Rusland's Expansie

Gestart door ARM-WAP, 30/07/2007 | 13:26 uur

Huzaar1

#9490


Wellicht is je route naar je krim vakantie wat aangepast. Laat even weten hoe het was in Melitopol.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Huzaar1

#9489
Citaat van: Benji87 op 30/07/2023 | 12:36 uurOp dit moment is de brug volledig operationeel.

leugen. Er zijn 2 brugdelen ontzet en de brug is gesloten

CitaatHoe ze het voor elkaar krijgen staat daar verder los
prefab constructie. Niet zo ingewikkeld.

Citaat]van maar die brug is nog steeds niet met de grond gelijk.
ja wat betekent dat dan, met de grond gelijk. Als de peilers er niet meer staan? Volgens deze beredenatie was ground zero van Nagasaki en hiroshima ook niet 'met de grond gelijk gemaakt'.

CitaatKom maar eens met bronnen dan. Ik pak wellicht mijn informatie uit openbare bronnen maar ik laat me graag verrassen.
fotos van de ingestorte brugdelen staan op het internet.

CitaatOnzin, trein verkeer kon na de eerste aanval vrij snel hervat worden zoals je in de citaat die ik had bij gevoegd had kunnen lezen. Trein verkeer was wel degelijk mogelijk maar moest op lagere snelheden worden uitgevoerd
vrij snel? Grapjurk. Er was 4 maanden geen treinverkeer mogelijk as it was. Dat is een enorme ramp als daar dagelijks 100.000 ton aan logistiek overheen moet.

CitaatAls je met de 2e aanval de storm shadow aanval bedoelt heb ik slecht nieuws voor je. Die gaten waren binnen een week hersteld. Waarom die storm shadows maar zo'n beperkt effect hadden is nog een punt van discussie momenteel .
gaten dichten in het wegdek is niet direct de schade 'hersteld'. Het gat zit er alleen niet meer. Draagvermogen is ongeacht de reparatie negatief aangetast.
CitaatMaar als je met de 2e aanval de huidige explosie bedoelt bedoelt heb ik wederom slecht nieuws voor je
de brug is kapot en beperkt bruikbaar.

CitaatZie ook bovenstaande citaat. Maar wederom, ik zou graag berichten zien waaruit blijkt dat die brug half op instorten staat.
dat zegt niemand.
CitaatDit kun jij misschien zo opvatten maar ik verzeker je dat ik wel degelijk achter Oekraïne sta en de vlag bij mij ook uitgaat als de Russen het land uit zijn getrapt.

Ik weiger alleen in het narratief mee te gaan waarbij de Russen als dom worden neergezet....Maar dat mag je blijkbaar niet denken want dan ben je ineens pro Russisch

Ik merkte dit overigens in de Corona tijd ook dat als je een puntje van kritiek had je gelijk weg werd gezet als wappie

Je doet het vaak en zodra de oekrainers het kunstje hebben geflikt klap je mee. Het valt op.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Citaat van: Ace1 op 29/07/2023 | 21:49 uurVoor het eerst zijn er beelden opgedoken van een Oekraïens pantservoertuig nabij de eerste voorbereide Russische verdedigingslinie in het zuiden van het land......

Beginnen steeds meer berichten binnen te komen dat Oekraine er in geslaagd om de eerste linies te doorbreken. Keep us posted ;)

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 30/07/2023 | 10:58 uurals 'volledig' operationeel betekent : je kunt met veel improvisatie er nog overheen. Ja dan klopt dat. Er zijn duizenden mensen en miljarden roebels tegenaangegooid om alles steeds te repareren, met tempo want downtime is duur. En alles is te repareren. Of het nu de golden gate brug is of de kersj brug.

Op dit moment is de brug volledig operationeel. Hoe ze het voor elkaar krijgen staat daar verder los van maar die brug is nog steeds niet met de grond gelijk.

Citaat van: Huzaar1 op 30/07/2023 | 10:58 uurJe verbind er weer conclusies aan met argumenten die je niet kan staven..
 vanuit je computer, met google afbeeldingen kun je geen conclusies trekken. Wie weet is veel verkeer gereguleerd, verboden, etc. Kortom je weet het niet. Naast het feit dat Alle berichtgeving waar je het mee doet is van Russische aard. Met een sattelietfoto kom je maar zo ver.

