Rusland's Expansie

Gestart door ARM-WAP, 30/07/2007 | 13:26 uur

Umbert

Citaat van: Huzaar1 op 18/08/2023 | 09:08 uurF-16 is veel gevoeliger, kan minder hebben dan een rus. Zowel onderstel als motoren.maar daardoor zijn onze systemen veel efficienter.

In rusland zijn runway sweeps ook een zeldzaamheid.
Ach denk dat runways nog wel meevallen, denk dat approns en taxiways veel groter probleem zijn qua FOD damage, vandaar ook de kleppen bij de luchtinlaat MIG29

Huzaar1

Citaat van: Lynxian op 18/08/2023 | 01:36 uurWaarom zijn de eisen voor landingsbanen voor een F-16 zo anders dan voor een Soviet MiG of Sukhoi?

F-16 is veel gevoeliger, kan minder hebben dan een rus. Zowel onderstel als motoren.maar daardoor zijn onze systemen veel efficienter.

In rusland zijn runway sweeps ook een zeldzaamheid.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Parera

VS akkoord met Nederlandse F-16's naar Oekraïne
De Verenigde Staten zijn akkoord met het sturen van F-16's vanuit Nederland en Denemarken naar Oekraïne zodra de opleiding van Oekraïense piloten is afgerond. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft de landen dat per brief laten weten.

Nederland en Denemarken verzorgen de opleiding van de Oekraïense piloten. Het kan nog een jaar duren voordat de F-16's worden ingezet. De opleiding van de eerste Oekraïense vliegers is vermoedelijk pas in de zomer van volgend jaar volledig voltooid.

https://nos.nl/liveblog/2486582-vrachtschip-uit-oekraine-bereikt-turkse-territoriale-wateren-russische-vliegtuigen-in-eu-luchtruim

Lynxian

Waarom zijn de eisen voor landingsbanen voor een F-16 zo anders dan voor een Soviet MiG of Sukhoi?

Benji87

Geen inzet van F-16's dit jaar, zegt Oekraïne nu ook zelf

Oekraïne zal dit jaar nog geen F-16-straaljagers kunnen inzetten tegen Rusland, aldus een Oekraïense luchtmachtwoordvoerder woensdagavond. Over de tijdlijn van de mogelijke inzet van de vliegtuigen was al veel onduidelijkheid, maar dit is de eerste keer dat Oekraïne zelf aangeeft dit jaar geen F-16's te kunnen laten vliegen. ,,We hadden grote hoop voor dit vliegtuig, dat deel zal uitmaken van onze luchtverdediging. Dit vliegtuig kan ons beschermen tegen Russisch raket- en droneterrorisme."

Een coalitie van elf Westerse landen - waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Nederland - heeft toegezegd de straaljagers te willen leveren, na lang aandringen van de Oekraïense regering. De VS zeiden in juli dat de vliegtuigen ,,waarschijnlijk tegen het einde van het jaar geleverd zouden worden".

Maar wanneer F-16's kunnen worden ingezet tegen Rusland is niet alleen afhankelijk van de levering van de vliegtuigen zelf, maar ook van de gereedheid van Oekraïense piloten die ze zullen moeten besturen. Oekraïne heeft geen ervaring met het vliegen en onderhouden van relatief moderne F-16's, zelf gebruikt het land inmiddels verouderde toestellen die stammen uit de Sovjet-tijd. Eerder werd aangekondigd dat Oekraïense piloten vanaf augustus versneld getraind zouden worden in Denemarken. De Deense minister van Defensie Troels Lund Poulsen zei in juli te hopen ,,dat resultaten aan het begin van volgend jaar te zien zijn".

In ieder geval had Oekraïne in juni überhaupt nog geen landingsbanen die geschikt zijn voor de F-16's. Er is geen reden om aan te nemen dat dat inmiddels wel zo is.

Bron: NRC.nl

Benji87

Vreemd genoeg vind ik het meest verbazingwekkende dat men na aanleiding van de inval in Georgië en in de Krim dus totaal geen stappen heeft ondernomen om de Russische krijgsmacht te moderniseren. Deze problemen waren in 2008 al bekend en daar heeft men 15 jaar later dus uiteindelijk geen reet mee gedaan. Dat speelt wel een belangrijke rol in het falen van Rusland in Oekraïne

Parera

Gelekte memo van voormalig vicepremier Rusland onthult hoe het écht gesteld is met materiaal waarmee Russisch leger oorlog voert
Het doorgaans goed ingelichte Telegram-kanaal 'VChK-OGPU' heeft documenten gepubliceerd die laten zien hoe het in werkelijkheid gesteld is met het materiaal waarmee het Russische leger vecht aan het front in Oekraïne. En er blijken flink wat zwakke plekken te zijn.

