Rusland's Expansie

Gestart door ARM-WAP, 30/07/2007 | 13:26 uur


Benji87

#9744
Citaat van: Umbert op 28/08/2023 | 10:13 uurPunt zal zijn hoeveel is de Wagner Force nog waard als betrouwbare gevechtsgroep, want neem aan ook nu ze meestal niet actief meer deelnemen aan de operatie in de oekraine de contracttijd door zal lopen en weet niet hoelang die contracten nog lopen voordat ze hem uitgediend hebben , maar neem aan dat de werving op dit moment laag is, dus over x-tijd zal deze strijdmacht door verloop langzaam verdwijnen en de voormalige leden weer in de samenleving opgaan met de eventuele schadelijke gevolgen omdat de meeste niet zuiver van graad waren maar wel een bepaalde status hebben verkregen.
Door juist gebruik te maken van binnenlandse huurlingen heeft de rus het zichzelf moeilijk gemaakt.  want ze moeten niet 1 maar 2 legers onderhouden terwijl ze al de grootste moeite hebben om 1 van de 2 goed te voorzien.

Volgens mij waren de contracten ook de kern van het probleem tussen Wagner en Putin. Veel huurlingen dreigden in juni uit hun contract te lopen. Het Russische leger wou deze ervaring niet de deur uit laten lopen en zette in op integratie van Wagner in de Russische strijdkrachten. Maar dat was bij voorbaat al gedoemd om te mislukken aangezien de relatie tussen Wagner en de Russische strijdkrachten al maanden onder spanning stond. De rest is geschiedenis

Citaat van: Poleme op 27/08/2023 | 20:53 uurGame of Throne Russische stijl.

Na de Wagner muiterij op 24 juni '23 kreeg generaal Sergei Surovikin huis arrest opgelegd.
Op 22 augustus '23 werd hij ontheven uit zijn militaire functie(s)......

Eens met dit schrijven. Er zijn in het verleden zat mislukte coups gepleegd en die leidde allemaal tot een versteviging van de zittende macht. Putin zijn tegenstanders hebben kleur bekend tijdens deze opstand en er staat nu een doelwit op hun rug. Tegelijkertijd heeft hij meer politieke en militaire macht naar zich toegetrokken ter zelf bescherming. Voor mij staat wel vast dat hij zijn positie flink heeft verstevigd. Het enige wat hem kan doen wankelen is een militair falen in Oekraïne.

Umbert

Citaat van: Parera op 28/08/2023 | 06:10 uurEr zal ongetwijfeld een structuur inzitten waarbij men na gedacht heeft over dit soort situaties maar de vraag is natuurlijk of dit ook gaat gebeuren. Ook omdat er vanuit het Kremlin aan alle kanten aan Wagner getrokken word om ze maar aan de Russische kant te houden.

Twee dagen geleden heeft Putin nog een decreet getekend waarbij geëist word dat alle Wagner strijders trouw zweren aan Rusland, dat is natuurlijk ook een move uit paniek in het Kremlin.
Punt zal zijn hoeveel is de Wagner Force nog waard als betrouwbare gevechtsgroep, want neem aan ook nu ze meestal niet actief meer deelnemen aan de operatie in de oekraine de contracttijd door zal lopen en weet niet hoelang die contracten nog lopen voordat ze hem uitgediend hebben , maar neem aan dat de werving op dit moment laag is, dus over x-tijd zal deze strijdmacht door verloop langzaam verdwijnen en de voormalige leden weer in de samenleving opgaan met de eventuele schadelijke gevolgen omdat de meeste niet zuiver van graad waren maar wel een bepaalde status hebben verkregen.
Door juist gebruik te maken van binnenlandse huurlingen heeft de rus het zichzelf moeilijk gemaakt.  want ze moeten niet 1 maar 2 legers onderhouden terwijl ze al de grootste moeite hebben om 1 van de 2 goed te voorzien.

Parera

Citaat van: Huzaar1 op 27/08/2023 | 22:06 uurIk denk persoonlijk niet dat de top van wagner ook zo stom is om zichzelf in 1 vliegtuig te verplaatsen. Die hebben ook een designated survivor.

