Rusland's Expansie

Gestart door ARM-WAP, 30/07/2007 | 13:26 uur

Benji87

Niet alleen in Europa maar ook vanuit Amerika hapert de wapensteun momenteel. Op dit moment heeft Amerika 96% van de ongeveer 60 miljard die is toegezegd op gebruikt. De Biden Administration probeert momenteel het emergency supplemental funds in de fiscale begroting van 2024 uit te breiden naar 106 miljard dollar. 61,4 miljard hiervan moet naar Oekraïne gaan waarvan dan 30 miljard bedoelt is om de voorraden van de Amerikaanse strijdkrachten weer aan te vullen en 31,4 miljard voor de voortdurende strijd in Oekraïne.De 17e moet hier een akkoord op worden bereikt in het congres anders volgt er zeer waarschijnlijk een shutdown.

Ace1

Munitietekort dreigt voor Oekraïne: 'EU maakt belofte niet waar'

De Europese defensie-industrie hapert dusdanig dat de EU haar beloofde leveringen van munitie en raketten aan Oekraïne vrijwel zeker niet waar kan maken. Die leveringen lopen ver achter, wat grote gevolgen aan het front kan hebben. "Als je niet meer kan schieten, kan de vijand opschuiven."

Het gebrek aan voldoende munitie is een nijpend probleem voor het Oekraïense leger. Om de slijtageslag met Rusland te kunnen volhouden is munitie nodig. Véél munitie. Daarvoor is Oekraïne sterk afhankelijk van westerse leveringen. Afgelopen voorjaar beloofden de 27 EU-landen om samen binnen een jaar een miljoen stuks artilleriemunitie te leveren aan Oekraïne. Munitie die gezamenlijk wordt ingekocht bij Europese defensiebedrijven.

Maar die belofte kan, zoals het er nu naar uitziet, niet waar worden gemaakt. Het wordt 'heel moeilijk' om de doelstelling voor maart 2024 te halen, zegt een EU-diplomaat op anonieme basis tegen nieuwssite Politico. Terwijl ruim de helft van het jaar is verstreken, zijn pas 300.000 granaten verscheept. Daarnaast zijn onvoldoende contracten met munitieproducenten ondertekend om het doel te halen, onthulde persbureau Bloomberg.

Jarenlang bezuinigen
De Europese munitieproductie hapert aan alle kanten. Er is jarenlang nauwelijks geïnvesteerd en veel fabrieken zijn vanwege overheidsbezuinigingen op defensie gesloten, zegt defensiespecialist Patrick Bolder van de Haagse geopolitieke denktank HCSS. "Dit tekort is daarom niet zo verbazingwekkend. Met name de voorraden artilleriemunitie zijn hartstikke duur om te produceren. Daarnaast is de opslag kostbaar en heeft munitie ook een houdbaarheidsdatum omdat de kwaliteit na verloop van tijd afneemt."

De EU-landen zijn deze week vanuit Brussel op de hoogte gebracht van een 'algeheel probleem met de industriële capaciteit' die de leveringen aan Oekraïne in de weg staat. Bolder legt uit wat dat in de praktijk betekent: de overgebleven fabrieken zijn verouderd, er zijn onvoldoende grondstoffen ingekocht en de hele aanvoerketen hapert.

De achterblijvende leveringen hebben gevolgen aan het front. Juist op een moment dat de strijd met Rusland is verzand in een statische loopgravenoorlog, zonder grote troepenbewegingen, maar met soldaten die elkaar van een afstandje bestoken met artillerie en raketten. Bolder: "Voldoende munitie hebben aan front is daarom heel belangrijk. Als je niet meer kan schieten, kan de vijand opschuiven."

Ook Rusland heeft een tekort aan munitie. Maar dat land is bezig met een inhaalslag en krijgt intussen ook grote hoeveelheden munitie van Noord-Korea geleverd.

