Rusland's Expansie

Gestart door ARM-WAP, 30/07/2007 | 13:26 uur

Benji87

Geen ATACMS helaas  :'( maar wel een hoop andere speeltjes

Benji87

lekkere boost wel, met die 14 Leopards 2 van DE/NL, de 31 M1 abrams en de shitload aan Leopard 1's kijkt Oekraïne tegen een significante boost in slagkracht aan

Zweden heeft 10 Stridsvagn 122 tanks overgedragen aan Oekraïne, een gemoderniseerde versie van de Duitse Leopard 2A5 tank.

Zweden heeft 10 Stridsvagn 122 tanks overgedragen aan Oekraïne, een gemoderniseerde versie van de Duitse Leopard 2A5 tank.

Zweden heeft alle beloofde Stridsvagn 122 tanks aan Oekraïne geleverd.

Dit is wat we weten

De informatie verscheen op de website van het Zweedse ministerie van Defensie. Het gaat om 10 tanks. Ze staan al op het slagveld in Oekraïne. Zweden beloofde de Stridsvagn 122 aan het begin van het jaar aan de Oekraïense strijdkrachten. Sindsdien volgen Oekraïense bemanningen een trainingsprogramma over het gebruik van de tanks.

Flashback

De Stridsvagn 122 is een gemoderniseerde versie van de Duitse Leopard 2A5 tank, die onder licentie wordt geproduceerd in Zweden. De tank heeft een versterkt onderstel, extra bepantsering, vierkante zoeklichten, veiligheidsgordels en het Franse GALAX rookgranaat lanceersysteem. De Stridsvagn 122 is speciaal ontworpen om te vechten in Zweedse omstandigheden, waaronder beboste gebieden en stedelijk terrein.

Bron: https://gagadget.com/nl/320073-zweden-heeft-10-stridsvagn-122-tanks-overgedragen-aan-oekraine-een-gemoderniseerde-versie-van-de-duitse-leopard-2a5-tank/


Benji87

Citaat van: Harald op 21/09/2023 | 14:56 uuren over extra transport kosten ... volgens mij, was er een voorstel dat de EU deze voor hun rekening zou nemen, maar dit voorstel is er (nog) niet door, als het graan over de weg naar de Havens van NL of Du getransporteerd moet worden.

https://iede.news/nl/europese-commissie/oekraiens-graan-kan-met-eu-subsidie-desnoods-ook-vanuit-nederlandse-havens/

Het is een ingewikkelde kwestie maar wel eentje die waarschijnlijk 16 oktober wel weer is opgelost. Het is alleen niet slim van de Polen want het is een behoorlijk teken van zwakte wat je aan de buitenwereld laat zien

Harald

Citaat van: Lynxian op 21/09/2023 | 12:50 uurErg onfortuinlijk dat ze nu publiekelijk ruzie maken, maar het stopzetten van wapenleveranties is wel een heel erg sterk wapen. Bovendien, er zijn toch zat landen die Oekraïens graan kunnen en willen afnemen, wat maken die buurlanden uit? Mis ik iets? Zijn wij in Nederland niet erg blij met hun graan? (Meerendeel van ons graan is Frans, als ik me goed herinner. Wel goedkoper in de transportkosten.)
en over extra transport kosten ... volgens mij, was er een voorstel dat de EU deze voor hun rekening zou nemen, maar dit voorstel is er (nog) niet door, als het graan over de weg naar de Havens van NL of Du getransporteerd moet worden.

https://iede.news/nl/europese-commissie/oekraiens-graan-kan-met-eu-subsidie-desnoods-ook-vanuit-nederlandse-havens/

