Rusland's Expansie

Gestart door ARM-WAP, 30/07/2007 | 13:26 uur

Benji87

Russische generaals kenden en steunden muiterijplannen'

De Amerikaanse inlichtingendiensten gaan ervan uit dat de hoge Russische generaal Sergej Soerovikin wist van de muiterijplannen van Wagner-baas Jevgeni Prigozjin.

Generaal Sergej Soerovikin met minister Sergej Sjojgoe van Defensie tijdens een bijeenkomst met president Poetin, afgelopen december.

Een vooraanstaande Russische generaal was vooraf op de hoogte van de plannen van Wagner-baas Jevgeni Prigozjin voor een gewapende muiterij tegen het Russische ministerie van Defensie en de top van de Russische strijdkrachten.

The New York Times schrijft woensdag op basis van bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten dat mogelijk niet alleen generaal Sergej Soerovikin kennis had van de muiterijplannen van de Wagner Groep, maar dat er tekenen zijn dat ook andere Russische generaals hun steun betuigden aan Prigozjin.

Sergej Vladimirovitsj Soerovikin (56) wordt algemeen beschouwd als een van de meest competente commandanten binnen de Russische strijdkrachten. Hij had vorig jaar oktober de leiding over de 'speciale militaire operatie' in Oekraïne en was in die rol verantwoordelijk voor de kolossale verdedigingswerken die de Russen achter de frontlinies optrokken in de veroverde gebieden.

In januari van dit jaar verving president Vladimir Poetin hem door generaal Valeri Gerasimov, de hoogste militair binnen de Russische strijdkrachten. Met die wisseling van de wacht zou Poetin de aanzet hebben willen geven tot het Russische winteroffensief, dat uiteindelijk nauwelijks terreinwinst zou opleveren.

Tijdens de nadagen van de Sovjet-Unie, in 1991, voerde Soerovikin in Moskou een legereenheid aan die drie demonstranten tegen een couppoging van hardliners doodschoot. Hij zat daarvoor enkele maanden vast, maar werd uiteindelijk niet veroordeeld en maakte daarna carrière in de strijdkrachten. Soerovikin kreeg in de Russische media vanwege zijn brute optreden in oorlogen, onder meer in Syrië, de bijnaam 'generaal Armageddon'. Onder zijn leiding voerden de Russische strijdkrachten volgens Human Rights Watch in Syrië bewust aanvallen uit op ,,woningen, scholen, ziekenhuizen en markten – de plekken waar mensen wonen, werken en leren". In de oorlog in Oekraïne is hetzelfde patroon zichtbaar.

Interne machtsstrijd
Mochten de Amerikaanse inlichtingendiensten het bij het juiste eind hebben, dan is de interne machtsstrijd binnen het Russische defensieapparaat nog groter dan tot nu toe werd aangenomen. Afgelopen weekeinde maakte de soepele inname van Rostov aan de Don door Prigozjin en de snelle opmars van de Wagner-colonne richting Moskou al duidelijk dat er weinig weerstand werd geleverd door reguliere Russische troepen, of door de Rosgvardia, Poetins omvangrijke nationale garde. Toen al gingen er op sociale media geruchten rond over mogelijke instemming van Soerovikin op de achtergrond.

Poetin besloot Prigozjin na diens muiterij niet te vervolgen, maar stemde in met een verbanning van de Wagner-baas naar Wit-Rusland, in overleg met president Aleksandr Loekasjenko. In een toespraak op het Plein van de Kathedraal binnen het Kremlin prees Poetin dinsdag uitvoerig de Russische troepen en veiligheidsdiensten, omdat zij volgens hem een burgeroorlog hadden voorkomen na de opstand van Prigozjin. ,,Jullie hebben jullie loyaliteit tegenover het Russische volk en de militaire eed bewezen", zei Poetin. ,,Jullie hebben je verantwoordelijkheid genomen voor het lot van het moederland en haar toekomst."