"De Russische oorlogsindustrie begint te draaien", zegt oud-commandant der landstrijdkrachten Mart de Kruif. "Rusland is langzaamaan in staat om het tekort aan granaten aan het front te compenseren. Het Westen is dat niet. Uit de VS komt relatief veel, maar een Amerikaanse 150 millimeter granaat werkt bijvoorbeeld niet in een Europese pantserhouwitser."

Laatste Nederlandse fabriek
De cruciale vraag is nu of Europa zijn productie op peil krijgt - en of dat voor Oekraïne nog op tijd is. Een grote speler zoals de Duitse wapenproducent Rheinmetall heeft bijna al zijn Europese productielijnen gesloten. Die zullen opnieuw moeten worden opgestart, wat veel tijd kost.

De Kruif: "Daar zijn ze hard mee bezig. Maar Rheinmetall gaat geen productielijn openen voor twee jaar. Zij willen een langdurig contract sluiten met gegarandeerde afname. Dat is het grote verschil: Rusland kan zijn producenten dwingen, in Europa moet het economisch rendabel zijn."

De laatste munitiefabriek van Nederland sloot in 2002. Eurometaal, dat in Zaandam onder meer zware munitie en luchtafweergeschut produceerde, kreeg nauwelijks nog opdrachten en draaide verlies. Vanwege de 'geringe behoefte aan munitie in de afgelopen jaren en de verwachting dat hierin de komende jaren geen wezenlijke verandering zal komen', verklaarde de directie destijds.

Zo'n productielijn opnieuw opstarten is niet eenvoudig, benadrukt De Kruif. "Het vergt technici, machines en vergunningen. Je hebt schaarse grondstoffen nodig, zoals koper en nikkel. Het is het aloude liedje: een productielijnen stoppen kan binnen één dag, maar eentje opstarten kost heel veel tijd. In die race liggen op dit moment de Russen voor."

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5418289/munitie-tekort-eu-oekraine-rusland-oorlog-raketten-granaten

Benji87

Jammer, maar volgens mij is de meest cruciale troep die ze nog hadden inmiddels al in Oekraiense handen dus ik dat iedereen zijn schouders er over op zal houden. Zal wel weer een ordinaire onderhandeling tactiek zijn.

Benji87

Kersverse pro-Russische premier van Slowakije stopt hulppakket voor Oekraïne

De nieuwe regering van Slowakije blokkeert een militair steunpakket voor Oekraïne. De pro-Russische premier Robert Fico zei recent al te stoppen met de militaire leveringen, zoals hij in aanloop naar de parlementsverkiezingen in september had beloofd.

Het pakket, ter waarde van 40,3 miljoen euro, was aangekondigd door de vorige regering van Slowakije. Dat was vlak voor de machtswisseling in Bratislava in oktober. De nieuwe militaire steun zou bestaan uit luchtverdedigingsraketten en munitie.

De populistische Fico uitte tijdens zijn verkiezingscampagne kritiek op de westerse wapensteun voor Oekraïne en sancties tegen Rusland. Sancties zouden volgens hem de Europese economie schaden. De premier liet voor zijn overwinning al weten dat als hij zou winnen, hij zou breken met het prowesterse beleid van de toenmalige regering.

Fico vormde een regering met de pro-Russische partij SNS en de linkse partij HLAS. HLAS is pro-Europees en wil het buitenlandbeleid van de vorige regering doorzetten. De partij heeft waarschijnlijk een matigende invloed op de huidige regering.

Onder de vorige regering steunde Slowakije buurland Oekraïne na de Russische invasie met dertien militaire steunpakketten. Die hadden een waarde van 671 miljoen euro en bestonden onder meer uit luchtverdedigingssystemen en straaljagers.