Benji87

Citaat van: Lynxian op 21/09/2023 | 12:50 uurErg onfortuinlijk dat ze nu publiekelijk ruzie maken, maar het stopzetten van wapenleveranties is wel een heel erg sterk wapen. Bovendien, er zijn toch zat landen die Oekraïens graan kunnen en willen afnemen, wat maken die buurlanden uit? Mis ik iets? Zijn wij in Nederland niet erg blij met hun graan? (Meerendeel van ons graan is Frans, als ik me goed herinner. Wel goedkoper in de transportkosten.)
Oekraïne leverde doorgaans geen grote hoeveelheden graan af aan de EU maar ziet zich door de oorlog noodgedwongen om dat wel te doen. Het gevolg is dat het de graan prijzen van Europese boeren enorm drukt. Vreemd genoeg merken jij en ik daar geen reet van in de supermarkt  :neutral:

Lynxian

Erg onfortuinlijk dat ze nu publiekelijk ruzie maken, maar het stopzetten van wapenleveranties is wel een heel erg sterk wapen. Bovendien, er zijn toch zat landen die Oekraïens graan kunnen en willen afnemen, wat maken die buurlanden uit? Mis ik iets? Zijn wij in Nederland niet erg blij met hun graan? (Meerendeel van ons graan is Frans, als ik me goed herinner. Wel goedkoper in de transportkosten.)

Benji87

Polen stopt wapenleveringen aan Oekraïne na hoogoplopende graandiscussie

Polen heeft aangekondigd dat het niet langer wapens zal leveren aan Oekraïne. Dat zei de premier Mateusz Morawiecki tijdens een televisietoespraak. De beslissing komt er na een hoogoplopende discussie over de import van Oekraïens graan.

Het was een uitspraak van de Oekraïense president Volodimir Zelenski op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties die de figuurlijke druppel was voor Polen. Tijdens een toespraak zei hij dat sommige landen enkel deden alsof ze solidair waren met Oekraïne. "Een politiek theater", zo klonk het. "Ten voordele van een acteur in Moskou (Poetin, red.)." Polen voelt zich aangesproken, en stopt nu met wapenleveringen aan het land.

Met zijn uitspraak verwees Zelenski indirect naar de hoog oplopende graanruzie tussen Oekraïne en Polen. Sinds het afspringen van de graandeal tussen Rusland en Oekraïne werd het steeds complexer om graan vanuit Oekraïense havens aan de Zwarte Zee te exporteren naar de rest van de wereld. Daardoor werd het graan steeds vaker geëxporteerd vanuit havens aan de Donau en over land.

Grote hoeveelheden graan kwamen daardoor in Midden-Europa terecht. Boeren zagen hoe de lokale markt overspoeld werd met graanoverschotten uit Oekraïne. Die grote hoeveelheden graan verstoren de markt en doen de prijzen dalen, argumenteerden ze. Boeren kwamen massaal op straat om de graanimporten aan te kaarten.

Door de aanhoudende protesten kondigde de EU tijdelijke importbeperkingen aan. Het graan mocht wel nog vervoerd worden door Midden-Europa, maar niet langer verkocht worden op de lokale markt. Die beperkingen liepen af op 15 september, maar Hongarije, Slowakije en Polen besloten om ze te verlengen. De landen hopen dat ze op die manier hun boeren kunnen beschermen.

Dreigementen
Dat stoot Zelenski echter tegen de borst. Hij ziet liever dat de importbeperkingen op Oekraïens graan volledig verdwijnen, maar dat is volgens Morawiecki geen optie. "Natuurlijk begrijpen we dat Oekraïne veel problemen heeft, maar voor ons zijn de belangen van onze eigen boeren het belangrijkst", zei hij. "We zijn de eersten om grote inspanningen te leveren voor Oekraïne. Daarom verwachten we dat zij ook ons standpunt begrijpen."

"We hebben dus beslist om niet langer wapens te leveren aan Oekraïne, omdat we nu Polen eerst willen bewapenen met moderne wapensystemen", klinkt het nog.