Volgens 'VChK-OGPU' - dat bronnen heeft bij de Russische veiligheidsdiensten - gaat het om een memo van de gewezen Russische vicepremier Dmitri Rogozin. Die was tussen 2011 en 2018 verantwoordelijk voor defensie en ruimte-industrie. Daarna werd hij directeur-generaal van Roskosmos, maar sinds zijn ontslag bij het Russische ruimtevaartagentschap in juli vorig jaar kreeg hij geen nieuwe functie van Moskou.

Hij riep zichzelf dan maar uit tot hoofd van de 'Wolven van de Tsaar', een groep vrijwilligers die inspecties uitvoert met als doel wapens te testen en te leveren voor het Russische leger in Oekraïne. Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin is niet onder de indruk en zei al dat Rogozin eerder geleid werd door pr-motieven, mogelijk om zichzelf weer een beetje relevant te maken. De gelekte memo past perfect in dat plaatje.

Problemen
Het document is gericht aan Anton Vaino, het hoofd van de presidentiële administratie in Rusland, en somt een hele reeks problemen op die Russische soldaten op het slagveld parten spelen. Die heeft hij naar eigen zeggen geïdentificeerd na gesprekken met militaire bevelhebbers in Oekraïne en wapenbedrijven.

Zo zijn de artilleriesystemen van het Russische leger "verouderd en aanzienlijk inferieur" aan de westerse. Russische radars slagen er niet in om de door het Westen geleverde langeafstandsartillerie te detecteren en Russische artilleriebatterijen hebben niet het bereik dat nodig is om terug te kunnen vuren. Er is ook een "acuut tekort" aan 152 mm-granaten voor langeafstandsraketten.

Verder is de radioapparatuur niet opgewassen tegen de elektronische oorlogvoering van Oekraïne en blijkt ze tussen de verschillende eenheden niet compatibel te zijn. De communicatiemiddelen zijn verouderd en alleen de legerleiding heeft toegang tot het internet. Officiële informatie kan niet snel en discreet overgedragen worden en op sommige momenten "valt de communicatie zelfs volledig uit".

Drones
Er zijn ook problemen met onbemande drones, waarmee verkenningsvluchten worden uitgevoerd. Er zijn er niet genoeg, ze zijn verouderd en niet doeltreffend. De beelden die ze maken zijn niet goed genoeg van kwaliteit en ze zijn niet bestand tegen elektronische aanvallen van Oekraïense troepen. Op het vlak van warmtebeeldcamera's en vizieren is maar 30 procent van de behoefte gedekt.

"Het succes van de speciale militaire operatie hangt in grote mate af van het vinden van oplossing voor deze problemen", besluit Rogozin. Werken aan de communicatie tussen troepen, overheid en industrie is daar een belangrijk aspect van, klinkt het ook nog.

Rogozin haalde zich eind vorig jaar nog de woede van Russische militaire bloggers op de hals nadat hij aan het front poseerde in een militaire uitrusting die nagenoeg volledig van Westerse makelij bleek te zijn.




https://www.hln.be/buitenland/gelekte-memo-van-voormalig-vicepremier-rusland-onthult-hoe-het-echt-gesteld-is-met-materiaal-waarmee-russisch-leger-oorlog-voert~ac115c83/

silvester herc

https://fb.watch/mtCr-w_cCm/
Hoe de Russen een Cargo schip controleren zie link VTM

Huzaar1

#9632
Ben dat met je eens. Melitopol en Tokmak zijn potdicht gegooid. Mariupol is ook geen optie, paradepaardje van de Russen.

Berdjansk is tevens de enige nog operationele haven van enige omvang aan de kust, binnen de zee engte van de landbrug. Mariupol en melitopol buiten beschouwing gelaten.

Het uitschakelen/neutraliseren van Russen in die pocket zal de sleutel zijn, of het breekijzer waarmee je deur uit de scharnieren trekt voor de gehele Oekrainse poging de Russen terug te duwen in latere vervolg offensieven over de gehele breedte van het russisch-oekrains front.