Er zal ongetwijfeld een structuur inzitten waarbij men na gedacht heeft over dit soort situaties maar de vraag is natuurlijk of dit ook gaat gebeuren. Ook omdat er vanuit het Kremlin aan alle kanten aan Wagner getrokken word om ze maar aan de Russische kant te houden.

Twee dagen geleden heeft Putin nog een decreet getekend waarbij geëist word dat alle Wagner strijders trouw zweren aan Rusland, dat is natuurlijk ook een move uit paniek in het Kremlin.

Huzaar1

Ik denk persoonlijk niet dat de top van wagner ook zo stom is om zichzelf in 1 vliegtuig te verplaatsen. Die hebben ook een designated survivor.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

PaxImperator


Poleme

Citaat van: Huzaar1 op 26/08/2023 | 16:18 uurIk heb het gelezen vanmorgen in de auto onderweg naar de toscaanse zon. Maar ik vind het allemaal aan elkaar hangen van aannames en vermoedens.  Ik geloof niet dat Prigozjin naïef is geweest en met de gehele Wagner leiding in 1 vliegtuig is gestapt. Dat hele geneuzel over ' het geven van een schijnveiligheid aan Prigozjin waardoor hij naief is geweest' ... koop ik niet.
Het probleem is dat niemand het weet en we w.s pas over jaren zullen weten wat er is gebeurt.
Game of Throne Russische stijl.

Na de Wagner muiterij op 24 juni '23 kreeg generaal Sergei Surovikin huis arrest opgelegd.
Op 22 augustus '23 werd hij ontheven uit zijn militaire functie(s).

Eind juli '23 werd er door Putin een Afrika - Rusland top gehouden.  Wagner stond ook op de agenda.  Maar Putin schoof daar Andrei Averyanov naar voren, die voortaan de militaire hulpverlening aan Afrikaanse landen op zich gaat nemen.  Andrei Averyanov is een beruchte GRU (militaire intel dienst) majoor-generaal die al vele decennia verantwoordelijk is voor uitschakeling van concurrenten en tegenstanders van Moskou.

Prigozjin was een marionet van Putin.  Maar groeide door de successen in Oekraïne van de Wagner groep snel uit tot een grotere speler, die steun genoot onder militairen en de bevolking. Op 24-06-23 werd overgaan tot een muiterij.  Die op dezelfde dag nog werd afgebroken. Maar Putin's macht had duielijk een deuk opgelopen. Dan weet je als muiter, dat je dagen genummerd zijn.  Ik denk niet dat Prigozjin en kornuiten naïef waren, dat Putin hen zou sparen.  De Wagner top had kunnen vluchten naar een ver land, en daar plastische chirurgie kunnen ondergaan.  Had dat hun levens kunnen redden ?  Waarschijnlijk had dat hun leven slechts tijdelijk gerekt. Dus in Wagner functie gebleven en op 23 augustus tegen een Sectie 16/a operatie aangelopen. Sectie 16 staat voor liquidatie missie.  De /a staat voor een openlijke missie, zodat tegenstanders angst wordt aangejaagd. Die in dit geval de Wagner top van Prigozjin, oprichter Utkin en hun logistieke hoofd de kop kostte.

Dat vindt de bevolking niet leuk.  Maar de Russische bevolking is cynisch, dus die gaat weer snel over tot de orde van de dag. 
Putin heeft zijn machtspositie op korte en middellange termijn weer hersteld en juist verstevigd.  Want wie wil zich nog uitspreken tegen hem, of een riskante staatsgreep plegen ?
 
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 27/08/2023 | 14:37 uurAangezien Rusland het gebruiken van lijken t.b.v. alle mogelijke doeleinden als modus operandi heeft veeg ik mijn reet af met dit soort berichten.

Katynn.

Aldus "Russische onderzoekers"  ;D

Huzaar1

Aangezien Rusland het gebruiken van lijken t.b.v. alle mogelijke doeleinden als modus operandi heeft veeg ik mijn reet af met dit soort berichten.

Katynn.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Lichaam van Wagner-leider Prigozhin geïdentificeerd door Russische onderzoekers

Russische onderzoekers hebben het lichaam van de overleden Wagner Group-leider Yevgeny Prigozhin geïdentificeerd bij het gecrashte vliegtuig. Ook de identiteiten van de negen andere slachtoffers komen overeen met de namen op de passagierslijst, zeggen de autoriteiten.