Bron: nu.nl

Benji87

Netjes, ik kan niet wachten op de eerste foto's van Nederlandse F16's met de Oekraïense vlag erop  8)

Sparkplug

First F-16s delivered to EFTC

Published: 07 November 2023 Last Updated: 07 November 2023


Credit photo: Dutch Ministry of Defence

On 7 November 2023, the first former Koninklijke Luchtmacht (KLu, Royal Netherlands Air Force) Lockheed Martin F-16 Fighting Falcons were delivered to the new European F-16 Training Centre (EFTC) at Baza 86 Aeriana Fetesti in Romania.

The EFTC will first use the F-16s for a refresher course for the hired F-16 instructors. The following F-16s departed Gosselies (Belgium) to Romania: F-16AM J-010, J-019, J-366 and F-16BM J-064 and J-210.

According to the information given by the Dutch Ministry of Defence (MoD), the aircraft will remain the property of the Netherlands. As can be seen on the photo, former Dutch unit markings have been removed. Only a toned-down Dutch roundel remains.

In September 2023, Scramble Magazine first reported on the new training centre. The Netherlands, Lockheed Martin and Romania signed a Letter of Intent (LoI) to set up an F-16 Pilot Training Centre in Romania on 31 August 2023. The LoI comes after the US approved the re-export of the F-16s to Ukraine, which was closely followed by The Netherlands, Denmark and Norway pledging up to 61 aircraft to Kyiv. Belgium recently announced a possible delivery of F-16s to Ukraine.

The official opening of the new training centre will follow soon.

https://www.scramble.nl/military-news/first-f-16s-delivered-to-eftc
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Harald

Ukraine to Receive First Fleet of German RCH 155 Wheeled Howitzers in 2024

According to information published by the German newspaper 'Spiegel' on November 4, 2023, the new German-made RCH 155 155mm wheeled self-propelled howitzers intended for Ukraine have already entered the production phase, and the first units are expected to be handed over to Ukraine in 2024.

In September 2022, the Army Recognition editorial team reported that Germany agreed on the delivery to Ukraine of 18 RCH-155, 155mm wheeled self-propelled howitzers manufactured by the German company Kraus-Maffei Wegmann (KMW).

Citing information from the "Welt" newspaper website, Ukraine ordered 18 RCH-155 155mm wheeled self-propelled howitzers for an amount of €216 million. On Friday, September 16, 2022, the Ukrainian ambassador in Germany, Andriy Melnyk declared that Germany approved the export of these howitzers to Ukraine.

.../...

https://www.armyrecognition.com/defense_news_november_2023_global_security_army_industry/ukraine_to_receive_first_fleet_of_german_rch_155_wheeled_howitzers_in_2024.html

Huzaar1

Citaat van: Benji87 op 06/11/2023 | 10:16 uurDe US geeft combined arms trainingen op bataljons niveau.

het begrip CAT is een beetje onderhevig aan inflatie. Er bestaan zo veel verschillende CAT principes en diepten. Daar moet je niet te veel can verwachten en komt in de praktijk neer op basis training. Er zijn geen opleidingen waar een oekrainse militair nu door een hele CAT training gaat, dat duurt namelijk jaren.
CitaatMaar losstaand daarvan werd het argument "combined arms" wel aangevoerd als reden waarom Oekraïne niet zoveel nodig had als dat ze zelf stelden.
tja er werd en worden zo veel indianen verhalen opgehangen. Bij de SME's leeft dit iig niet.

 
Ik ben nu in DLD, morgen spreek ik de UAF en ben benieuwd waar ze behoefte hebben en waar het naartoe gaat.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 05/11/2023 | 23:18 uurover wie heb je het hier? Ik kan je verzekeren dat wat we hebben gestuurd uit eigen voorraad geen afgedankte zooi is en de meest hoogtechnologische zaken bevat. We kopen direct nieuw in bij de industrie, en van YPR tot tank, het gaat eerst door een totale revisie.

We hebben gestuurd wat we zelf gebruiken. En daar valt het meest moderne materiaal onder.