Gezien de bevindingen van de Amerikaanse inlichtingendiensten is het dus nog maar de vraag in hoeverre Poetin de Russische strijdkrachten en het binnenlandse veiligheidsapparaat daadwerkelijk achter zich heeft staan.

Amerikaanse officials stelden tegenover The New York Times dat het gesuggereerde verbond tussen Prigozjin en generaal Soerovikin kan verklaren waarom de Wagner-baas het er levend vanaf heeft gebracht nadat hij niet alleen een gewapende opstand was begonnen, maar ook het zuidelijke hoofdkwartier van de Russische strijdkrachten, Rostov, zonder enige weerstand had kunnen innemen.


Lees ook Wat gebeurt er na de opstand met Jevgeni Prigozjin – en drie andere vragen over de Wagner Groep
De Wit-Russische president Loekasjenko bevestigde dinsdag dat Prigozjin in zijn land was aangekomen. Loekasjenko, die zaterdag succesvol met Prigozjin onderhandelde om diens opmars richting Moskou te beëindigen, zei dinsdag dat president Poetin tijdens de muiterij had geopperd om Prigozjin te laten doden.

Naar eigen zeggen had Loekasjenko daarop tegen Poetin daarvan af te zien, omdat een ,,slechte vrede beter is dan elke oorlog". Loekasjenko zou vervolgens Prigozjin hebben gebeld om hem te waarschuwen dat Poetin van plan was hem als een ,,insect te vermorzelen".

Onbevestigde bronnen meldden woensdagochtend op Twitter dat in Rusland inmiddels op grote schaal zuiveringen zouden zijn begonnen binnen de Russische strijdkrachten. Doelwit daarbij zouden onder meer officieren zijn die onvoldoende actie hadden ondernomen om de gewapende opstand van Prigozjin in de kiem te smoren.

https://www.nrc.nl/nieuws/2023/06/28/russische-generaals-kenden-en-steunden-muiterijplannen-a4168416

Huzaar1

Ja hoor, ze komen er... visuele animaties met verslag van strijd.  Ik kijk uit naar die van Kings&generals..maar deze is aardig gedetailleerd.

https://youtu.be/ov10MD3HFao
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Ace1

Australia to provide more armoured vehicles to Ukraine

SYDNEY, June 26 (Reuters) - The Australian government will provide a new A$110 million ($73.5 million) package to Ukraine including 70 military vehicles to defend against Russia's invasion, Prime Minister Anthony Albanese said on Monday.

The fresh commitments take Australia's total contribution for Ukraine to A$790 million, including A$610 million in military support, since the conflict began in February 2022.

"This additional support will make a real difference, helping the Ukrainian people who continue to show great courage in the face of Russia's illegal, unprovoked and immoral war," Albanese said during a media briefing in Canberra.

He said the package was not prompted by events in Russia over the weekend when heavily-armed Russian mercenaries briefly took control of the Russian city of Rostov, in one of the biggest challenges to President Vladimir Putin's grip on power.

"No, we have been working on this proposal, with a view to taking it to cabinet this morning, for some time," Albanese said.

Australia is one of the largest non-NATO contributors to the West's support for Ukraine and has been supplying aid, ammunition and defence equipment including scores of Bushmaster armoured vehicles. It has banned exports of alumina and aluminium ores, including bauxite, to Russia, and has sanctioned about 1,000 Russian individuals and entities.

To prop up Ukraine's economy and trade, Albanese said Australia will also extend duty-free access for goods imported from Ukraine for another 12 months.

The latest military assistance package will include 28 M113 armoured vehicles, 14 special operations vehicles, 28 medium trucks and 14 trailers.

Albanese said his government welcomed the Australian high court's decision to dismiss a challenge by Russia to prevent the federal government to take control of land leased to build a new embassy near the parliament house in Canberra.

"We expect the Russian Federation to act in accordance with the court's ruling," he said.

