Rusland's Expansie

Gestart door ARM-WAP, 30/07/2007 | 13:26 uur

Ace1

Oekraïne heeft waarschijnlijk vrijwel evenveel operationele tanks als Rusland – maar er is nog een enorme voorraad oude Sovjet-tanks, aldus militaire experts

Oekraïne lijkt Rusland praktisch te evenaren in aantallen operationele tanks, blijkt uit nieuwe data.

Wel heeft Rusland nog altijd een enorme voorraad aan oudere tanks uit de Sovjet-tijd, zeggen militair analisten.

De tanks van Oekraïne zijn dan weer kwalitatief sterker.

Oekraïne heeft momenteel waarschijnlijk bijna evenveel operationele tanks als Rusland, blijkt uit nieuwe data. Maar ook al neemt het aantal tanks in Oekraïne toe, het lijkt er niet op dat Rusland binnenkort zonder bewapende voertuigen komt te zitten.

Na achttien maanden oorlog is Oekraïne op koers om Rusland te evenaren in het aantal operationele tanks. Dat meldde persbureau Bloomberg deze begin deze maand, op basis van diverse databronnen.

Rusland is de oorlog in februari 2022 gestart met 3.417 tanks, zo blijkt uit The Military Balance 2023, een jaarlijks rapport van het Internationaal Instituut voor Strategische Studies. Oekraïne had er amper 987 stuks.

De Russen hebben stevige verliezen geleden, terwijl Oekraïne van zijn westerse bondgenoten de nodige tanks kreeg. Hierdoor is de 'klassement' de afgelopen maanden veranderd.

Rusland verloor naar schatting ruim 2.000 tanks
Rusland heeft naar schatting minstens 2.091 tanks verloren, terwijl er aan Oekraïense kant 558 tanks sneuvelden, aldus Oryx, een open-source defensiebron. Oekraïne is er bovendien in geslaagd 546 tanks te veroveren en kreeg al  471 gevechtsvoertuigen uit westerse handen. Honderden voertuigen staan nog op de planning voor levering aan Oekraïne, aldus Oryx.

Lees meer
In totaal heeft Oekraïne momenteel zo'n 1.500 operationele tanks, tegenover 1.400 aan Russische zijde, schat Bloomberg.

Hoe bemoedigend die cijfers ook zijn voor Oekraïne en zijn bondgenoten, naar alle waarschijnlijkheid heeft Rusland de nodige tanks uit de opslag gehaald om zijn verliezen te compenseren, zeggen twee militaire experts tegen Insider. Rusland kan bogen op een rijkelijke toevoer van oudere tanks.

"De Russen gooien, net zoals [tijdens de] de Sovjet-Unie, nooit iets weg", zei Marc Cancian begin dit jaar in een interview met Insider. Cancian is een voormalige kolonel bij het US Marine Corps en werkt tegenwoordig als adviseur bij het Center for Strategic and International Studies (CSIS) in Washington.

Begin deze week gaf Cancian aan dat Rusland in absolute aantallen tanks nog wel een numeriek voordeel heeft ten opzichte van Oekraïne. Wel moet je dan dus de niet-operationele tanks meerekenen.

Russische tanks uit de jaren '40
Gedurende de Koude Oorlog leunde Rusland op vier verschillende modellen tanks: de T-64, T-72, T-80 en T-90. De T-72 is in aantallen de meest geproduceerde Russische tank, omdat deze tank jarenlang in de Sovjet-Unie van de band rolde. Recent onderging deze tank bovendien de nodige technische aanpassingen.

Maar naarmate de verliezen toenemen, raakt Rusland gedwongen zich te wenden tot oudere tanks die in de mottenballen liggen. Dat gaat het om de T-62, de T-55 en de T-54. Sommige van deze modellen dateren echter al uit de jaren '40 (!).

Het is onduidelijk hoeveel tanks Rusland al uit de opslag heeft gehaald. Ook is niet bekend hoeveel voertuigen het überhaupt nog achter de hand heeft.