Kom maar eens met bronnen dan. Ik pak wellicht mijn informatie uit openbare bronnen maar ik laat me graag verrassen

Citaat van: Huzaar1 op 30/07/2023 | 10:58 uurDe eerste aanval verbrak direct het spoor knooppunt.

Aanval was zeer effectief. Maanden geen treinverkeer mogelijk.

Onzin, trein verkeer kon na de eerste aanval vrij snel hervat worden zoals je in de citaat die ik had bij gevoegd had kunnen lezen. Trein verkeer was wel degelijk mogelijk maar moest op lagere snelheden worden uitgevoerd

https://theconversation.com/crimean-bridge-blast-experts-assess-the-damage-192161

Citaat van: Huzaar1 op 30/07/2023 | 10:58 uur2e aanval vernietigde een hele weghelft, maanden geen norma gebruik mogelijk.

Als je met de 2e aanval de storm shadow aanval bedoelt heb ik slecht nieuws voor je. Die gaten waren binnen een week hersteld. Waarom die storm shadows maar zo'n beperkt effect hadden is nog een punt van discussie momenteel

Maar als je met de 2e aanval de huidige explosie bedoelt bedoelt heb ik wederom slecht nieuws voor je

CitaatSubsequent assessments revealed that the span had ruptured, with repairs estimating to last until November. Nevertheless, the bridge reopened to traffic the next day, albeit with only one lane open. The bridge was subsequently closed to both road and rail traffic only a few days later, following an attack on a Russian ammunition dump in Crimea on 22 July.

Citaat van: Huzaar1 op 30/07/2023 | 10:58 uurAlgehele staat van brug: pilaren en secties moeten vol scheuren zitten. Kan ook niet anders door de krachten die met explosies zijn vrijgekomen. Hierdoor kan een brug aan de buitenzijde nog oke eruitzien, dat betekent niet dat hij technisch gezond is.

Zie ook bovenstaande citaat. Maar wederom, ik zou graag berichten zien waaruit blijkt dat die brug half op instorten staat.

Citaat van: Huzaar1 op 30/07/2023 | 10:58 uurHet is verbazingwekkend hoe snel jij steeds met het Russische narritief wegloopt.

Valt me op dat je het steeds doet, om dan in je laatste zin steeds te doen alsof je ook aan 'onze' kant staat, maar daarvoor het gehele Oekrainse narritief in twijfel te hebben getrokken.

Keer, op keer. Vreemd en opvallend.

Dit kun jij misschien zo opvatten maar ik verzeker je dat ik wel degelijk achter Oekraïne sta en de vlag bij mij ook uitgaat als de Russen het land uit zijn getrapt.

Ik weiger alleen in het narratief mee te gaan waarbij de Russen als dom worden neergezet. Dat zijn ze namelijk niet, je hebt nog steeds te maken met een extreem taaie tegenstander die zich enorm heeft ingegraven in onrechtmatig gekregen gebied. Maar dat mag je blijkbaar niet denken want dan ben je ineens pro Russisch

Ik merkte dit overigens in de Corona tijd ook dat als je een puntje van kritiek had je gelijk weg werd gezet als wappie

Huzaar1

#9486
Citaat van: Benji87 op 29/07/2023 | 19:39 uurDat denk ik ook want die brug is nog steeds volledig operationeel.

als 'volledig' operationeel betekent : je kunt met veel improvisatie er nog overheen. Ja dan klopt dat. Er zijn duizenden mensen en miljarden roebels tegenaangegooid om alles steeds te repareren, met tempo want downtime is duur. En alles is te repareren. Of het nu de golden gate brug is of de kersj brug. Je verbind er weer conclusies aan met argumenten die je niet kan staven..