Australia on June 15 canceled Russia's lease to build a new embassy citing national security, drawing criticism from Kremlin which said the move by Canberra reflected its anti-Russian sentiment.

https://www.reuters.com/world/europe/australia-provide-74-million-assistance-package-ukraine-2023-06-26/

Ace1


Ace1

Oekraïense strijdkrachten steken de Dnipro over. Een aanval over de rivier is de kortste weg naar de Krim

Oorlog in Oekraïne De Oekraïense strijdkrachten lijken een bruggenhoofd te hebben geslagen aan de overkant van de Dnipro. Ook op andere plaatsen langs het front meldt Kyiv vooruitgang.

De Oekraïense strijdkrachten hebben volgens Russische en Oekraïense berichten stukken terrein heroverd aan de overkant van de Dnipro-rivier, vlak bij de stad Cherson. Oekraïense militairen zouden de afgelopen dagen met kleine speedboten de oversteek hebben gemaakt bij de Antonivsky-brug, enkele kilometers ten oosten van de stad. De overstekende militairen zouden in hun speedboten gebruik hebben gemaakt van de dekking die de zwaar beschadigde brug bood.

Volgens verschillende Russische berichten zouden Russische infanteristen het terrein rond de zuidelijke oprit van de brug na hevige Oekraïense aanvallen hebben verlaten. Aanvankelijk zouden zo'n honderd Oekraïense militairen het dorpje Datsjy, aan de zuidelijke oprit naar de brug, hebben ingenomen, maar hun aantal zou zich uitbreiden. De Oekraïense autoriteiten hadden de oversteek dinsdag aan het begin van de middag nog niet bevestigd.

Toch sprak de president Volodymyr Zelensky dinsdag van een ,,goede dag", omdat de Oekraïense strijdkrachten de afgelopen dagen ook op andere plaatsen langs de frontlinies vooruitgang meldden, onder meer bij Bachmoet, even ten westen van de bezette stad Donetsk en in de provincie Zaporizja.



De 1.366 meter lange Antonivsky-brug werd eind vorig jaar zwaar beschadigd door de Oekraïense strijdkrachten, die met Himars-aanvallen op het bouwwerk de bevoorrading van de toen nog bezette stad Cherson wilden bemoeilijken. Een deel van de brug stortte in. In november werd de stad bevrijd nadat de duizenden Russische strijders gedwongen waren zich terug te trekken op de zuidelijke oever van de rivier.

Overstromingen
Na de explosie en instorting van de stuwdam in de rivier bij Nova Kachovka, zo'n vijftig kilometer stroomopwaarts, is nog steeds de vraag welke invloed de overstromingen hebben op de Oekraïense militaire plannen in de zuidelijke regio Cherson. In de eerste dagen na de dambreuk liepen tal van dorpen en eilanden onder water, en spoelden zowel Russische als Oekraïense stellingen weg.

Onlangs concludeerde het Center for Stategic and International Studies (CSIS) dat de overstromingen plannen voor een tegenoffensief over de rivier met ,,ten minste enkele weken" zouden vertragen.

Met het oog daarop verplaatsten de Russische bezetters volgens het Britse ministerie van Defensie de afgelopen weken duizenden militairen van de regio Cherson naar delen van de frontlinie waar de Oekraïense strijdkrachten actief in het offensief zijn, zoals in Zaporizja en in de Donbas in het uiterste oosten van het land.

Voor Oekraïne blijft een aanval over de rivier vanuit Cherson de kortste weg naar de Krim, het schiereiland dat sinds 2014 door Rusland wordt bezet. Direct na de dambreuk in Nova Kachovka liepen grote stukken land aan weerszijden van de Dnipro onder water; op sommige plekken 'groeide' de breedte van de rivier van 600 tot 3.400 meter, zoals bij het plaatsje Korsoenka.