Rusland en Oekraïne onderscheiden zich niet alleen van elkaar in aantallen tanks, maar ook door de kwaliteit van die voertuigen, zegt Mich Ryan. Hij was generaal-majoor in het Australische leger en is tegenwoordig nog actief als militair analist. "Zeker de instroom van westerse pantservoertuigen geeft hen [Oekraïne, red.] een kwalitatief voordeel", aldus Ryan tegen Insider.

Oekraïne beschikt over moderne NAVO-tanks
Terwijl Rusland oudere tanks benut om verliezen aan te vullen, voert Oekraïne juist hoogwaardige NAVO-tanks aan als vervanging voor verloren voertuigen.

"De beschikbare tanks van Oekraïne hebben waarschijnlijk net zoveel gevechtskracht als wat de Russen kunnen bieden", zegt Cancian.

De meeste tanks worden momenteel niet gebruikt voor directe confrontaties tussen tanks, zegt Ryan. Ze worden eerder gebruikt om infanterie-aanvallen te ondersteunen, andere voertuigen aan te vallen of indirecte vuursteun te bieden.

Ook al mogen de Russische tanks verouderd zijn, ze zijn nog altijd een bedreiging voor Oekraïense grondtroepen, voegt Ryan eraan toe.

Het tegenoffensief van Oekraïne verloopt relatief traag. Het Oekraïense leger probeert, tot dusver tevergeefs, de Russische verdediging binnen te dringen. Als Oekraïne erin slaagt de Russische vestingwerken te doorbreken, kan de hernieuwde voorraad tanks van pas komen, zegt Cancian."Eenmaal op open terrein, kan Oekraïne deze tanks en hun superieure vuurkracht gebruiken om veel grondgebied te veroveren."

https://www.businessinsider.nl/oekraine-rusland-tanks-balans-aantallen-kwaliteit/

Ace1

Voor het eerst heeft Oekraïne waarschijnlijk meer tanks dan Rusland, maar dat is niet het hele verhaal

Oekraïne heeft voor het eerst waarschijnlijk meer gevechtstanks op het slagveld dan Rusland, meldt persbureau Bloomberg.

Op basis van verschillende data kun je concluderen dat Oekraïne nu 1.500 tanks op het slagveld heeft, tegenover 1.400 voor Rusland.

Het lijkt er zo misschien op dat Oekraïne hiermee Rusland verder kan terugdringen, maar de realiteit van het slagveld is wel complexer dan dat.

Oekraïne heeft voor het eerst misschien wel meer gevechtstanks op het slagveld dan Rusland.

Door verschillende data naast elkaar te leggen kan een vergelijking worden gemaakt. Dan lijkt het er op dat Oekraïne momenteel ongeveer 1.500 actieve tanks heeft, vergeleken met zo'n 1.400 voor Rusland, zo meldt persbureau Bloomberg.

Terwijl Rusland nog altijd tanks verliest, krijgt Oekraïne er juist meer bij uit het buitenland. Rusland begon de oorlog met 3.417 beschikbare tanks. Op hetzelfde moment had Oekraïne er 987. Dat blijkt in ieder geval uit een jaarlijks rapport van de denktank International Institute for Strategic Studies (IISS) dat kijkt naar de voorraden van militair materieel.

Oekraïne heeft 471 extra tanks ontvangen sinds het begin van de oorlog vorig jaar. Daar moeten er nog 286 bijkomen, volgens gegevens van het Kiel Institute for the World Economy. Open source platform Oryx kijkt daarnaast naar beelden van het slagveld om een schatting te maken van de verliezen. Tijdens het conflict heeft Oekraïne 558 tanks verloren en 546 tanks veroverd, schat het platform.

Ondertussen schat Oryx dat Rusland 2.091 tanks heeft verloren in de oorlog. Dit is waarschijnlijk een conservatieve schatting, omdat de organisatie alleen vernietigde voertuigen telt waar daadwerkelijk foto's of videobeelden van zijn.

Lees meer
De situatie op het slagveld zal nu niet ineens omslaan
Een Britse topambtenaar van defensie zei deze week dat Rusland bijna de helft van zijn gevechtskracht heeft verloren sinds de invasie in Oekraïne.