Citaatgeleid tot schade aan een pilaar en 2 banen uit de running genomen. Reparaties duren tot november maar weg en trein verkeer kon enkele dagen na de aanval al weer voortgezet worden. Ook op Google maps zijn er geen files zichtbaar.
vanuit je computer, met google afbeeldingen kun je geen conclusies trekken. Wie weet is veel verkeer gereguleerd, verboden, etc. Kortom je weet het niet. Naast het feit dat Alle berichtgeving waar je het mee doet is van Russische aard. Met een sattelietfoto kom je maar zo ver.

De eerste aanval verbrak direct het spoor knooppunt.

Aanval was zeer effectief. Maanden geen treinverkeer mogelijk.

2e aanval vernietigde een hele weghelft, maanden geen norma gebruik mogelijk.

Algehele staat van brug: pilaren en secties moeten vol scheuren zitten. Kan ook niet anders door de krachten die met explosies zijn vrijgekomen. Hierdoor kan een brug aan de buitenzijde nog oke eruitzien, dat betekent niet dat hij technisch gezond is.

Het is opvallend dat je vaak hoe jij steeds met het Russische narritief wegloopt om dan in je laatste stuk een zin te plaatsen dat het moet doen lijken alsof je aan 'onze' kant staat. Maar pas nadat je het gehele Oekrainse narritief of standpunt in twijfel hebt getrokken. Je stelt het alsof je er vanmorgen het verkeer hebt staan regelen nadat je al abseilend een visuele inspectie van alle pilaren hebt gedaan.

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Ace1

Oekraïens leger bereikt eerste Russische verdedigingslinie met antitankgracht en drakentanden


Een Oekraïens militair voertuig nadert de Russische verdedingslinie van drakentanden

Voor het eerst zijn er beelden opgedoken van een Oekraïens pantservoertuig nabij de eerste voorbereide Russische verdedigingslinie in het zuiden van het land. Op een video die circuleert op sociale media, is te zien hoe een voertuig vastloopt op een antitankgracht met in de voorgrond ook honderden zogenaamde 'drakentanden'.

De beelden zijn gemaakt vanuit een Russische militaire positie en tonen vermoedelijk een Oekraïens militair voertuig dat door een veld rijdt in de richting van een greppel, met daarachter een indrukwekkende rij drakentanden - piramidevormige betonblokken die dienen als barrières tegen tanks. Mogelijk liggen tussen beide linies ook mijnenvelden.

Er verschijnt ook een man in beeld, vermoedelijk de chauffeur, die begint terug te rennen in de richting van een bomenrij. Wanneer het voertuig de greppel bereikt, is er een grote rookwolk. Een seconde later lijkt het voertuig te verdwijnen en vast te zitten in de greppel.

Het is vooralsnog onduidelijk wat er zich precies afspeelt. Mogelijk werd het pantservoertuig vanop afstand bestuurd en zaten er geen Oekraïense troepen meer in. Pro-Oekraïense kanalen beweren dat het hun strijdkrachten zijn die testen of een voertuig over de greppel en de beruchte drakentanden kan komen, terwijl pro-Russische kanalen beweren dat het militaire voertuig ten prooi is gevallen aan een van hun aanvallen.

FLANK OMZEILEN
De video werd door een Russische drone gemaakt in de provincie Zaporizja, aan het front tussen de bezette dorpen Robotyne en Verbove in de richting van die laatste plaats. Dat doet vermoeden dat het Oekraïense leger mogelijk probeert om Robotyne via de flank te omzeilen. Via deze sector van het front zou het de bedoeling zijn om via de stad Tokmak uiteindelijk tot in Melitopol te geraken. Tokmak ligt op 25 kilometer van het huidige front, Melitopol is nog 80 kilometer verwijderd.

Op eerdere satellietbeelden van het bewuste veld zijn de antitankgreppel en de drakentanden ook te zien. Ze maken deel uit van een bijzonder uitgebreid netwerk van Russische verdedigingslinies die de voorbije maanden in heel het zuiden en oosten van Oekraïne aan en achter het front zijn aangelegd. Het is de eerste keer dat er beelden opduiken van Oekraïners die nu die linie bereiken.