Nu, drie weken na de dambreuk, is het water grotendeels gezakt. Maandag maakte het Oekraïense ministerie van Milieu bekend dat de rivier de Dnipro bij de stad Cherson weer zijn oude loop heeft hervonden, binnen de oevers van voor de dambreuk. Recente beelden uit de stad tonen grote schade aan wegen langs de oever. De verwoestingen veroorzaakt door het water maken het niet eenvoudiger de droogvallende rivier over te steken. Vaak is de bodem van de oevers drassig en te zacht voor het transport van troepen en zwaar militair materieel. Op veel plaatsen is de loop van de rivier veranderd en zijn wegen weggespoeld. Verder zijn de rivier en de oevers vermoedelijk bezaaid met mijnen die na de dambreuk zijn weggespoeld. Dat betekent dat een snelle oversteek van de rivier op sommige plekken misschien mogelijk is, maar logistieke ondersteuning, zoals brandstof en munitie, van de voorste troepen niet.

Rivnopil heroverd
In het weekeinde maakte het Oekraïense ministerie van Defensie al melding van de herovering van het dorp Rivnopil, op de grens van de regio's Donetsk en Zaporizja. Het is het negende dorp in deze streek dat de Oekraïners deze maand hebben veroverd op de Russen. Vanaf dit deel van de zuidelijke frontlinie zouden de Oekraïense strijdkrachten een doorbraak willen forceren naar de bezette stad Melitopol.

Als ze daarin slagen, wordt de Russische 'landbrug' door zuidelijk Oekraïne naar de Krim afgesneden. Het gaat daarbij om de hoofdweg M14 van Rostov aan de Don in Rusland, via de bezette Oekraïense havensteden Marioepol en Berdjansk, richting de Krim. Afsnijden van die landroute lijkt een van de belangrijkste doelen van het Oekraïense tegenoffensief dat begin deze maand begon.

Ook elders langs de duizend kilometer lange frontlinie melden de Oekraïense strijdkrachten vorderingen in hun tegenoffensief. Volgens het Britse ministerie van Defensie heroverden ze terrein in de Donbas dat al sinds 2014 in handen was van de Russen. Het gaat om het gebied ten oosten van het dorpje Krasnohorivka, enkele kilometers ten westen van de stad Donetsk. Donetsk is de grootste Oekraïense stad die de Russen in handen hebben. Het zou voor het eerst zijn dat het Oekraïense leger een stuk terrein herovert dat al sinds 2014 is bezet door Russische troepen. Volgens de Oekraïense krant Kyiv Post gaat het bij de herovering van Russische stellingen om terreinwinst van ongeveer een halve kilometer.

https://www.nrc.nl/nieuws/2023/06/27/oekraiense-strijdkrachten-steken-de-dnipro-over-zelensky-verheugd-over-progressie-a4168328

Ace1

Opstand Prigozjin ,,in scène gezet", hij gaat ,,Oekraïne vanuit Wit-Rusland aanvallen"

Zelfs drie dagen na de opstand van Progozjins Wagnergroep zijn er nog veel onduidelijkheden. Op tal van vragen is moeilijk een antwoord te geven. Speculaties zijn er genoeg.

https://www.rd.nl/artikel/1025558-opstand-prigozjin-in-scene-gezet-hij-gaat-oekraine-vanuit-wit-rusland-aanvallen

Helaas zit de rest achter de betaalmuur.

Huzaar1

Russian troops still build battlefield defenses like they did in World War II, and it's one of their rare successes in Ukraine, experts say

-Russian troops have spent the past several months constructing intricate fortifications in Ukraine.

-The engineers building those defensive works are one of the stronger branches of Russia's military.