Rusland heeft ook tientallen jaren oude Sovjet-tanks uit de opslag gehaald om naar de frontlinie te sturen. Dat verklaart ook de verschillen die we nu lijken te gaan zien: op papier heeft Rusland weliswaar meer dan 12.000 tanks in de opslag, maar veel daarvan zijn waarschijnlijk hooguit te gebruiken als oud schroot.

Oekraïne lijkt nu dus meer in het voordeel en zo in staat Rusland verder terug te drinken, maar dat is ook weer niet het hele verhaal, zo benadrukt ook Yohann Michel.

Michel is een specialist in landoorlogsvoering bij het IISS. Hij zegt tegenover Bloomberg dat het beoordelen van de situatie op het slagveld complexer is dan alleen twee getallen naast elkaar leggen. "Het probleem is dat Oekraïne nu grondgebied moet terugwinnen, dus het is in de aanval tegen een goed voorbereide verdediging. Daarvoor heb je een sterk voordeel nodig".


https://www.businessinsider.nl/voor-het-eerst-heeft-oekraine-waarschijnlijk-meer-tanks-dan-rusland-maar-dat-is-niet-het-hele-verhaal/

Ace1

Kremlin: Poetin ontmoette Wagnerbaas vijf dagen na opstand

De baas van het Russische Wagner-huurlingenleger Jevgeni Prigozjin heeft een paar dagen na zijn muiterij een ontmoeting gehad met president Poetin. Dat zegt Dmitri Peskov, de woordvoerder van de Russische president.

Volgens Peskov waren er door Poetin voor de ontmoeting op 29 juni in het Kremlin 35 mensen uitgenodigd, onder wie Prigozjin en andere Wagner-commandanten. De ontmoeting zou zo'n drie uur hebben geduurd.

Het bericht is opvallend, omdat Poetin de Wagner-opstandelingen op de dag van de muiterij nog "verraders" noemde, en sprak van "een dolkstoot in de rug". Dat gebeurde toen de huurlingen optrokken naar Moskou, een tocht die uiteindelijk op een paar honderd kilometer van de Russische hoofdstad door Prigozjin werd afgebroken.

Onvoorwaardelijke steun
Bij het gesprek op 29 juni spraken Prigozjin en de andere Wagner-leiders hun onvoorwaardelijke steun uit voor president Poetin, aldus Peskov. "Ze zeiden dat ze wilden blijven vechten voor het moederland."

Ook zou Poetin tijdens de ontmoeting met een evaluatie zijn gekomen van de "acties aan het front en van de gebeurtenissen op 24 juni". Daarnaast zou hij hebben gezegd op welke manier de Wagner-strijders in de toekomst in de strijd gebruikt kunnen worden.

Prigozjin zelf is sinds de opstand op 24 juni niet meer in het openbaar verschenen. Wel zijn er audioberichten van hem opgedoken. Over zijn verblijfplaats is veel onduidelijk.

Aanvankelijk werd gemeld dat hij naar Belarus zou gaan, als onderdeel van een akkoord tussen Prigozjin en president Poetin. Die deal kwam er na bemiddeling van de Belarussische president Loekasjenko. Die zei vorige week dat Prigozjin in Sint-Petersburg verbleef, de stad die geldt als bakermat van Prigozjins Wagner-imperium.

Loekasjenko zei verder dat Poetin misschien wel meer voelt voor Prigozjin dan hij in het openbaar liet blijken. "Ze hadden een zeer goede band met elkaar", zei de Belarussische president volgens The Financial Times. "Misschien was het wel meer dan elkaar aardig vinden." Hij voegde eraan toe dat wat er in het openbaar wordt gezegd, compleet anders kan zijn dan wat iemand vanbinnen voelt.

Defensieminister
Prigozjin begon zijn muiterij naar eigen zeggen uit onvrede over de hoogste Russische militairen: minister van Defensie Sjojgoe en stafchef Gerasimov. De Wagner-leider had al maandenlang keiharde kritiek op hun aanpak van de oorlog tegen Oekraïne.