Als het lukt moeten de Russen het gehele front reorganiseren, met veel minder eenheden. Met verlies van zeer veel materieel. De hoofdprijs.

Overigens ligt alles ook stil bij Luhove. Ik denk dat het daar ook gaat om niks anders dan binden van mech eenheden.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

@huzaar1

Dat klinkt best wel als een aannemelijk scenario. Het zou wel de beweging op beidde assen verklaren. Op beidde aanvalsassen vindt nog beweging plaats terwijl de as Bachmoet nagenoeg stil ligt. Berdianks itself is strategisch gezien een goede vangst en plaatst meer middelen in bereik van de Krim brug dan dat Mariupol doet. Bovendien zijn beidde aanvalsassen in staat om het trein knooppunt bij Verknii Tomak nog te bereiken. Pak je dat knooppunt dan snijd je de Russische spoorwegen ook in één klap af. Ik heb het gevoel dat Oekraine Melitopol (voorlopig) heeft opgegeven omdat het te zwaar verdedigd wordt. Dan kun je beter de Krim brug eerst in puin knallen en de troepen daar logistiek uitputten dan nu een offensief voort te zetten wat weinig kans van slagen heeft. Ik denk dat we de komende weken snel genoeg zien of je theorie klopt. Mocht je gelijk hebben dan zullen ze tokmak wel met rust laten

Huzaar1

#9630
Fase 1. Afleiden, screenen en binden.

2. Zoeken naar doorbraak in linies.


3.doorbraak andere as, race naar de kust. Tegelijk ook het front bij Marfopil gebruiken om russische eenheden te binden. In deze fase zien we dan veel brigades in 1 optreden, i.t.t. het huidige beeld waar je CATS ziet op hoogstens bataljons niveau.


4. Consolideren, insluiten en afsluiten.


Ik zeg niet dat dit het is, ik denk dat dit het is. Ik denk dat ze hiermee trachten niet alleen de landbrug af te sluiten naar Kherson Oblast, maar bovenal de beste Russische eenheden op te sluiten; Kesselslacht. Of dit gaat lukken, dat zal mede afhangen van de Russische strategische en tactische toekomstige fouten (statische gesloten verdediging blijven behouden/ eruit gemanoeuvreerd worden/ niet tijdig reageren op bewegingen UAF)

Het grote voordeel van dit plan is dat het plan niet faalt als niet op beide assen kan worden doorgebroken, en de Russsiche eenheden dus niet omsingeld raken. Als er maar op 1 as de kust wordt bereikt is de landbrug, n.m.m het hoofddoe, ook afgesneden.

Als het plan in zijn volledigheid slaagt, is de bonus veel Russen in de kessel, een enorme aderlating als die worden geneutraliseerd voor de gehele frontlijn. Die eenheden zijn onvervangbaar.

Wat gedachten. UAF lijkt zich langszaam door de Russische linies te werken.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Huzaar1

Citaat van: Benji87 op 16/08/2023 | 11:08 uurZou kunnen, is zeker een een realistische optie. Na het doorbreken van deze "Maginot linie" ligt het veld daar achter open om alle kanten op te gaan.

Ik heb ook het gevoel dat als die eerste linie wordt doorbroken het momentum steeds meer in het voordeel van Oekraïne gaat werken. Bij Robotyne bijvoorbeeld is het nu een grote pijn zooi bij de Russische verdediging aan het worden. Kwestie van dagen voordat het weer in Oekraiense handen is. Novoprokopivka zou dan ook snel verovert kunnen worden. De Russen moeten zich bij de 2e linie ook meer gaan verspreiden dus geconcentreerd verdedigen zit er dan niet meer in voor ze.

Klopt. Ik denk ook dat de twee verschillende assen( de ene bij Robotyne, de andere bij Urozhaine) elkaar ondersteunen, maar onafhankelijk van elkaar als doel hebben de kust te bereiken.

Aanname 2 is dat de Robotyne as als doel Prymorsk (links van Berdjansk) heeft. Zo zullen op papier de Russische hoofdmacht worden gevangen in een grote Pincer movement, en tegelijk de grootste haven aan de Zwarte zee in door rus gecontroleerde oekrainsche kust, worden afgesloten.

