Rusland's Expansie

Gestart door ARM-WAP, 30/07/2007 | 13:26 uur

Ace1


Lex

Rusland ziet schepen richting Oekraïne als oorlogspartij

MOSKOU-
Rusland beschouwt schepen die over de Zwarte Zee naar Oekraïne varen, vanaf donderdag als oorlogspartij aan de kant van Oekraïne. Het is de jongste escalatie na het aflopen van een internationale graandeal, die het mogelijk moest maken dat Oekraïne ondanks de oorlog graan kon blijven exporteren.
Rusland ziet alle schepen richting Oekraïense havens vanaf 20 juli als mogelijke vervoerders van militaire lading, meldt het Russische staatspersbureau TASS. En Moskou beschouwt de landen waarvan schepen de vlag voeren, als partij in het conflict aan Oekraïense zijde.

Daarnaast bestempelde het ministerie van Defensie in Moskou delen van de internationale wateren in de Zwarte Zee als onveilig voor de scheepvaart. Defensie zei echter niet welke maatregelen eventueel worden genomen.

Kort daarna verklaarde de Russische president Vladimir Poetin dat Rusland een verlenging van de graanovereenkomst niet uitsluit. Moskou zou bereid zijn de deal weer na te leven als volledig aan de voorwaarden wordt voldaan die eerder waren overeengekomen. Anders heeft een verlenging van de deal geen zin, aldus Poetin. Moskou beweert onder meer dat de eigen export wordt belemmerd.

ANP, 19-07-2023, 17:47

Benji87


Ace1

Rusland heeft mogelijk andere route voor export eigen graan

Rusland heeft blijkbaar een andere route dan de Zwarte Zee gevonden om zijn landbouwproducten en kunstmest te exporteren. Dat concludeert BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. Een van de Russische motieven om de graandeal niet te verlengen is de vermeende hinder die Rusland ondervindt in de export van landbouwproducten en kunstmest. De Russische graanexport brak het afgelopen seizoen echter alle records, weet Hammelburg.

Rusland voert ook andere argumenten aan waarmee het de stopzetting van de graandeal rechtvaardigt, zoals het niet toelaten van Russische banken tot het SWIFT-systeem, waarmee internationale betalingen gedaan kunnen worden. Volgens de VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft hij president Poetin gisteren een brief geschreven met daarin een concreet voorstel om een dochteronderneming van de Russische landbouwbank weer toegang te geven tot SWIFT. 'Het is natuurlijk ook gewoon een politiek spel', zegt Hammelburg.

Exportrecords
De exportrecords voor Russisch graan en kunstmest vallen Hammelburg op. 'We denken steeds maar over deze route voor graanvervoer, maar er zijn ook andere opties. Hoe de Russen dat precies doen, weet ik niet (...). Vermoedelijk via China. Hoe dan ook, ze hebben dus een andere route waardoor ze hun eigen spullen gewoon prima verkopen.' Ook saillant is dat de VS en andere westerse mogendheden aangeven bezig te zijn met alternatieve routes voor het Oekraïense graan, met treinen en vrachtwagens. 'De bondgenoten zijn al aan het denken aan de fase waarbij die die deal gewoon niet meer bestaat.'

Geen blauwhelmen
Gevraagd in hoeverre het idee levensvatbaar is waarbij VN-blauwhelmen de graantransporten beschermen, wijst Hammelburg erop dat zelfs dan geen enkele verzekeraar zich zal branden aan deze kwestie. 'Dat gaan ze niet doen.' Vannacht heeft de Oekraïense luchtafweer opnieuw een regen aan Shahed-drones en Kalibr-raketten weten neer te halen, ditmaal richtte de aanval zich op de havenstad Odesa, een belangrijke hub voor de export van Oekraïens graan. In hoeverre de aanval verband houdt met het opzeggen van de Zwarte Zee-deal valt niet te zeggen, net zomin of het een Russische vergelding is voor de aanval op de Kerch-brug die de Krim met het Russische vasteland verbindt.

Psychologisch effect
Volgens Hammelburg is de brug ernstiger beschadigd dan de Russen willen toegeven, al is de treinverbinding intact alsmede één wegstrook, namelijk die voor het verkeer dat de Krim verlaat. Was de aanval bedoeld om de Russische logistiek te ontregelen, dan was het beter geweest om de spoorverbinding te treffen, denkt Europaverslaggever Geert Jan Hahn. Volgens Hahn is de aanval dan ook mogelijk bedoeld om de Russische vakantiegangers (de Krim is een razend populaire vakantiebestemming voor veel Russen, red.) te confronteren met de realiteit van de oorlog. Wie nu vanaf de Krim terug wil naar Rusland, moet via het door Rusland bezette Zuid-Oekraïne rijden. 'Een soort bewustwording creëren dat er een oorlog is en dat niemand veilig is in Rusland. Dat kan ook achter de Oekraïense tactiek hebben gezeten', zegt Hahn.

Het militaire effect van de aanval is gering, zowel Hahn als Hammelburg denkt dat de effecten vooral van psychologische aard zijn: we kunnen jullie overal raken, ook op de Krim.

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10519238/rusland-heeft-mogelijk-andere-route-voor-export-eigen-graan

Huzaar1

Citaat van: Huzaar1 op 06/07/2023 | 23:52 uurLijken daar inderdaad al enige dagen meters te maken.

Ik ben bang voor een russisch tegen-offensief in die, of daarnaast gelegen regio. Zijn veel berichten over.

Door de mist is niets te valideren helaas.