Op sommige plaatsen liggen echter drie tot vijf van zulke linies achter elkaar, met telkens een tiental kilometers ertussen, wat het voor het Oekraïense leger een bijzonder zware klus zal maken die te overwinnen. Onbekend is weliswaar in hoeverre de linies allemaal bemand zijn met Russische reservetroepen.

STROOMVERSNELLING
Het tegenoffensief dat inmiddels zeven weken aan de gang is, lijkt deze week wel in een stroomversnelling gekomen. Een anonieme bron uit het Amerikaanse leger laat aan persbureau AFP weten dat Oekraïne meer getrainde troepen in het westen heeft ingezet, maar ook een aantal militairen uit die groep vooralsnog achterhoudt. Ook The New York Times schreef eerder deze week dat de hoofdaanval van het offensief begonnen is.

Oekraïens president Volodymyr Zelensky heeft eerder gezegd dat het tegenoffensief langzamer verloopt dan hij zou willen, maar dat mensen ook niet te veel snelle resultaten, "zoals in films", moeten verwachten.

OEKRAÏNE VEROVERT FRONTDORP
Oekraïense troepen slaagden er gisteren wel in het dorp Staromajorske terug te veroveren op de Russen. Staromajorske ligt in de regio Donetsk, meer naar het westen van Robotyne en Verbove en iets meer dan honderd kilometer van de kuststad Marioepol, die sinds mei vorig jaar volledig in Russische handen is.

In het tegenoffensief dat tot nu toe stroef verliep, geldt de verovering van het relatief kleine dorp als een lichtpunt. Een aantal kleine nederzettingen ten noorden van het dorp had Oekraïne eerder al in handen gekregen. Momenteel zou er gevochten worden om Oerozjajne, ten westen van Staromajorske.

Staromlynivka, een dorpje enkele kilometers verder richting het zuiden, lijkt een logisch volgend doelwit voor de Oekraïense soldaten.

Zelensky sprak woensdag over "zeer goede resultaten" voor zijn troepen. Ook de Russische president Vladimir Poetin heeft aangegeven dat de gevechten zijn toegenomen, onder meer in de zuidelijke regio rond Zaporizja. Hij stelt echter dat Oekraïne daarbij geen vooruitgang heeft geboekt.

https://www.demorgen.be/oorlog-in-oekraine/oekraiens-leger-bereikt-eerste-russische-verdedigingslinie-met-antitankgracht-en-drakentanden~bbe63ec5/

PaxImperator

Citaat van: Huzaar1 op 29/07/2023 | 16:36 uurAls je oekrainse bloggers volgt ben je wat eerder op de hoogte van nieuws als dit. Oekrainse bloggers hebben t.o.v. westerse media het grote voordeel vaak direct betrokken vrienden in eenheden te hebben. En het oekrainse nieuws zit er dichter op.

Dat klinkt goed. Zijn er die je zou aanraden?

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 29/07/2023 | 16:36 uurAls je oekrainse bloggers volgt ben je wat eerder op de hoogte van nieuws als dit. Oekrainse bloggers hebben t.o.v. westerse media het grote voordeel vaak direct betrokken vrienden in eenheden te hebben. En het oekrainse nieuws zit er dichter op.

Doorbraak wil ik het nog echt niet noemen overigens. Maar lijken tot zover wel een stuk minder mijnen te liggen dan in voorgebieden.

Het is wel een sterk cluster aan verdedigingswerken en dorpjes wat ze hier terug hebben veroverd. Riep enkele weken geleden al dat dit een goede plek was om een doorbraak te forceren

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 29/07/2023 | 02:07 uurOverleeft? Dat ding heeft intensieve reparaties nodig gehad. Is voor gedeelten maanden onbruikbaar geweest en vertoont nu overal scheuren naast dat het gehele wegdek van beide rijbanen is beschadigd waaronder 1 ernstig en praktisch vernietigd.

Ik trek echt een totaal andere conclusie dan jou en snap dat de Oekrainers tot nu toe hebben gespeeld maar met relatieve eenvoud de brug in geheel onbruikbaar kunnen maken.

Dat denk ik ook want die brug is nog steeds volledig operationeel.

