Rusland's Expansie

Gestart door ARM-WAP, 30/07/2007 | 13:26 uur

Benji87


Benji87

#9969
Oekraïense generaal Zaloezjny ziet een patstelling ontstaan en schat kansen op een grote doorbraak aan het front laag in

Zonder technologische vernieuwingen gaat Oekraïne er niet in slagen de Russische bezetter het land uit te krijgen, stelt de hoogste militair van het land, generaal Valeri Zaloezjny. Als de oorlog in een impasse raakt is dat in het voordeel van de Russen.

Wat de westerse bondgenoten van Oekraïne al enkele maanden vreesden, is nu bevestigd door de opperbevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten: het tegenoffensief tegen de Russische bezetter zal waarschijnlijk niet leiden tot de doorbraak waarop was gehoopt.

Na het begin van het Oekraïense tegenoffensief in juni riepen president Volodymyr Zelensky en de commandant van de Oekraïense strijdkrachten, generaal Valeri Zaloezjny, hun bondgenoten en wapenleveranciers in het Westen verschillende keren op geduldig te blijven, toen snelle successen aan het front uitbleven. In een openhartig interview met The Economist zegt Zaloezjny voor het eerst dat er sprake is van een impasse in de oorlog. Volgens hem komt er hoogstwaarschijnlijk ,,geen diepe en mooie doorbraak".

Zaloezjny, in Oekraïne alom gerespecteerd, stelt feitelijk vast dat het technologische niveau waarmee beide partijen op dit moment oorlogvoeren zodanig is dat zij elkaar met de beschikbare conventionele wapens nauwelijks meer kunnen verdrijven. De bewegingsoorlog waarop Oekraïne had gehoopt is de facto verzand in een loopgravenoorlog, zegt Zaloezjny. Het doet hem denken aan de situatie van een eeuw geleden, in de Eerste Wereldoorlog.

De impasse in de oorlog doorbreken kan volgens Zaloezjny alleen door de Oekraïense gevechtskracht aan het front op een aantal punten concreet te verbeteren. In een essay van Zaloezjny dat The Economist maandag ook publiceerde somt de legercommandant zijn belangrijkste punten op. Oekraïne moet een luchtoverwicht krijgen, onder meer met behulp van de beloofde F-16's, maar ook met drones die de Russische luchtverdediging onschadelijk kunnen maken en Oekraïense troepen beter kunnen beschermen tegen luchtaanvallen; een vergroting van de mogelijkheden tot elektronische oorlogvoering, vooral om Russische luchtaanvallen te bemoeilijken; een aanzienlijke verbetering van de Oekraïense aanvalscapaciteit tegen de Russische artillerie – alleen al omdat volgens Zaloezjny de HIMARS-raketten opraken en de precisiegeleide Excalibur-granaten veel minder accuraat zijn geworden door de elektronische oorlogsvoering van de Russen; en nieuwe apparatuur en munitie om de uitgestrekte Russische mijnenvelden sneller en efficiënter onschadelijk te kunnen maken.

Westerse wapenhulp
Het is maar een greep van de wensen die Zaloezjny heeft, bovenop de bestaande wapenhulp die Oekraïne al krijgt vanuit het Westen. Maar het verloop van het veel besproken tegenoffensief maakt duidelijk dat de westerse hulp die Oekraïne tot nu toe heeft ontvangen niet genoeg is om de Russen te verdrijven, of te laat komt om het verschil te kunnen maken. Zo wachtte Zaloezjny maandenlang op westerse tanks en langeafstandsraketten en wacht Kyiv nog altijd op F-16's.

Sinds het begin van het Oekraïense tegenoffensief heroverde het land langs de zuidelijke frontlinies in Zaporizja en Donetsk stukken terrein op de Russen, en na de inname van het dorpje Robotyne leek een doorbraak ophanden, maar dieper dan een kilometer of zeventien reikt de Oekraïense opmars vooralsnog niet. De Zee van Azov ligt nog altijd bijna honderd kilometer verderop. Ambitieuze plannen om door te breken richting de Krim, of zelfs maar tot aan de 'landbrug' die de Russen in het zuiden hebben gecreëerd tussen Marioepol en het bezette schiereiland, leken halverwege de zomer al te optimistisch.