Gerasimov was sinds de muiterij eveneens niet meer gezien, maar vanochtend kwam er voor het eerst in weken een video van hem naar buiten. Daarin is te zien hoe hij ondergeschikten de opdracht geeft om Oekraïense raketten te vernietigen. De beelden zijn volgens het ministerie van Defensie gisteren gemaakt, maar of dat klopt is niet te verifiëren.

Rusland-correspondent Iris de Graaf:

"De ontmoeting tussen Poetin en Prigozjin is een nieuwe wending in de nasleep van de opstand, die wordt gezien als de grootste bedreiging van Poetins presidentschap in de afgelopen 23 jaar.

We weten van Poetin dat hij veel door de vingers kan zien - lafheid, domheid en corruptie - maar verraad is voor hem de allerergste misdaad. Daar komt niemand mee weg. Het feit dat Prigozjin en zijn mannen een gewapende opstand konden plegen waarbij Russische piloten om het leven kwamen, vervolgens aan tafel kunnen zitten met Poetin en ook nog eens nieuwe functies aangeboden kregen, is op z'n zachtst gezegd verwarrend.

Het lijkt op een soort pr-campagne om te illustreren dat Poetin alle touwtjes weer in handen heeft en zelfs de meest opstandige rebellenleiders onder de duim houdt. Het kan er ook op duiden dat Poetin toch erg afhankelijk is van Prigozjin en zijn soldaten - in elk geval zolang de oorlog voortduurt. Maar voor nu roept deze ontmoeting meer vragen dan antwoorden op."

https://nos.nl/artikel/2482285-kremlin-poetin-ontmoette-wagnerbaas-vijf-dagen-na-opstand

bergd

Ukrainian tank destroys Russian trenches after surviving near miss. A Ukrainian tank from the K2 Battalion (   

 / @k2_bat   ) of the 54th Mechanized Brigade is seen destroying Russian trenches after it nearly missed getting hit by a Russian anti tank missile on the frontline. Ukrainian soldiers later appear and successfully capture the tactical point.

Benji87

Wagner speelt volgens VS geen rol van betekenis meer in Oekraïne

De paramilitaire Wagner Group speelt geen grote rol meer in de oorlog in Oekraïne, zegt het Amerikaanse ministerie van Defensie. De VS ziet geen "significante" deelname van de huurlingen meer sinds de groep drie weken geleden korte tijd in opstand kwam.

De Wagner Group was een gevreesd leger en verantwoordelijk voor belangrijke Russische doorbraken in Oekraïne, onder meer bij Bakhmut.

Yevgeny Prigozhin, de baas van het huurlingenleger, had veel kritiek op de Russische legerleiding. Zo was hij maandenlang kwaad omdat hij te weinig munitie kreeg. Eind juni escaleerde de boel toen Wagner in een opmars richting Moskou trok. De opstand werd na korte tijd alweer afgeblazen met een deal en sinds die tijd is de toekomst van Wagner onduidelijk.

Het leek eerst de bedoeling dat Prigozhin naar Belarus zou vertrekken. Ook zouden alle Wagner-strijders die zich niet bij het leger wilden aansluiten hem volgen. Maar in Belarus is nog geen teken van Wagner vernomen.

In een geluidsopname zegt de Wagner-baas dat de Russen binnen korte tijd nieuwe successen aan het front kunnen verwachten van de huurlingen. Maar volgens de Amerikanen is Wagner dus niet of nauwelijks actief in Oekraïne.

De Russische president Vladimir Poetin had enkele dagen na de opstand een bijeenkomst met Prigozhin. Poetin zou de militairen van Wagner naar eigen zeggen hebben aangeboden om te blijven vechten, maar dan onder het bevel van een andere commandant.

Later ontkende Poetin het bestaan van Wagner. Toen een verslaggever bleef doorvragen over de situatie en hem vroeg of Wagner een aparte eenheid blijft, reageerde Poetin ontkennend: "Maar Wagner bestaat niet. Er is geen wet over private militaire organisaties. Het bestaat gewoon niet."