De eerste aanval in oktober 2022 heeft slechts geleid tot een beperkt effect. Trein en wegverkeer was 2 dagen na de aanval al weer volledig in de weer. Truck verkeer heeft wel maanden hinder ondervonden van de aanval omdat het een truck baan was die werd aangevallen. Echter omdat Russische logistieke lijnen grotendeels afhankelijk zijn van terrein verkeer was de impact nagenoeg nihil op het slagveld

CitaatRussian forces have had their logistics hindered by the blast on the bridge. The UK Ministry of Defence said that transport "capacity [would] be seriously degraded" over the bridge. Repairs started on the evening of 8 October, with car and rail traffic resuming almost immediately. Trucks used ferries because one section of their lane was completely destroyed. The Russian reliance on rail to move military equipment means that truck traffic is not the major concern. There is also a land corridor along the coast of southern Ukraine, although this is at higher risk of attack. Construction of the bridge was completed in 2018, so it has only been relied upon for a few years. The greatest blow might be psychological, according to people comparing it to the sinking of the Russian cruiser Moskva and considering Putin's personal links to the bridge. Various analysts said on 10 October that trains would likely cross the bridge at reduced speed and loads.

De tweede aanval met de storm shadows leidde tot enkele gaten in het wegdek maar het wegdek was de week daarop al hersteld.

De derde aanval, de meest recente, heeft geleid tot schade aan een pilaar en 2 banen uit de running genomen. Reparaties duren tot november maar weg en trein verkeer kon enkele dagen na de aanval al weer voortgezet worden. Ook op Google maps zijn er geen files zichtbaar.

CitaatThe bridge was damaged. According to the BBC, the road surface was damaged, but the supports remained intact.[FDD's Long War Journal says "two of the bridge's four lanes are totally unusable. The adjacent span for the other two lanes was knocked loose but remains on the pier."

A source close to Ukrainian intelligence services stated to Meduza that one of the pillars was damaged. The source said that the damaged pillar was the 145th pillar, on the Ukrainian side of the Ukraine–Russia international border.

Subsequent assessments revealed that the span had ruptured, with repairs estimating to last until November. Nevertheless, the bridge reopened to traffic the next day, albeit with only one lane open. The bridge was subsequently closed to both road and rail traffic only a few days later, following an attack on a Russian ammunition dump in Crimea on 22 July.

Al met al staat die &@€%# brug nog steeds fier overeind met verkeer dat nog steeds zonder hinder kan rondrijden. Hopelijk kunnen ze snel die met de grond gelijk maken  :devil:

Hier nog een mooi filmpje over de Russische achilleshiel


Huzaar1

Als je oekrainse bloggers volgt ben je wat eerder op de hoogte van nieuws als dit. Oekrainse bloggers hebben t.o.v. westerse media het grote voordeel vaak direct betrokken vrienden in eenheden te hebben. En het oekrainse nieuws zit er dichter op.

Doorbraak wil ik het nog echt niet noemen overigens. Maar lijken tot zover wel een stuk minder mijnen te liggen dan in voorgebieden.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Als het klopt wat hier staat dan heeft Oekraïne min of meer een doorbraak geforceerd op de zuidelijke as en is men door een fikse linie heen gebroken. Ik wacht nog wel even op bevestiging vanuit ISW of deep state want voorzover ik nu kan zien is nu.nl de enigste die spreekt over deze doorbraak.

Oekraïne zet reserves in voor lange en dodelijke weg naar het zuiden

Het Oekraïense offensief in het zuiden en oosten van het land is afgelopen week intensiever geworden. De hevigheid van de strijd om de eerste Russische verdedigingslinies in het zuiden laat zien dat de Oekraïners een monsterklus moeten klaren. Een overzicht.

De Russen hebben zich ingegraven in een netwerk van meerdere linies, dat zich op sommige plekken aan het front over 30 kilometer uitstrekt. Bij de doorbraak van een linie kunnen ze zich makkelijk terugtrekken naar de volgende, doorgaans een paar kilometer verderop.

Het is moeilijk om een goed en volledig beeld te krijgen van het strijdverloop. Een oorlog is chaotisch en veranderlijk. Snippers informatie die naar buiten komen zijn vaak niet door een onafhankelijke partij te bevestigen.