Zaloezjny's troepen strandden feitelijk voor een onverwoestbare muur die de Russen hadden opgetrokken met uitgestrekte mijnenvelden, een omvangrijk netwerk van loopgraven en ondergrondse tunnels, en nog meer mijnen. Aanhoudende artilleriebeschietingen en een Russisch luchtoverwicht maakten elke Oekraïense manoeuvre tot een gevaarlijke operatie.

Bij de tegenaanval rond Bachmoet loopt het leger van Oekraïne tegen vergelijkbare hindernissen op. En andersom is het niet anders: de Russen deden er bijna een jaar over om het relatief kleine Bachmoet in te nemen, ten koste van kolossale verliezen.

Drones zien elke beweging
Een van de grootste problemen is volgens Zaloezjny dat beide partijen door het gebruik van drones vrijwel elke beweging van de vijand real time kunnen volgen, dus ook troepenconcentraties of een colonne pantservoertuigen. Zo zag hij onlangs bij de bloedige Russische aanval op Avdiivka op een monitor hoe ,,140 Russische machines in brand stonden – vernietigd binnen vier uur nadat ze binnen het bereik van onze artillerie kwamen".

De Russen die op de vlucht sloegen werden achtervolgd met door op afstand bestuurde Oekraïense drones uitgerust met camera's en explosieven. Andersom, als de Oekraïners in de aanval gaan, is het niet anders, zegt Zaloezjny. Ook met tanks van westerse makelij. ,,Het simpele feit is dat wij alles zien wat de vijand doet, en zij zien alles wat wij doen. Om dat te doorbreken hebben we iets nieuws nodig, zoals het buskruit dat de Chinezen uitvonden en dat wij nog steeds gebruiken om elkaar te doden."

In het interview met The Economist geeft Zaloezjny eerlijk toe dat hij het verloop van het tegenoffensief anders had ingeschat. Het Oekraïense leger zou volgens hem na het slechten van de Russische verdedigingslinies met 30 kilometer per uur moeten kunnen oprukken. ,,Als je de NAVO-handboeken leest en de berekeningen maakt, zoals wij hebben gedaan, zou vier maanden voor ons genoeg hebben moeten zijn om de Krim te bereiken, op de Krim te vechten, terug te keren, en nog een keer naar binnen te trekken", zegt Zaloezjny.

Troepenroulatie
Toen de doorbraak lange tijd uitbleef en zijn troepen bleven steken rond de Russische mijnenvelden, ging de generaal twijfelen. ,,Eerst dat ik dat er iets verkeerd was met onze commandanten, dus ik heb een aantal van hen vervangen. Toen dacht ik dat onze soldaten misschien niet klaar waren voor deze operatie, dus ik ging soldaten rouleren in sommige brigades." Maar ook die ingrepen maakten geen verschil aan het front; het bracht Zaloezjny gaandeweg tot het inzicht dat de technologische ontwikkeling van beide strijdende partijen tot een patstelling heeft geleid.

Daarnaast erkent hij dat hij heeft onderschat hoeveel verliezen de Russen bereid zijn te incasseren. Zaloezjny ging ervan uit dat enorme Russische verliezen op het slagveld Moskou zouden dwingen tot het opgeven van de oorlog. ,,Dat was mijn fout. Aan de zijde van Rusland zijn ten minste 150.000 doden gevallen. In elk ander land zouden zulke aantallen slachtoffers de oorlog hebben beëindigd."

Wat nu dreigt, is een lange oorlog, met twee partijen die feitelijk even sterk zijn, en elkaar hard kunnen raken en uitputten, maar niet verslaan. Een lange oorlog is volgens Zaloezjny in de regel in het voordeel van één van de strijdende partijen. In dit geval, is dat in het voordeel van de Russen. ,,Want het geeft hen de mogelijkheid zich te herpakken en zijn militaire macht opnieuw op te bouwen."

