volgens Koens was dit een gigantische escalatie, die in de kiem is gesmoord. "Maar of dit zomaar over en uit is? Ik denk het niet", zegt Koens in bovenstaande video.

Een video op onderstaande link.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5392554/wagner-leger-trekt-zich-terug-volgens-kremlin-verbannen-naar-wit

Lex

Wellicht alle berichtgeving nader beschouwen. Men weet niet in hoeverre berichtgeving correct is, vandaar dus dit.

Enforcer

Interessante tweet:

Ivdea Delenda Est
@JvdeaDelendaEst
?
2h
This was a psyop orchestrated by Putin and Prighozin designed to identify potential traitors in Russian political class and security services. If this is what it was Putin essentially just neutralized the possibility of any future US-backed coup/colour revolution in Russia.

Enforcer

#9328
Citaat van: Benji87 op 24/06/2023 | 22:28 uur
Een beetje een anti climax dit. Wagner verlaat Rostov, Prigozhin gaat zijn dagen uitzitten in Belarus,

Geloof niet dat die stil kan zitten.

En dit van nu.nl komt echt vreemd over, want daarmee lijkt hij alsnog verloren te hebben:

"Het Kremlin zegt ook dat het de strafzaak tegen Prigozhin laat vallen. Wagner-huurlingen die niet meededen aan de opmars richting Moskou zullen een contract tekenen met het Russische leger. Andere Wagner-huurlingen zullen niet vervolgd worden."

Benji87

Een beetje een anti climax dit. Wagner verlaat Rostov, Prigozhin gaat zijn dagen uitzitten in Belarus, Sjojgoe kan het veld ruimen en voor Putin is het business as usual. Als we feitelijk gaan kijken zijn we hier nauwelijks wat mee opgeschoten. Putin verloor wellicht de grip maar heeft die met deze move weer terug gegrepen. We weten niet wij zijn opvolger is maar het vertrek van Sjojgoe is voor de oorlog in Oekraine geen goed nieuws. In Rusland heersen 2 kampen: degene van Sjojgoe, de mensen die zien dat dit een kansloze oorlog is en liever hun positie in Oekra?ne consolideren, aan de andere kant staan de hardliners die meer middelen en geweld willen inzetten om Oekra?ne met de grond gelijk te maken. De kans is groot dat er zo?n hardliner komt te zitten die de oorlog alleen maar wil aanwakkeren. Het zal de Oekra?ners nu op het slagveld ook weinig opleveren. Dit nieuws zal ongetwijfeld bij de soldaten aan het front terug zijn gekomen en een impact hebben op het moraal maar ze zitten er nog steeds en het zal nog steeds een flinke noot zijn die Oekra?ne moet kraken om deze fase van de oorlog te winnen. Al met al is het niet de uitslag waar ik op had gehoopt.

Lex

Citaat van: Enforcer op 24/06/2023 | 21:52 uur
Volgens de Telegraaf:
Wagnerbaas krijgt zijn zin: top van Defensie wordt vervangen
Russische media melden dat onder meer de minister van Defensie, Sergej Sjojgoe, en chef van de generale staf, Valeri Gerasimov, het veld zouden moeten ruimen. Hiermee is de belangrijkste eis van Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin ingewilligd.
Dat zou betekenen dat Poetin, die eerder op de dag krasse taal sprak en Prigozjin een verrader noemde, is bijgedraaid. De Wagner-baas zei vanmiddag dat ze helemaal geen verraders zijn maar echte patriotten.
Thks.