Tegenoffensief Russen, inderdaad gestart in die regio.

https://www.bd.nl/buitenland/oekraine-meldt-tegenoffensief-van-russen-in-noordoosten-100-000-russische-soldaten-zouden-door-oekraiense-linies-proberen-te-breken~a576b3f8/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F&cb=66a62f3706d696d9aa80615c747580e0&auth_rd=1
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Ace1

#9440
Citaat van: Master Mack op 18/07/2023 | 21:00 uurHeeft het Westen nu echt zicht op wat China aan Rusland levert of kunnen daar ook nog T72 tanks vandaan komen. En zware munitie soorten?

Je kan daarnaast ook wapens uit Cuba, Iran en Noord Korea verwachten.

Het is lastig om in te schatten of er wapens uit Brazilië, India, Pakistan en Zuid-Afrika komen.

Zuid Afrika heeft in het verleden het regime van Sadam Hoessein voorzien van houwitsers.

Huzaar1

Citaat van: Master Mack op 18/07/2023 | 21:00 uurHeeft het Westen nu echt zicht op wat China aan Rusland levert of kunnen daar ook nog T72 tanks vandaan komen. En zware munitie soorten?

Met name luchtvaartonderdelen gaan via China, en electronica, chips. De Chinezen steunen de Russen maar niet in het openbaar. Je kunt je voorstellen wat er zich allemaal afspeelt.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Citaat van: Master Mack op 18/07/2023 | 21:00 uurHeeft het Westen nu echt zicht op wat China aan Rusland levert of kunnen daar ook nog T72 tanks vandaan komen. En zware munitie soorten?

Drones (klein formaat), pantserwagens, schermvesten en klein kaliber wapens maar allemaal op kleine schaal. Het lijkt er de laatste tijd steeds meer op dat de Chinezen zich afzijdig willen houden van Rusland. Het verloop van de oorlog en de binnenlandse veiligheid van Rusland maken het voor China ook ongemakkelijk om zich achter Rusland te scharen

Master Mack

Heeft het Westen nu echt zicht op wat China aan Rusland levert of kunnen daar ook nog T72 tanks vandaan komen. En zware munitie soorten?

Huzaar1

Citaat van: Benji87 op 18/07/2023 | 14:31 uurDat hebben ze ook maar dat moet allemaal nog geleverd worden. Het westen moet een flink tandje bij schakelen in het leveren van mijn ruim apparatuur en dat moet wel op korte termijn gebeuren ook om enige impact te hebben op het offensief.

Maar de Oekraïners zijn ook niet dom. Ze zijn nu tijdelijk overgeschakeld op aanvallen met kleine eenheden en houden hun beste apparatuur nog steeds achter de hand. Het effect is misschien marginale terrein winsten maar het aantal slachtoffers ligt beduidend lager dan dat bij de Russen

Het doel hoeft nu ook geen terreinwinnen te zijn, het slijten van de vijand en stelselmatig zoeken naar ideale posities kan evengoed de bedoeling zijn. Ik word gebriefed met hoge cijfers voor Rus gesneuvelden. Het Rus moraal zakt steeds lager en logistiek zitten ze in de knel.

Mijnenruim apparatuur is geleverd, maar het is nooit genoeg. Echter is zulke specialistische apparatuur duur en niet talrijk. Daarom zie je veel MBT's uitgerust met mijnen rollers. Die worden ook door ons aangekocht voor UKR.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Huzaar1

Citaat van: Ace1 op 18/07/2023 | 15:27 uurVolgens mij maken de Russen nog steeds gebruik van Sovjet doctrine.

Dat is correct, en dat is ook een onderdeel van het probleem. Ze zijn niet meer het rode leger maar zitten wel vast in de doctrines. Terwijl hun eenheden en structuren zijn 'gemoderniseerd'.

Tegelijkertijd zitten de Oekrainers ook in een transitie fase, maar zijn veel ruimdenkender en meer open. Maar zij stappen juist helemaal af van soviet doctrines maar eenheden en denken zit nog soms wel zo in elkaar.

Komt een beetje neer op schakelen tussen auftragstaktik en befehlstaktik.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"


Ace1

Citaat van: Huzaar1 op 18/07/2023 | 13:21 uurEen beetje. Maar dat heeft niets met kursk te maken, maar alles met russische doctrine.

Volgens mij maken de Russen nog steeds gebruik van Sovjet doctrine.

Enforcer

Citaat van: Huzaar1 op 18/07/2023 | 13:21 uurEen beetje. Maar dat heeft niets met kursk te maken, maar alles met russische doctrine.

De Russen hebben de tijd gehad, omdat de Oekrainers getraind moesten worden en de spullen moesten krijgen. En vooral wachten totdat die Duitsers een keer in beweging kwamen. :silent:

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 18/07/2023 | 13:19 uurHet is een hel. Ik had alleen verwacht dat de Oekrainers hier wel iets op hadden gevonden.

Dat hebben ze ook maar dat moet allemaal nog geleverd worden. Het westen moet een flink tandje bij schakelen in het leveren van mijn ruim apparatuur en dat moet wel op korte termijn gebeuren ook om enige impact te hebben op het offensief.

Maar de Oekraïners zijn ook niet dom. Ze zijn nu tijdelijk overgeschakeld op aanvallen met kleine eenheden en houden hun beste apparatuur nog steeds achter de hand. Het effect is misschien marginale terrein winsten maar het aantal slachtoffers ligt beduidend lager dan dat bij de Russen