Lukt dat wel, bijvoorbeeld door analyse van video- of satellietbeelden, dan kunnen de ontwikkelingen die ze laten zien flink achterlopen op de actualiteit.

Dit is wat we wél weten over het strijdverloop in de drie verschillende focusgebieden (assen) van het Oekraïense offensief in de afgelopen dagen.


1. Zuidwestelijke as, richting Melitopol

Andere belangrijke plekken: Orikhiv, Robotyne, Tokmak

Amerikaanse overheidsbronnen zeggen dat de langverwachte hoofdaanval van het Oekraïense offensief zich in deze richting afspeelt. Oekraïne voerde op 26 juli een grootschalige aanval met tanks en pantservoertuigen uit ten zuiden van Orikhiv in de provincie Zaporizhzhia. Die brak door de Russische verdediging ten noordoosten van het dorp Robotyne, ongeveer 10 kilometer verderop.

Russische bronnen melden dat daar zwaar wordt gevochten, maar de Oekraïners de grote aanval met voertuigen niet hebben voortgezet. Dat kan niet onafhankelijk worden bevestigd. Analisten hebben nog geen helder beeld van de Oekraïense vorderingen.

Robotyne is een halte op de weg naar Tokmak, een stad (ooit zo'n 30.000 inwoners) die door de Russen is veranderd in een fort. Dat bewaakt weer de route naar Melitopol, na Mariupol de grootste stad van het bezette zuiden. Als Oekraïne die kan terugveroveren, kan het de Russische landbrug naar de Krim afsnijden.

2. Zuidelijke as, richting Berdiansk
Andere belangrijke plekken: Staromaiorske, Staromlynivka, Mariupol
De grootste bevestigde Oekraïense vordering van afgelopen week is de bevrijding van Staromaiorske, een dorp dat in betere tijden iets meer dan achthonderd inwoners had.

Dat is vooral belangrijk als onderdeel van de eerste verdedigingslinie van de Russen. Die is met de inname doorbroken, na weken van gevechten. De oprukkende Oekraïners kregen zware Russische artilleriebeschietingen en luchtaanvallen te verduren. Van Staromaiorske is weinig meer over.

"De strijd om dit dorp was moeilijk en lang", schreef de Oekraïense 35e Brigade in een verklaring. "Elke centimeter bevrijd grondgebied werd betaald met bovenmenselijke inspanning." Soldaten van de eenheid poseerden met de Oekraïense vlag in het dorp voor een video die verscheen op de sociale media van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Volgens de Oekraïense militair analist Oleksandr Kovalenko moet nu Staromlynivka volgen, een iets groter dorp op minder dan 5 kilometer naar het zuiden. "Dat dient echt als bolwerk voor de Russische bezetters, het centrum van de tweede verdedigingslinie in dit gebied", zei hij tegen het Oekraïense persbureau RBC.

Het uiteindelijke Oekraïense doel in deze richting is de bezette havenstad Berdiansk op de kust van de Zee van Azov. Als de Oekraïners die heroveren, betekent dat ook een breuk in de verbinding tussen Rusland en de Krim.

3. Oostelijke as, richting Bakhmut
Andere belangrijke plekken: Andriivka, Klishchiivka


Veel deskundigen denken dat de Oekraïners op deze as vooral proberen de Russen te verleiden tot de inzet van meer manschappen en materieel. Dat zou de Russische verdediging op de twee zuidelijke assen kunnen verzwakken. Dat neemt niet weg dat de herovering van Bakhmut een belangrijke symbolische overwinning zou zijn voor Oekraïne.

Rusland nam de controle over die stad eind mei over na een slopende belegering van tien maanden. De Oekraïense strijdkrachten hebben sindsdien langzaam maar gestaag terrein gewonnen op de flanken van de stad. Dat kan op den duur leiden tot een gedeeltelijke omsingeling van de Russische verdedigers in Bakhmut zelf.