Bron: NRC.nl

Verwijzing naar essay in de economist

https://www.economist.com/europe/2023/11/01/ukraines-top-general-on-the-breakthrough-he-needs-to-beat-russia

Benji87


artemivanov


CitaatNederlandse F-16's half november naar Roemenië voor trainingen
De F-16's die Nederland heeft beloofd aan Oekraïne staan over twee weken in een trainingscentrum in Roemenië, meldt demissionair premier Rutte op sociale media. Hij had vandaag een videogesprek met de Oekraïense president Zelensky. Demissionair minister Ollongren van Defensie zei op 11 oktober al dat ze hoopte dat ze "binnen enkele weken" naar Roemenië zouden gaan.

Het trainingscentrum is opgezet door Nederland, dat met Denemarken het voortouw heeft genomen om Oekraïne zo snel mogelijk van F-16's te voorzien. Vanuit Nederland gaan er twaalf tot achttien straaljagers die kant op, meldde Ollongren eerder deze maand. In Roemenië worden Oekraïense piloten onder meer opgeleid om het vliegtuig te besturen.

https://nos.nl/liveblog/2495953-nederlandse-f-16-s-half-november-naar-roemenie-voor-trainingen


Vermoedelijk (een deel) van de kisten welke nu op Charleloi staan. (staan er 11)


Harald

https://www.facebook.com/LRKAM/posts/pfbid021BwsvEKi2r6SARHc3CQGTgNrHDBDEa3wfkoiKitouqa7QxQmpXm2PsB4xiYRjoQql

Citaat🇱🇹🇺🇦 Litouwen met zijn bondgenoten blijft Oekraïne ongebroken steunen. Samen met Denemarken, IJsland, Noorwegen, Nederland en Zweden dragen we bij aan het Internationaal Fonds voor Oekraïne dat wordt beheerd door het Verenigd Koninkrijk, waarvan het nieuw aangekondigde steunpakket ongeveer 115 miljoen bedraagt. euro. Met deze fondsen zal dodelijk wapen worden gekocht dat zal helpen bij de tegenaanval van het Oekraïense leger.Daarnaast worden momenteel de wapens geproduceerd van het in de zomer aangekondigde luchtverdedigingspakket van het Oekraïense leger. Oekraïne krijgt binnenkort meer dan 80 miljoen met dit steunpakket. euro-capaciteit, waaronder het Terrahawk Paladin luchtafweersysteem voor dichtbij, dat onbemande vliegtuigen kan volgen en vernietigen en belangrijke nationale infrastructuur kan beschermen.



Huzaar1

Ik zag het al op ISW maps idd. Daar staat nog een groter stuk kust in recente controle van UAF.

Ben benieuwd.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Er komen inmiddels ook berichten binnen dat de nabij Krynky ook een 2e bruggenhoofd is geslagen maar het bewijs is nog flinter dun, ik wacht op wat meer bevestiging

Frontline report: Ukrainians conducted another landing across Dnipro, while Russians tried to eliminate previous bridgehead

While Russians were struggling to eliminate the previous Ukrainian bridgehead in Pishchanka and Poima on the eastern bank of the Dnipro River in Kherson Oblast, Ukrainians landed another group 15 kilometers to the northeast. To prevent massive landings across the river, Russians would be forced to relocate more troops to the region.


A screenshot from the video showing the landing of Ukrainian troops in Krynky around 21 October 2023.

After penetrating Russian defenses across Dnipro in Poima and Pishchanivka, Ukrainians decided to expand the scale of their operation by creating a second bridgehead – and this operation turned out to be even more successful than the previous one.


Ukraine's first landing operation across Dnipro in the south and the second in the north.

But first of all, before conducting this second landing operation on Krynky, a lot of fights took place around the first Ukrainian bridgehead on the eastern bank of the river. After losing two villages, Russian forces received an order to eliminate the bridgehead at all costs and started attacking Poima and Pishchanivka. Ukrainian fighters were looking for the moving forces and destroying them on the approach. One of the videos shows the destruction of a truck fully loaded with ammunition for the Russian assault units. Another video shows how Ukrainian drone operators hunted down a car that was pulling a mortar system closer to Poima.