Ik denk dat we even een onderscheid moeten maken met wat Nederland stuurt en wat de rest stuurt. Ja, als je de Nederlandse lijst erbij pakt dan sturen wij hoogwaardige spullen (Leo2A6's, F16's MLU, patriots etcetera) maar als we het totaal plaatje bekijken wat wij als westerse wereld aan Oekraïne verschaffen zou een ruwe schatting zijn dat ze ongeveer 40-50% hoogwaardig spul krijgen wat aangevuld wordt met afgedankte spullen die wij (de westerse wereld) allang niet meer gebruiken. Zo gaan er verhalen te ronde van Spaans en Italiaans materiaal wat Oekraïne zelfs terug heeft gestuurd omdat het meer een last is dan lust. Dat kan ook niet anders. De NAVO houdt enorm in het achterhoofd dat het nog weleens kan leiden tot een directe confrontatie met Rusland en is huiverig om het operationele high-end spul te leveren. De reserves/voorraden aanspreken doet geen afbreuk aan de operationele inzetbaarheid en bovendien kan het bonnetje bij wijs van spreke in Brussel worden ingediend. Maar die voorraden raken nu wel een beetje op. Het wordt nu aardig schrapen naar spullen en dus moeten wij op langere termijn op zoek naar een nieuwe oplossing om Oekraïne te voorzien van nieuw wapentuig.

Citaat van: Huzaar1 op 05/11/2023 | 23:18 uurWat betreft de munitie productie ( europese collectieve aanbestedingen in de meeste gevallen ) verlopen niet volgens plan,  maar de reden die op het nieuws en in youtube & blog kanalen wordt genoemd is niet de juiste. Kan hier niet uit de doeken doen waarom wel. Gevoelig en conplex.

Ik ben hier bekend mee maar ik wil ook even aanduiden dat het niet alleen Europees is maar ook in Amerika heeft men het gestelde tempo nog niet bereikt.

Citaat van: Huzaar1 op 05/11/2023 | 23:18 uurEr worden vrijwel geen combined arms trainingen gegeven. Daar is de opleiding ook veel te kort voor. Interflex en inteforge voorzien in basistraining. 

De US geeft combined arms trainingen op bataljons niveau. Maar losstaand daarvan werd het argument "combined arms" wel aangevoerd als reden waarom Oekraïne niet zoveel nodig had als dat ze zelf stelden. Dat blijkt nu dus feitelijk onjuist. Het probleem schuilt het hem in de zeer korte training tijd die Oekraïne in dit concept heeft gehad. Willen wij Oekraïne deze manier van oorlog voeren aanleren dan is er meer oefening en meer tijd nodig om hun van hun gehele krijgsmacht een verbonden wapen krijgsmacht te maken.

Citaat van: Huzaar1 op 05/11/2023 | 23:18 uurdenk dat dit ook wel fundamenteel is geweest voor de loop van het conflict en de uitdagingen van het OEK offensief. De mijnenvelden, kilometers diep, tonen wel aan dat we daar echt iets op moeten verzinnen. 

Er zijn op het gebied van lucht dominantie wel wat ontwikkelingen gaande. Zo is Amerika volop bezig met het verbinden van alle luchtverdediging middelen om Oekraïne beter te beschermen tegen luchtaanvallen en Rusland dus meer de toegang tot het Oekraiense luchtruim te ontzeggen. Tevens worden oude Russische lucht afweersystemen momenteel aangepast om met westerse raketten compatibel te maken, zogeheten "FrankenSAM's". Maar de belangrijkste ontwikkeling zit hem natuurlijk in de levering van jachtvliegtuigen aan Oekraïne. zoals het er nu naar uitziet zal de F16 in grote getallen naar Oekraïne gaan wat de nodige kwaliteitsimpuls zal opleveren voor de Oekraïense luchtmacht. Tevens lijken er ook Gripens te worden gestuurd waarmee Oekraïne een krachtig wapen in de luchtverdediging zal krijgen. Over de Australische en/of Finse F18's heb ik nog weinig vernomen. Dus over het algemeen kunnen we wel optimistisch zijn over de toekomst van de Oekraïense luchtmacht en de kansen van Oekraïne om luchtoverwicht te gaan behalen. Ook om dat Oekraine er nu al een paar keer in geslaagd om Russische high end luchtverdediging systemen uit te schakelen.