Prigozhin kwam woensdag om het leven bij een vliegtuigcrash ten noorden van Moskou. Wagner-hoofdcommandant Dmitry Utkin overleefde de crash evenmin.
Er was langere tijd onzekerheid over de dood van Prigozhin, omdat zijn overlijden maar niet werd bevestigd. Er was alleen een passagierslijst van het vliegtuig die zijn naam bevatte en een Telegram-kanaal dat de dood van de Wagner-leider bevestigde. De Russische president Vladimir Poetin condoleerde Prigozhins familie wel al.

Hoewel zijn dood nu bevestigd is aan de hand van genetisch onderzoek, is het nog altijd gissen naar de toedracht van de crash. Die wordt nog onderzocht door dezelfde onderzoekers die de lichamen identificeerden. Zij vonden bij de overblijfselen van het vliegtuig vluchtrecorders en documenten om te bestuderen.

Van vertrouweling naar verrader

Prigozhin werd vooral bekend door de Russische invasie in Oekraïne, waarin 'zijn' Wagner Group juist aan Russische zijde meevocht. Opvallend was daarbij de kritiek die Prigozhin openlijk uitte op de Russische legerleiding.

De Russen wilden dat Wagner een contract ondertekende waarmee de huurlingen in dienst zouden komen van het Russische leger. Prigozhin weigerde. Niet veel later reageerde hij woedend op een vermeende aanval van Rusland op zijn troepen. Hij begon een opstand en trok met zijn huurlingenleger richting Moskou.

Poetin noemde de mars "hoogverraad", en maakte zich op voor eventuele confrontaties. Die kwamen er niet, de twee partijen sloten een overeenkomst. Het huurlingenleger trok zich terug en zou niet vervolgd worden. Maar dat akkoord nam het onderlinge wantrouwen, zeker tussen Poetin en Prigozhin, niet weg.

Na de vliegtuigcrash werd vanuit Oekraïne en het westen dan ook meteen richting Poetin en het Kremlin gewezen. "Er gebeuren weinig dingen in Rusland waar Poetin niet achter zit", speculeerde de Amerikaanse president Joe Biden hardop. Het Kremlin ontkent elke betrokkenheid bij de dood van Prigozhin.

Bron: nu.nl

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 26/08/2023 | 16:18 uurIk heb het gelezen vanmorgen in de auto onderweg naar de toscaanse zon. Maar ik vind het allemaal aan elkaar hangen van aannames en vermoedens.

Ik geloof niet dat Prigozjin naïef is geweest en met de gehele Wagner leiding in 1 vliegtuig is gestapt.

Dat hele geneuzel over ' het geven van een schijnveiligheid aan Prigozjin waardoor hij naief is geweest' ... koop ik niet.

Het probleem is dat niemand het weet en we w.s pas over jaren zullen weten wat er is gebeurt.

Dat laatste ben ik met je eens. En het probleem met "Russische bronnen" is da ze ook alles behalve betrouwbaar zijn. Waarschijnlijk lees je de werkelijke toedracht 30 jaar later in de biografie van een of andere regering functionaris ofzo. Maar voor de situatie in Rusland kunnen we wel vaststellen dat er voor putin geen dreiging meer zal uitgaan vanuit die hoek, zelfs al zou die leven. Jammer, want ik had gehoopt dat die terreur in Rusland zou gaan veroorzaken vanuit Belarus.

Huzaar1

Citaat van: Benji87 op 26/08/2023 | 13:30 uurDit weten we nu over Prigozhin's dood: theorieën over oorzaak crash verschijnen https://www.nu.nl/spanningen-oekraine/6278019/dit-weten-we-nu-over-prigozhins-dood-theorieen-over-oorzaak-crash-verschijnen.html

Ik heb het gelezen vanmorgen in de auto onderweg naar de toscaanse zon. Maar ik vind het allemaal aan elkaar hangen van aannames en vermoedens.

Ik geloof niet dat Prigozjin naïef is geweest en met de gehele Wagner leiding in 1 vliegtuig is gestapt.