Nonetheless, the clashes eventually took place, and Russian sources reported that Russians returned control over the villages. However, today, some Russian sources reported that the fighting in Pishchanivka is still ongoing. So far, the situation around these two villages is not fully clear, however, what is certain is that Ukrainians had enough time to entrench themselves in the residential areas of more islands, just like they did near the Antonivsky Bridge. Russian sources reported that despite continuous airstrikes, Ukrainians maintain a permanent presence. This is not surprising because Ukrainians have secured a continuous 20 km line of residential areas on the islands along the Dnipro River, which allows them to conduct rotation, evacuation, and supply forces with ammunition significantly easier.


The Dnipro islands are controlled by Ukrainian troops

While Russian forces were fighting near Pishchanivka, Ukrainians attacked Krynky, 15 km to the north-east. Ukrainian fighters recently released footage purported to show how two Ukrainian sabotage and reconnaissance groups crossed the Dnipro River and started slowly moving toward the settlement. Later, Russian sources reported that Ukrainians overwhelmed the Russian troops in the area, gained a foothold in the village, and are fighting to take full control of Krynky.

It seems like the Ukrainian commanders also took lessons from the first landing operation several days ago because the assault units used a slightly different tactic. Instead of focusing on taking control of the settlement and waiting there to meet the Russian counterattack, Ukrainians moved further out of the village and, according to Russian sources, advanced by almost two kilometers south and entrenched in the tree lines. This was a very clever move because it gave more room for maneuvering and, more importantly, created a buffer zone necessary to safely conduct rotation, evacuation, and transfer new forces and light equipment across the Dnipro River to support positions on the east bank.



Ukrainian troops expanded their second bridgehead beyond the village, while the situation in the frist bridgehead is unclear.

When Russian forces conducted a counterattack, they struggled to advance deeper into the settlement because of the Ukrainian positions in the tree lines. It seems like, at some point, the counterattack became too costly, and Russians started mostly relying on aviation. Despite Russian resistance, Ukrainians managed to hold the bridgehead and continue their operations.

The Institute for the Study of War assessed the situation and concluded that Ukrainian forces have been able to adequately supply and reinforce the groups conducting these operations. Moreover, Russian sources reported that their ability to use aviation effectively decreased due to unfavorable weather conditions. Given the lack of manpower and the means to compensate for the lack of manpower in this region, Ukrainians may have plenty of opportunities for advancement.

Even though many Russian sources have been raising the alarm about the imminent massive landing operation and a sudden counteroffensive in the Kherson region, some military analysts claimed that a milder objective of Ukrainian forces here may be to force Russians to move here as many troops as possible, thereby undermining their defensive operation near Tokmak or offensive operation near Avdiivka. However, if Russians refuse to increase the number of forces to protect the river's eastern bank, then a massive landing operation may become a possibility.


Bron: https://euromaidanpress.com/2023/10/22/ukrainian-units-conducted-another-landing-operation-across-dnipro-while-russians-were-struggling-to-eliminate-the-previous-bridgehead/

Benji87

#9962
Ukraine Peace Formula meeting to take place in Malta next week

Malta will host the Ukraine Peace Formula meeting from Oct. 28 to 29, the Maltese Foreign Ministry announced on Oct. 20.

"Next week's hosting of the peace formula talks in Malta is the most concrete support that a country like Malta can provide for keeping the Ukrainian cause high on the international agenda," Maltese Foreign Minister Ian Borg said.

The discussions set for Malta follow those that took place in Copenhagen in June and Jeddah in August, and will involve international foreign leaders, excluding those from Russia.

"Malta supports the Ukrainian cause by taking a principled position at various multilateral fora and also by providing humanitarian aid and assistance. Next week's hosting of the peace formula talks in Malta is the most concrete support that a country like Malta can provide for keeping the Ukrainian cause high on the international agenda," Maltese Foreign Minister Borg said.

The Peace Formula was announced in November 2022, when Zelensky presented a 10-point peace plan to end Russia's war in Ukraine at the G20 summit.

Ukraine's peace formula, supported by many Western allies, includes the restoration of the country's territorial integrity, a complete withdrawal of Russian troops from Ukraine, and judging those responsible for war crimes.