Aan de andere kant zie ik de kwaliteit van de Russische luchtmacht eigenlijk nauwelijks toenemen. Je ziet bij Adviika wel pogingen van de Russische luchtmacht om te intrigeren met de Russische grondtroepen maar dat heeft tot nu toe geleid tot zware verliezen. Oekraïne zou naar verluidt inmiddels al 7 bevestigde air kills hebben. Tevens valt op dat Rusland momenteel achterloopt op de productie van gevechtsvliegtuigen en helikopters. Zo kampt India momenteel met achterstallige leveringen en Iran wacht nog op de eerste beloofde vliegtuigen. Er zijn wel signalen dat de productie hiervan wel langzaam maar zeker op gang komt. Bovendien kan Rusland rekenen op een flink aantal beschikbare gevechtsvliegtuigen.

Citaat van: Huzaar1 op 05/11/2023 | 23:18 uurnou, dit is lastig te definiëren aangezien in Rusland met mensenlevens wordt omgegaan alsof het ratten zijn. Daar boek je in deze tijden natuurlijk succes mee, is het niet door shock dan wel saturatie.

Ik houd het voorlopig op dat verdediging makkelijker is dan aanvallen. Het feit dat Rusland zelf al 2, en straks met Adviika 3, mislukte offensieven heeft getracht te starten stelt mij wel duidelijk dat ze op dit gebied dus nauwelijks vorderingen hebben gemaakt.

Citaat van: Huzaar1 op 05/11/2023 | 23:18 uurWe kopen het voor oekraine, naast leveringen uit eigen voorraad maar geven oekraine geen cheque om zelf wapens te kopen. We doen dit wellicht wel v.w.b
 Civiele en financiele ondersteuning.

Ja dat klopt gedeeltelijk maar ook hier komt verandering. Vanuit de G7 wordt er nu een concept opgesteld om Oekraïne te voorzien van een Israël model waarbij het westen Oekraïne gaat helpen bij de aanschaf en ontwikkeling van wapens en ook door de Oekraïense oorlogsindustrie een flinke impuls te geven. De EU heeft ook interesse om aan dit concept deel te nemen. Maar daar verwacht ik de komende maanden meer nieuws over.

Citaat van: Huzaar1 op 05/11/2023 | 23:18 uurAl om al snap ik je betoog en volg het ook op meeste punten. Voornamelijk hebben we te lang gewacht en getwijfeld als Europa. NL was direct betrokken. We zijn als Europa niet verenigd genoeg om snel en effectief te reageren. Helaas.

Correct, bureacratisch geneuzel heeft geleid tot trage wapenleveranties waarbij ik de levering van de Leopards wel de meest schrijnende voorbeeld vond. De Duitse opstelling hierin was echt een klassiek voorbeeld van wat politiek voor invloed heeft op het slagveld.

Citaat van: Huzaar1 op 05/11/2023 | 23:18 uurEr moet veel meer geld worden geinvesteerd om het toekomstige oekrainse leger neer te zetten. Nederland heeft commitment gedaan de Oekrainse luchtmacht naar een Westers model en functionerende organisatie te transformeren. Wij zitten er echt heel diep in.