Bron: nu.nl

Benji87

Duitsland zal geen tankreparatiefabriek bouwen in Polen voor de Leopard 2 van de Oekraïense strijdkrachten

Vorige week werd bekend dat Duitsland en Polen het niet eens konden worden over de opening van een centrum voor de reparatie van Oekraïense Leopard 2 tanks. Volgens nieuwe berichten trekt Berlijn zich terug uit de onderhandelingen.

Dit is wat we weten

Volgens het Handelsblatt heeft Duitsland het idee laten varen om een tankreparatiecentrum in Polen te openen. De reden is nog niet gespecificeerd, maar het is mogelijk dat de beslissing te wijten is aan de opgeblazen kosten van de diensten.

Er werden onderhandelingen gevoerd tussen Krauss-Maffei Wegmann (KMW), Rheinmetall en Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ). De krant Der Spiegel schreef dat het Poolse bedrijf meer dan €100.000 wil ontvangen voor tankdiagnostiek, terwijl deze dienst in Duitsland ongeveer €12.000 kost.

Het Duitse Ministerie van Defensie heeft nog geen commentaar gegeven op de informatie over het terugtrekken uit de onderhandelingen. In zijn laatste verklaring tot nu toe zei het ministerie dat de onderhandelingen werden voortgezet.

https://gagadget.com/nl/277738-duitsland-zal-geen-tankreparatiefabriek-bouwen-in-polen-voor-de-leopard-2-van-de-oekraiense-strijdkrachten/


Ace1

Citaat van: Benji87 op 12/07/2023 | 17:09 uurOekraïne (nog) niet bij NAVO, maar Zelensky wel blij met veiligheidsgaranties

Hoewel Oekraïne geen uitnodiging kreeg om lid te worden van de NAVO, is de Oekraïense president Volodymyr Zelensky tevreden met de nieuwe militaire steun en de veiligheidsgaranties die hem zijn beloofd tijdens de NAVO-top in Vilnius.

Eerder was Zelensky teleurgesteld, omdat zijn land geen concrete uitnodiging had ontvangen om lid te worden van de NAVO. Hij vond dat "absurd" en "zwak". Maar hij is blij met andere toezeggingen die Oekraïne heeft gekregen. "We kunnen stellen dat de resultaten van de top goed zijn", zei hij op de tweede en laatste dag van de topconferentie in Litouwen. Al was een uitnodiging volgens hem "optimaal" geweest.

Zelensky is tevreden over de veiligheidsgaranties die woensdag werden aangekondigd door zeven grote bondgenoten van Oekraïne. Die moeten ervoor zorgen dat het land zich kan verdedigen zolang het nog geen lid is van de NAVO.

De zogeheten G7, waartoe het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Italië, Canada en Japan behoren, presenteren een 'raamwerk voor veiligheidsafspraken' met Kyiv. Die moeten helpen bij het versterken van Oekraïne, zodat het zich zelfstandig kan weren tegen Rusland.

Binnen die afspraken kunnen bondgenoten van Oekraïne eigen toezeggingen doen om het land te versterken. Zo heeft Nederland al aangekondigd het land te willen helpen met F-16's en Patriot-luchtafweergeschut.

"Veiligheidsgaranties zijn zo belangrijk voor onze bevolking. Niet in plaats van de NAVO, maar op onze weg naar toetreding tot het bondgenootschap" , zei Zelensky. Volgens hem zijn de garanties een "belangrijk succes" voor zijn land.

Geen concreet pad naar NAVO-lidmaatschap

De NAVO-lidstaten kwamen dinsdag met een verklaring over Oekraïens NAVO-lidmaatschap op de jaarlijkse top van het bondgenootschap. Ze spraken uit dat de "toekomst van Oekraïne bij de NAVO ligt". Oekraïne mag daarnaast een stap op weg naar een lidmaatschapsaanvraag overslaan. Eerder werd ook Finland en Zweden dat zogeheten Member Action Plan (MAP) kwijtgescholden.

Concreter dan dat werd de toezegging van de NAVO niet. Sommige lidstaten, zoals de VS en Duitsland, waarschuwden dat Oekraïne versneld de NAVO binnensluizen ertoe kan leiden dat de NAVO direct militair betrokken raakt bij de oorlog. Een meerderheid van de NAVO-landen is het erover eens dat de oorlog eerst moet eindigen.