De russische eenheden die zeer hard hun verdediging aan het vasthouden zijn, maken zo een beetje dezelfde fout als de geallieerden in de meidagen van 1940. Athans, dat hopen de Oekrainers dus dan op papier, in het plan.

Daarmee zetten ze op een bepaald moment de Russische aanwezige troepen voor een dilemma, ongeacht of er twee of 1 UAF assen zullen doorbreken naar zee. Vasthouden aan de verdediging van linies en riskeren dat je aan de verkeerde geografische kant van het offensief komt vast te zitten. Of afbreken 1 en mobiele verdediging aangaan.

Dit is mijn vermoeden van het plan, persoonlijke titel.

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 16/08/2023 | 10:56 uurUrozhaine ingenomen. Volgende namen die de komende week het nieuws gaan beheersen; Zavitne Bazhannia en Staromlynivka.

Ik denk dat het doel van die UAF as Novopotrivka is. Ten oosten van Berdjansk om de landbrug af te sluiten, en vervolgens het innemen van Berdjansk. 

We hebben veel UAF brigades nog niet gezien, het offensief is nog niet in zijn volledigheid 'losgebarsten'.


Zou kunnen, is zeker een een realistische optie. Na het doorbreken van deze "Maginot linie" ligt het veld daar achter open om alle kanten op te gaan.

Ik heb ook het gevoel dat als die eerste linie wordt doorbroken het momentum steeds meer in het voordeel van Oekraïne gaat werken. Bij Robotyne bijvoorbeeld is het nu een grote pijn zooi bij de Russische verdediging aan het worden. Kwestie van dagen voordat het weer in Oekraiense handen is. Novoprokopivka zou dan ook snel verovert kunnen worden. De Russen moeten zich bij de 2e linie ook meer gaan verspreiden dus geconcentreerd verdedigen zit er dan niet meer in voor ze.

Huzaar1

Urozhaine ingenomen. Volgende namen die de komende week het nieuws gaan beheersen; Zavitne Bazhannia en Staromlynivka.

Ik denk dat het doel van die UAF as Novopotrivka is. Ten oosten van Berdjansk om de landbrug af te sluiten, en vervolgens het innemen van Berdjansk. 

We hebben veel UAF brigades nog niet gezien, het offensief is nog niet in zijn volledigheid 'losgebarsten'.



"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

#9626
Kleine rectificatie. NRC zegt dat Oekraine nog 5 lanceer installaties krijgt maar in het artikel waar ze naar verwijzen staat dat het gaat om NASAMS

Tegen de niet-aflatende Russische luchtaanvallen is het Oekraïense luchtruim lastig te verdedigen

Met vooral westerse luchtverdedigingssystemen doet Oekraïne wat het kan om zijn burgers te beschermen tegen Russische aanvallen vanuit de lucht. Maar het land is groot en Rusland weet keer op keer nieuwe gaten in de verdediging te vinden.



Lanceerinrichting voor een Patriot luchtafweersysteem, waarvan Oekraïne er inmiddels twee heeft

Na bijna anderhalf jaar oorlog en westerse militaire hulp ter waarde van tientallen miljarden euro's, beschikt Oekraïne over de beste luchtverdediging uit zijn geschiedenis. Voorzien van de modernste systemen, opgebouwd in verschillende lagen, tegen vliegtuigen, kruisraketten, drones en ballistische raketten. En toch is het land nog lang niet in staat de bevolking te beschermen tegen de niet-aflatende Russische luchtaanvallen.

Zomaar een dinsdagochtend in augustus: de Oekraïense luchtverdediging onderschepte in de vroege uren van de dag zestien Russische raketten in de westelijke regio's Lviv en Volyn. Het slechte nieuws voor de bewoners in deze streek tegen de Poolse grens was wat de Oekraïense luchtmacht níét wist te onderscheppen: twaalf raketten – met alle tragische gevolgen van dien voor de bewoners van de tientallen getroffen gebouwen.

Het bloedige resultaat staat in schril contrast met de 'score' die de Oekraïense luchtverdediging de afgelopen maanden wist te halen bij Russische raket- en drone-aanvallen op de hoofdstad Kyiv, waar om begrijpelijke redenen de bulk van de Oekraïense luchtverdediging is geconcentreerd. Daar slagen de autoriteiten er tegenwoordig in vrijwel alle Russische projectielen neer te halen die op te stad worden afgevuurd. Dat gebeurt vanuit vliegtuigen in het Russische luchtruim, vanaf de bezette Krim of vanaf oorlogsschepen op de Zwarte Zee of zelfs de Kaspische Zee, zoals de Kalibr-kruisraket.