Zeker mee eens. Ik denk dat de hardste les is die wij moeten leren uit dit offensief is dat Oekraïne meer nodig heeft dan wat we nu doen. Het was simpelweg niet genoeg om een overwinning te behalen. De Oekraïense klacht met dat we net genoeg sturen om niet te verliezen ben ik het wel mee eens. Het is nu wel duidelijk dat deze oorlog niet aankomende zomer voorbij is. Dit is een conflict wat nog jaren gaat duren en dat vereist een enorme toewijding aan dat land. Het wordt er ook niet makkelijker op. Rusland is haar posities inmiddels ook aan het consolideren met nog stevigere fortificaties en beter wapentuig. Wij moeten als het westen op zoek naar een oplossing op langere termijn om Oekraïne te voorzien van een moderne en goed getraind krijgsmacht die in staat is niet alleen Rusland buiten de deur te houden maar ook een krijgsmacht die een overwinning kan binnenslepen  ;)

Huzaar1

#9976
Citaat van: Benji87 op 05/11/2023 | 20:46 uurIk durf er wel een uitgebreidere analyse op los te laten. Wat mij betreft is het mislukken van het offensief wel aan een aantal factoren te wijden:

1. Wapensteun kwam te laat en voldeed kwalitatief en kwantitatief niet aan wat nodig was. Door politiek gelul kwam het allemaal veel te laat op gang. Na groen licht voor de Leo2 kwamen de wapenleveranties echt op gang maar het eerste spul kwam pas in maart april in Oekraine en pas in juni/juli liep het op volle gang. En het beeld dat we hoogwaardig materiaal sturen klopt ook niet. Veel spul kwam uit onze voorraad van afgedankt spul. In het westen is teveel angst dat we zelf ook ten oorlog moet trekken tegen Rusland en dat remt de wapenleveranties. Maar niet alleen wapens maar ook munitie is zorgwekkend. De productie van munitie loopt nog lang niet op het gewenste tempo.
over wie heb je het hier? Ik kan je verzekeren dat wat we hebben gestuurd uit eigen voorraad geen afgedankte zooi is en de meest hoogtechnologische zaken bevat. We kopen direct nieuw in bij de industrie, en van YPR tot tank, het gaat eerst door een totale revisie.

We hebben gestuurd wat we zelf gebruiken. En daar valt het meest moderne materiaal onder.

Wat betreft de munitie productie ( europese collectieve aanbestedingen in de meeste gevallen ) verlopen niet volgens plan,  maar de reden die op het nieuws en in youtube & blog kanalen wordt genoemd is niet de juiste.