-Ukrainian troops now have the tough task of fighting their way through those trenches and barriers.

https://www.businessinsider.com/russian-battlefield-defenses-built-like-in-wwii-effective-in-ukraine-2023-6?international=true&r=US&IR=T

Interessante read van alwijs interessante Michael Peck.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Huzaar1

Citaat van: Benji87 op 27/06/2023 | 19:47 uurPutin zijn lot was voor afgelopen weekend al verbonden aan het resultaat in Oekraïne. Het beeld van hem als machtig staats leider is al jaren aan het verkruimelen

Die is vergroot en versterkt. Dat is het verschil. Er is nu geen enkele weg meer terug, en gezien de slechte situatie aan het russische front is dat een probleem. Voor de machtstrijd was hij nog de enige mogelijke leider. In dat beeld zijn scheuren gekomem. Zijn gebrek aan leiding heeft dit verergert.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 27/06/2023 | 18:26 uurzie post van me hierboven en negatief, er hebben weldegelijk reguliere rus eenheden zich bij Wagner gemeld en aangesloten. Dit betroffen met name VDV eenheden.

Dat onderschrijf ik ook huzaar, dat is juist het hele punt wat ik maak. Er zijn mensen uit de reguliere strijdkrachten en uit zijn eigen Rosgvardiya die zich hebben aangesloten bij Wagner/prigozhin. Op die mensen zal de komende tijd een heksenjacht ontstaan door mensen uit het Putin kamp. Hiermee verstevigd hij zijn positie in mijn ogen alleen maar.

Citaat van: Huzaar1 op 27/06/2023 | 18:14 uurTotale onzin. De positie van Putin is er door verzwakt en ondermijnd. Hij heeft zo laat , onduidelijk en niet effectief gehandeld, zelfs een ander staatshoofd moest interveniëren. Daarnaast is zijn lot nu nog meer verbonden aan het succes van de oorlog dan voorheen. En dat gaat nou niet bepaald fantastisch daar voor de Russen.


Putin zijn lot was voor afgelopen weekend al verbonden aan het resultaat in Oekraïne. Het beeld van hem als machtig staats leider is al jaren aan het verkruimelen

Huzaar1

We zitten vast en zeker naar een theater te kijken. Wat vast staat is dat dit Putin heeft verzwakt.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Ace1

Ex-generaals waarschuwen voor Wagner-aanval op Oekraïne vanuit Wit-Rusland, waar "kampen worden gebouwd voor duizenden strijders"

Oekraïne kan de 'verbannen' Wagnerbaas maar beter goed in de gaten houden. Enkele voormalige topgeneraals waarschuwen de Oekraïense regering voor een mogelijke Wagner-aanval vanuit Wit-Rusland. Daar zou een groot militair kamp in opbouw zijn voor duizenden Wagnerstrijders, op 200 kilometer van de Oekraïense grens.

In de nasleep van de kortstondige muiterij van de Wagnergroep in Rusland kunnen nog gevaarlijke naschokken volgen, vrezen enkele westerse ex-bevelhebbers.

Prigozjin had de opmars van zijn troepen naar Moskou zaterdagavond abrupt beëindigd. Volgens een overeenkomst met het Kremlin mag hij naar Wit-Rusland vertrekken.

Maar niets wijst erop dat de huurlingen zullen worden ontwapend en gedemobiliseerd, waardoor de Wagnergroep gewoon als vanouds kan blijven functioneren, zo stellen ook de deskundigen van het Institute of the Study of War (ISW) vast. De huurlingen kunnen gewoon gewapend terugkeren naar hun bases. Bovendien zou de groep ook nog gewoon aan het rekruteren zijn in Rusland.

De 'verbanning' van Jevgeni Prigozjin naar Wit-Rusland vormt bovendien een nieuwe potentiële bedreiging voor Oekraïne. Dat heeft de Britse generaal op rust, Lord Richard Dannatt, verteld aan 'Sky News'.

"Blijkbaar heeft Prigozjin het strijdtoneel verlaten om naar Wit-Rusland te gaan, maar betekent dat het einde van Prigozjin en de Wagnergroep? Het feit dat hij naar Wit-Rusland gaat, is denk ik wel zorgwekkend", meent de voormalige chef van de Britse generale staf.