Bron: https://kyivindependent.com/peace-formula-meeting-to-take-place-in-malta-next-week/

Benji87

het is iets wat rustig op het front afgelopen week. Maar wel een aantal positieve berichten om te delen:

Oryx confirms Ukraine destroyed nine Russian helicopters with ATACMS missiles

Another 15 were damaged in Ukraine's ATACMS strikes on Berdiansk and Luhansk airfields, the OSINT group said


Planet Lab imagery of the Berdiansk airfield. A screenshot from a Reporting From Ukraine video.

Ukraine's armed forces have destroyed nine Russian helicopters at air bases in occupied Berdiansk and Luhansk using new American ATACMS missiles, OSINT analysts at the Oryx project have confirmed.

The strikes hit seven Ka-52 Alligator attack helicopters and two Mi-8 transports, with another 15 damaged, Oryx reported, confirming previous assessments of the British Defense Intelligence.

Ukraine announced the helicopter strikes on October 17, with President Volodymyr Zelenskyy saying it was the first use of the long-range ATACMS.

"The Armed Forces of Ukraine have powerfully struck Russian military bases, including in the deep rear," Zelenskyy said in a video address.

The US has secretly provided ATACMS missiles to Ukraine in recent weeks, Politico reported, giving Kyiv the ability to hit targets far behind enemy lines. Washington has not publicly confirmed it is supplying the 300-km range missiles.

On 21 October, Ukraine's Defense Minister highlighted the significant impact of ATACMS on the battlefield, discussing Russia's aggression against Ukraine in a phone call with Lloyd Austin

On 19 October, the US announced its plan to supply more ATACMS long-range missiles to Ukraine, as stated by the foreign minister.

One day before, the Institute for the Study of War (ISW) reported that the US-made ATACMS missiles are posing a new threat to Russian troops, forcing them to adapt to Ukraine's new strike capabilities.

Bron: https://euromaidanpress.com/2023/10/22/oryx-confirms-ukraine-destroyed-nine-russian-helicopters-with-atacms-missiles/

Benji87

Citaat van: Ace1 op 19/10/2023 | 23:24 uurDe Kruif betwijfelt of bondskanselier Scholz daadwerkelijk zal overgaan tot levering van de raketten. Dat de VS de ATACMS heeft gestuurd, kan volgens hem juist ook een reden zijn voor Duitsland om pas op de plaats te maken. "Je kunt ook redeneren dat de Taurus-raketten nu even niet nodig zijn."


Of je interpreteert als dat het nu juist de tijd is om die Taurus raketten te leveren. Het feit dat Oekraine zo snel is overgegaan tot de inzet van de schaarse hoeveelheid ATACMS kan er ook op duiden dat de Storm Shadows van Frankrijk en GB zeer waarschijnlijk op zijn.

Ace1

Onverwachte levering langeafstandsraketten Oekraïne: 'Aanvulling, geen gamechanger'

Maandenlang heeft Oekraïne erom gevraagd en dinsdag waren ze er ineens: Amerikaanse ATACMS-raketten. Oekraïne gaf beelden vrij van de lancering van ten minste drie van deze langeafstandsraketten, die doelen ver achter de frontlinie kunnen bereiken. Hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga noemt de raketten een "belangrijke aanvulling" op het Oekraïense arsenaal, maar geen gamechanger.

De raketten van dinsdag zouden negen Russische helikopters hebben vernietigd op een Russische luchtmachtbasis in het oosten van Oekraïne, ruim honderd kilometer achter de frontlinie. In een videoboodschap diezelfde avond bedankte president Zelensky de Amerikanen: "De ATACMS hebben zich bewezen."

Osinga noemt de raketten een "belangrijk operationeel instrument", dat een deuk kan slaan in de Russische logistiek en commandovoering. "Het kan Rusland dwingen de militaire faciliteiten verder naar achter te verplaatsen, buiten afstand van de ATACMS."

Diepe operatie
Ook oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif denkt dat het Oekraïne vooral helpt in de uitvoering van de "diepe operatie" in de oorlog. "Helikopters moeten bijvoorbeeld verder weg worden gestationeerd, waardoor ze langer moeten vliegen", zegt De Kruif.