Afgelopen week trokken de Russen zich terug uit het dorp Andriivka, ten zuiden van de stad. Oekraïense troepen zouden zich nu richten op het nabijgelegen Klishchiivka. Als ze dat heroveren, hebben ze een goed uitgangspunt om een belangrijke snelweg ten oosten van die twee dorpen in handen te krijgen. Die loopt dwars door Bakhmut.

Grote push of geen grote push

Kyiv houdt zich doorgaans zorgvuldig op de vlakte over de vorderingen van de Oekraïense strijdkrachten, tenzij er een sprekende overwinning kan worden gevierd, zoals in Staromaiorske. De Oekraïense regering stelt hoogstens dat geen sprake is van de 'hoofdaanval van het offensief' en dat de strijd verloopt zoals in de afgelopen weken het geval was.

Veel analisten zien wel duidelijk een nieuwe fase aanbreken in het offensief. Hun belangrijkste argument: eenheden die Oekraïne tot nu toe in reserve hield, worden ingezet in het zuiden.

Een legerkorps dat daar in actie is gekomen, het 10e, zou oorspronkelijk de Russische hoofdlinie aanvallen, nadat een ander korps de verdedigingslinies ervoor had ingenomen. Het 10e korps komt nu helpen in de strijd om de eerste linies. Dat is een duidelijk teken dat Oekraïne probeert vooruitgang te forceren en het moeizaam verlopende offensief nieuw leven in te blazen.

Of het nu de 'grote push' mag heten of niet, deskundigen denken dat de toegenomen Oekraïense aanvallen weken van loodzware strijd inluiden. Verder laat de uitkomst van het offensief zich nog niet voorspellen.

Ace1

Sweden Quietly Gave Ukraine A Unique Armored Recovery Vehicle—One That Can Retrieve Damaged Tanks For Repair

Surprise! When Sweden donated tanks, fighting vehicles and howitzers to equip around half of a Ukrainian army brigade, it also gave the Ukrainians at least one very valuable armored recovery vehicle.

We know this not because Stockholm announced the transfer, but because a Getty photographer snapped a pic of a Swedish-made Bärgningsbandvagn 90 ARV somewhere in Ukraine this week.

Still, it makes sense. Six weeks into Ukraine's southern counteroffensive, recovery vehicles are more important than ever. A lot of Ukrainian vehicles are getting hit—by mines, in particular—but not a lot of Ukrainian vehicles are getting destroyed.

And because they prioritized the acquisition of a large fleet of ARVs, Ukrainian forces can recover many of the damaged vehicles, tow them to rear-area repair shops and fix them up.

The Bgbv 90 ARV is special. It's smaller and lighter than many of Ukraine's ARVs, making it more suitable for crowded urban and forested battlefields than a bigger, more powerful ARV might be.

The Bgbv 90 basically is a 41-ton CV90 infantry fighting vehicle with a crane in place of its turret. Fitted with winches and a stabilizing dozer blade, a four-person Bgbv 90 can tow immobilized vehicles weighing as much as 79 tons.

The larger Büffel ARV that Swedish forces also use can tow 98 tons, but the 19-ton difference between it and the Bgbv 90 shouldn't matter all that much for Ukrainian forces. For starters, the Ukrainians also have at least three Büffels they got from Canada and Germany, as well as other heavy ARVs including American-made M-88s and British Challenger ARVs.

And Kyiv almost certainly has assigned its Bgbv 90s to the Ukrainian army's new 21st Mechanized Brigade, which also operates the 50 CV90s, 10 Stridsvagn 122 tanks and eight Archer howitzers Sweden donated to Ukraine. The Bgbv 90 should be able to tow every combat vehicle in the 21st Brigade's inventory.

The 21st Brigade has been inching toward the front line west of Kreminna in northeastern Ukraine, where Russian forces in recent weeks have launched small-scale attacks they clearly hope will distract the Ukrainians from their counteroffensive in the south.

But the 21st hasn't yet seen a lot of direct combat. Until it does, the Bgbv 90 crews might not have a lot to do. But once the brigade makes direct contact with the Russians—and especially if the brigade goes on the attack—expect to see a lot of damaged and abandoned CV90s and Strv 122s.