"Wat we nu niet weten en wat we in de komende uren en dagen zullen ontdekken, is hoeveel Wagnerstrijders daadwerkelijk met hem zijn meegegaan naar Wit-Rusland. Als hij naar Wit-Rusland is gegaan met een grote strijdmacht in zijn kielzog, dan vormt hij opnieuw een bedreiging voor Kiev", legt Dannatt uit. "Oekraïne moet die flank heel goed in de gaten houden en klaar zijn om een nieuwe aanval vanuit Wit-Rusland af te slaan."

Ook de Duitse ex-generaal Roland Kather vermoedt dat er meer achter de vermeende couppoging van Wagner zit en dat het hele gebeuren een maskerade is voor een geheime operatie, zo vertelt hij aan 'Die Welt'. "Prigozjin gaat naar Wit-Rusland, zijn Wagnerstrijders volgen hem en op een gegeven moment zullen ze Oekraïne vanuit Wit-Rusland aanvallen", aldus de ex-generaal.

"Wagner-kampen in Wit-Rusland"
Opmerkelijk in dat kader is ook dat de Wit-Russische autoriteiten de opdracht zouden hebben gekregen om een groot militair kamp te bouwen voor zo'n 8.000 Wagnerstrijders in Osipovichi, op 200 kilometer van de Oekraïense grens. Er zouden zelfs meerdere kampen worden gebouwd, meldt de onafhankelijke Russische nieuwssite 'Verstka'. De informatie dat de huurlingen naar Wit-Rusland zullen worden gestuurd, zou volgens 'Verstka' ook worden bevestigd door enkele familieleden van de Wagnerleden.

Het is vooralsnog onduidelijk wat er precies in de de-escalatieovereenkomst staat die zaterdagavond tussen het Kremlin en Prigozjin is gesloten. Er is sinds de nacht van zaterdag op zondag ook niets geweten over de huidige verblijfplaats van Prigozjin, die volgens het Kremlin dus weldra naar Wit-Rusland zou verhuizen. Via zijn Telegramkanaal heeft hij maandag wel voor het eerst van zich laten horen sinds hij zaterdagavond zijn mars op Moskou abrupt afbrak. Hij postte een audioboodschap van 11 minuten en 23 seconden lang. Hij benadrukte dat het de bedoeling was om Wagner te redden, niet om de overheid omver te werpen. "We marcheerden niet om het Russische leiderschap omver te werpen", zegt hij. Volgens hem toonde de opmars van Wagner richting Moskou "ernstige veiligheidsproblemen" aan in Rusland.

Biden: "Te vroeg om definitieve conclusies te trekken"
Het is nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken na de opstand van de huurlingengroep Wagner in Rusland. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden maandag gezegd.

De Verenigde Staten waren volgens Biden niet betrokken bij de opstand. "We hebben niets te maken met deze gebeurtenissen", aldus de Amerikaanse president. "Het was een intern probleem in Rusland."

https://www.hln.be/buitenland/ex-generaals-waarschuwen-voor-wagner-aanval-op-oekraine-vanuit-wit-rusland-waar-kampen-worden-gebouwd-voor-duizenden-strijders~a354307e/?cb=1382e004e6b0dd1ea5127a8f222daad8&auth_rd=1

Ace1

Als Poetin zwakker staat, wie staat dan sterker?

Iedereen in het Westen is het erover eens: de rebellie van de Wagner-militie heeft de Russische president Vladimir Poetin verzwakt. Maar niemand heeft een antwoord op de vraag wat vorige zaterdag echt gebeurd is.

In het Frans luidt de uitdrukking: 'à qui profite le crime?' Die vraag blijft tot nu totaal onbeantwoord als het gaat over de korte opstand van de Wagner-militie, het branieachtige optreden van haar leider Jevgeni Prigozjin en diens even abrupte aftocht richting Wit-Rusland. Waarbij iedereen geacht wordt te geloven dat de Wit-Russische dictator Aleksandr Loekasjenko een bijzondere rol gespeeld heeft in de onderhandelingen om een uitweg te vinden uit de interne Russische machtsstrijd.