"Ze kunnen dan, vanwege de brandstof, minder lang boven het gevechtsterrein hangen. Aanvallen op munitiedepots leveren problemen op met het leveren van artillerie. Het is eigenlijk een indirecte manier om de vijand uit te schakelen."

In tegenstelling tot eerdere wapentoezeggingen, zoals het Amerikaanse HIMARS-raketsysteem en Britse en Franse Storm Shadow-raketten, is de levering van de ATACMS niet van tevoren bekendgemaakt. Volgens Osinga is dat bewust gedaan "om Rusland te verrassen zodat ze hun militair materieel niet zouden verplaatsen."

ATACMS-raketten kunnen doelen op driehonderd kilometer raken, maar Oekraïne heeft kleinere exemplaren ontvangen. Volgens The New York Times gaat het om twintig stuks met een bereik van 160 kilometer. "Daarmee voorkom je dat ze doelen diep in Rusland kunnen bereiken", zegt De Kruif. "Dat blijft een angst voor de VS."

Hoewel Oekraïne liever de grotere ATACMS-raketten had gekregen, hebben ze een fors groter bereik dan de HIMARS, die doelen op zo'n 80 kilometer afstand kunnen raken. De Storm Shadow-raketten, geleverd door Frankrijk en Groot-Brittannië, hebben een bereik van 250 kilometer. Het gebruik daarvan is ingewikkelder, omdat die vanuit een vliegtuig moeten worden gelanceerd.



De Kruif: "Luchtsteun is een duur middel. Het heeft een grotere planningscyclus, dus je moet ongeveer 24 uur van tevoren weten waar je doel is. En vliegtuigen zelf zijn kwetsbaarder, dus je moet maatregelen nemen voor luchtverdediging."

De ATACMS-raketten zijn daarentegen snel te installeren op de grond en kunnen worden afgevuurd vanaf de al beschikbare HIMARS-lanceerinstallaties. Vanaf het moment van afvuren bereiken ze binnen enkele minuten hun doel. De Kruif: "ATACMS zijn relatief eenvoudig in te zetten."

De oud-generaal voegt toe dat de rol van vliegtuigen aan het veranderen is in de oorlogsvoering. "Met een vliegtuig kun je binnen 24 uur naar een doel duizend kilometer verderop vliegen, maar grondtroepen hebben daar weinig aan. Steun aan grondtroepen begint door nieuwe technologie steeds verder weg te drijven van de luchtmacht. De ATACMS-raketten zijn een voorbeeld daarvan."

Duitse Taurus-raketten
Hoogleraar Osinga denkt dat de levering van de ATACMS-rakketten een aansporing kan zijn voor Duitsland om over de brug te komen met Taurus-raketten. Dat wapen, waar Oekraïne al maanden om vraagt, kan na lancering uit een vliegtuig nog 500 kilometer op eigen kracht verder vliegen. "Oekraïne zal opnieuw het verlanglijstje voorhouden aan Duitsland."

De Kruif betwijfelt of bondskanselier Scholz daadwerkelijk zal overgaan tot levering van de raketten. Dat de VS de ATACMS heeft gestuurd, kan volgens hem juist ook een reden zijn voor Duitsland om pas op de plaats te maken. "Je kunt ook redeneren dat de Taurus-raketten nu even niet nodig zijn."

'Grote vergissing'
Kort na de lancering van de ATACMS afgelopen dinsdag noemde de Russische ambassadeur in de VS de levering "een grote vergissing" van de Amerikanen. Een dag later zei Poetin dat de inzet van de raketten het verloop van de oorlog niet zal veranderen en dat het Russische leger "in staat is ze neer te halen".

"Tot nu toe hebben we bij elke wapenlevering gezien dat Rusland het gevaar ervan bagatelliseert", zegt Osinga. "De angst in het Westen dat wapens met een groter bereik zullen leiden tot verdere escalatie van de oorlog, leeft dan ook vooral in de hoofden van analisten en politici."

https://nos.nl/artikel/2494630-onverwachte-levering-langeafstandsraketten-oekraine-aanvulling-geen-gamechanger

Benji87

India ziet steeds meer nadelen bij het afrekenen van Russische olie in Chinese yuan – achterstallige betalingen nemen toe

India staat steeds minder positief tegenover het gebruik van de Chinese yuan om Russische olie in te kopen, zo melden bronnen aan persbureau Reuters.
Ten minste zeven olietransporten uit Rusland zijn naar verluidt nog niet betaald door India.