Patriot-batterijen
De goede bescherming van Kyiv is mede te danken aan de komst van twee Patriot-batterijen in april van dit jaar, uit Duitsland en de Verenigde Staten. Hoewel de Oekraïense krijgsmacht geen uitspraken doet over de plaats waar het meest geavanceerde luchtverdedigingssysteem staat opgesteld, wordt aangenomen dat de Patriots in de omgeving van Kyiv staan, ter bescherming van het regeringscentrum en de ongeveer drie miljoen inwoners. De Patriots blijken zeer effectief, maar het systeem is peperduur en uiterst complex, en daarmee schaars. Pas aan het einde van volgend jaar levert de Amerikaanse fabrikant Raytheon Oekraïne nog vijf Patriot-systemen.

Zonder extra bescherming tegen de Russische luchtaanvallen blijven andere delen van het land uiterst kwetsbaar, zoals vorige maand bleek in Odesa, waar dagenlang aanvallen werden uitgevoerd, met grote materiële en immateriële schade als gevolg.


Oekraïense militair speurt met een drone de omgeving van Bachmoet af

De minder geavanceerde luchtverdediging bij de zuidelijke havenstad is, net als die bij Lviv en andere stedelijke centra, simpelweg niet in staat de Russische raketten te onderscheppen, zei luchtmachtwoordvoerder Joeri Ihnat onlangs tegen CNN. Dat geldt onder meer voor de nieuwe, hypersonische Kinzjal-raket, de Iskander-raket voor de kortere afstand, maar ook voor de Oniks en Kh-22, ontworpen als anti-schipraketten tegen onder meer westerse vliegdekschepen; allemaal raketten die snelheden bereiken van boven de drieduizend kilometer per uur.

Waar geen Patriots voorhanden zijn kunnen de jongste generatie Russische raketten, zoals de Oniks en Kinzjal, niet worden onderschept. ,,Wat neergehaald kan worden, wordt neergehaald", in de woorden van Ihnat. Volgens Michajlo Podoljak, adviseur van president Volodymyr Zelensky, heeft het Oekraïne ,,tien tot twaalf Patriot-systemen" nodig om het hele land te beschermen, zei hij onlangs tegen The Guardian.

Maar de Patriot-radarsystemen zijn niet de enige die het Oekraïense luchtruim afspeuren naar inkomende projectielen uit Rusland. Zoals bij de levering van de andere westerse wapensystemen werd ook de Oekraïense luchtafweer na de Russische invasie steeds verder opgevoerd. Wat begon met draagbare Stingers tegen Russische gevechtsvliegtuigen, nam vooral een vlucht nadat de Russen vanaf oktober vorig jaar dagelijks Oekraïense burgerdoelen, elektriciteitscentrales en andere infrastructuur gingen bestoken met honderden drones en raketten.

Indrukwekkend arsenaal
Het Amerikaans-Noorse Nasams-systeem gaf Kyiv over de middellange afstand een extra wapen tegen raketten, net als de S-300, een luchtverdedigingsraket van Russische makelij die in Oost-Europese landen wordt gebruikt. Spanje leverde Hawks, een verouderd verdedigingssysteem voor middellange afstand, voorganger van de Patriot; Duitsland stuurde tientallen Gepards, het luchtdoelartilleriesysteem dat de Oekraïense strijdkrachten succesvol inzetten tegen vliegtuigen en drones. Ballistische raketten en kruisraketten kunnen worden onderschept met de Samp/T, een Frans-Italiaans luchtverdedigingssysteem.

Maar Oekraïne is groot. En de Russen vinden telkens weer een weg om voor hun dagelijkse aanvallen gebruik te maken van de tekortkomingen in het Oekraïense luchtverdedigingsnetwerk, zei Zelensky's adviseur Podoljak eind juli. Zoals een zwerm van tientallen drones afsturen op een stad ,,om het Oekraïense luchtafweersysteem te overbelasten", met parallel daaraan een aanval met ballistische raketten.

Bron: NRC.nl