Polen is een belangrijke bondgenoot van Oekraïne. Het land vangt ongeveer 1 miljoen Oekraïense vluchtelingen op die het land zijn ontvlucht sinds de start van de oorlog in februari vorig jaar. Veel wapens die geleverd worden door de Verenigde Staten en andere landen worden ook over Pools grondgebied vervoerd.

Oekraïne dient klacht in tegen drie EU-lidstaten die geen Oekraïens graan willen toelaten

Oekraïne blijft voorlopig niet bij de pakken zitten. Het land heeft gedreigd om een klacht in te dienen bij de Wereld Handelsorganisatie (WTO). Een dreigement dat niet in goede aarde viel bij Polen, want premier Morawiecki dreigde op zijn beurt om de lijst met importbeperkingen uit te breiden.

Kiev hoopt nu dat Polen "zijn emoties aan de kant wil schuiven" en dringt erop aan om samen te zoeken naar "een constructieve oplossing" voor de discussie. Voor de Europese Unie is de zaak vervelend, want zij beklemtoont graag de eendrachtige Europese steun aan Oekraïne na de Russische inval.

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/09/21/polen-oorlog-rusland-oekraine-graan-wapens-zelenski-morawiecki/

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 20/09/2023 | 08:27 uurOekraine deelt helaas niet met ons wat ze allemaal van plan zijn.

Nee dat klopt. Je ziet de afgelopen jaren wel steeds meer een verschuiving plaats vinden in de vorm van steun. Om deze oorlog te ondersteunen wil men internationaal meer richting het "Israël model" waarbij Oekraïne financiële steun ontvangt voor de aanschaf van wapens en de ontwikkeling van haar wapen industrie. De EU heeft onlangs nog 72 miljard over de loop van 4 jaar toegezegd om dit doel te bereiken. Dat is 18 miljard per jaar en goed begin om Oekraïne ook op langere termijn te steunen. De verwachting is dat dat bedrag op termijn nog flink zal toenemen.

Huzaar1

Citaat van: Benji87 op 19/09/2023 | 19:27 uurZit er nog wat in de pijplijn qua tanks internationaal gezien dan? Ik weet dat er nog een hoop Leopard 1's die kant op gaan, wat Leo2A4's namens DE/NL en de abrams moeten nog arriveren maar gaat Oekraïne op korte en lange termijn nog wat erbij krijgen of aanschaffen? Ben ook wel benieuwd naar die fabriek van Rheinmetall. Wordt dat echt een productie fabriek voor tanks of meer een service center?

Oekraine deelt helaas niet met ons wat ze allemaal van plan zijn.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

PaxImperator

#9856
Een glimp van de orde van grootte van de Russische verliezen. Onduidelijk hoeveel van die certificaten ze al hadden of hoe lang ze hiermee denken te doen, maar wat een getal.

EDIT: Niet onbekend natuurlijk gezien de diverse schattingen online, maar voelt toch anders omdat het om overlijdenscertificaten gaat.

CitaatRussia Quietly Orders 230k Certificates for Families of Dead Soldiers
Russian authorities have quietly ordered 230,000 certificates for family members of deceased veterans, an investigative news outlet has found, giving a rare insight into the scale of the death toll sustained by Moscow in the nearly 19-month-old war in Ukraine.

https://www.newsweek.com/russia-orders-certificates-families-dead-soldiers-ukraine-war-1828178

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 19/09/2023 | 18:12 uurWe baco'en nu vooral AGL's op YPR's en m113's. Werkt goed.

Zit er nog wat in de pijplijn qua tanks internationaal gezien dan? Ik weet dat er nog een hoop Leopard 1's die kant op gaan, wat Leo2A4's namens DE/NL en de abrams moeten nog arriveren maar gaat Oekraïne op korte en lange termijn nog wat erbij krijgen of aanschaffen? Ben ook wel benieuwd naar die fabriek van Rheinmetall. Wordt dat echt een productie fabriek voor tanks of meer een service center?