Handel drijven in yuan is duurder voor India, omdat Indiase raffinaderijen eerst roepies moeten omzetten in Hongkong-dollars en daarna in yuan.

De Indiase regering heeft zijn ongenoegen uitgesproken over het gebruik van de Chinese yuan voor de betaling van de import van Russische olie. Enkele betalingen voor de levering van ruwe olie zijn vanwege de kwestie uitgesteld, zo meldt persbureau Reuters.

Hoewel Russische bedrijven doorgaan met het leveren van ruwe olie per schip aan India, moet voor zeven vrachten nog worden betaald, omdat Indiase staatsraffinaderijen niet in Chinese yuan willen afrekenen, zo schrijft het persbureau.

Dit komt deels door de hogere kosten die het gebruik van de yuan met zich meebrengen. Indiase raffinaderijen moeten eerst hun roepies moeten omzetten in Hongkong-dollars en daarna in Chinese yuan. Dit mechanisme is 2 tot 3 procent duurder dan het gebruik van de dirham uit de Verenigde Arabische Emiraten, een munteenheid waar India de voorkeur aan geeft.

Bovendien zien sommigen in India het gebruik van de yuan als een stimulans voor China, dat door India wordt gezien als een strategische rivaal in Azië. Zo zijn er al lange tijd conflicten over de grens tussen de twee landen.

Hoewel India dit jaar de grootste importeur is van Russische olie, wordt de handel tussen de twee landen al een tijdje geplaagd door valutaproblemen.

Het gebruik van de Indiase roepie voor de handel tussen de Rusland en India krijgt geen steun van het Kremlin, omdat Rusland al een overschot aan roepies heeft.

India niet blij met betaling Russische olie in Chinese yuan

Hoewel India voorheen in Amerikaanse dollars met Rusland handelde, hebben westerse sancties eerder dit jaar ervoor gezorgd dat de twee landen zijn overgeschakeld naar de yuan als internationale handelsvaluta. De export van Rusland heeft door de oorlog in Oekraïne te maken met westerse sancties, waardoor Rusland alternatieven moest vinden voor het gebruik van de dollar in de internationale handel van het land.

India gebruikt de dirham al langer, bijvoorbeeld om westerse sancties en prijsplafonds te omzeilen, maar Russische handelaren geven de voorkeur aan de Chinese yuan.

Het is nog niet duidelijk of de Indiase regering vrachtbetalingen actief tegenhoudt - sommige staan al sinds eind september in de wacht.

"Het is niet verboden als een privaat bedrijf de yuan gebruikt voor internationale transacties. De Indiase overheid houdt dat niet tegen, maar moedigt dergelijke handel ook niet aan", zei een ambtenaar van het ministerie van Financiën tegen Reuters.

India blijft een belangrijke afnemer van Russische ruwe olie, met een import van gemiddeld 1,78 miljoen vaten per dag in september, volgens persbureau Bloomberg. De export van Russische olie naar India steeg met 15 procent in september, na een tijdelijke daling in augustus.

Bron: https://www.businessinsider.nl/india-olie-rusland-kopen-valuta-yuan-china-dollar/

Benji87

Citaat van: A.J. op 19/10/2023 | 20:09 uurEerst zien dan geloven. Dit soort positieve verhalen heb ik al te vaak gelezen.

Het is wel voor het eerst dat ik lees dat er nu ook echt dorpen bezet zijn. Dat zou de positie van de Oekraïners wel houdbaarder moeten maken

Huzaar1

Citaat van: A.J. op 19/10/2023 | 20:09 uurEerst zien dan geloven. Dit soort positieve verhalen heb ik al te vaak gelezen.

Ja natuurlijk, maar eens moet het punt komen dat rusland niet meer kan schuiven met eenheden.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"