Kan hier niet uit de doeken doen waarom wel. Gevoelig en conplex.
Citaat2. Training was tekort een veel gehoord argument was dat Oekraine niet veel hoefde te hebben omdat het "combined arms" optreden als een force multiplier zou werken. Het probleem is echter dat deze doctrine jaren van trainen vereist om op alle niveaus uitgevoerd te kunnen worden. Oekraïne dat binnen een paar maanden leren was bij voorbaat al kansloos. Uiteindelijk leidde het tot zware verliezen en besloot Oekraïne weer terug te vallen op hun eigen methodes van attritie oorlog en aanvallen in de diepte. Bizar genoeg zie je bij de Russen ook in eens wat (kansloze wellicht) pogingen om tot een gecombineerde vorm van oorlog voeren te komen   :neutral:
Er worden vrijwel geen combined arms trainingen gegeven. Daar is de opleiding ook veel te kort voor. Interflex en inteforge voorzien in basistraining.
Citaat3. Geen luchtoverwicht dit speelt zo'n belangrijke rol. Zo belangrijk dat dit wellicht de belangrijkste reden is waarom beidde partijen er niet in slagen om een doorbraak te forceren. Niet alleen bij Oekraïne maar ook bij Rusland zie je dat er schromelijk in gefaald wordt om luchtoverwicht te behalen. Dat komt bij Oekraïne vooral omdat zij er goed in slagen om Rusland de toegang tot het Russische luchtruim te ontzeggen. Anderzijds zou je het zelfde over rusland kunnen zeggen maar ik denk die vooral in aerial denial slagen omdat de Oekraiense luchtmacht zo klein is. Wellicht dat de levering van F16's en mogelijk de F18 en/of Gripen hier wel eens verandering in kan brengen. Oekraïne slaagt er namelijk wel bijzonder goed in om Russische luchtverdediging uit te schakelen (toch 2 S400 batterijen buiten werking gesteld en enkele S300 installaties)
denk dat dit ook wel fundamenteel is geweest voor de loop van het conflict en de uitdagingen van het OEK offensief. De mijnenvelden, kilometers diep, tonen wel aan dat we daar echt iets op moeten verzinnen.
Citaat4. Rusland presteert toch beter dan verwacht tja, in de media wordt een beetje een beeld geschetst van een ongemotiveerde Rus die slecht getraind en slecht uitgerust is en constant ruzie zoekt met zijn meerdere. Dat is ook een beetje westerse propaganda wat met een korreltje zout moet worden genomen. Russen zijn over het algemeen geen dom volk. Het is inmiddels wel duidelijk dat de Russische verdediging toch beter georganiseerd was dan aanvankelijk werd gedacht. MAAR... Verdediging is nu eenmaal makkelijker dan aanvallen. Dat blijkt ook wel uit de mislukte Russische offensieven nabij Lyman en nu weer in Adviika.
nou, dit is lastig te definiëren aangezien in Rusland met mensenlevens wordt omgegaan alsof het ratten zijn. Daar boek je in deze tijden natuurlijk succes mee, is het niet door shock dan wel saturatie.
CitaatWe gaan nu ook een andere fase van de oorlog in. We leveren Oekraïne naast wapens ook gewoon de financiën om zelf wapens te kopen. Naast de leveringen van jachtvliegtuigen zou aankomend jaar de levering van munitie, artillerie en ander aangeschaft oorlogsmaterieel ook op gang moeten komen. Wellicht dat het totaal pakket van dit spul nu wel het verschil kan maken in het volgende offensief.

We kopen het voor oekraine, naast leveringen uit eigen voorraad maar geven oekraine geen cheque om zelf wapens te kopen. We doen dit wellicht wel v.w.b
 Civiele en financiele ondersteuning.

Al om al snap ik je betoog en volg het ook op meeste punten. Voornamelijk hebben we te lang gewacht en getwijfeld als Europa. NL was direct betrokken. We zijn als Europa niet verenigd genoeg om snel en effectief te reageren. Helaas.

Er moet veel meer geld worden geinvesteerd om het toekomstige oekrainse leger neer te zetten. Nederland heeft commitment gedaan de Oekrainse luchtmacht naar een Westers model en functionerende organisatie te transformeren. Wij zitten er echt heel diep in.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Ik durf er wel een uitgebreidere analyse op los te laten. Wat mij betreft is het mislukken van het offensief wel aan een aantal factoren te wijden:

1. Wapensteun kwam te laat en voldeed kwalitatief en kwantitatief niet aan wat nodig was. Door politiek gelul kwam het allemaal veel te laat op gang. Na groen licht voor de Leo2 kwamen de wapenleveranties echt op gang maar het eerste spul kwam pas in maart april in Oekraine en pas in juni/juli liep het op volle gang. En het beeld dat we hoogwaardig materiaal sturen klopt ook niet. Veel spul kwam uit onze voorraad van afgedankt spul. In het westen is teveel angst dat we zelf ook ten oorlog moet trekken tegen Rusland en dat remt de wapenleveranties. Maar niet alleen wapens maar ook munitie is zorgwekkend. De productie van munitie loopt nog lang niet op het gewenste tempo.