Dat hele geneuzel over ' het geven van een schijnveiligheid aan Prigozjin waardoor hij naief is geweest' ... koop ik niet.

Het probleem is dat niemand het weet en we w.s pas over jaren zullen weten wat er is gebeurt.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 26/08/2023 | 09:51 uurWelk bewijs is er dan waardoor Putin erachter zit? Ik heb ook nog helemaal geen lijk gezien of iets wat zou moeten aantonen dat hij uberhaubt dood is.

Vergeet niet, prigozjin is een man die Maskerovka als lijfspreuk heeft. Zijn hele leven bestond uit het aannemen of spelen van rollen, figuurtjes en identiteiten. Anderhalf jaar geleden was hij nog de 'kok' , en niets meer dan dat.  Putin en Prigozjin spraken elkaar al veel eerder na de opstand of zelfs tijdens de opstand. Dat de houdbaarheidsdatum van zijn karakter/identiteit  ten einde was gekomen, duidelijk. En dat dat publiekelijk moest worden bekend gesteld t.b.v. het galvaniseren van de positie van Putin, roger.

Maar daarvoor hoeft putin geen vliegtuig uit de lucht te schieten met hem als inzittende. Als het wel is gedaan door Putin is dat een boodschap aan de elite (die ook massaal per privejet moskou ontsnapten tijdens de coup].  Maar ik acht de kans groot dat dit allemaal volgens afspraak is gegaan en Prigozjin gewoon ergens op de operatietafel ligt voor een andere identiteit.

Overigens, waar de fuk is Peskov.

Dit weten we nu over Prigozhin's dood: theorieën over oorzaak crash verschijnen https://www.nu.nl/spanningen-oekraine/6278019/dit-weten-we-nu-over-prigozhins-dood-theorieen-over-oorzaak-crash-verschijnen.html

Huzaar1

#9732
Welk bewijs is er dan waardoor Putin erachter zit? Ik heb ook nog helemaal geen lijk gezien of iets wat zou moeten aantonen dat hij uberhaubt dood is.

Vergeet niet, prigozjin is een man die Maskerovka als lijfspreuk heeft. Zijn hele leven bestond uit het aannemen of spelen van rollen, figuurtjes en identiteiten. Anderhalf jaar geleden was hij nog de 'kok' , en niets meer dan dat.  Putin en Prigozjin spraken elkaar al veel eerder na de opstand of zelfs tijdens de opstand. Dat de houdbaarheidsdatum van zijn karakter/identiteit  ten einde was gekomen, duidelijk. En dat dat publiekelijk moest worden bekend gesteld t.b.v. het galvaniseren van de positie van Putin, roger.

Maar daarvoor hoeft putin geen vliegtuig uit de lucht te schieten met hem als inzittende. Als het wel is gedaan door Putin is dat een boodschap aan de elite (die ook massaal per privejet moskou ontsnapten tijdens de coup].  Maar ik acht de kans groot dat dit allemaal volgens afspraak is gegaan en Prigozjin gewoon ergens op de operatietafel ligt voor een andere identiteit.

Overigens, waar de fuk is Peskov.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Vooropgesteld: het blijft speculeren natuurlijk. Van de echte interne machtsstrijd zullen wij pas over vele jaren wat te horen krijgen

Citaat van: Huzaar1 op 25/08/2023 | 10:41 uurWat ook gewoon kan is dat het Russische leger erachterzit. Danwel/niet aangestuurd door het ambtelijke/politieke gedeelte van de organisatie. Maar het lijkt er niet op dat Putin sterk in het zadel zit. Er gebeurde nada,noppes, niks zonder dat Putin het wilde.

Ik denk dat dit ook het geval is. Putin is in mijn optiek gewoon het gezicht van een aantal politieke/militaire figuren die de daadwerkelijke macht over Rusland hebben. Wanneer ik spreek over Putin spreek ik eigenlijk over deze groep.

Citaat van: Huzaar1 op 25/08/2023 | 05:57 uurIk denk dat als de kaarten er voor liggen zoals gepresenteerd er meerdere facties gaan ontstaan op en naast het slagveld. 'Vrije russen'.
Maar ook nieuwe clubs naast Putin. Dit gaat helemaal fout. Zelfs in de donkerste dagen van de koude oorlog was Rusland niet zo goedkoop en barbaars.