Vanaf het begin was de onderneming van Prigozjin verdacht en pure zelfmoord. Alles leek perfect voorspelbaar. Maar van wie is het scenario? Er is maar een mogelijke winnaar: een chef van een clan die baat heeft bij het uitsluiten van Prigozjin en het discrediteren van Poetin', zegt een anonieme Franse zakenman in Moskou in de Franse zakenkrant Les Echo

'Dit kan niet in scène gezet zijn omdat ieder scenario een doel moet hebben en hier ontbreekt dat', zegt Andrej Koesnikov in dezelfde krant. Koesnikov is een politicoloog die verbonden is aan de Carnegie-stichting, die nog in Moskou aanwezig is. Voorbij de simpele vaststelling dat Poetin de grootste uitdaging in 23 jaar overleefd heeft, valt iedere duiding stil.

Natuurlijk is duidelijk dat de almacht van de voormalige KGB-agent gebroken is en dat er een probleem is in het Kremlin. Maar als de macht van Poetin afgenomen is, wie heeft dan voordeel gehaald uit deze episode? Zeggen dat Loekasjenko de grote winnaar is en op die manier 'veel Russisch bloed heeft gespaard', is meestappen in het scenario dat Rusland heeft uitgedacht. Om 'bloed sparen' hebben de actoren in het conflict nooit veel gegeven: niet Poetin, niet Prigozjin, niet Loekasjenko.

De reden dat Prigozjin in opstand kwam, is eenvoudig te verklaren: zijn huurlingen zouden vanaf 1 juli verplicht worden dienst te nemen in het Russische leger. Prigozjin was daarmee alle macht kwijt en liever dan in de vergetelheid te eindigen, voerde hij zijn laatste show

Zaterdagavond verdween hij in een SUV uit Rostov. Sindsdien is de huurlingenleider spoorloos. In een audioboodschap herhaalde hij maandag nog eens zijn bedoelingen. De leider van Wagner benadrukte dat hij zijn militie wilde redden. Een staatsgreep wilde hij naar eigen zeggen niet plegen. En ondanks beloftes van het Kremlin is de strafzaak tegen Prigozjin, wegens het oproepen tot gewapende muiterij en verraad, niet van de baan.

Wat met zijn huurlingen moet gebeuren is nog minder duidelijk. Vaak gaat het om ex-militairen die meer konden verdienen bij Wagner, maar het gaat ook om criminelen en ex-gevangenen die de vrijheid kregen op het slagveld te vechten.

Nucleaire dreiging
Hoe zwak staat Poetin nu? Dat is de grote vraag. Sommige westerse inlichtingendiensten rekenen zich rijk en stellen dat de verzwakking zo groot is dat de nucleaire dreiging van Rusland is afgenomen omdat de lagere echelons geen bevelen meer zouden willen uitvoeren. Dat lijkt kort door de bocht, vooral omdat zulke gevoelige commandoketens niet door om het even wie worden bemand en al helemaal niet door soldaten die tegen hun zin zijn opgeroepen om in een oorlog te vechten. Volgens sommige Amerikaanse bronnen is de vrees voor het gebruik van kernwapens juist toegenomen.

Bovendien lijkt de legerleiding - minister van Defensie Sergej Sjojgoe en stafchef Valeri Gerasimov - haar hachje gered te hebben. De eis van Prigozjin om hun ontslag is verworpen. Volgens de Russische propagandamachine dook Sjojgoe maandag op bij zijn troepen in Oekraïne. Dat militaire apparaat heeft de controle over de nucleaire wapens, al beslist Poetin uiteraard of ze gebruikt worden. Maar als de president zwak staat, staan sommige generaals dan sterker? En hebben ze dan meer macht?

Nu deze pion van het schaakbord van de macht is, moet Poetin nieuwe zetten doen. De volgende stap lijkt dat de verschillende clans in het Kremlin zullen strijden om de macht. Of veel van die strijd te merken zal zijn, moet later blijken. Het trauma van de 'mars op Moskou' moet op allerlei niveaus nog verwerkt worden.