2. Training was tekort een veel gehoord argument was dat Oekraine niet veel hoefde te hebben omdat het "combined arms" optreden als een force multiplier zou werken. Het probleem is echter dat deze doctrine jaren van trainen vereist om op alle niveaus uitgevoerd te kunnen worden. Oekraïne dat binnen een paar maanden leren was bij voorbaat al kansloos. Uiteindelijk leidde het tot zware verliezen en besloot Oekraïne weer terug te vallen op hun eigen methodes van attritie oorlog en aanvallen in de diepte. Bizar genoeg zie je bij de Russen ook in eens wat (kansloze wellicht) pogingen om tot een gecombineerde vorm van oorlog voeren te komen   :neutral:

3. Geen luchtoverwicht dit speelt zo'n belangrijke rol. Zo belangrijk dat dit wellicht de belangrijkste reden is waarom beidde partijen er niet in slagen om een doorbraak te forceren. Niet alleen bij Oekraïne maar ook bij Rusland zie je dat er schromelijk in gefaald wordt om luchtoverwicht te behalen. Dat komt bij Oekraïne vooral omdat zij er goed in slagen om Rusland de toegang tot het Russische luchtruim te ontzeggen. Anderzijds zou je het zelfde over rusland kunnen zeggen maar ik denk die vooral in aerial denial slagen omdat de Oekraiense luchtmacht zo klein is. Wellicht dat de levering van F16's en mogelijk de F18 en/of Gripen hier wel eens verandering in kan brengen. Oekraïne slaagt er namelijk wel bijzonder goed in om Russische luchtverdediging uit te schakelen (toch 2 S400 batterijen buiten werking gesteld en enkele S300 installaties)

4. Rusland presteert toch beter dan verwacht tja, in de media wordt een beetje een beeld geschetst van een ongemotiveerde Rus die slecht getraind en slecht uitgerust is en constant ruzie zoekt met zijn meerdere. Dat is ook een beetje westerse propaganda wat met een korreltje zout moet worden genomen. Russen zijn over het algemeen geen dom volk. Het is inmiddels wel duidelijk dat de Russische verdediging toch beter georganiseerd was dan aanvankelijk werd gedacht. MAAR... Verdediging is nu eenmaal makkelijker dan aanvallen. Dat blijkt ook wel uit de mislukte Russische offensieven nabij Lyman en nu weer in Adviika.

We gaan nu ook een andere fase van de oorlog in. We leveren Oekraïne naast wapens ook gewoon de financiën om zelf wapens te kopen. Naast de leveringen van jachtvliegtuigen zou aankomend jaar de levering van munitie, artillerie en ander aangeschaft oorlogsmaterieel ook op gang moeten komen. Wellicht dat het totaal pakket van dit spul nu wel het verschil kan maken in het volgende offensief.

Huzaar1

Hij heeft zijn videos mooi voor elkaar. Als de beelden matchen, zeer overzichtelijk.

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Huzaar1

We hadden een jsar geleden al over moeten stappen op volledige investeren in EU productie. Voor ons én Oekraïne. We leren maar niet.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Huzaar1

Het is ook niet te doen, oekraine was er in 2022 niet klaar voor en de hulp die wij gaven was te weinig. Ik geef onze politiek niet de schuld, wel Europa. Er wordt me een partij getwijfeld, tenenkrommend.

Er moet per direct modern materiaal heen, geen zooi van 30 tot 50 jaar oud. Godzijdank zijn de Duitsers een beetje bijgedraaid. Maar wat zijn we een slappe zak hooi als club, de uitkomst van een Rusland dat wint of een strategische winst afdwingt is een horror scenario.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Het begint steeds meer te lijken op dat de (voorlopige) uitslag een patstelling is tussen beidde partijen. Beide kanten worden momenteel enorm gehinderd door het slechte weer. Alledrie de Oekraiense aanvalsassen liggen momenteel stil en de Russische offensieven in zowel het noorden als nabij Adviika ondergaan het zelfde lot.  Jammer, helaas geen doorbraak geforceerd noch zijn de voorwaarden voor een volgend Oekraïens offensief niet zo gunstig als waar op werd gehoopt.