Ook zijn er zorgen over Oekraïne die niet gaan over de oorlog. De Amerikaanse president Joe Biden liet voor de top al weten dat Oekraïne nog niet klaar is voor een lidmaatschap. Het moet volgens hem eerst meer democratiseren en corruptie beter bestrijden.

Tot grote teleurstelling van Oekraïne leverde de Vilnius-top geen duidelijke lijst met verbeterpunten op en blijft onduidelijk hoe het tijdspad naar een uitnodiging en een lidmaatschap eruit zal zien.

Wat is jouw bron?

Benji87

Oekraïne (nog) niet bij NAVO, maar Zelensky wel blij met veiligheidsgaranties

Hoewel Oekraïne geen uitnodiging kreeg om lid te worden van de NAVO, is de Oekraïense president Volodymyr Zelensky tevreden met de nieuwe militaire steun en de veiligheidsgaranties die hem zijn beloofd tijdens de NAVO-top in Vilnius.

Eerder was Zelensky teleurgesteld, omdat zijn land geen concrete uitnodiging had ontvangen om lid te worden van de NAVO. Hij vond dat "absurd" en "zwak". Maar hij is blij met andere toezeggingen die Oekraïne heeft gekregen. "We kunnen stellen dat de resultaten van de top goed zijn", zei hij op de tweede en laatste dag van de topconferentie in Litouwen. Al was een uitnodiging volgens hem "optimaal" geweest.

Zelensky is tevreden over de veiligheidsgaranties die woensdag werden aangekondigd door zeven grote bondgenoten van Oekraïne. Die moeten ervoor zorgen dat het land zich kan verdedigen zolang het nog geen lid is van de NAVO.

De zogeheten G7, waartoe het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Italië, Canada en Japan behoren, presenteren een 'raamwerk voor veiligheidsafspraken' met Kyiv. Die moeten helpen bij het versterken van Oekraïne, zodat het zich zelfstandig kan weren tegen Rusland.

Binnen die afspraken kunnen bondgenoten van Oekraïne eigen toezeggingen doen om het land te versterken. Zo heeft Nederland al aangekondigd het land te willen helpen met F-16's en Patriot-luchtafweergeschut.

"Veiligheidsgaranties zijn zo belangrijk voor onze bevolking. Niet in plaats van de NAVO, maar op onze weg naar toetreding tot het bondgenootschap" , zei Zelensky. Volgens hem zijn de garanties een "belangrijk succes" voor zijn land.

Geen concreet pad naar NAVO-lidmaatschap

De NAVO-lidstaten kwamen dinsdag met een verklaring over Oekraïens NAVO-lidmaatschap op de jaarlijkse top van het bondgenootschap. Ze spraken uit dat de "toekomst van Oekraïne bij de NAVO ligt". Oekraïne mag daarnaast een stap op weg naar een lidmaatschapsaanvraag overslaan. Eerder werd ook Finland en Zweden dat zogeheten Member Action Plan (MAP) kwijtgescholden.

Concreter dan dat werd de toezegging van de NAVO niet. Sommige lidstaten, zoals de VS en Duitsland, waarschuwden dat Oekraïne versneld de NAVO binnensluizen ertoe kan leiden dat de NAVO direct militair betrokken raakt bij de oorlog. Een meerderheid van de NAVO-landen is het erover eens dat de oorlog eerst moet eindigen.

Ook zijn er zorgen over Oekraïne die niet gaan over de oorlog. De Amerikaanse president Joe Biden liet voor de top al weten dat Oekraïne nog niet klaar is voor een lidmaatschap. Het moet volgens hem eerst meer democratiseren en corruptie beter bestrijden.

Tot grote teleurstelling van Oekraïne leverde de Vilnius-top geen duidelijke lijst met verbeterpunten op en blijft onduidelijk hoe het tijdspad naar een uitnodiging en een lidmaatschap eruit zal zien.

Lynxian

Citaat van: Huzaar1 op 11/07/2023 | 22:45 uurJes, ik volg het via Davidov. Is duidelijk dat de UAF Bachmut aan het omsingelen lijkt. Zou de Russen er lekker in laten zitten.