Huzaar1

We baco'en nu vooral AGL's op YPR's en m113's. Werkt goed.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Harald

Denmark, Netherlands and Czechia Sign LoI to Donate Weapons to Ukraine  ( Onno mag nu de handtekening zetten ipv MinDef )

Czech Deputy Minister of Defense Daniel Blažkovec (L to R), Dutch Chief of Defence Gen. Onno Eichelsheim and Danish Minister of Defense Troels Lund Poulsen sign a letter of intent for the donation of Czech weapons to Ukraine. In addition, Denmark in donating an additional 30 Leopard 1s.



Through international cooperation, Denmark will provide military support for DKK 5.8 billion to Ukraine. The donation package will include, among other things, 15 modernized T-72 tanks for Ukraine in cooperation with the Netherlands and the Czech Republic.

Subject to the Finance Committee's final approval, Denmark will donate 15 modernized T-72 tanks to Ukraine, together with a large amount of ammunition for the tanks. The donation is financed via the latest donation package of DKK 5.8 billion, which Defense Minister Troels Lund Poulsen informed his Defense Minister colleagues about at the meeting of the Ukraine Defense Contact Group today.

"It is a very comprehensive donation package that Denmark plans to contribute. The 5.8 billion kroner will, among other things, go towards donating 15 modernized T-72 tanks, which Ukrainians already have experience using. It is therefore a donation that the Ukrainians can use in a short time in their defense struggle," says Defense Minister Troels Lund Poulsen.

The donation package has come about on the basis of, among other things, cooperation with the Netherlands and the Czech Republic, and the three countries, in connection with signing a declaration of intent on joint cooperation, were able to lift the veil on the fact that, among other things, it has resulted in a Danish contribution to the donation of 15 modernized T-72 tanks.

Efforts are being made to ensure that the cooperation between the Netherlands, the Czech Republic and Denmark can soon be extended to several types of weapons, ammunition and equipment that can be donated to Ukraine in the short term.

In addition, Denmark will strengthen cooperation with Germany regarding the donation of Leopard tanks. Thus, the plan is to donate a further 30 Leopard 1 tanks to Ukraine in addition to the 80 tanks that Denmark and Germany are already delivering. Furthermore, Denmark and Germany plan to jointly finance the production and delivery of a large amount of ammunition for the tanks. Denmark also plans to contribute to the financing of a maintenance center for donated Leopard 2 tanks.

"I am proud and happy that there is still broad support among the parties in the Danish Parliament for supporting Ukraine. It is absolutely essential that we continue to support the Ukrainians with heavy equipment and ammunition. With the planned donations, Denmark and our allies show that we stand together in support of the Ukrainian defense struggle and that we are prepared to support Ukraine in the long run," says Troels Lund Poulsen.

Denmark also donates a number of weapons, ammunition and other equipment from the Defense's holdings, which are in high demand by Ukraine, e.g. for use in their current offensive. This concerns, among other things, pistols, hand grenades, 40mm grenade launchers with ammunition, demining hoses and thermal binoculars as well as camouflage nets. In addition, 10 Forward Areomedical Evacuation Kits are donated, which can be used to transport wounded soldiers in Ukrainian helicopters.

The planned donations require the Finance Committee's final approval.

https://www.defense-aerospace.com/denmark-netherlands-and-czechia-sign-loi-to-donate-weapons-to-ukraine/

Huzaar1

Wellicht is daarom het droogdok ook aangevallen, op het moment dat het bezet was. Goede zet.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Citaat van: Harald op 18/09/2023 | 19:22 uurOeps, dat is wel serieuze schade. Voor mijn gevoel.... over en uit ... schroot

Het ruimen van deze sub gaat ook nog wel enige tijd duren waardoor het droogdok voor deze duikboten ook enige tijd uit de running is. De nog operationele duikboten zullen dus ook hinder ondervinden van deze aanval