Those vehicles are not necessarily total write-offs. Western combat vehicle design prioritizes protection. Damage that immobilizes a vehicle doesn't always destroy the vehicle or—more importantly—kill the crew.

Consider Ukraine's growing fleet of American-made M-2 infantry fighting vehicles. M-2s belonging to the Ukrainian army's 47th Mechanized Brigade have been in the thick of the hardest fighting in southern Ukraine's Zaporizhzhia Oblast.

The analysts at Oryx, an open-source intelligence collective, have counted no fewer than 35 damaged M-2s. But just a dozen of the 33-ton vehicles are so badly damaged as to be irrecoverable, a U.S. official told The Washington Post.

https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2023/07/20/sweden-quietly-gave-ukraine-a-unique-armored-recovery-vehicle-one-that-can-retrieve-damaged-tanks-for-repair/?sh=d13b1ae67c44

Huzaar1

Citaat van: Benji87 op 28/07/2023 | 23:36 uurIk help het Oekraïne hopen maar het is tot nu toe vrij lastig gebleken. De brug heeft al 2 drone aanvallen, een aanval met storm shadows en een VBIED overleeft. Hem omver krijgen is een uitdaging gebleken maar de aanvallen hebben wel direct effect op de logistiek van de Russische krijgsmacht. De brug vormt de hoofdader van de Russische logistieke lijnen. Zelfs Donetsk beschikt niet over een directe trein verbinding. Dat moet allemaal via die brug

Overleeft? Dat ding heeft intensieve reparaties nodig gehad. Is voor gedeelten maanden onbruikbaar geweest en vertoont nu overal scheuren naast dat het gehele wegdek van beide rijbanen is beschadigd waaronder 1 ernstig en praktisch vernietigd.

Ik trek echt een totaal andere conclusie dan jou en snap dat de Oekrainers tot nu toe hebben gespeeld maar met relatieve eenvoud de brug in geheel onbruikbaar kunnen maken.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Citaat van: Umbert op 28/07/2023 | 14:47 uurZekers gezien de opbouw van de brug zal ik er niet raar van opkijken als ze een poging doen  om de overspanning waar nu nog schepen onderdoor kunnen in het water te laten verdwijnen zodat de hele zee van Azov afgesloten wordt voor scheepvaart

Ik help het Oekraïne hopen maar het is tot nu toe vrij lastig gebleken. De brug heeft al 2 drone aanvallen, een aanval met storm shadows en een VBIED overleeft. Hem omver krijgen is een uitdaging gebleken maar de aanvallen hebben wel direct effect op de logistiek van de Russische krijgsmacht. De brug vormt de hoofdader van de Russische logistieke lijnen. Zelfs Donetsk beschikt niet over een directe trein verbinding. Dat moet allemaal via die brug

Lex

Een breder perspectief van dit onderwerp:

Poetin wil Afrika gratis munitie leveren en streept schulden weg

SINT-PETERSBURG
De Russische president Vladimir Poetin wil Afrikaanse landen gratis munitie sturen om er de veiligheid te vergroten en zegt ook 23 miljard dollar (ongeveer 21 miljard euro) aan schulden weg te strepen. Dit deed hij op de tweede en laatste dag van de Rusland-Afrika-top in Sint-Petersburg. Op de eerste dag beloofde hij een aantal landen gratis graan.

Poetin heeft op de top verklaard interesse te hebben in het ontwikkelen van een militaire samenwerking met het continent Afrika. Ook zei hij een Afrikaans voorstel voor vrede in Oekraïne "zorgvuldig" te zullen bestuderen. Afrikaanse leiders presenteerden vorige maand hun vredesinitiatief bij zowel Poetin als de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Poetin probeert op de top zoals verwacht de banden met Afrikaanse landen aan te halen. Dat doet hij onder meer door aan te dringen op Russische graanleveringen, nadat de Oekraïense graantransporten naar Afrika onlangs stil kwamen te liggen door het aflopen van de graandeal. Rusland zal de voedselleveringen aan Afrika opvoeren en een betrouwbare leverancier zijn, aldus Poetin.

ANP, 28-07-2023, 10:53