Het is zeker niet uitgesloten dat in een eerste fase het gezag van Poetin versterkt wordt. Door de snelle oplossing van het conflict is zijn positie maar een dag in vraag gesteld. China heeft de episode-Progzjin maandag al geminimaliseerd en zijn steun aan Poetin bevestigd. Het kan zijn dat de Chinezen voorzichtiger zullen zijn, maar ze zullen Poetin niet laten vallen.

Wat afgelopen zaterdag vertoond is, is een ongeloofwaardig scenario met een al even ongeloofwaardige afloop. Daarop kunnen vele theorieën gebouwd worden maar houden die stand? De Franse expert in geopolitiek Dominique Moïsi grapte in zijn column in Les Echos dat 'staatsgrepen niet meer zijn zoals ze ooit zijn geweest'. Volgens Moïsi is er sinds dit weekend 'minder Poetin in de wereld'. Maar hij waarschuwt ook: 'Niets is gevaarlijker dan een gewond dier, vooral als het een kernarsenaal ter beschikking heeft.'


https://www.tijd.be/dossiers/oorlog-in-oekraine/als-poetin-zwakker-staat-wie-staat-dan-sterker/10477025.html

Huzaar1

Citaat van: Benji87 op 27/06/2023 | 09:38 uurVoor mij begint dit hele verhaal ook steeds aannemelijker te worden. We zitten ons wel blind te staren op wie Prigozhin nou steunde maar wie heeft zich nou eigenlijk publiekelijk uitgesproken voor putin dan? Niemand schaarde zich achter hem tijdens die hele mars. Hij heeft hier gewoon alle verraders laten bovendrijven. Schijnt zelfs een onder minister van hem in Rostov op die koffie bij prigozhin te zijn geweest. Zal me niks verbazen dat er binnen nu en een maand een hoop "ziekte meldingen" bij de Rosgvardiya en dat die er een wet doorheen drukt waarmee dit onderdeel van flink geld voorziet.
zie post van me hierboven en negatief, er hebben weldegelijk reguliere rus eenheden zich bij Wagner gemeld en aangesloten. Dit betroffen met name VDV eenheden.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Huzaar1

#9342
Citaat van: Enforcer op 24/06/2023 | 22:58 uurInteressante tweet:

Ivdea Delenda Est
@JvdeaDelendaEst
?
2h
This was a psyop orchestrated by Putin and Prighozin designed to identify potential traitors in Russian political class and security services. If this is what it was Putin essentially just neutralized the possibility of any future US-backed coup/colour revolution in Russia.

Totale onzin. De positie van Putin is er door verzwakt en ondermijnd. Hij heeft zo laat , onduidelijk en niet effectief gehandeld, zelfs een ander staatshoofd moest interveniëren. Daarnaast is zijn lot nu nog meer verbonden aan het succes van de oorlog dan voorheen. En dat gaat nou niet bepaald fantastisch daar voor de Russen.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Citaat van: Enforcer op 24/06/2023 | 22:58 uurInteressante tweet:

Ivdea Delenda Est
@JvdeaDelendaEst
?
2h
This was a psyop orchestrated by Putin and Prighozin designed to identify potential traitors in Russian political class and security services. If this is what it was Putin essentially just neutralized the possibility of any future US-backed coup/colour revolution in Russia.

Voor mij begint dit hele verhaal ook steeds aannemelijker te worden. We zitten ons wel blind te staren op wie Prigozhin nou steunde maar wie heeft zich nou eigenlijk publiekelijk uitgesproken voor putin dan? Niemand schaarde zich achter hem tijdens die hele mars. Hij heeft hier gewoon alle verraders laten bovendrijven. Schijnt zelfs een onder minister van hem in Rostov op die koffie bij prigozhin te zijn geweest. Zal me niks verbazen dat er binnen nu en een maand een hoop "ziekte meldingen" bij de Rosgvardiya en dat die er een wet doorheen drukt waarmee dit onderdeel van flink geld voorziet.