Dat zou zeker een mogelijkheid zijn maar tijd moet dat uitwijzen. Voor nu lijkt het erop dat de groep Putin al zijn tegenstanders (prigozhin, Wagner) uit de weg aan het ruimen is, politieke macht naar zich toe trekt en zichzelf omsingelt met een sterker priveleger dan voorheen.

Citaat van: Thomasen op 25/08/2023 | 03:56 uurWat wel duidelijk is, is dat er een machtstrijd aan de gang is die niet onderdoet voor Game of Thrones.
Prigozin was de uitdager met hoge zichtbaarheid en macht, maar maakt hem dat ook de grootste tegenstander? Welke rol heeft Patrusev? Waar komt de macht van Shoigu vandaan en hoe verhoud hij zich tot Gerasimov? Prigozin werd ook lang gezien als gelieerd aan Bortnikov, maar klopt dit? Want later leek het geld van de MoD te komen, dus meer geschiedenis met Shoigu, of Kostyukov. Betekend dit dat de factie van Shoigu nu een slag heeft geslagen tegen Bortnikov? Zeker nu ook een tijd terug Girkin is opgepakt. Naryshkin is natuurlijk al eerder op een zijspoor gezet, net als Milonov.

Patrushev beschouw ik nog steeds als putin loyalist. De man is overduidelijk een hardliner die de oorlog het liefst ziet escaleren. Zijn denkvisie staat lijnrecht tegen die van Wagner/prigozhin

Shoigu en Gerasimov zijn ook overduidelijk putin loyalisten. Hun ontslag was notabene het doel van de opstand. Het feit dat ze nu nog aan de macht zijn zegt genoeg. Al dicht ik Gerasimov een sterkere rol toe dan Shoigu. Shoigu is de afgelopen jaren al meerdere malen op zijn vingers getikt.

Bortnikov is een uiterst dubieus geval. Putin, en dus ook de FSB, was volgens amerikaanse inlichtingendiensten op de hoogte van Prigozhin zijn activiteiten voor de opstand. Het is dan wel verdacht dat hij niet tijdig heeft ingegrepen. Maar de vraag is wel of putin ook op de hoogte van de opstand was of niet.

En dan is er nog Surovikin, de steunpilaar van Wagner in de Russische strijdkrachten. Die is ook al maanden niet meer gezien. Iets zegt me dat we die weer terug zien als er ergens "een trein is verongelukt" ofzo.

Citaat van: Thomasen op 25/08/2023 | 03:56 uurEigenlijk dus alleen maar vraagstekens (voor mij althans). Maar ik ga er wel vanuit dat Prigozhin dood is, dat Putin daar vanaf geweten heeft, en dat er een enorme machtstrijd aan de gang is. En vooral dat laatste is dus van belang, want geen enkel land, historisch gezien, wordt sterk van interne conflicten aan de top. Die gasten kunnen zich ook maar half op het winnen van de oorlog concentreren, want 1 misstap en je ligt eruit. En waar Popov gesidelined is, moeten anderen, zoals Surovikin wel over hun schouder blijven kijken.

Ik denk dat er inmiddels bewijs genoeg is om te stellen dat Prigozhin dood is en dat de factie Putin hier achter zit. Je moet je nu gaan afvragen wie er nog is overgebleven die putin van zijn stoel willen hebben en wie niet.

Wat betreft die interne machtsstrijden aan de top ben ik niet helemaal met je eens. Er zijn in het verleden zat coups en  afgeslagen waarbij het doelwit uiteindelijk sterker in zijn stoel kwam te zitten dan voorheen. De militaire coup in Turkije 2016 leidde tot een overwinning voor Erdoghan, Saddam Hussein is meerdere malen geprobeerd af te zetten maar werd alleen maar machtiger, Fidel Castro werd onsterfelijk in Cuba door de bay of pigs, hitler is meerdere malen geprobeerd afgezet te worden maar had tot het einde zijn handen aan het stuur etc etc. Een coup is pas succesvol zodra je je doelwit hebt verwijderd, als dat niet lukt is een mislukte coup een perfecte methode om je tegenstanders uit te roken.