Ik zit te wachten op een doorbraak in het Zuiden.
Doet me denken aan een stuk anime van vroeger:

"Nog bedankt dat je alle burgers in deze stad hebt vermoord!"

"Eh, waarom bedank je me daarvoor?"

"Nu hoef ik me niet meer in te houden!" (De held blaast vervolgens de stad op, met vijand en al.)

Huzaar1

Jes, ik volg het via Davidov. Is duidelijk dat de UAF Bachmut aan het omsingelen lijkt. Zou de Russen er lekker in laten zitten.

Ik zit te wachten op een doorbraak in het Zuiden.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

PaxImperator

Interessant nieuws van ISW dezer dagen. Ik hang de vlag nog niet uit maar het klinkt wel hoopvol.

Vandaag:

"Ukrainian officials stated on July 10 that Ukrainian forces have fire control over Bakhmut and Russian ground lines of communication (GLOCs) around the city.[1] Ukrainian Deputy Defense Minister Hanna Malyar stated that Ukrainian forces have taken control of unspecified heights around Bakhmut, allowing Ukrainian forces to establish fire control over Bakhmut itself.[2] Ukrainian officials have recently signaled that Ukraine seeks to trap Russian forces within the city, and it appears that Ukrainian operations in the Bakhmut area in recent days have been intended to slowly envelop Russian troops in Bakhmut and on its flanks.[3] ISW was previously conservative when assessing claims of Russian fire control and general interdiction of Ukrainian lines of communication in and around Bakhmut as Russian forces gradually took control of the settlement, but Ukrainian claims of establishing fire control may be more credible. [4] Both Ukrainian and Russian sources have indicated in recent days that Ukraine is gaining ground in the Bakhmut area and on its southwestern flanks including specific terrain features that can give Ukrainian forces fire advantage. The fear of Ukrainian fire control and imminent threats to Bakhmut is also permeating the Russian information space, and Russian milbloggers have repeatedly expressed fear over Ukrainian forces encircling Russian forces in Bakhmut.[5] Russian sources claimed at least since February that Russian forces maintained fire control over critical Ukrainian GLOCs around Bakhmut, while Ukrainian officials and sources did not express concern over these Russian claims, in contrast, and withdrew their forces in good order in the face of the Wagner Group's expensive frontal assaults.[6] The persistent signaling of Ukrainian officials about Ukrainian operational intent in Bakhmut, alongside the clear concern of milbloggers over exactly what this intent may be, suggests that Ukrainian counteroffensive actions in this direction may be credibly threatening the Russian hold on Bakhmut, although it is far too early to forecast the liberation of the city.

Ukrainian forces conducted counteroffensive operations on at least three sectors of the front on July 10. Ukrainian military officials stated that Ukrainian troops continued offensive actions in the Bakhmut, Berdyansk (western Donetsk-eastern Zaporizhia oblasts), and Melitopol (western Zaporizhia Oblast) directions.[7] The Ukrainian General Staff reported that Ukrainian forces have liberated four square kilometers of territory in the Bakhmut direction over the past week, and a total of 24 square kilometers since starting counteroffensive operations in the Bakhmut direction (likely around early June).[8] The Ukrainian General Staff also reported that Ukrainian troops advanced up to one kilometer in the Berdyansk and Melitopol directions, and a total of 8.6 kilometers since Ukrainian troops initiated counteroffensive operations in these directions.[9] Since the beginning of the Ukrainian counteroffensive on June 4, ISW has calculated based on its own control of terrain data that Ukrainian forces recaptured approximately 253 square kilometers of territory. (Ukrainian official accounts of the area liberated differ from ISW's, almost certainly because Ukraine calculated its initial control of terrain differently. ISW is presenting its own figure of liberated land to make an apples-to-apples comparison of Russian and Ukrainian gains.) Russian forces have captured a total of 282 square kilometers in the entire theater since January 1. In five weeks, Ukrainian forces have liberated nearly the same amount of territory that Russian forces captured in over six months."


https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-july-10-2023

En gisteren:

"The Wall Street Journal (WSJ) reported that Ukrainian forces are attempting to soften Russian defenses before liberating territory, accepting a slower pace of advance.[6] The WSJ also reported that Ukrainian forces are focusing on dislodging Russian forces from fortifications and minefields, which are over 24km deep in some areas of Russian occupied territory.[7] Lieutenant Colonel Oleksiy Telehin of Ukraine's 108th Territorial Defense Brigade told the WSJ that Russian forces are continually able to bring in replacements even if Ukrainian forces destroy entire units.[8] ISW has assessed that Russian forces lack operational reserves. Telehin's statement likely refers to locally available tactical reserves. Another unit commander in the 108th Territorial Defense Brigade stated that the shortage of armored vehicles makes it difficult for Ukrainian forces to advance on well-prepared positions. WSJ sources also cited the lack of Ukrainian air superiority as one of the factors slowing down Ukrainian counteroffensives. ISW continues to assess that the current pace of the Ukrainian counteroffensive is reflective of a deliberate effort to conserve Ukrainian combat power and attrit Russian manpower and equipment at the cost of slower territorial advances.[9]"

https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-july-9-2023

(onderstrepingen van mij)

Opvallend dat ISW enerzijds zo de nadruk legt op terreinwinst terwijl ze anderzijds in wezen zeggen dat dat voor Oekraïne momenteel van ondergeschikt belang is aan geleden en toegebrachte verliezen. Zal wel zijn omdat terreinwinst makkelijker voor ze te kwantificeren is dan personele en materiële verliezen. En het steekt mooi af bij wat de Russen op dat vlak hebben gepresteerd.

Ace1

Citaat van: Benji87 op 10/07/2023 | 20:06 uurToevallig net een bericht op nu.nl

Stalin heeft tijdens WW II 20 miljoen Russen de dood ingejaagd om Duitsland uit de Sovjet Unie en Oost Europa te krijgen.

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 10/07/2023 | 14:16 uurHet is onder historici een vermoeden dat er In wo2  meer gesneuvelden in/door de russische 'medische keten'  vielen dan door vijandelijk geweld.

Cijfers zijn niet goed beschikbaar, maar de Russen schijnen alles bij elkaar geteld te hebben en dat te hebben gepresenteerd als door oorlog aantal gesneuvelden.


Toevallig net een bericht op nu.nl

CitaatNieuw onderzoek: bijna 50.000 Russen omgekomen in oorlog Oekraïne

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn zo'n 47.000 Russische militairen omgekomen. Rusland zelf laat weinig los over omgekomen militairen, maar nieuw onderzoek biedt inzicht.

De onafhankelijke Russische media Mediazone en Meduza namen het heft in handen om het aantal omgekomen Russen te achterhalen. Rusland houdt deze informatie achter. Mediazone en Meduza werkten samen met een data-analist van de Duitse universiteit in Tübingen.

Mediazone en Meduza maakten een schatting van hoeveel meer mannen onder de vijftig jaar oud stierven dan normaal tussen februari 2022 en mei 2023. Dat deden ze op basis van officiële cijfers van oversterfte en erfenisgegevens.

Zowel Rusland als Oekraïne melden weinig over militaire verliezen. Het Kremlin heeft slechts een paar keer een officieel dodental genoemd. In september 2022 meldde Rusland iets meer dan zesduizend doden.

Sindsdien is het gissen. Rusland heeft het namelijk verboden om slachtoffers aantallen openbaar te maken uit "respect" voor de overleden militairen, maar ook omdat het staatsgeheim zou zijn.

In februari liet het Britse ministerie van Defensie weten dat er waarschijnlijk tussen de 40.000 en 60.000 Russen waren omgekomen in de oorlog.

Huzaar1

Citaat van: Benji87 op 10/07/2023 | 14:02 uur

Het is onder historici een vermoeden dat er In wo2  meer gesneuvelden in/door de russische 'medische keten'  vielen dan door vijandelijk geweld.

Cijfers zijn niet goed beschikbaar, maar de Russen schijnen alles bij elkaar geteld te hebben en dat te hebben gepresenteerd als door oorlog aantal gesneuvelden.

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"